maanantaina, helmikuuta 07, 2011

Taimitarha

Olimme muutaman päivän poissa kotoa, viettämässä viikonloppua harvinaisen hyvässä seurassa.

Kotiin päästyä huomasimme, että lunta oli tullut jälleen kerran vaikka kuinka paljon lisää, mutta sisään kahlattuamme meitä kohtasi mukava näky: suuri osa itämään pistetyistä chilinsiemenistä oli muuttunut poissa ollessamme ponteviksi minitaimiksi.Osa taimitarhamme kasvateista oli ottanut siemenenkin mukaansa:

Ainoastaan Habanero, Brown Large -niminen lajike oli jäänyt mököttämään siemenensä suojiin. Kaikki muut ovat venähtäneet edes pikkuisen pituutta.

Milloinkahan tässä mahdetaan päästä kokkaamaan ensimmäiset chiliherkut?

19 Comments:

At 8/2/11 08:26, Blogger Jael said...

Onpas söpöjä pikku taimia.Mutta mitä nuo alustat ovat,missä ne kasvavat?

 
At 8/2/11 08:53, Blogger Hannele said...

Jee jee!

 
At 8/2/11 09:01, Blogger Antti said...

Noniin, siitä se lähtee! :)

Mulla oli myös HBL:t vähän hitaita itämään, mutta lopulta niitä lähti 4-5 kahdeksasta.

Nyt jos noita on monessakin villapalikassa useampia samankokoisia sirkkataimia, niin halutessaan niitä voisi vähän ajan päästä (kunhan juurtuvat kunnolla) ruveta kieputtelemaan toistensa ympäri, tai kolmen kesken vaikka letittämään. :) Hyvällä tuurilla kasvavat tasatahtiin ja tulee nätti spiraalivarsi.

 
At 8/2/11 09:04, Blogger Antti said...

Sitä piti vielä kysymäni, että millainen valoratkaisu teillä on tehty? Pistäkää nyt kasvatusnurkasta joku yleiskuva sentään, viimeistään sitten kun kuutiot siirtyy hydrosoraan ja multaan.

 
At 8/2/11 10:22, Blogger Nelle said...

OoOo... Ihania pikkutaimia :) Mun lemon drop on vielä (kop kop) hengissä viime kesältä. Uusia en ole istutellut, mutta kuhan tuokin nyt selviäisi niin hyvä on! :)

 
At 8/2/11 10:30, Blogger Rosmariini said...

Yaelian: Kivivillakuutioita, jotka on sijoitettu minikasvihuoneeseen.

Hannele: No niinpä! :) Odotan kovasti, että tulet viikonloppuna antamaan meille parhaat chilivinkkisi.

Antti: Hyvä tietää, että tuo yksi lajike saattaa ottaa aikaa. Emmepä siis vielä luovuta senkään suhteen. Aji Cristal on kaikkein pontevin, mutta taimien juurella on toisaalta pikkuisen hometta. Toivottavasti se ei haittaa (ja hoksaisi mennä pois).

Meillä on tällä hetkellä valona ihan vaan ZenGrowin mukana tulleet lamput (näkyvät ainakin tässä kuvassa), mutta pistämme ilman muuta enemmän kuvia sitten, kun saamme lisäviritelmiä aikaiseksi.

Mahtava kyllä, kun päivät pitenevät pikkuhiljaa. Ikkunalautaakin olisi pitkästi vapaana.

Nelle: Mikä chili se teidän mielettömän hieno pensaikkonne oli siinä mökin pihalla? Oliko se tuota Lemon Droppia? Siitä meillä on nimittäin kuviakin jossakin.

 
At 8/2/11 19:15, Blogger Antti said...

Vai ZenGrowissa, no siinä tulee kyllä nopeasti Baccatumien kanssa ahdasta pituuden suhteen, ja Chinensejen kanssa leveyssuunnassa. Tosin sitä vartenhan on sakset. ;)

Minulla nuo noin 6-viikkoiset Zavoryt ja Habanerot tykkäisivät jos jokaisella olisi tuollainen 40cm ympyrä tilaa, ja onpa se Aji Cristalkin purkin pinnasta helposti 40 cm, varmaan lähempänä 50, ja koko ajan ahdistelee lamppua mokoma roikale.

Ensi viikonloppuna saan onneksi sille oman lampun, kun perjantaina käväisen Ikealla.

Viikonloppuna menee varmaan myös idätykseen vielä ne pari Rocotoa, Grande (viime syksynä Chilivaari kasvatti kisa-Grandensa yli 24 cm ympärysmittaan ja taisipa se painaakin 155 grammaa hieman jo oksalla nahistuneena, eli todellakin nimensä veroinen lajike) ja Manzano Rojo.

 
At 8/2/11 21:12, Blogger Ketturouva said...

Minulla ei ole ollut onnea minkään koisokasvin kasvattajana, niihin mokomiin iskee aina kirvainvaasio ennemmin tai myöhemmin.

Kiinnostaisi mitä nuo pesusienenpalasilta näyttävät kasvualustat ovat?

 
At 9/2/11 15:39, Blogger Rosmariini said...

Antti: Minä en henk.koht. tuohon vesiviljelyyn liiemmin luota (vaikka lannoituksesta kai sekin on kiinni). Ajatuksena olisikin kaivella tämän viikon loppuun mennessä myös multapussit esiin.

Mutta mielenkiintoista nähdä, kummassa mahtaa olla lopulta paremmat tulokset.

Ketturouva: Silputtua pesusientähän ne. :D Ei vaiskaan, vaan kivivillakuutioita.

Minä kasvatin lapsena kasvihuoneessa ihan ikiomaa paprikaa ja muistan vieläkin harmituksen, kun yhtenä päivänä näin ne reikäiset lehdet. Sen jälkeen yritin kuskata paikalle leppäkerttuja, mutta ei niistä tainnut olla juurikaan apua.

 
At 9/2/11 23:22, Blogger Rosmariini said...

Habanerokin on pukannut pientä itua!

Lemon Droppia kävin tähyilemässä Fataliin sivuilta, mutta se oli Out of stock!

 
At 10/2/11 16:46, Blogger Ketturouva said...

Kiitos tiedosta (ja jos en olisi puusilmä, olisin huomannut Yaelianinkin sitä jo kyselleen). Seuraava kysymys on tietysti mistä niitä saa ja voiko taimet myöhemmin istuttaa niiden kanssa? Onko tuo oma innovaatio vai myyvätkö puutarhakaupat?

Minäkin olen yrittänyt biologista torjuntaa siirtämällä plantaasilta leppäkerttuja parvekkeellemme, mutta eivät ne siellä tunnu viihtyvän vaikka ruokaa olisi yllin kyllin... Pitäisi varmaan etsiä ja siirtää niitä toukkia.

 
At 10/2/11 17:02, Blogger Rosmariini said...

Kuutioita pystyy tilaamaan ainakin chilinkasvatuskaupoista, ja kuvittelisin, että taimet voi istuttaa niissä kuutioineen kaikkineen (pitää varmistaa tuo vielä, kun kuutiot ovat ihan uusi juttu itsellenikin).

 
At 14/2/11 09:35, Blogger Antti said...

Tosiaan, nuo kivivillakuutiot voi ihan huoletta laittaa multaan, tosin kannattaa esikasvatella sen verran että ainakin vähän saavat juurta kuution kyljistä/pohjasta ulos niin varmemmin lähtevät sitten multaan laajentamaan.

 
At 15/2/11 15:43, Blogger Rosmariini said...

Kiitos taas hyvästä kommentista! Päätimme odotella sen ansiosta vielä hetken, ennen kuin tumppaamme minitaimemme veteen taikka multaan.

Pitäisiköhän niitä pikkuhiljaa kuitenkin ryhtyä lannoittamaan.

 
At 20/2/11 10:54, Blogger Antti said...

Kyllä ne Zeniin tai muuhun vesiviljelysysteemiin voi laittaa hetioitis, se ravinneliuos kuitenkin imeytyy sitä kuutiota pitkin.

Multaan laitettaessa riski onkin juuri siinä että jos taimi ei ole juuria tehnyt kuution reunoille, se voi päästä kuivumaan tai nälkiintymään kun ravinteet eivät mullasta niin helposti kulkeudu kuution läpi. Siksi se pidempi esikasvatus kivivillassa jos multaan kuutioineen päivineen laittaa. Toinen vaihtoehtohan olisi ollut siirtää juuri sirkoille noussut taimi multaan ilman kuutiota jos sen vain saa siististi irti.

 
At 20/2/11 10:58, Blogger Antti said...

Se vielä piti sanomani, että vesiviljelyssä on syytä antaa ravinteita koko ajan. Aluksi mietoa ja siitä vähitellen tiukentaen. Multaan laitetut pärjäävät vedellä pari-kolme viikkoa vähintään, riippuen luonnollisesti ruukun koosta ja mullan/turpeen laadusta.

Omista kasvatuksista sen verran, että se Short Yellow Tabasco avasi tuossa reilu tunti sitten ekan kukkansa, kuten teki myös bluesmanilta saamani Chilhuacle Negro! :D

 
At 20/2/11 16:32, Blogger Rosmariini said...

Siellähän saadaan kohta satoa!

 
At 13/3/11 17:02, Blogger Varpuli said...

Siinä on aivan erityinen tunne kun saa jotain oikeasti kasvatettua siemenestä :) Mukava seurata teidän pikkuisten kasvamista, omat ressukat kun kupsahtivat vetoisassa (ja kylmässä) asunnossa syksyn jälkeen. Tsemppiä suloisille pikkuisille kasvu-urakkaan!

 
At 16/3/11 13:22, Blogger Rosmariini said...

Pikkuiset kiittävät tsempistä. :)

Minäkin olen ollut viileydestä vähän huolissani, kun tämänhetkisen kasvupaikan lähellä on ovi viileään eteiseen. Jospa nuo pakkaset jo pikkuhiljaa loppuisivat.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails