torstaina, toukokuuta 10, 2007

Tavoitteena täytekakku

Monissa ruokablogeissa listattiin vuodenvaihteessa tulevan vuoden kokkaustavoitteita tyyliin ”haluan viimein oppia tekemään ruskean kastikkeen” tai ”haluan oppia keittämään perunat niin, että ne eivät hajoa käsiin”. (Nuo ovat itse asiassa molemmat omia tavoitteitani parin vuoden takaa; nyttemmin taidan olla jo hieman harjaantuneempi molemmissa.)

En tiedä, olenko lukenut liikaa kakkublogeja viimeisen vuoden aikana, mutta suurena haaveenani on tehdä jolloinkin ihan omatoimisesti jonkinlainen vähän näyttävämpi täytekakku. Toki olen joskus edellisessä elämässäni täytekakkuja tehnytkin, siis semmoisia tavallisia kermakakkuja, joissa oli mansikkahilloa välissä, mutta nyt haluaisin tehdä joko marsipaanikakun tai sitten jonkinlaisen jännittävän moussekakun. Edellisillä synttäreillänikin tarjoilin tuommoista Frödingen (pakastealtaasta ostettua) prinsessakakkua, mikä nyt oli jokseenkin noloa tämmöiselle tee-se-itse -tyypille.

Toiseksi haluan oppia tekemään kevätkääryleitä. Ei voi olla liian vaikeaa, eihän?

Kolmanneksi haluan oppia tekemään herkullisia, mehevällä riisipuurolla täytettyjä karjalanpiirakoita. Omatekoiset karjalanpiirakat ovat nimittäin jotain niin ihanaa, etteivät sanat riitä kertomaan. Tai ainakin ne yksilöt, joita itse olen päässyt muinoin maistamaan.

Eli kakkua, kevätrullaa ja karjalanpiirakkaa!

11 Comments:

At 11/5/07 00:06, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin haluan oppia tekemään hyviä kevätkääryleitä ja niitä peräänkuulutinkin jo blogissani mutta sitten vaan en sinä viikonloppuna niitä ennättänyt väsäämään :). Sain sähköpostiinikin muutaman ohjeen ja odotankin sitä hetkeä kun oikeasti on aikaa paneutua niihin.

Karjalanpiirakoita anoppini opetti tekemään joten se on jo hanskassa...ainakin luulen niin :). Vaikka niihin pitää kyllä olla harjoitusta koko ajan koska se rypyttäminen on haasteellisinta hommaa. Mutta ihanaa leipomista on piirakoiden väsääminen ja totta, mikään ei voita omatekoisten piirakoiden makua!

Täytekakkujen loihtimiseen jää muuten koukkuun, varsinkin jos on aikaa! Itsellä on lähes joka viikonloppu mielessä, että nyt teen semmoisen tai tämmöisen (kun olis tarvikkeitakin) mutta sitten vaan huomaan, että en ennättänyt. Sen siitä saa kun tekee kahta työtä :) Mielenkiinnolla jään odottamaan miten kakkujen loihtiminen teiltä lähtee käyntiin!

 
At 11/5/07 00:54, Blogger Rosmariini said...

Pitääkin odotella, että saat omat kevätkääryleesi jossain vaiheessa vireille, niin pääsen sitten kätevästi samoille reseptiapajille. Kakkujen tekeminen onkin sitten astetta haastavampaa (etenkään, kun niille ei ole omassa taloudessamme juurikaan tarvetta, niin ei tule harjoiteltua), ihan näistä ei kannata ottaa välttämättä ensi alkuun mallia. ;)

 
At 11/5/07 08:59, Blogger Manteli said...

Hei, ja kiitokset todella mainiosta blogista. Sen seurassa olen viihtynyt jo pitkään, mutta kommenttia sain vasta nyt laitettua.
Erilaisten ihanien täytekakkujen tekeminen olisi ihanaa, mutta pienen pieni keittokomeromme asettaa jo kokonsa puolesta tiettyjä rajoituksia. Mutta yksi kakku pravuuri minullakin on; Italialainen mustikka-juustokakku. Kakkuun tule ihana voi-kaurakeksi-kauraryynipohja,täytteeseen mm. ricottaa, tuorejuustoa, päälle mustikoita ja kiillettä. Resepti on yllättävän yksinkertainen ja kakku näyttää ihan konditoria luomukselta :)
Äidilleni ajattelin leipoa sunnuntaiviemisiksi suklaakakun Hesarin eilisen ruokasivujen ohjeen mukaan. Saas nähdä kui käy?

 
At 11/5/07 09:47, Anonymous Anonyymi said...

Täytekakkujen teon opettelu on täälläkin pinnassa, vieläpä juuri ah niin ihanien kakkublogien vaikutuksesta ja innostuksesta. Ensimmäinen tekele jo valmis, ja yllätyin itsekin, että eihän se niin vaikeaa ollutkaan. Jos minä rähmäkäpälä onnistuin, kuka tahansa pystyy... ;) Kakusta tuli omaksi yllätyksenikin aika veikeän ja siistin näköinen ensikertalaisen räpeltämäksi.

Kehittelin chilin muotoisen synttärikakun tuolle chilifanaatikolle, joka täällä meillä asuu. Paistoin kaksi kaakaolla maustettua kääretorttupohjaa, leikkasin kolme chilin muotoista levyä, väliin chilillä maustettua suklaakermavaahtoa ja sitruunatuorejuustomoussea (inspiraatio näihin Ullanunelma blogista). Kostutus sitruunamehulla. Päälliseksi laitoin punaiseksi värjöttyä vaahtokarkkimassaa, ja chilin "kantaan" hieman vihreää vaahtokarkkimassaa. Toi vaahtokarkkimassa oli aika hauskaa tehdä, vaikka melkein usko loppui sitä vaivatessa (ohje Marien blogista http://sekasoppa.vuodatus.net).

Seuraava haaste oiskin ton liivatteen käytön mukaan ottaminen noihin mousse-täytteisiin, menin jo äidille äitienpäiväkakun lupaamaan, jaiks. Wish me luck, että onnistuu yhtä hyvin kuin tuo eka. Ja innolla tietenkin oottelen teidän pastanjauhajien kontribuutiota kakkumaailmaan.

 
At 11/5/07 14:55, Blogger Tiani said...

Ei se kakun teko oikeasti ole ollenkaan vaikeaa.
Myös minua kiinnostavat kevätkääryleet, en ole niitä vieläkäään tehnyt...

 
At 11/5/07 17:08, Blogger oliivia said...

Erilaiset täytekakut kiinnostavat kyllä täälläkin, vaikka olen aika lailla laiska leipomaan... Jos saat aikaan prinsessakakun niin mielelläni otan heti oppia ;) Ja hellapoliisin blogissakin on NIIN paljon kivoja kakkuideoita...

Risotto tuli meillä jo kokeiltua, se on ollut vähän niin kuin listalla...

 
At 11/5/07 18:59, Blogger Rosmariini said...

Kiitoksia kaikille kommenteista ja mainioista kakkuvinkeistä! Chilikakku kuulostaa aivan loistavalta. Samoin tuohon Mantelin mustikka-juustokakkuun olisi hauska saada tarkempaakin ohjeistusta.

Omat kermakakkuni, joita joskus teininä tein, olivat pahimmillaan aika kamalia. Pohja ei noussut uunissa kunnolla - en vatkannut munia & sokeria tarpeeksi pitkään, mutta kermaa sitten vatkasin toki ihan liiankin kanssa. :) Mutta jospa sitä harjoittelemalla oppisi.

 
At 13/5/07 11:37, Anonymous Anonyymi said...

Itse harvemmin asettelen tavoitteita mutta ruokasaralla voisi sanoa etta haluaisin oppia tekemaan arabisapuskaa ihan itse. Ts. pitaisi lyottaytya jonkun libanonilaisen oppiin jotta oppisi tekemaan itse oikein hyvaa moutabalia, taboulehia, hummusta etc. Yleensa ostan nama kaupan valmistiskeilta koska ovat kuitenkin kaupassa itse tehtyja, eivat sailykkeita ja ovat halpoja ja taas itse tehtyina suht isotekoisia. Mutta olisi myos hyva taito osata nuo oikein hyvin! Moutabalia tein joskus vuosia sitten Suomessa mutta en oikein tienyt millaiselta sen pitaisi oikeasti maistua, nyt sitten touchiakin asiaan!

Samoin joku carpaccion tai cevichen kokeilu kiinnostaa, tosin carpacciolihaakin myydaan kaupassa valmiiksi leikattuna eli itse pitaisi vain tehda soosit, mutta alusta pitaen itse tehden voisi kokeilla!

Jalkiruuista olisi kiva vihdoinkin kokeilla pavlovaa, ei liene vaikea kunhan vain niita syojia loytyy...

 
At 13/5/07 13:41, Blogger Rosmariini said...

Carpaccio ja ceviche maistuisivat kyllä mainiosti kotioloissakin, samoin riimihärkä voisi olla ihan ovela kokeilu (sehän tosin taitaa käytännössä olla sama asia tuon carpaccion kanssa). Pavlova olisi tosiaan jännä jälkkäri, samoin vähän pienimuotoisempi, vaniljakastikkeella täytetty marjamarenkikakku. Monen kokeilun esteenä on kyllä tosiaan se, että kovin pienelle porukalle ei kannata alkaa vääntämään mitään jättimäistä jälkiruokaviritystä, josta suuri osa jäisi sitten omaan jääkaappiin pyörimään.

 
At 18/5/07 12:38, Blogger Manteli said...

Tässä tulee ohjee mustikka-juustokakkuun. Resepti on Suuri kasvisruokakeittokirjasta. Muunnelman olen tehnyt kirjan kuorrutukseen, koska en löytänyt karhunvatukkahilloa, enkä cherry brandyä.

125g voita
2 1/2 dl kaurahiutaleita
100g murennettuja kaurakeksejä (murustaminen käy kätevästi pakastepussinsisällä vaikka kaulimella painellen)
2 rkl fariinisokeria

täyte:
375g kevyttä tuorejuustoa
100 g ricottajuustoa
3/4 dl sokeria
1 1/4 dl ranskankermaa
2 munaa
1/2 rkl raastettua appelsiinin kuorta
1 rkl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
250g mustikoita
vajaa purkillinen vauvan mustikkasosetta (Semper)
2 dl vettä
1dl hyytelösokeria

-voitele irtopohjavuoka (halkaisija n. 20 cm.) ja vuoraa pohja leivinpaperilla.
Sulata voi kattilassa, lisää sokeri, kaurahiutaleet ja keksinmurut.Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. (Tässä hyvä apuväline on pieni juomalasi, vähän niinkuin kaulimena). Laita vuoka jääkaappiin. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

- vatkaa sähkövatkaimella kaikki täytteen aineet tasaiseksi massaksi. Kaada vuokaan. Aseta vuoka uunipellille, johon mahdollinen irtopohjavuoan rakosista valuva rasva voi valua.
Paista 40-45 min, tai kunnes täyte on jähmettynyt. Täytteen ei kuulu ruskistua. Nosta kakku uunista ja jätä vuokaan jäähtymään.

-Levitä mustikat kakun päälle. Pakastemustikat on hyvä laittaa kohmeisina. Valmista hyytelöliemi vedestä+ mustikkasoseesta+ hillosokerista pakkauksen ohjeen mukaan. Valele hieman jäähtynyt sokeriliemi mustikoiden päälle lusikkaa apuna käyttäen.
Pane kakku jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli. Irroita varovasti irtopohjavuoasta ennen tarjoilua.

Olen tehnyt muunnoksia täytteen juustoihin aina sen mukaan, onko kaupasta saatavilla ricottaa vai mascarbonea. Kummallakin onnistuu ihan yhtä hyvin, vaikka eivät olekkaan yhtään samantyyppisiä juustoja? No, Italialaisia kumminkin ;).

 
At 18/5/07 19:02, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset, tuo kakku kuulostaa kyllä tosissaan taivaalliselta! Kun vaan pääsisi saman tien maistamaan!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails