perjantaina, helmikuuta 11, 2011

Oluella maustettua kinuskia ja muuta kivaa

Olen aiemmin viettänyt aina keskitalven viikonloput tiiviisti omassa sohvannurkassa, mutta tänä talvena kalenterissa on ollut toinen toistaan mukavampia ruoka-aiheisia illanviettoja. Kuten tämä tuttavien tammikuussa kokkaama neljän ruokalajin illallinen, jonka teemana oli olut.

Kaikissa tarjolla olleissa murkinoissa oli siis olutta, jopa jälkiruokajäätelön kaveriksi kokatussa kinuskissa.

Kun tarjolla oli olutgraavatulla lohella päällystettyä tummaa leipää, tomaattikeittoa ja pitkään hauduteltua hirvipataa, niin kyllä kelpasi tulla valmiiseen pöytään. Ohjeet oli otettu viime vuoden puolella ilmestyneestä Anna-lehdestä:

Tulinen tomaatti-olutkeitto

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattisosetta
1 punainen chili
2 prk (á 400 g tomaattimurskaa)
2 dl lager-olutta
2 dl kasvislientä
2 rkl fariinisokeria
2 tl kuivattua timjamia
4 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa

Kuori ja hienonna sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Halkaise fenkoli, poista kova kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja fenkolit ja anna hetken aikaa kuullottua. Lisää tomaattisose sekä hienonnettu chili. Sekoita hetken aikaa. Lisää kattilaan tomaattimurska, olut, kasvisliemi, fariinisokeri ja timjami. Anna keiton kiehua kohtalaisella lämmöllä poristen noin 15 minuuttia.
Lisää keiton joukkoon hienonnettu basilika ja mausta keitto suolalla ja mustapippurilla. Soseuta keitto ja annostele lautasille. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Tumman oluen lihapata

noin 1 kg naudan sisäpaistia (meillä lihana hirveä)
1 rkl voita ja öljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 porkkanaa
1 plo (33 cl) tummaa olutta
2 laakerinlehteä
4 katajanmarjaa
1 rosmariininoksa
noin 1 l lihalientä
3 rkl mustaherukkahyytelöä
2-3 rkl maissitärkkelystä

Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu ja ruskista lihapalat öljy-voiseoksessa, kunnes ne saavat kauniin värin. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä lihat pataan.
Paahda samalla pannulla kuoritut ja viipaloidut porkkanat ja nosta pataan. Kaada pataan olut, laakerinlehdet, katajanmarjat, rosmariininoksa ja lihalientä niin, että liha kunnolla peittyy. Loppu lihaliemi voidaan käyttää kastikkeeseen.
Nosta pata 150-asteiseen uuniin. Anna padan hautua 2-3 tuntia. Lihapalat ovat kypsiä, kun liha hajoaa haarukalla.
Nosta lihat pois liemestä ja siivilöi liemi. Kuumenna kattilassa padan liemi, loppu lihaliemi ja mustaherukkahyytelö. Suurusta kastike maissitärkkelyksellä. Nosta lihat kastikkeeseen. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Tarjoile paahdettujen juuresten ja perunoiden kanssa.

Vaniljajäätelöä ja olutkinuskia

25 g voita
2 dl sokeria
1½ dl stout-olutta
4 rkl kuohukermaa
lisäksi: vaniljajäätelöä

Sulata voi ja sokeri kattilassa. Sekoita ja anna kiehua, kunnes seos karamellisoituu. Lisää olut ja kerma. Anna kiehua, kunnes seos sakenee kinuskimaiseksi. Kinuski on valmista, kun pudotat tipan kinuskia kylmään veteen ja se jähmettyy kiinteäksi.
Tarjoa hieman jäähtynyt kastike vaniljajäätelön kanssa.
Ruokajuomana oli myös olutta.

21 Comments:

At 11/2/11 08:34, Blogger Virpi said...

Ooh miten kekseliästä! Taas kerran. Jäin vaan tuijottamaan tuota pääruoka-annosta, se oli jotenkin niin kauniskin.

Just bloggasin itekin hirvireseptin, onkohan tää talviaika jotenkin hirvimyönteisempi kuin muut vuodenajat?

P.S. Mulla tais taas mennä vähän överiks toi huomisen ruokien suunnittelu, mutta kun on liikaa mielitekoja eikä malta jättää toteuttamattakaan!

 
At 11/2/11 09:12, Blogger Uusano said...

Nälkä tulee täälläkin noita kuvia katsoessa. Ja sama vika rahikaisella kuin Virpilläkin, lauantain ruokasuunnitelmat paisuvat:) Vielä pitäisi päiväkahveja varten löytää ranskalaisten madeleinejen ohje, kun on upouusi madeleinevuoka odottamassa!

 
At 11/2/11 09:38, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Olutruoka oli kyllä ulkonäkönsäkin puolesta ihan mahdottoman houkuttelevaa. Tykkään ihan kamalasti noista raitakipoista, ja sitten kun sisältönä on vielä chilillä maustettua tomaattikeittoa. Ihan parasta!

Överiksi meneminen ei taida tulla yllätyksenä kenellekään. :)

Uusano: Oo, madeleinevuoka. Olenkohan mahtanut muuten ikinä madeleineja maistaakaan.

 
At 11/2/11 09:49, Blogger TiV said...

Mielenkiintoinen tomaattikeitto! Tykkäsittekö?

Tässä linkki hyväksihaukuttuihin madeleineherkkuihin:
http://www.davidlebovitz.com/2007/12/humpy-madeleine/

 
At 11/2/11 09:51, Blogger Virpi said...

Mää kans tykkään noista raitakipoista! Ne on ihanan pirteät.

Ja vara-aviomies pyysi vielä tosiaan kysymään, että voihan sitä hänen kuhaansa sitten kokata teillä ettei etukäteen tarvitse?

Mää kokeilen nyt sitten ainakin sitä GRV:n tillinäkkärireseptiä!

 
At 11/2/11 10:01, Blogger Rosmariini said...

TiV: Tomaattikeitto oli makujensa puolesta oikeinkin mielenkiintoinen. Oluen ansiosta siellä oli nyt sitä karvauttakin, jota usein ei ruuista tavoita. Mutta ennen kaikkea se oli tulinen ja tomaattinen.

Virpi: Joo, täällä voi kokata tuttuun tapaan mitä vaan ja milloin vaan!

 
At 11/2/11 10:05, Blogger Ketturouva said...

Tuumiskelin juuri että pitäisi keksiä jokin uusi lihapataohje uudella padalla kokeiltavaksi. Ja tässähän se tuli! :)

 
At 11/2/11 10:11, Blogger Rosmariini said...

Ai niin, teilläkin oli tosiaan uusi pata!

Le Creuset -innostusta on ilmeisesti yleisemminkin liikkeellä. Tähän aikaan vuodesta pitää vaan päästä pikkuisen hauduttelemaan (kun ei se kevät näköjään vielä tullutkaan).

 
At 11/2/11 10:15, Blogger Kermaperse said...

Oi, tomaattikeitosta herahti vesi kielelle! Vaikuttaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta :)

 
At 11/2/11 10:23, Blogger Rosmariini said...

Tomaatti. <3

 
At 11/2/11 19:28, Blogger Pekka said...

Överiksi meneminen <3

Spoileri: litra kermaa, puoli kiloa suklaata, 15 kananmunaa, luolakypsytettyä gruyèreä ja jaloviinaa.

 
At 11/2/11 19:31, Blogger Rosmariini said...

Tuleeko nuo kaikki samaan ruokaan? :D

 
At 11/2/11 19:40, Blogger Pekka said...

Suklaa ja gruyère vois olla aika haastava saada toimimaan samassa annoksessa :D

Korjaus: näemmä onnistuu, vaan tuota en ole tekemässä. Sinänsä juustolajitelma + sopiva kaveri jokaiselle juustolle pitäs joskus opetella.

 
At 11/2/11 19:50, Blogger Rosmariini said...

No sitähän minäkin. Teistä ei vaan ikinä tiedä, mitä hillittömiä ruokaideoita satutte saamaan päähänne. :)

Jos järkätään joskus juusto-ilta, jee!?

 
At 12/2/11 09:32, Blogger Virpi said...

Joo, juustoilta! Hei toimiskohan juusto- ja samppanja samassa tastingissa? Tuplahaaste, jokaiselle juustolle sopiva samppanja :D

 
At 12/2/11 09:33, Blogger Virpi said...

Mullakin on muuten jotain suklaista tulossa. Ja sitä näkkäriä!

 
At 12/2/11 11:35, Blogger Rosmariini said...

Luvassa taitaa olla aika jälkiruokavoittoinen ilta. :) No, onneksi on ne näkkärit, niin saadaan vastapainoksi vähän suolapalaa.

 
At 12/2/11 12:55, Blogger se mutsi said...

Mielettömän hyvältä näyttää ja varmasti maistuu. Jotenkin olut mausteena sopii hyvin juuri tähän vuodenaikaan täyteläisyyden ja pehmeytensä vuoksi. Nuo ohjeet on kyllä pakko kokeilla.

 
At 12/2/11 13:02, Blogger Virpi said...

Mä aattelin tämmöstä napostelumeininkiä sen euroviisun oheen, että suolastaki kyllä tulee, nou hätä! :)

 
At 14/2/11 13:14, Anonymous minenymmärrä said...

Missä noita katajanmarjoja saa?

 
At 14/2/11 13:22, Blogger Rosmariini said...

Hyvin varustelluista maustekaupoista. Googlasin pikaisesti nettikauppojen tarjontaa, ja katajanmarjoja näyttäisi löytyvän ainakin Maustepörssin valikoimista.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails