maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Ajaton uunilohi

Uunilohi on kiitollinen ruoka. Yksinkertaisimmillaan sen valmistaa todella nopeasti - ja sepä vielä onnistuukin miltei pomminvarmasti. Toisaalta uunilohi on kavala ruoka: juuri se nimittäin totutti pienperheemme joskus opiskeluaikojen loppupuolella juomaan viiniä ruuan kanssa arki-iltaisinkin. Mehevän kalan, kermaisen kastikkeen ja hieman kirpakan valkoviinin yhdistelmä on täysin vastustamaton.

Opiskeluaikoina laitoimme lohen yleensä peruna-sipulisilppupedille ja valelimme kokonaisuuuden kermalla. Sen jälkeen paistoimme sen rutikuivaksi. Itse asiassa söimme uunilohta niin paljon, että resepti jäi pitkäksi aikaa paitsioon. Nyt saimme Rosmariinin siskolta uuden ohjeen, joka taisi palauttaa lohen pöytäämme jälleen vakiovieraaksi. Tällä kertaa käytettiin valmiiksi maustettua ranskankerman tapaista valmistetta, mutta hyvää tulee perinteisellä ranskankermallakin.

Uunilohi

pätkä lohifilettä nälän mukaan, n. 200-300 g per ruokailija
pakastekatkarapuja
1 prk Crème Bonjour Cuisine Tatti-Herkkusientä
sitruunaa
suolaa
pippuria
(sipulia, tilliä)

Ota pätkä lohifilettä ja aseta se vuokaan, nahkapuoli alaspäin. Purista pinnalle sitruunan mehu ja jauha perään suolaa ja pippuria. Lohifile kannattaa suolata ihan reilulla kädellä - varsinkin, jos sitä ei paista läpeensä kypsäksi. Halutessasi voit laittaa kalan päälle tässä vaiheessa myös sipulia ja/tai tilliä. Levitä päälle Crème Bonjour ja jäiset pakastekatkaravut (lisäys myöhemmin: ravut kannattaa lisätä vasta myöhemmässä vaiheessa, että eivät ehdi liikaa sitkistyä).

Paista kalaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Tasan puoli tuntia tuntui antavan meidän uunissamme juuri sopivan lopputuloksen vajaan kilon kalanpätkälle. Tarkka aika riippuu uunista ja lohesta. Jostain syystä suomessa pelätään jättää kalaa piirunkaan verran mediumiksi. Lohi toimii aavistuksen punertavana erittäin mehukkaasti, mutta kaipaa tällöin tosiaan ihan kunnon suolan. Muuten se maistuu jotenkin nuljulta.

Tarjoile uunilohi keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa. Ruokajuomaksi lasillinen tai kaksi hieman hapokasta valkoviiniä, esimerkiksi chardonnayta.

31 Comments:

At 30/10/05 09:39, Anonymous Anonyymi said...

No jopas sattui. Juuri eilen tuli ostettua Cittarin tarjouksesta puolitoista kiloa lohta ja mietin, että mitä muuta siitä voisi tehdä kuin lohikeittoa ja pojalle soseita. Täytyykin lähteä vielä tänään ostamaan tuota tatti-soossia. Kiitos taas vinkistä.

 
At 30/10/05 11:57, Blogger Rosmariini said...

Hyvää tuo kyllä oli. Joskin oman kultsin kokkaamana kaikki on aina tavallista makoisampaa! ;)

 
At 21/4/07 15:14, Anonymous Anonyymi said...

Uunilohen kanssa sopii myös mainiosti Creme Bonjour Cusinen sipulisekoitus lohen päälle levitettäväksi. Mausta ennen sekoituksen levittämistä suolalla, sitruunapippurilla ja tilkalla sitruunamehua

 
At 4/6/07 19:25, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ruokavinkistä, tiedämme mitä tänään teemme. Hieman muunnellen tuo toimii kohdallamme, eli viinisuosituksenne on ihan ok, mutta taidamme jättää sen lohi-ainesosan pois...

 
At 16/12/07 12:37, Anonymous Anonyymi said...

Vinkki noin muuten lohen valmistukseen: Kannattaa laittaa lohi nahkapuoli ylöspäin uuniin, antaa olla n. 5-10 min, nostaa vuoka uunista, rullata nahka haarukan avulla helposti irti. Sitten vain päällysteet päälle ja koko systeemi takaisin uuniin loppuajaksi. Ei jää sitä nihkeän inhaa nahkaa sinne pohjalle!

 
At 8/5/08 11:12, Anonymous Anonyymi said...

Lohen nahka on helppo irroittaa raakanakin: Ujuttaa pyrstöpuolelta veitsen lihan ja nahan väliin, painaa kevyesti veitsen leikkuulautaa vasten kuitenkaan rikkomatta nahkaa, sitten vain vetää nahkaa hieman ujutellen sitä edestakaisin, veitsen voi pitää suunnilleen paikoillaan.. Helppoa ja hauskaa!

 
At 19/7/08 09:19, Anonymous Anonyymi said...

Hyvin toimii, kiitos ohjeesta. Katkaravut tosin sitkistyi mulla, eli ne kannattaa varmaan heittää bonjourin päälle vasta playoffseissa eli "loppupeleissä".
Juuso

 
At 8/9/08 16:45, Blogger fearfuck said...

Hyvän kuuloisia reseptejä! Tätä haluan ehdottomasti koittaa sitten kun saan säästettyä rahaa. Opiskelija budjetilla ei hirmuisesti katkarapuja syödä. :P
En vain ymmärrä miksi kuori pitää ylipäätään irrottaa? Eikös siitä tartu parhaimmat rasvat mukaan?

 
At 13/10/08 16:05, Blogger Petteri said...

Etsin juuri nettiavaruudesta uunilohen ohjetta ja päädyin tänne. Hyvä ja herkullinen ohje, joka hieman sovellettuna menee käytäntöön illalla :)

 
At 14/10/08 11:19, Blogger Rosmariini said...

Kannattaa muuten sitten ottaa edellä olevan anonyymin (tai Juuson!) vinkistä vaarin ja lisätä katkaravut mukaan vasta loppuvaiheessa.

 
At 16/2/09 19:51, Anonymous Anonyymi said...

aivan loistava resepti.
uuni 200 asteeseen ja reilut suolat, pippurit ja sitruunapippurit plus sitruunan mehua pintaan lohi sinne. koosta riippuen vajaa puoltuontia uunissa ja perään sitte pari purkkia kermaviilipohjaista kastiketta, jossa kermaviiliä, sitruunaa, suolaa, sokeria, dijon-sinappia ja tilliä. oman maun mukaan viel pippuria ja ehkä sipulia. kylkeen viel pari purkkia herkkareita ja oman maun mukaan ehkä katkarapuja. (nämä siis kastikkeen alle) käy parhaiten keitetyn perunan tai uuniperunan kera. viiniksi black tower valkkari=)
t. joonas

 
At 23/4/09 16:12, Anonymous Anonyymi said...

Isäntä toi kaupasta lohifileen ja ehdotti uunilohta. Miten ollakaan, siman keitosta jäi yksi sitruuna koskematta, ja sattui jääkaapissa olemaan juuri sieniversiota Creme Bonjourista. Ja isäntä haki kiltisti lähikaupasta katkarapuja ja tilliä. Niinpä ruoka muhii nyt uunissa.

Terveisin Eila

 
At 24/10/09 12:49, Anonymous Anonyymi said...

Tämä on kyllä todella hyvä ja helppo ohje, kiitos :) Itse olen tehnyt jo useamman kerran tällä ohjeella, tosin jätän aina muut härpäkkeet lohen päältä pois, pintaan vaan mausteet ja tuo Creme Bonjour. Nam nam :)

 
At 26/12/09 22:15, Anonymous Anonyymi said...

Oma emäntäni (entinen kala/lihatiskin täti) laittaa kaiken tuon päälle vielä kunnon kerroksen juustoa!

Lämpimänä ainakin erittäin buenoa!

 
At 6/1/10 18:49, Anonymous Anonyymi said...

Tehtiin tätä tänään loppiaisena ja hyvää oli!

 
At 12/1/10 15:33, Anonymous sarihoo said...

Heh. Olen näköjään jo 2005 uhonnut tämän ohjeen kokeilemista. No parempi myöhää kuin ei milloinkaan :DD Tänään siis ihan oikeasti teen vihdoin tuota. Menin kyllä sulattamaan katkaravut joten taidan pistää ne sitten vasta loppuajalla uuniin.

 
At 12/1/10 21:26, Blogger Rosmariini said...

Sari: Toivottavasti et sentään tehnyt tätä siitä 2005 ostetusta lohesta! :D

 
At 18/1/10 16:31, Anonymous sarihoo said...

Ei sentään :D Tämä oli kyllä tosi hyvää. Ei turhaa roiku tuossa teidän listalla :)

 
At 28/1/10 17:48, Anonymous Anonyymi said...

Eläkää hyvät ihmiset niitä rapuja ainakaan uuniin laittako puoleksitunniksi!!! Sulattaa ja laittaa valmiin lohen päälle..

 
At 27/2/10 16:52, Anonymous Anonyymi said...

On tehty moneen otteeseen lohta tällä reseptillä vuosien varrella ja aina on yhtä hyvää..

 
At 2/10/10 13:03, Anonymous Anonyymi said...

Katkat ei kestä 200C puolta tuntia!
Lohi ja varsinkin luonnonlohi ei kaipaa kyllä kermaa, puhumattakaan juustosta!! Tai sitten se on liikaa kypsennetty. Tosin makuasioitahan nää on, meidän mutsi laittas vielä voita! Siis Lohelle ;-)

 
At 2/11/10 22:15, Anonymous Venla/TRE said...

Kiitos reseptistä ja vinkeistä!

Muokkasin reseptiä vähän sen mukaan mitä kaapista löytyi; ensimmäisenä sipulirenkaita vuokaan, vähän oliiviöljyä, sokeria, suolaa ja mustapippuria, sen jälkeen kala päälle nahkapuoli alaspäin ja päälle kolmen hedelmän (omena, rypäle, appelsiini) mehua (kun ei ollut sitruunaa), suolaa ja valkopippuria.. sitten creme bonjour cuisinen sipulisekoitusta. Noin 7min ennen kuin otin lohen pois uunista, heitin vielä päälle/ympärille jonku valmispakastepussillisen grillattuja kasviksia. OM NOM NOM! :)

 
At 22/6/11 11:14, Anonymous Anonyymi said...

Kalaruuanystävänä olen valmistanut norjanmerilohta fileenä seuraavaan tapaan.Nahoitan lohifileen, eli poistan nahan ennen uuniin laittoa.
Päälle sitruunanmehua tai sitruunapippuria,suolaa.Myös valkopippuri mahdollinen, vain pieni ripaus.Lisäksi sinihomejuusta,sipurenkaita ja ananaspaloja.Makukysymys tämäkin,mutta makeahko ananas antaa vivahteena mahtavan lisän.
Päälle kuohukermaa tai kolmenjuuston kerma. Paistetaan n 200 astetta 35 min.Mikäli haluaa päälle voi vielä laitaa raasteena juustoa melkeitten mitä vain. Annetaan olla vielä uuninjälkilämmössä 5 -- 10 min virratpois uunista tässävaiheessa.
Tarjoillaan raikkaan viehreän salaatin kera.

 
At 6/12/11 09:57, Anonymous Anonyymi said...

Lohiletti

- isohko pala lohifilettä ( oman version tein 1300 gramman palasta)
- 1 iso sitruuna
- 3/4 dl korppujauhoja
- 1/2 dl parmesaaniraastetta
- 2 tl kuivattua timjamia
- 3/4 dl voisulaa
- suolaa
- pippuria

- poista lohesta nahka, nypi pinseteillä mahdolliset ruodot ja jos vatsapuolella on kovin paljon rasvaa, niin leikkaa liiat pois
- leikkaa kala pitkittäin kahdeksi palaksi
- leikkaa kumpikin pala kolmeksi suikaleeksi, niin että jätät suikaleet kiinni toisiinsa pääpuolelta
- nosta palat öljyttyyn uunivuokaan
- letitä kala, jos suikaleet eivät pysy paikoillaan, voit kiinnittää ne hammastikuilla
- suolaa ja pippuroi kala
- pese sitruuna hyvin, ja raasta kuoren keltainen osa
- sekoita kuoriraaste, juustoraaste ja timjami korppujauhoihin
- halkaise sitruuna, ja purista puolikkaista mehu
- sekoita voisula ja sitruunan mehu
- voitele kalaletti voisula-mehuseoksella
- ripottele korppujauhoseos letin päälle

Paista 180 C uunissa n 25-30 minuuttia, tarjoa muusin tai keitettyjen puikulaperunoiden kera.

Jos laitoit hammastikut, muista poistaa ne ennen tarjoilua.
Letittämällä saa ruokaan näyttävyyttä ja lisäksi kuorrutus pysyy paremmin kalan päällä. Kastiketta tämä mehevä herkku ei kaipaa.

 
At 31/12/11 04:48, Blogger imlacking said...

Kuulostaa tosi hyvältä. Itse tein joulupäivänä vähän vastaavaa, mutta käytin kuohukermaa enkä laittanut sipulia.

 
At 31/1/12 12:03, Anonymous Anonyymi said...

Resepti taisi olla jotenkin viallinen, sillä ruoka ei ollut kovin maukasta, suoraan sanottuna se maistui aivan kamalalta. En ymmärrä, miten lohesta saa noin pahan makuista. Ja nyt kun olen päässyt vauhtiin, en ole oikein pitänyt muistakaan resepteistäsi. Tämä oli silti ylivoimaisesti kamalin. En ole varma lisäsinkö sinne jotain kuulumatonta, kuten mansikkahilloa, kermavaahtoa tai sinappia. No, mene ja tiedä. Mutta pidän silti kiinni mielipiteestäni. Koitappa vähän parantaa seuraavalla kerralla.

 
At 31/1/12 19:55, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kommenteista ja vinkeistä kaikille!

Viimeinen anonyymi: onneksi netti on tulvillaan reseptejä, joten jospa sinäkin löytäisit enemmän makusi mukaisia jostakin muualta. :) Parempaa onnea tuleviin kokeiluihin!

 
At 14/7/12 14:57, Blogger Unknown said...

Uunissa!

 
At 26/7/12 19:26, Anonymous Anonyymi said...

Jep, minäkin kokeilin tätä ja oli aika paha. Kuvassa 10++, kommentit lähinnä ehdotuksia, mutta onko kukaan muu kokeillut juuri tätä ohjetta? :( :(

 
At 10/11/12 20:26, Anonymous Anonyymi said...

Miten tämän voi tyriä pahan makuiseksi?

 
At 28/6/21 00:03, Anonymous Anonyymi said...

Turhaa räpellystä. Ei sännätä ja sählätä paikasta toiseen vaan kunnioitetaan raaka-ainetta tuoden se esiin itsenään hyödyntämällä pikemminkin tekniikkaa ja harkintakykyä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails