Tulinen tomaattikastike (Raita)
Tämä maukas, yleisön pyynnöstä julkaistava tomaattikastike sopii niin lisukkeeksi (intialaisiin) ruokiin kuin kevyeksi ateriaksi riisin kanssa ihan sellaisenaan. Kaltaiseni karnivoori joutuu kyllä imemään tomaattisoosia melkoisen annoksen, jotta nälkä pysyy loitolla edes hetken, mutta kevyenä väli- tai alkuruokana tällainen sujahtaa minuunkin hyvin.
Ohjeessa neuvotaan käyttämään kahta kuivattua punaista ja kahta tuoretta vihreää chiliä. Tilapäisessä tuoreiden chilien puutteessa - ja toisaalta suuren, kuivattuja punaisia chilejä pursuavan pussillisen omistajana käytin neljää kuivattua punaista, kaikki siemenineen päivineen. Näillä eväin kastikkeesta tuli äkkiseltään maisteltuna varsin tomera, mutta riisin ja lihapyöryköiden kanssa nautittuna maku onneksi tasoittui oikein sopivaksi. Suuhun jäi mukava pieni potkuntunne, mutta varsinainen makuvaikutelma oli enemmänkin pehmeä kuin pureva.
Jos ruokakunnassasi on tulista kaihtavia tai chilisi sieltä tehokkaimmasta päästä, ei ehkä kannata lisätä kerralla kaikkea vaan maistella soosia välillä ja hakea omaa suuta miellyttävä tulisuuden aste. Tärkeintähän on, että ruoka maistuu ruokailijoille - ei se, että reseptiä on noudatettu prikulleen.
Tomaatti-raita
Lisää viipaloidut salotit, murskattu valkosipuli ja hienoksi raastettu inkivääri. Sekoittele, kunnes salotti on kullanruskeaa (n. 5 min).
Lisää currynlehdet, chilit, korianteri ja kurkuma. Vähennä lämpöä ja pyörittele seosta pannulla puolisen minuuttia.
Lisää tomaatit ja tomaattipyree ja hauduttele viitisen minuuttia. Hämmennä välillä varovasti niin, että tomaattikuutiot sekoittuvat kunnolla muihin aineksiin mutteivät kuitenkaan muusaannu kokonaan.
Ota pannu lämmöltä ja sekoita jogurtti vähän kerrallaan kastikkeeseen. Maista ja lisää hiven suolaa, jos näet sen tarpeelliseksi (itse näin). Ripottele lopuksi päälle silputtua minttua.
Ohjeessa neuvotaan käyttämään kahta kuivattua punaista ja kahta tuoretta vihreää chiliä. Tilapäisessä tuoreiden chilien puutteessa - ja toisaalta suuren, kuivattuja punaisia chilejä pursuavan pussillisen omistajana käytin neljää kuivattua punaista, kaikki siemenineen päivineen. Näillä eväin kastikkeesta tuli äkkiseltään maisteltuna varsin tomera, mutta riisin ja lihapyöryköiden kanssa nautittuna maku onneksi tasoittui oikein sopivaksi. Suuhun jäi mukava pieni potkuntunne, mutta varsinainen makuvaikutelma oli enemmänkin pehmeä kuin pureva.
Jos ruokakunnassasi on tulista kaihtavia tai chilisi sieltä tehokkaimmasta päästä, ei ehkä kannata lisätä kerralla kaikkea vaan maistella soosia välillä ja hakea omaa suuta miellyttävä tulisuuden aste. Tärkeintähän on, että ruoka maistuu ruokailijoille - ei se, että reseptiä on noudatettu prikulleen.
Tomaatti-raita
- 1 tl sinapinsiemeniä
- 200 g salottisipuleita, hienoksi viipaloituna
- 1/2 rkl valkosipulimurskaa
- 1/2 rkl hienonnettua inkivääriä
- 12 tuoretta currynlehteä tai 1 rkl kuivattua
- 2 kuivattua punaista chiliä silputtuna
- 2 tuoretta vihreää chiliä silputtuna - siemenillä tai ilman, maun mukaan
- 1/2 tl korianteria
- 1/2 tl kurkumaa
- 600 g suuria, kypsiä tomaatteja kuutioituna
- 1 1/2 rkl tomaattipyreetä
- 3 dl maustamatonta jogurttia (esim. Partaäijää)
- tuoretta minttua silputtuna; säästä muutama lehvä koristeeksi
- suolaa, pippuria ja öljyä paistamiseen
Lisää viipaloidut salotit, murskattu valkosipuli ja hienoksi raastettu inkivääri. Sekoittele, kunnes salotti on kullanruskeaa (n. 5 min).
Lisää currynlehdet, chilit, korianteri ja kurkuma. Vähennä lämpöä ja pyörittele seosta pannulla puolisen minuuttia.
Lisää tomaatit ja tomaattipyree ja hauduttele viitisen minuuttia. Hämmennä välillä varovasti niin, että tomaattikuutiot sekoittuvat kunnolla muihin aineksiin mutteivät kuitenkaan muusaannu kokonaan.
Ota pannu lämmöltä ja sekoita jogurtti vähän kerrallaan kastikkeeseen. Maista ja lisää hiven suolaa, jos näet sen tarpeelliseksi (itse näin). Ripottele lopuksi päälle silputtua minttua.
6 Comments:
Ensimmäistä kertaa kuulen nimen "raita" tarkoittavan tomaattikastiketta. Yleensä tuolla tarkoitetaan kastikkeena tarjottavaa jugurttia johon on sotkettu yrttejä(kuten minttua), korianteria, muita mausteita ja mahdollisesti kurkkua.
-taistogunnar
Oli tässäkin soosissa runsaasti jugua, joten siitä kenties nimi. Kurkkuraita löytyy blogattuna vajaan vuoden takaa.
kiitos kaunis!
teen tuota asap. tuli nälkä.
koska opin, ettei ruokablogeja lueta aamulla?
Toivottavasti maistuu! Tuoreimman Tabasco-postauksesi perusteella pieni tulisuuskaan ei taida siellä suunnalla pahemmin haitata. :)
Kiitos loisto-ohjeesta!!
Sunnuntain päivällinen oli varsin maukasta.
Kofta-palluraiset ja raita täyttvät masun lisukkeineen.
Samalla ilmoittaudun kantislukijaksi.Täältä on mukaan lähtenyt runsaasti hyviä ohjeita.Lämmin kiitos!
-wennu
Tervetuloa vaan tänne kommenttipuolellekin! :) Täälläkin valmistui taas viikonloppuna intialaisia ruokia, muun muassa vanhoilla tutuilla ohjeilla tehtyjä jauhelihakebabeita ja kurkkuraitaa.
Lähetä kommentti
<< Home