maanantaina, joulukuuta 17, 2007

Harissaa kasviksiin

Muutamissa blogeissa on viime aikoina kiertänyt kauppakuittimeemi. Kuvan murkina syntyi seuraavanlaisen kauppakorin sisällön kotiin kannettuani:

-Ing. jog. 1 kg mansikka
-Pajun. saunapalvikalkkuna
-muovikassi
-bak. sulhaspiirakka
-punasipuli Suomi irto
-Alfez harissatahna
-kesäkurpitsa vihreä
-crazy j. luomu karpalo
-Parrots cashewpähkinä
-Fazer ruisrepäisy
-paprikamix ulkomainen
-miniluumutomaatti rasia

Ja kello oli tässä vaiheessa 18:07 eräänä taannoisena arki-iltana. Nyt voittekin itse päätellä, mitä noista aineista on käytetty kuvassa esiintyvään makoisaan kasvisruokaan. Sen verran voin paljastaa, että jogurtti, ruisleipä, kalkkuna ja osa paprikoista oli tarkoitettu aamupalapöytään ja piirakat puolestaan seuraavan päivän lounasruuaksi. Pähkinöitä kanniskelen kassissani kätevänä pikavälipalana.

No, paljastettakoon kuitenkin, että lainasin kirjastosta ihanan brittiläisen pataruokakirjan, josta olisin voinut toteuttaa melkein minkä ruokalajin tahansa. Ohjeita oli ympäri maailmaa - löysin kirjasta havittelemani ohjeen esimerkiksi irlantilaiseen olutmuhennokseen sekä perinteiseen hotpottiin. Aasialainen osio näytti myös herkulliselta, esimerkiksi malaijilainen kana-nuudelikeitto. Kirja oli Sonia Stevensonin Herkullisia pataruokia (2002), ja omaan pataani pääsivät harissalla maustetut pohjoisafrikkalaiset paahdetut kasvikset. Itse en paahtanut tarkoitusta varten ollenkaan perunoita tai fenkolia, mutta muuten noudattelin ohjeistusta kohtuullisen uskollisesti.
Pohjoisafrikkalaiset paahdetut kasvikset

3 punasipulia lohkoina
18 kirsikkatomaattia
1 suuri kesäkurpitsa lohkoiksi leikattuna
150 g pieniä punaisia perunoita halkaistuna
2 punaista paprikaa lohkoiksi tai suikaleiksi leikattuna
1 keltainen paprika lohkoiksi tai suikaleiksi leikattuna
2 fenkolia lohkoiksi leikattuna
6 rkl oliiviöljyä
6 puserrettua valkosipulinkynttä
1/2 tl harissatahnaa
1 tl jauhettua roomankuminaa (eli ilmeisesti jeeraa)
1 rkl viinietikkaa
1 rkl hienonnettua tuotetta minttua
1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
2 tl merisuolaa
kreikkalaista jogurttia tarjoiluun

Säästä yksi sipuli ja 4 kirsikkatomaattia. Pane muut kasvikset paahtovuokaan, pirskota päälle 4 rkl öljyä ja paahda 250-asteisessa tai korkeimpaan mahdolliseen lämpötilaan kuumennetussa uunissa, kunnes ne alkavat hiiltyä, noin 30 minuuttia.
Laske lämpö 175 asteeseen. Ota kasvikset uunista ja siirrä ne matalaan uunivuokaan.
Pane valkosipuli pieneen kulhoon ja sekoita sen joukkoon harissa, kumina ja loput öljystä. Lisää etikka, minttu ja korianteri. Sekoita tahna kasvisten joukkoon, lisää viimeinen sipuli ja 4 kirsikkatomaattia, ripottele päälle reilusti suolaa ja pane vuoka takaisin uuniin vielä 25 minuutiksi.
Jos nestettä on liian paljon, kaada se pieneen kasariin, kuumenna kiehuvaksi ja keitä nestettä kokoon, kunnes sitä on vähemmän ja se on maultaan väkevöitynyttä. Kaada neste takaisin vuokaan. Tarjoa jogurtin kera.

2 Comments:

At 18/12/07 09:33, Blogger Rosmariini said...

Unohdin postauksestani näköjään meemin loppuosan, eli tässä tulee:

Kerro tuote jonka olisit halunnut ostaa:

Fenkolia ruokaa varten, jos olisin muistanut, että sekin tuohon ohjeeseen sisältyy. Olin liikkeellä töistä tullessani ilman kauppalistaa, ja muistin ainoastaan tomaatit, harissan, paprikat, punasipulit ja kesäkurpitsan.

Lisäksi olisin voinut muistaessani ostaa palan parmesaania, koska se pääsi edellisen postauksen lasagnea laatiessani loppumaan.

 
At 19/12/07 09:37, Blogger Rosmariini said...

Meemeilyä jatkettu ainakin Välispiikkilässä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails