torstaina, helmikuuta 24, 2011

Chilireseptikilpailu

Koska uskomme (tai ainakin toivomme) saavamme jossain vaiheessa minitaimistamme chilisatoa, haluamme tietenkin käyttöömme kotikokkien parhaat chilireseptit.

Palkintoja on tällä kertaa kaksin kappalein: Parhaaksi reseptiksi arvioidun ohjeen lähettäjä saa omakseen viime vuonna ilmestyneen Pirullisen kuuman chilikirjan. Toiseksi tullut saa valita muutamia mieleisiään tuotteita vaikkapa Chilikaupasta tai jostain muusta chilituotteisiin erikoistuneesta nettimyymälästä.

Ohjeen ei tarvitse olla itse keksitty, mutta muualta otetun ohjeen alkuperä on tietenkin aina kohteliasta ilmoittaa. Tärkeintä on, että resepti on omassa kotikeittiössä testattu ja hyväksi havaittu. Lisäksi sen pitää tietenkin sisältää chiliä joko tuoreessa, kuivatussa, jauhetussa, säilötyssä tai savustetussa muodossa.

Kilpareseptit voi naputella joko tämän postauksen kommenttilootaan tai lähettää sähköpostiimme pastanjauhantaa(ät)gmail.com.

Osallistumisaika loppuu maaliskuun viimeisenä päivänä 31.3.2011 klo 23.59.

29 Comments:

At 24/2/11 11:25, Blogger Jael said...

Chiliä rakastavalle kiva haaste!
Tässä yksi chiliohje,jota ilman en voi olla.Sitä on aina jääkaapissa..


Chilikorianteritahna
pari nippua korianteria
3-4 valkosipulinkynttä
1 vihreä chilipippuri
suolaa,mustapippuria
1 tl jeeraa
1 dl oliiviöljyä


Sekoita kaikki muut ainekset paitsi öljy hienoksi tahnaksi monitoimikoneessa,ja lisää lopuksi öljy,ja käytä konetta vielä pari kierrosta.
Tämä on yksi ehdottomista lempitahnoistani ja teen sitä viikottain.Kuva tahnasta on täällä
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2010/05/kyssakaalicarpaccio-chili.html

 
At 24/2/11 11:31, Blogger Rosmariini said...

Tämähän lähti lupaavasti käyntiin. Kiitos paljon, Yaelian!

 
At 24/2/11 11:36, Blogger Liina said...

voiko laittaa omaan blogiin?

 
At 24/2/11 11:37, Blogger Rosmariini said...

Voi toki, jos laittaa vaikka linkin tänne.

 
At 24/2/11 13:11, Blogger Rosmariini said...

Sähköpostin puolellakin on alkanut tapahtua, hiphei!

 
At 25/2/11 02:23, Blogger Antti said...

Überherkkujälkkäri odottaa spostissanne.

 
At 25/2/11 09:34, Blogger Paletti said...

Mahtava aihe! Osallistun mustapapukeitolla.

http://varipaletti.blogspot.com/2011/02/mustaa-papusoppaa.html

 
At 25/2/11 09:46, Blogger Rosmariini said...

Antti: Ooh, herkullinen se onkin. Suklaata ja... (en paljastakaan vielä enempää;). Taidankin tietää jo tuolle sopivan täsmäyleisön.

Paletti: Tämäpäs sattui. Olen just miettinyt, että pitäisi laajentaa papukokkailuja johonkin muuhun kuin kaikkein tutuimpiin kidneypapuihin. Kiitokset!

Kiva kyllä, kun tulee niin paljon erityyppisiä ohjeita.

 
At 25/2/11 10:52, Blogger Unknown said...

Tässä ohjeessa käytetään suurta suosikkiani sambal oelek -chili tahnaa. Kuva löytyy täältä:
http://minnankeittokirja.blogspot.com/2010/06/intialainen-lammaspata.html

1 kg luutonta karitsan/lampaan paistia kuutioituna
2 rkl öljyä
2 tl jeeraa (juustokuminaa)
2 tl jauhettua korianteria
2 tl inkivääriä
1 tl kurkumaa
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl cayennepippuria
1 rkl sambal oelekia
4 dl vettä
2 rkl lihafondia
400 g tomaattimurskaa
3 sipulia viipaloituna
4 valkosipulinkynttä
1 vihreä paprika suikaloituna
1 keltainen paprika suikaloituna

Kuumenna öljy padassa. Lisää mausteet ja kuumenna muutama min. Lisää lihat ja sipulit. Ruskista muutama min. Lisää vesi, fondi ja tomaattimurska. Anna hautua miedolla lämmöllä 1h. Lisää paprikat ja hauduta vielä 1 h tai kunnes liha on mureaa. Tarjoa riisin, kurkkuraidan ja poori leivän kera.

 
At 25/2/11 10:59, Blogger Rosmariini said...

Tulipa nälkä tuosta lammaspadan näkemisestä. Kiitokset!

Harmittaa, kun ei ehdi KAHTEEN(!) seuraavaan viikonloppuun kokata mitään.

 
At 28/2/11 09:07, Blogger Aron Koominen said...

Loistava aihe kilpailulle! Mainioita reseptejä näyttääkin kisaan on tipahdelleen. Kateellisena täällä seurailen chilinkasvatuksen etenemistä. Jos vain tilaa kotona olisi, kasvattelisin itsekin chilejä.

Osallistun kilpailuun suklaisella jälkiruoalla, jota olen jo jonkin aikaa kehitellyt. Ohje löytyy blogistani:

http://sapuskalle.blogspot.com/2011/02/chili-kookos-suklaamousse.html

Uusimmassa Glorian Ruoka&viini-lehdessä oli muuten mainio mole-kana-resepti, jota suosittelen. Suklaa ja chili sopivat mainiosti yhteen myös liharuoissa.

 
At 28/2/11 20:42, Blogger Kaisa said...

Tästä ei ole kuvia, chili ei ollut pääosassa ja on aika työläs...mutta kerronpa kuitenkin viikonlopun överijälkkäristä tänne:

Vaniljajäätelö:

1 vaniljatanko (meillä 1 tl vaniljajauhetta)
2 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl kermaa
5 keltuaista
100g sokeria

Halkaise vaniljatanko kahtia ja raaputa puolikkaista siemenet. Vispaa kaikki ainekset sekaisin ja kuumenna kattilassa koko ajan sekoittaen noin 70 asteeseen, eli kunnes seos paksunee. Nosta yön ajaksi jääkaappiin. Poista vaniljatangon puolikkaat ja valmista jäätelökoneessa jäätelöksi.

Meillä ei ole jäätelökonetta, mutta onnistuin laittamalla seoksen pakastimeen ja vatkaamalla noin 15 minuutin välein.

Kinuskijäätelö

Valmistetaan samoin kuin vaniljajäätelö, mutta sokeri karamellisoidaan ensin kattilassa ja lisätään 2 rkl voita, jonka jälkeen muut aineet.


Suklaa-chilikastike

2 dl kermaa
150 g tummaa suklaata
puolikas habanero tai muuta tuoretta chiliä

Kiehauta kerma ja chili, poista chili ja lisää pilkottu suklaa. Sekoittele kunnes suklaa sulaa.

Kinuskikastike

2 dl kermaa
2 dl ruokosokeria

Sekoita kattilassa ja kuumenna keskilämmöllä 110 asteeseen.

Ota molemmat jäätelöt ennen tarjoilua huoneenlämpöön hetkeksi. Ota molemmista lautaselle pallo ja kaada päälle molempia kastikkeita.

 
At 2/3/11 13:38, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset! Kilpareseptien myötä on tullut ennen näkemätön tarve chilin ja suklaan yhdistämiseen.

Chiliä on tullut näköjään tähän saakka käytettyä jälkiruuissa aivan liian vähän.

 
At 2/3/11 16:37, Blogger Antti said...

Chili ja suklaahan ovat mitä luonnollisin yhdistelmä, ja vanilja sopii niiden kaveriksi kuin nyrkki silmään. Kaakaon aromit, kuten kapsaisinoiditkin, kutittelevat kielellä vanilloidireseptoreja. Tai ainakin osaa niistä. Eli nuo kolme ärsyttävät samoja makunystyröitä, jolloin kaikkien kolmen sotkeminen eväisiin pistää suun ihan solmuun kun vuorotellen tulee erilaista ärsykettä samaan paikkaan.

Molekyyligastroneurologiaa tai jotain. Jännää kuitenkin. Ja se kapsaisiini muuten ei mitenkään fyysisesti vahingoita kieltä. Se vain tuntuu siltä. ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Mechanism_of_action

 
At 4/3/11 13:35, Anonymous Laskuvarjokokki said...

Jukka Kilpisen valkosipulilla höystetty savuchiliöljy (chipoil) on ollut minulle erittäin tärkeä raaka-aine viimeisen kahden vuoden aikana. Sopii grillauksen yhteydessä lihan marinointiin ja maustamiseen, paahtoleipien sivelyyn ja oikeastaan mihin tahansa. Lisäksi olen käyttänyt sitä menestyksekkäästi pitsakastikkeen mausteena, no-knead-leipätaikinan mausteena, oliiviöljyyn tehtynä salaatinkastikkeena ja uunilohen mausteena.

Fatalii's Chipotle Oil

 
At 4/3/11 13:44, Blogger Aron Koominen said...

Antti: Koska menit noin tekniseksi, sallittakoon pieni tarkennus. Kieli aistii vain viisi perusmakua. Tuo vanilloidireseptori liittyy lämmön aistimiseen, ei makuun. Chilin poltteen aiheuttava kapsaisiini itsessään on mauton, mutta aiheuttaa tuohon reseptoriin sopivana virheellisesti kuumotuksen tunteen. Reseptori reagoi myös mm. yli 43 asteen lämpöön. Vaniljasta ja suklaasta en ainakaan muista samanlaista kuumotusta kokeeneeni, joten nämä tuskin tähän reseptoriin sopivat.

Suurin osa kaakaon ja vaniljan aromeista, kuten kaikista muistakin "makuina" tunnetuista, aistitaan hajuaistin avulla nenän puolella. Erilaisia hajureseptoreita on vähemmän kuin aistittavia hajuja (joita onkin valtavasti), joten on toki täysin mahdollista, että kaakaon ja vaniljan aromit sopivat nenässä samaan lokeroon. Ihan näin tarkasti en ole asiaan tutustunut, että osaisin ottaa kantaa tähän.

Hajuaistireseptorien huijaamisesta on muuten hauskaa tarinaa ja kiva koe Molekyyligastronomia-blogissa täällä: http://molekyyligastronomia.fi/tuoksuilla-huijaamisen-kepeys/

 
At 4/3/11 21:48, Blogger Antti said...

Aron: Kiitos perusteellisesta vastineesta, olet selvästi perehtynyt maun fysiologiaan minua paljon enemmän. Kielen perusmaut sentään yleensä muistan... :-/

Valitettavasti minulla ei ole antaa yhtä huolellista vastausta vaan joudun turvaamaan annettuun tietoon. Eli yllä esittämäni selitys ydistelmästä suklaa-vanilja-chili on saatu kilpailuun tarjoamani reseptin kehittäjältä sekä eräältä hänen ravintoloitsijaystävältään. On näin kyseenalaistettuna ja hieman kriittisemmin ajatellen hyvin todennäköistä että ymmärsin heidän esittämänsä hieman väärin, tai oletin liikaa yksityiskohtia pintapuolisesta selityksestä. Ylpeys jne...

Omien aistieni puolesta vanilja-aromin yhteydessä esiintyy usein (lähes aina) viileyden tunnetta kielellä - näin esimerkiksi viskeissä. Mikäli vastaavaa aistimusta löytyy muidenkin suusta, tukisi se vaniljan roolia ennemminkin vastapainona chilille kuin suoraan kilpailevana ärsykkeenä. Mikä toki tuntuisi näin äkkiseltään ajatellen myös mielekkäämmältä. Samantapaista viileyden aistimusta koen (etenkin tumman) suklaan kanssa, mutta se johtunee suklaan lämmetessään ottamasta ruumiinlämmöstä pikemmin kuin varsinaisesta mausta.

 
At 9/3/11 15:47, Anonymous Klasu said...

Tässä oma ehdokkaani kilpailuun: Chilillä maustettu omenapiirakka

 
At 9/3/11 21:38, Blogger Piia said...

Osallistun loistavalla broilerikääröllä http://www.kotivinkki.fi/Mat-Dryck/Recept/?RecipeId=10270 ja siihen limettikorianterikastike, johon tarvitaan 1 chili, tuoretta korianteria, 1 limetin mehu, 3 rkl vettä ja 3 rkl kalakastiketta. chili ja korianteri hienonnetaan ja sekoitetaan loppujen raaka-aineiden kanssa kastikkeeksi.

Jälkiruuaksi vielä chilisuklaakakku, johon tulee 200g tummaata suklaata, 200g voita, 200g sokeria, 4 kananmunaa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 2-3tl chilijauhetta
suklaa ja voi sulatetaan vesihauteessa, lisätään chilijauhe, sekoita tasaiseksi. Munat ja sokeri vatkataan paksuksi vaahdoksi, lisätään suklaa voiseos ja siivilöidään joukkoon jauho-leivinjauhe. paistetaan ensin 200 asteessa 10 minuuttia, lasketaan 150 asteeseen ja paistetaan 15 minuuttia, kakku jää keskeltä liki sulaksi, nam!

 
At 9/3/11 22:18, Anonymous PP said...

Osallistun Lemon Drop lohella, josta tarkempi kuvaus Chilifoorumilla: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8100.msg112309#msg112309

Lyhyesti: Lohi- tai kirjolohifile maustetaan suolalla, (sitruuna)pippurilla ja sopivaksi katsotulla määrällä Lemon Drop chiliä. Paistetaan uunissa, lisätään sitruunamehua, ja nautitaan sopivien lisäkkeiden kuten perunamuusin ja kermaviilipohjaisen kastikkeen kanssa. Näin talvisaikaan tuoreen chilin puuttuessa jauhettu Lemon Drop käy myös hyvin.

 
At 10/3/11 22:57, Blogger Kaisa said...

Meillä tehtiin tänään loistava ruokakeksintö vahingossa, piti käyttää mitä kaapissa oli. Eli chili-porkkanamuussi:

http://yritysjaerehdys.blogspot.com/2011/03/chili-porkkanamuussi.html

 
At 11/3/11 15:56, Blogger Rosmariini said...

Tulin tänne laatimaan suunnitelmia viikonlopun ruokalistaksi. Täällähän on aineksia vaikka mihin: Kiitos kaikille!

Mistäköhän saisin taiottua huomiseksi muutaman Lemon Drop -chilin, hmmm. :)

 
At 13/3/11 10:58, Blogger Ari Makela said...

En viitsi näin klassisella osallistua, mutta kun kerran chilireseptejä etsitte niin kokeilkaa ehdottomasti aglio e oliota. Eräs resepti löytyy blogistani.

Kommenttiani kirjoittaessani sain tosin myös idean.

 
At 13/3/11 14:40, Blogger Riikka said...

Osallistuin kisaan chiliappelsiinimarmeladilla, yritän laittaa omaan aloittelevaan blogiini siitä postauksen jossakin vaiheessa :)

 
At 17/3/11 15:02, Anonymous Geranium said...

Syksyllä bloggailin poblapadan ja juustoriisin ohjeen, joilla kisaan osallistun
http://geranium2010.wordpress.com/2010/09/04/poblanopata/

 
At 25/3/11 22:44, Blogger Rosetti said...

Poltetta Tuulihattutornin tapaan: Kananpoikaa tulisessa molekastikkeessa.

 
At 27/3/11 20:59, Blogger Atenpannu said...

Loistava kisaidea. Täältä löytyy melko herkullisen näkösiä ja kuuloisia chiliruokia. Olen pitkään itsekin suunnitellut kasvattamista kotona, mutta laiskuuttani en ole saanut mitään aikaiseksi. Linkissä oma perus jauhelihachilikastike vaikka lämpimille nachoille.

http://atenpannulla.blogspot.com/2011/03/amerikkalainen-chilikastike.html


Soosi syntyi seuraavasti.

Pistetään sipulit paloiksi ja pataan/kattilaan ruskistumaan. Perään jauhelihat, valkosipulit ja paprikat kuutioina.
Kun lihat on ruskistettu heitin tomaattimurskat ja pyreet sekaan. Tämän jälkeen meni huuhdellut pavut ja hienoksi pilkotut chilit. Lopuksi jäljelle jääneet mausteet. Sitten vain pienellä lämmöllä pörisemään kannen alle. Silloin tällöin kävin sekoittelemassa ja tarkistamassa nesteen määrää ja maistelemassa tulisuutta. Tavoitteenahan on saada soosista mahdollisemman tasainen ja melko tiivis. Eli nestettä saa haihtua melko paljon pois alkuperäisessä. Annoin sopan muhia reilut pari tuntia jonka jälkeen vetäisin vielä sauvasekoittimella jotta sain kaikki isommat palaset tasoittumaan.
Setistä tuli omaan makuuni juuri sopivan tulinen. Tulisuus tulee hieman takapotkuna niin että nokka alkaa vähän vuotamaan ja vatsassa tuntuu lmpimältä mutta maut ovat edelleen selkeästi maistettavissa.

Tulisuuttahan voi jokainen säätää oman maun mukaiseksi chilin määrää muuttamalla ja lajikkeita vaihtamalla. Itse meinasin aluksi heittää vielä sekaan habaneroa mutta sitten olisi voinut tulla turhan tiukka satsi. Kannattaa lisätä chili pikkuhiljaa ja antaa aina hetken hautua ja sitten maistaa tulisuus.

400 g jauheliha
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 tuubi tomaattipyrettä
2 paprikaa
1 tölkki kidneypapuja
muutama punanen rawit chili
muutama vihreä rawit chili
pari keltaista thai chiliä
kuminaa
chilijauhetta
savustettua paprikajauhetta
suolaa
pippuria

 
At 29/3/11 00:00, Blogger Ketturouva said...

Ehdittiinpäs vielä..! Osallistumme paholaisen tulisella spagetilla:
http://ketunkeittio.blogspot.com/2011/03/paholaisen-spagettia.html

 
At 1/4/11 14:45, Blogger Rosmariini said...

Kiitos kaikille ohjeista! Testailen niitä vielä reilun viikon verran ja palaan asiaan. Aika makoisia hetkiä tässä on tullut kyllä jo vietettyäkin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails