tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Purjo-perunasosekeitto

Ruokainspiraation saattaa saada mitä omituisimmista lähteistä. Tällä kertaa keittiössämme roikkuva seinäkalenteri innosti minut helmikuun kuvallaan sosekeiton tekoon. Aika kasviskeiton tekoon oli siinä mielessä poikkeuksellisen otollinen, että Pippurimylly on pari päivää kestävällä työmatkalla eikä ollut näin ollen vihjailemassa, että ainoa oikea keitto on lihakeitto. En ole tehnyt tätä keittoa muutamaan vuoteen, ja olin kokonaan unohtanut, kuinka maukasta se olikaan. Perunasosekeitto saattaa kuulostaa melkoisen tylsältä syötävältä, mutta tässä sopassa valkosipuli, soija ja timjami pitävät huolen siitä, että keitossa on kunnolla sekä makua että tuoksua.
Purjo-perunasosekeitto

4 rkl öljyä
1 purjo
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
n. 1 litra vettä
6-8 perunaa
2 kasvisliemikuutiota tai saman verran fondia
vajaa 1 tl timjamia
mustapippuria
2-3 rkl soijakastiketta
n. 1 dl kermaa

1. Kuullota pilkotut purjo ja sipuli sekä murskatut valkosipulinkynnet kattilassa kuumassa öljyssä.
2. Lisää kuoritut paloitellut perunat kattilaan ja kaada vettä joukkoon kunnes perunat peittyvät. Lisää liemikutiot ja mausteet. Anna kiehua kunnes perunat ovat varmasti kypsiä.
3. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Kiehauta. Koristele keiton pinta timjamilla.

13 Comments:

At 21/2/06 12:06, Anonymous Anonyymi said...

Tuosta sinun purjo-perunasosekeitostasihan puuttuu kokonaan liha. Ja pekoni!

 
At 21/2/06 12:10, Blogger Rosmariini said...

Senpä takia sitä tehdäänkin ainoastaan silloin, kun ei ole miespuolisia syömämiehiä talossa.

Ja tulihan se pekoni sieltä!

 
At 21/2/06 12:50, Blogger Kati Parppei said...

Erilaiset sosekeitot ovat Pagistaanissakin suosittua yksineläjän arkiruokaa. Yleensä alkuviikosta kurkistelen, mitä vihanneslaatikosta löytyy - ainakin perunoita, porkkanoita., sipulia ja valkosipulia. Palastelen niitä sopivan määrän kiehumaan kasvisliemeen, soseutan ja maustan (meirami ja erilaiset tuorejuustoviritykset ovat kestohittejä). Pekonia en ole kaivannut ;).

Lopputulosta tulee sitten syötyä useamman päivän kevyenä ilta-appeena. Halpaa ja hyvää, kun vielä ruisleivän päälle pätkäisee jotain proteiinipitoista kokonaisuutta tasapainottamaan.

 
At 21/2/06 13:11, Blogger Rosmariini said...

Minä olen syönyt sosekeittoja viime aikoina lähinnä valmistölkeistä, mutta jospa niitä innostuisi taas sotkemaan itsekin, kun vaivaa niissä ei ole nimeksikään. Tuokin perunakeitto oli jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, että hyvää ruokaa saa tehtyä edullisemmistakin aineksista.

 
At 13/4/07 00:42, Anonymous Anonyymi said...

Eikö tuon pitäisi olla pirjoperunasosekeitto?

 
At 28/6/08 17:30, Anonymous Anonyymi said...

Juurikin oli testissä tuo soppa ja olipas hyvää! Todella maukasta, vaikkei valkosipaa ollut ihan ohjeen mukaan. Mieskin söi innoissaan (vaikka sitä lihaa piti olla sitten leivän päällä). Tätä syödään jatkossakin!

 
At 14/5/09 16:00, Anonymous sarihoo said...

Pakastealtaasta tuli eteeni purjoviipaleita. Mielestäni hintakin oli ihan kohtuullinen verrattuna huonolla tuurilla lötsköihin tuoreisiin purjoihin. Soppa porisee vieressä liedellä, joten kiitos taas hyvästä ohjeesta.

 
At 18/10/09 23:08, Anonymous Anonyymi said...

Tämä keitto sai minut aikoinaan helppoudellaan ja maukkaudellaan innostumaan sosekeitoista.

Joskus laitan omatekoisia valkosipulikrutonkeja pinnalle ...

 
At 11/2/10 19:00, Anonymous Anonyymi said...

Miksi kaikki laittaa joka paikkaan lihaliemikuutioita tai fondeja? Mää tein ton keiton ilma ja myös ilman soijakastiketta, kun kaikki meillä olleet soijakastikkeet oli vehnällä ja mulla on keliakia. Hyvää tuli!

 
At 23/5/10 18:26, Blogger Kjue said...

Tehtiin tuttavalla vastaavaa keittoa ja nyt piti kokeilla kotona uusiksi tämä. Aivan mahtava runko tässä keitossa! Kaipaamaani potkua tuli kun lisäsin kaveriksi pienen kuivatun chilin. Kukin taklaa tyylillään.

 
At 23/10/10 13:44, Anonymous Henna said...

Heippa,

Resepti toimii edelleen:
http://lettupannu.vuodatus.net/blog/2691968/pastanjauhajien-purjo-perunasosekeitto/

Mukavaa syksyä Lettupannulasta!

 
At 15/4/11 20:03, Anonymous Ilmastodontti said...

Miehekkään variaation tästä sopasta saa, kun lisää siihen hieman naga jolokia-chiliä. Mielellään tuoreena, niin ei tulisuus peitä makua alleen, mutta muutama pisara Poppamiehen Naga-soossia ajaa saman asian, jos ei Stockan herkkua ole lähellä.

Ja soijaa käytetäänsopassa vaikka toinen syöjistä on keliaakikko. Suomen keliakialiiton viimeisimmän suosituksen mukaan gluteeni hajoaa soijakastikkeen fermentoinnissa joten kimppuun vaan.

Hyvää tulee ja kelpaa ukollekin jos vetoaa Äijyyteen ja kehoittaa korvaamaan lihan lisäämällä omalle lautaselle Nagaa.

 
At 17/1/13 16:23, Anonymous Anonyymi said...

Täytyy kyllä sanoa että ihan ok keitto mutta ei tämä purjo-perunasosekeitto ole.. maut peittyvät täysin liemikuutioiden ja soijan alle ja varsinkin purjo on tässä reseptissä vaan täytteenä..

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails