sunnuntaina, joulukuuta 03, 2006

Lasagne Bolognese

Ensimmäistä adventtisunnuntaita vaan kaikille! En ole päässyt joulumeininkeihin vielä ollenkaan postauksissani enkä kyllä oikein muutenkaan, kun tunnelma on ulkona jotenkin niin perin lokakuinen. Yritin tosin tänään viritellä vähän jouluvaloja pihalla oleviin pensaikkoihin, joten jospa se tästä vähitellen lähtisi.

Kuvassa esiintyvää lasagnea tehtailin tämän viikonlopun vieraillemme. Lasagne on siinä mielessä kätevä yövieraiden murkina, että samaa ruokaa voi lämmittää sitten seuraavana päivänä lounaaksikin. Ohje on vanhastaan suosimani Ruokalan Lasagne Bolognese. Etenkin tuo jauhelihakastike on tässä aivan taivaallisen hyvää:
Lasagne Bolognese

bolognese-kastiketta
400 g tuorepastalevyjä
bechamell-kastiketta
mozzarellajuustoa

Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa

Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta

Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.

48 Comments:

At 3/12/06 20:06, Anonymous Anonyymi said...

Olen kuvitellut mielessäni tekeväni "maailman parasta lasagnea" mutta kun luin läpi reseptinne niin apua...sehän kuulostaa jo niin hyvältä, että taitaa reseptini jäädä unholaan kun pääsen tätä kokeilemaan.

NAMI!

 
At 3/12/06 21:49, Blogger Rosmariini said...

Kääks, onko se sinun ohjeesi jossain saatavilla? Voisin nimittäin seuraavalla lasagnekerralla kokeilla mielelläni jotain ihan uutta reseptiä, kun tätä on tullut tehtyä jo sen verran monta kertaa.

 
At 3/12/06 22:22, Anonymous Anonyymi said...

Voi kun tuli nälkä!
Mieheni bravuuri on pinaattilasagne ja omaa luokkaansa hänen muihin pöperöihin verrattuna. Kun muu perhe kauniisti pyytää, hän silloitällöin hemmottelee meitä tällä ruokalajillaan.
Hänen lasagnensa jippo on pussillinen pakastepinaattia kerrosten väliin lisättynä sekä raejuustopurkillinen, joka sekoitetaan valkokastikkeeseen juuri ennen "kasausta". Muuten ohje on kutakuinkin sama kuin tämä teidän, tuoreiden tomaattien sijasta käytämme tomaattimurskaa.

 
At 4/12/06 11:13, Blogger Rosmariini said...

Pinaattikerros kuulostaa hauskalta. PItäisi aina saada lasagneen jotain yllätyksellisyyttä. Edellisessä viritelmässänihän oli sienikerros.

Pitää painaa tuo raejuustokin mieleen. Ilmeisesti sulatejuusto toimii myös hyvin. Sitäkään en ole vielä kokeillut.

 
At 4/12/06 17:28, Anonymous Anonyymi said...

En ole vielä postannut lasagnea...ei ole tullut pitkiin aikoihin tehtyä.
Voisinkin tehdä sitä vaikka Itsenäisyyspäiväksi ja laittaa reseptin sitten sivuilleni.

Huh, tuli suorituspaineita...minusta se on hyvää mutta en tiedä sitten muista :)

 
At 4/12/06 17:39, Blogger Rosmariini said...

Makuja on tietenkin monenlaisia eivätkä kaikki tykkää kaikesta, mutta onko toisaalta olemassa semmoista lasagnea, joka ei olisi hyvää? :)

 
At 4/12/06 19:27, Anonymous Anonyymi said...

Heips, värkkäättekö jauhantapajassanne ihan tuorepastalevyjäkin isseksenne vai voiko tähän käyttää kaupan valmiita kovia levyjä? En muista äkkiseltään nähneeni tuorepastaa myynnissä missään, mutta en ole suoraan sanottuna sitä etsinytkään. En edes muista, koska olisin tehnyt lasagnea. Tämä puutos pitää tietysti korjata pikaisesti.Kyseisen muonan tekoon pitää kyllä varata "paljon aikaa ja tupakkaa" ;-).

 
At 4/12/06 19:56, Blogger Rosmariini said...

Joo, tehdään nykyään etenkin lasagne- ja raviolitarkoituksiin pastalevyt itse (tai lähinnä tuo armas aviomieheni tekee, kun itse en tykkää taikinan kanssa temppuilusta:) täältä löytyvällä ohjeella. Lasagneen sopivia tuorepastalevyjä myydään ainakin joissakin kaupoissa (löytyy yleensä juusto/leikkelehyllyistä tai muista vähän viileämmistä osastoista), mutta ne ovat muistaakseni aika hintavia omatekoiseen verrattuna.

Niin, ja toki lasagne onnistuu varsin mainiosti niistä kuivatuistakin levyistä. Silloin kannattaa tietenkin lisätä paistoaikaa (paketin ohjeistuksen mukaan), kun nuo tuorepastalevyt tietenkin kypsyvät nopeammin. Paistoaika taitaa vaihdella myös hieman sen mukaan, ovatko nuo soosit kuumia vai kylmiä.

Aikaa ja hermoja kannattaa kyllä varata runsaasti. Etenkin tuon bechamelin kanssa tahtoo meikäläisellä olla aina aikamoinen sähellys. Lämmitän yleensä maidon ensin, kun kylmän maidon kanssa tuossa soosissa menee ikä ja terveys, ja sitten kun siirtelee maitoa jostain hankalasta astiasta toiseen, niin ainakin osa päätyy väistämättä hellalle. Nytkin sain kauhallisen maitoa paidalleni. :)

 
At 4/12/06 22:35, Blogger Pippurimylly said...

Pastataikina syntyy tosi nopsaan. Varsinkin, jos keittiössä asuu yleiskone tms. taikina-aparaatti, niin siinä ei pitkään nenä suhise. Laitetaan nälän mukainen määrä jauhoja kulhoon, moottori päälle ja ryhdytään rikkomaan munia kulhoon. Kun koostumus pysyy juuri ja juuri taikinamaisesti kasassa mutta on vielä aika jähmeää, hyryytetään konetta vielä kymmenen minuuttia ja se on siinä. Taikina paranee, jos sen antaa oleutua jääkaapissa puolesta tunnista ylöspäin ennen kaulintaa tai pastamasiinan läpi kampeamista.

 
At 5/12/06 17:41, Anonymous Anonyymi said...

No tulipa tämä ohje juuri sopivasti silmiin.. Ei olla varmaan vuoteen tehty lasagnea ja juuri päätettiin huomenna tehdä. Onneksi ehdin vielä soittaa miehelle ennen kuin lähtee kaupasta, mozzarellaa kun ei ollut listalla..
Tulee selailtua useampaakin ruokablogia, mutta teidän ohjeet tuntuu sopivan parhaiten yksiin oman maun kanssa :) Ja ne ihanat kuvat, täytyy vähän varoa ettei näppis kastu kun tulee vesi kielelle ;)

 
At 5/12/06 17:54, Anonymous Anonyymi said...

Rosmariini, juu, näihän se on että kyllä kaikki lasagnet on hyviä.
Paitsi ehkä joskus maistamani suoraan paketista tehty. Siis kastikkeet jauhelihoineen ja kaikki pussista niin se ei kyllä ollut kovin kummoista...taisi olla Jenkeissä. Eli liian pitkälti valmiskama ei ole enää makunautinto.

Huomenna sitten teen omalla reseptilläni :)

 
At 5/12/06 20:32, Blogger Rosmariini said...

Itsenäisyyspäivähän onkin muuten sopiva päivä lasagnen tekoon, kun tuommoisena ylimääräisenä vapaapäivänä on loputtomasti aikaa kokkailla. Harmi, etten pääse teidän keittiöihinne maistelemaan syntyneitä tuotoksia. :)

(Tosin Terhin keittiössä pääsee toivottavasti lähipäivinä osalliseksi pienistä virtuaalimakupaloista.)

 
At 6/12/06 00:02, Anonymous Anonyymi said...

Rosmariini....aikaa on, heh...pojan 4v. synttärit saavat minunkin mielikuvitusnystyrät käymään melkoisia kierroksia. Apua! Millä tyydytät pienen ihmisen halun kaikkeen ihanaan syömiseen?....

No, siis huomenna on pakko siivoilla ja suunnitella tulevaa mutta sitten iltapäivästä on kummitytön synttärit.
Isäntä on kokki, joten saa nähdä mitä tuleman pitää.

Anyway, melkein "aamupalaksi" (koska siis oletan, että herään sohvalta lastenohjelmien jälkeen lähellä klo kymppiä) on tiedossa siis lasagnea. No, saattaapa se mennä hyvinkin sinne lounaan tienoille :).

 
At 6/12/06 12:45, Blogger Rosmariini said...

No siellähän riittää tohinaa. Minulle koko itsenäisyyspäivä tuli melkein yllätyksenä, kun ei kerta kaikkiaan tunnu vielä ollenkaan joulukuulta. Ylimääräinen ja yllättäen tullut vapaapäivä keskellä viikkoa ei kyllä haittaa ollenkaan. Huomenna sitä sitten tosin herätessään luulee, että on maanantai...

 
At 31/12/06 18:09, Anonymous Anonyymi said...

Pakkohan se oli koettaa tätä lasagnea näin vuoden lopuksi. Lasagnesta tuli niin hyvää että parempaa ei ole tullut vielä syötyä missään, siis aivan taivaallista. Mulla jäi nuo pastakerrokset kolmeen, mutta eipä tuo tuntunut yhtään haittaavan. Uunivuoka oli niin iso, että kastikkeet olis loppuneet kesken viidellä kerroksella.

Tällänen tuli: http://jarru.net/?p=161

Kiitokset pastanjauhajille hyvistä ohjeista ja hyvää Uutta Vuotta!

 
At 31/12/06 19:15, Blogger Rosmariini said...

Hyvää uutta vuotta myös sinne, ja kiitoksia ahkerasta kommentoinnista! Jatketaan ensi vuonna samaan tahtiin!

 
At 16/1/08 22:54, Blogger Aurinko said...

Tuli vähän näperreltyä teidän reseptin inspiroimana. Nam nam!

 
At 18/4/08 18:03, Blogger Unknown said...

No huh huh, tää oli parasta lasagnea ikinä!! Kaikki maut vaan oli niin tasapainossa. Olen
usein sellainen ohjeiden säätäjä,
mutta nyt päätin tehdä juuri niin
kuin ohje oli. Tuorepastalevyjen
löytäminen ei ollut H:gissäkään
ihan iisiä, mutta löytyi vihdoin
eräästä kolmen koon marketista ;)

 
At 10/6/08 11:50, Anonymous Anonyymi said...

Haluaisin tarjota tätä juhlissa ja ajattelin pakastaa sen etukäteen. Olisiko parempi tehdä kastikkeet ja pakastaa ne ja koota ja paistaa juhlapäivänä vai paistaa ja pakastaa koko homma?

 
At 10/6/08 17:20, Blogger Rosmariini said...

En itse ole tätä nimenomaista lasagnea pakastanut (enkä ole pakastamisen asiantuntija muutenkaan), mutta yleensä lasagnet kestävät pakastusta mielestäni varsin hyvin. Eli itse ehkä laatisin koko homman valmiiksi ja pakastaisin sitten koko paketin.

 
At 10/8/08 11:40, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta. Odottaa parhaillaan uuniin menoa. Vieraat tulevat reilun tunnin kuluttua. Punaviiniä minulla ei tosin ollut, mutta tuskin kamalasti haittaa. =)

Myy

 
At 5/10/08 13:52, Anonymous Anonyymi said...

Reseptin on pakko olla "Hyvän maun rajoilla" opuksesta.. :D

 
At 10/10/08 10:01, Anonymous Anonyymi said...

Ohje on varmasti taivaallinen, joten ajattelin tänään, vapaapäivänä, hemmotella perhettämme tällä herkulla.
Nyt vaan mietin, kuinka olennaiset osat ovat punaviini (en jaksaisi lähteä Alkoon asti, kun ei kovin lähellä sijaitse) ja selleri? Muuten kaikki ainekset ovatkin saatavilla. :)

Syksyisin terv., Nenna

 
At 10/10/08 12:02, Blogger Rosmariini said...

Varmasti onnistuu ilman noitakin, kunhan vaan keittelee tomaattikastikkeesta muulla keinoin omaan makuunsa tarpeeksi makoisan (itse tosin laitan punaviiniä aina sen verran reilusti, että se maistuu lopputuloksessakin;).

 
At 10/10/08 12:12, Anonymous Anonyymi said...

Suuret kiitokset nopeasta vastauksesta!
Tehdään nyt sitten ilman ja seuraavan kerran muistan ostaa ennakkoon sen punaviininkin, oishan sitä nimittäin mukava nautiskella sitten ruoankin kera. :)

t. Nenna

 
At 10/10/08 20:25, Anonymous Anonyymi said...

Nyt on lasagnea syöty ja täytyy sanoa, että olikin superherkullista...annoin bolognese-kastikkeen hautua oikeen kunnolla pitkän aikaa ja nolokseni myönnän, etten ole koskaan aiemmin nuollut lautasta! :D

Kiitos mahtavasta ohjeesta!

 
At 12/10/08 17:29, Blogger Rosmariini said...

No nyt alkoi sitten tehdä itselläkin mieli pitkään hauduteltua tomaattikastiketta. :)

Mukavaa, että maistui! Itse sain blogistasi inspiraation karjalanpaistiin, jota en ole koskaan tainnut tehdäkään.

 
At 12/3/09 01:32, Anonymous Anonyymi said...

Olipa buenoa lasagnaa! Poikakaverini nuoli myös lautasen!

 
At 30/3/09 18:58, Blogger M. Mallikas said...

Itse tein äsken tämän lasagnen ja täytyy sanoa että, bolognese -kastiketta keittäessä tuoksu oli taivaallinen... Lasagne on otettu uunista mutta, vielä en ole maistanut. Pitää odotella ensin että, tyttöystävä saapuu...

 
At 13/12/09 20:25, Anonymous Eeva A said...

Oi valtavuus kuinka hyvää lasagnesta tulikaan! Parasta tässä oli oreganon loistaminen poissaolollaan, mikä välillä tuntuu olevan italiaan vivahtavienkaan ruokien ainainen klisee. Itse ehkä jätän mozzarellaviipaleet pois seuraavalla kerralla, tosin jos tätä tulee useamminkin tehtyä voi ne variaation vuoksi palauttaakin...

Kiitokset siis vielä reseptistä!

 
At 8/1/10 01:56, Anonymous Anonyymi said...

Kiitokset, loistosafkaa tuli!

 
At 15/1/10 09:32, Anonymous Anonyymi said...

Jep, tuon on sama resepti kun "Hyvän maun rajoilla" kirjasta, jonka on kirjoittanut Antti Vahtera ja edesmennyt Visa Nurmi.

Suosittelen ostamaan kyseisen kirjan, on niin mahtavia reseptejä pullollaan

 
At 7/3/10 16:06, Anonymous Anonyymi said...

Vanha postaus, jonka löysin sattumalta tänään!

Halusin vain sanoa, että oikein hyvää lasagnea tuli. Olen juuri syönyt parasta lasagnea ikinä!

Kiitos!

 
At 24/8/10 19:11, Anonymous traffic said...

uskomattoman hyvä resepti! tämä päätyy ehdottomasti reseptivihkooni, ja sinnehän päätyvät vain parhaat. ; ) kiitos!

 
At 26/11/10 12:40, Blogger haunopauno said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 26/11/10 12:43, Blogger haunopauno said...

Hyvältä näyttää teidänkin Bolognese. Mutta kun tulin tehneeksi Ruoka-Gorian (numero 67, 2/2010) ohjeen mukaisen Bolognesen, ja vasta seuraavana päivänä sain päähäni, että lopusta tehdään lasagne.
Siinä kasvis-liha -mössö ensin haudutetaan maidossa, ja sitten sitä pidetään uunissa matalala lämmöllä 6 tuntia.

 
At 6/2/11 11:14, Anonymous Kaneli said...

Ehdottomasti parasta lasagnea, jota olen onnistunut tekemään :) Vieraiden ruoka-allergioiden pelosta jätin sellerin pois, mutta maku ei tuntunut siitä kärsivän. Huippuhyvää, jos ei jopa parempaa, myös seuraavana päivänä. Kiitos tästä!

 
At 24/5/11 09:11, Anonymous Anonyymi said...

Odotin lukemieni kommenttien perusteella tekeväni oikeasti ihan mieletöntä lasagnea. Toisin kävi. Mutta punaviini ja parmesaani jäivät paistoksesta uupumaan, joten oliko niillä sitten niin suuri merkitys lasagnen onnistumisessa? Kiitos jos joku viitsisi valistaa minua, koska olisi kiva oikeasti oppia tekemään sitä mieletöntä lasagnea. :)

 
At 4/6/11 18:40, Anonymous Anonyymi said...

Tässä surffailin just etsiessäni lasagnereseptiä ja törmäsin tähän sanasta sanaan samaan reseptiin Ilta-Sanomien sivuilla. :D

Sitäpaitsi viisi kerrosta noilla raaka-ainemäärillä kuulostaa siltä että ei onnaa.

 
At 5/6/11 23:22, Blogger Pippurimylly said...

Anonyymi, joo - tuo on siis alun perin Ruokala.net:n ohje; IS näyttää sen nyt ostaneen tai ryhtyneen pääsponsoriksi. Kerroksia kannattaa lasagnea rakentaessa tehdä niin monta kuin kastikkeita riittää. Lopullinen kerrosten määrä riippuu paljolti myös vuoan koosta.

 
At 13/12/11 21:01, Anonymous Anonyymi said...

Maailman paras lasagneresepti!!

t. Mary

 
At 16/2/12 20:59, Anonymous M said...

Hei! Ihan super hyvä resepti! Lasagnestani tuli taivaallisen suussasulavaa!!!!! Kiitos :-))

 
At 3/3/12 19:53, Blogger Antti said...

Oikein hyvä resepti! Käytin mozzarellan sijaan parmesaania ja näinkin oli erinomaista :)

 
At 5/4/12 21:47, Anonymous Anonyymi said...

Voi luoja Pastikset! Pelastitte mun pääsiäisen kun löysin tämän omaa mielipuoltani mukaelevan lasagen resptin (paperit taas hukassa..) Huomenna meillä sipulit huuruaa - Resurssista viis!

Ei vaan, on mulla lupa hönkiä kamuille tässä kohtaa.

t. aina vaan niin ilona

 
At 8/4/12 11:38, Blogger Rosmariini said...

Hienoa, että jotkut asiat maailmassa pysyvät ennallaan. Resurssit ja sipulit. :D

 
At 4/1/13 03:33, Anonymous Anonyymi said...

Voiko reseptissä olevaa punaviinia korvata punaviinietikalla?

 
At 18/10/14 17:38, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos tästä ohjeesta! Todella parasta lasagnea ikinä!! Teen jo kolmatta kertaa ja viimeksi lisäsin valkokastikkeeseen sinihomejuustoa. Hyvin toimii sekin.

 
At 31/7/19 14:29, Blogger av無碼性愛 said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails