sunnuntaina, syyskuuta 23, 2007

Synttäriruokaa

Remontti on tällä erää onnellisesti ohi, ja pääsimme myöhään eilen illalla korkkaamaan keittiön taas käyttöömme. Aloitin polttamalla perunakattilan pohjaan ja pari muutakin kommellusta kokkailun tiimellyksessä toki sattui, mutta lopputulos oli kerrassaan kelvollinen - en muistanutkaan, kuinka mainiolta omatekemä ruoka parhaimmillaan maistuukaan!

Meillä vietetään täällä tänään synttäreitä. Pastanjauhantaa on porhaltanut kunniakkaaseen kahden vuoden blogi-ikään. Aikamoisen toisenlaista touhuahan tämä ruokabloggaaminen tätä nykyä on. Alussa sitä vaan kirjasi reseptejä talteen aika lailla yksikseen, eikä nykyisen kaltaista yhteisöllisyyttä osannut oikein kuvitellakaan. Ympärillämme ja ystäväpiirissämme on nyttemmin nippu hulvattoman ihania ihmisiä, joihin meillä on ollut kunnia blogimme myötä tutustua. Mikäs sen mahtavampaa. Saapa nähdä, mitä kaikkea kolmas blogivuosi vielä tuokaan tullessaan.

Tässä vielä reseptejä synttärisapuskaan. Uunikalaohje on peräisin Täydelliset naiset -keittokirjasta, joka tarttui mukaan Turun Akateemisesta kirjakaupasta. Bree Van de Kampin mustikkamuffinssiohje on otettava kokeiluun mahdollisimman pian, mutta näin ensi alkuun päädyimme hiukan suolaisemmalle linjalle. Minä en ole mistään punasnapperista tietääkseni koskaan kuullutkaan, mutta ahven ajoi asiansa tässäkin yhteydessä erinomaisen hyvin:
Uunissa kypsennetyt punasnapperifileet (4 annosta)

2 rkl oliiviöljyä sekä tilkka uunivuoan voiteluun
4 punasnapperi- tai ahvenfileetä (à 200-250 g)
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 pieni sipuli (kuori ja silppua)
2 valkosipulinkynttä (kuori ja hienonna)
2 kypsää keskikokoista tomaattia (kalttaa, poista siemenet ja kuutioi, yht. n. 2 dl, tai säilyketomaattia valutettuna)
2/3 dl kuivaa valkoviiniä
8 pulleaa mustaa oliivia (poista kivet ja silppua)
1 rkl pieniä kapriksia valutettuina
2 rkl tuoretta silopersiljasilppua

1. Pane ritilä uunin keskitasolle ja lämmitä uuni 200-asteiseksi. Voitele öljyllä uunivuoka, johon fileet mahtuvat juuri ja juuri. Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
2. Kuumenna öljy paistokasarissa keskilämmöllä. Lisää pannuun sipuli ja valkosipuli ja kuullota kolmisen minuuttia vähän väliä sekoittaen. Lisää tomaatti, viini, oliivit ja kaprikset ja 1 1/4 dl vettä ja kuumenna seos kiehuvaksi. Vähennä lämpöä niin, että kastike kiehuu hiljakseen poreillen. Hauduta kolmisen minuuttia. Lisää kasariin persiljasilppu sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
3. Kaada kastike tasaisesti kalafileiden päälle. Anna kalojen kypsyä uunissa kymmenkunta minuuttia eli kunnes liha on läpikuultamatonta fileiden paksuimmasta kohdasta. Tarjoa suoraan vuoasta.

Tomaatilla hunnutettujen ahvenfileiden kanssa tarjoiltiin salaattia sekä perunagratiinia, jonka ohje on otettu Glorian uudesta ruokakirjasta.
Perunagratiini

400 g perunoita
noin 2 dl kokomaitoa
1 1/2 dl kuohukermaa
pari rkl voita
(pieni valkosipulin kynsi)
suolaa, pippuria, cayennepippuria ja muskottipähkinää

Kuori perunat, leikkaa ohuiksi viipaleiksi (noin 3 mm), äläkä huuhdo enää. (Hienonna valkosipulin kynsi, jos käytät sitä, ja sekoita perunaviipaleitten joukkoon.)
Pane perunaviipaleet kattilaan ja lisää maito. Mausta suolalla ja pippurilla, cayennepippurilla ja hitusella muskottipähkinää.
Keitä hyvällä tulella 4–5 minuuttia kunnes maito on sakeutunut. Lisää sitten kerma ja nosta kiehumapisteeseen. Tarkista maku.
Voitele uunivuoka ja levitä perunat pohjalle niin, ettei kerroksen paksuus ole kahta senttiä enempää. Lisää vielä 1/2 dl kuohukermaa ja sekoittele se perunaseokseen niin, että se leviää kaikkialle. Asettele perunakerroksen pinnalle muutama voilastu.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteen lämmössä 1–1½ tuntia.

18 Comments:

At 23/9/07 15:59, Blogger Meri, Helsinki said...

Onneaponnea synttärisankarille, lähetän kourallisen sikinsokin siroteltuja Marianne-makeisia kuten oman perheeni traditiot edellyttävät! Kunkkua että remppa on valmis. Raportoikaa nyt sitten että onko minkälaisia erikoisuuksia asennettuna ;-)

 
At 23/9/07 18:32, Anonymous Anonyymi said...

Onnea ja kiitoksia makoisasta blogista. Kivoja juttuja edelleen!

 
At 23/9/07 19:23, Blogger Rosmariini said...

Erikoisuutena olemme asennuttaneet tänne muun muassa upouudet viemärit - edelliset viemärivanhukset olivatkin melkoinen murheenkryyni. :) Pitää laittaa sitten joskus kuvia ja rapoa, jos suunniteltu keittiöremppa etenee toteutuksen asteelle.

Laadin juuri päivän kunniaksi satsin kasvispastaa. Haalin eilen kaupassa käydessäni mukaani melkein joka sortin vihannesta. Pizzakuurilla ehti tulla ihan mieletön ikävä tuoreesta tavarasta tehtyjä kokkailuja.

 
At 23/9/07 19:27, Anonymous Anonyymi said...

Onnea kaksivuotiaalle, joko se kävelee horjumatta? Kappas vaan, olette aloittaneet polkkaamisen samoihin aikohin kun minäkin nykyisen blogini.

Kasvikset ovat aika ihania. Meillä menee laatikkotolkulla ruusukaaleja parhaimmillaan.

 
At 23/9/07 19:37, Blogger Rosmariini said...

Yllättävän vakaasti täällä jo edetään, vaikka eiköpähän hienoista kompurointiakin ole jossain vaiheessa taas luvassa. ;)

Ruusukaalta tulee käytettyä ihan liian harvoin, vaikka se onkin varsin veikeä vihannes. Samaten ihmettelen, että minkä takia en käytä koskaan mihinkään sapuskoihini naurista tai lanttua, kun ne ovat paljaaltaan natusteltuna kuitenkin niin mahdottoman makoisia.

 
At 23/9/07 19:59, Blogger oliivia said...

Onnittelut kaksivuotiaalle, nyt jo kävelee niin hyvin että ensi vuonna varmaan jo juoksee ;)
Hienoa että pääsette taas omaan keittiöön: mikään ei kyllä voita kunnon kotiruokaa!

 
At 23/9/07 21:49, Blogger Jaana said...

Isolla kauhalla onnea myös Murulasta! Ja molemmille jauhajile ikiomat Fazer Lontoo rae-suklaalevyt :-)

 
At 23/9/07 23:16, Blogger Meri, Helsinki said...

Viemärit onkin ihan huippukamaa! :-D Ja se on joo jännä kuinka nopeasti tuoretta tulee ikävä, kun siihen on niin tottunut. Itse muuten juuri kokkailin ruusukaalta pari päivää sitten ja yksinäinen lanttu odottelee vielä kaapissa jotta mitä sen pään menoksi keksisi. Selkeesti sesonki. Lanttureseptejä mulla ei kyllä toistaiseksi olekaan plakkarissa, täytyy kaivella jotakin.

 
At 23/9/07 23:22, Anonymous Anonyymi said...

Onnea, onnea, onnea vaan...kaksivuotiaalle :)!
Teillä on upea blogi ja kuvat vertaansa vailla. Jään mielenkiinnolla odottamaan tulevan vuoden satoa!

 
At 23/9/07 23:48, Blogger Rosmariini said...

Jauhantapaja kiittää ja kumartaa. Jännä kyllä huomata, että blogitusideat eivät edelleenkään ota loppuakseen, jos kohta toistoakin toki esiintyy. Työstettyjä postauksia mahtaa olla tähän mennessä jonkin verran yli 700, phuhhuijaa.

 
At 24/9/07 07:57, Blogger Ville said...

Onneksi olkoon! Mukava huomata että tähdenlentojen vierellä löytyy myös pitkäaikaisia laatutekijöitä!

 
At 24/9/07 10:20, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, Ville. Bloggaus taitaa olla melkoinen kestävyyslaji - sinä, jos kuka varmasti tiedät sen. :)

Harmillisen moni hyvä blogi kyllä kuihtuu alkuinnostuksen mentyä (vaikka tokihan kukin saa oman bloginsa deletoida vaikka kokonaan, jos siltä tuntuu - mutta harmittaa se silti).

 
At 24/9/07 19:38, Blogger Jenni said...

Onnittelut 2-vuotiaalle! :D And many many more...

 
At 24/9/07 22:12, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta, Jenni, ja runsaasti ruokaterveisiä toiseen oululaiseen blogikeittiöön!

 
At 25/9/07 09:16, Anonymous Anonyymi said...

Myöhästyneet synttärionnittelut kaksivuotiaalle!

Ja terveisiä Kiinasta :) Kaikki lysti loppuu aikanaan ja paluu arkeen koitti tänään. Kaiken muun lystin ohella loman aikana tuli todettua, että kiinalainen ruokakin voi olla aivan valtavan hyvää! En tosin epäillytkään, etteikö aito tavara paikan päällä ole parempaa kuin täällä suunnalla olevien kiinalaisten ruokaloiden... tuolla ruoassa käytettiin paljon valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja paljon kasviksia, joten ruoka maistui ja tuoksui herkulliselta.

Ehdittiin myös käydä puolen päivän kokkauskurssilla. Aika hyvää apetta siellä valmistui, vaikka itse sanonkin :) Puolen päivän kokkauskurssille ja viiden ruokalajin lounalle kertyi hintaa kokonaista kymmenen euroa...

 
At 25/9/07 15:03, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa hyvältä – mitäs jos järkättäisiinkin se pitkään suunnitelmissa ollut kokkikurssi Kiinassa! :)

Ja kiitoksia onnitteluista sekä tietenkin ennen kaikkea lähes kaksi vuotta jatkuneesta kommentoinnista!

 
At 26/9/07 11:41, Anonymous Anonyymi said...

Onnea ja jatkakaa samaan malliin!

Ahaa, olet hankkinut Desperate Housewifes - keittokirjan, joskus siita ajatuksia vaihtelimme; tosin omani on edelleenkin kirjakaupassa...

 
At 26/9/07 17:40, Blogger Rosmariini said...

Muistelinkin, että kuulin kyseisestä opuksesta ensimmäisen kerran nimenomaan teikäläiseltä! Tarkoituksena oli tilata kotirouvain keittokirja jo keväällä Amazonista, mutta nyt kun tuli tuo suomenkielinen versio sopivasti vastaan, niin päädyttiin sitten siihen.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails