keskiviikkona, helmikuuta 16, 2011

Chili con Jamie (toivepostaus)

Chili on näköjään ihan loistava vierasruoka. Sen voi tehdä hyvissä ajoin hellan reunalle hautumaan, eikä padan sisältö kärsi ollenkaan, vaikka sen pitäisi odotella syömämiehiä suunniteltua pitempikin aika. Lisäksi chili on hyvää vielä seuraavanakin päivänä.

Toisaalta chili on vaikea vierasruoka siinä mielessä, että omasta mielestä mietokin ruoka voi olla jonkun toisen mielestä ihan tappavan tulista.

Minullakin hurahti chiliä alussa joukkoon taas (kuulemma) ihan liian paljon, mutta yritin pelastaa tilanteen kippaamalla sekaan purkillisen lisätomaatteja. Padan sisältö oli tämän jälkeen varsin liemevää, minkä takia hauduttelin sitä ilman kantta. Sillä seurauksella, että nesteet haihtuivat siitä lopulta melkein kokonaan.

Habanerot olivat yllättävän tulista tavaraa. Käsiä poltteli vaikka kuinka monta tuntia jälkeenkinpäin, minkä johdosta joku taisi suositella seuraavaksi kerraksi kumihanskojen käyttöä. (Sattuneista syistä en laittanut piilolinssejä silmiini sinä iltana.)

Ohjeistettu annos on valtavan iso, joten puolittamista kannattaa harkita ihan jo senkin takia, että harvalla on tarpeeksi suurta pataa koko annokselle. Jamie Oliver haudutti tämän padan Amerikka-kirjassaan nuotiolla. Ohje on siis peräisin Jamie’s America -kirjasta, johon tykästyn päivä päivältä enemmän:
Chilli con Jamie (10-12 hengelle)

2 kg naudanrintaa, erottele lihat luista ja leikkele sopiviksi paloiksi (ei löytynyt kummaltakaan lihatiskiltä, joten oli pakko ostaa pienempi määrä paistia)
500 ml kuumaa kahvia
3 isoa kuivattua chiliä (ancho, chipotle tai poblano)
oliiviöljyä
2 kukkurallista teelusikallista jauhettua juustokuminaa
2 kukkurallista teelusikallista savustettua paprikaa
1 kukkurateelusikallinen kuivattua oreganoa
2 (tuoretta) laakerinlehteä
2 punasipulia, kuorittuna ja viipaloituna
3-4 tuoretta chiliä (lisätään kahdessa erässä; miedompien makujen ystävälle riittää puoletkin tuosta määrästä)
2 kanelitankoa (en löytänyt tankoja hyllystä, joten laitoin vähän jauhettua kanelia)
10 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
merisuolaa ja vasta jauhettua mustapippuria
4 x 400 g tölkkiä kokonaisia tomaatteja
3 rkl ruskeaa sokeria
3 punaista, keltaista tai oranssia paprikaa, siemenet poistettuna ja viipaloituna
2 x 400 g tölkki papuja (kidneypapuja, voipapuja tai pintopapuja) valutettuna
ranskankermaa (halutessa tarjolle)

Valmista kahvi ja lisää siihen (vielä kun se on kuumaa) kuivatut chilit likoamaan muutamaksi minuutiksi. Pane sillä välin suurin patasi miedolle lämmölle ja lorauta sinne oliiviöljyä, sitten juustokuminat, paprikat, oreganot, laakerinlehdet ja sipulit. Paista 10 minuutin ajan niin, että sipulit ehtivät pehmetä sopivasti. Ota puolet tuoreista chileistäsi, poista niistä siemenet ja viipaloi. Viipaloi myös kahvissa uiskennelleet kuivatut chilit ja lisää ne pannulle sipuliseokseen yhdessä viipaloitujen tuoreiden chilien, kanelitankojen, viipaloidun valkosipulin sekä suola- ja pippuritujauksen kanssa. Kaada sekaan myös tilkka chilien haudutusliemenä toiminutta kahvia. Sekoita ja lisää sitten loput kahvit, tölkitetyt tomaatit sekä sokeri. Kippaa vielä sekaan lihat ja tujaus suolaa ja pippuria, peitä kannella ja anna hautua suurin piirtein kolmen tunnin ajan, silloin tällöin sekoitellen.
Lisää muutaman tunnin päästä joukkoon pavut ja paprikat ja jätä pata taas hautumaan (vähintään puoleksi tunniksi).
Maista ja mausta. Jos olet tulisemman ruuan ystävä, sekoita joukkoon loput tuoreista chileistä. Enintä tulisuutta voi taittaa ranskankermalla, jota voi halutessa lusikoida annosten päälle. Tarjoile esim. vaalean leivän kanssa (tai riisin tai perunoiden; minulle chili menee ihan ilman lisukkeitakin).
Ruokajuomaksi Jamie suosittelee kylmää olutta.

22 Comments:

At 16/2/11 11:52, Blogger Paletti said...

Jos joku haluaisi käännyttää minut lihansyöjäksi, kannattaisi varmaan aloittaa tällä ruokalajilla! Sen verran herkulliselta kuulostaa jo pelkkä reseptikin. Täytyy ehkä yrittää kehittää joku chili sin carne -versio tästä...

 
At 16/2/11 12:28, Blogger Nanna said...

Ja Chilihän on vaikka kuinka hovikelpoista, ainakin meidän perheen mielestä, sillä yllätys yllätys- arvatkaa mitä ystävänpäivän häissämme tarjoiltiin pääruokana 13 vuotta sitten? Kaikki 263 vierasta söivät suurella halulla Chili con carnea...

 
At 16/2/11 12:41, Blogger Janna said...

Justiinsa istuskelen tässä sohvalla lukemassa Jamien Americaa, on se vaan ihana. Kenties ehkä paras kaikista keittokirjoistani, ihanat kuvat ja tarinat ja inspiraatiot!

 
At 16/2/11 12:55, Anonymous Klasu said...

Tosi maukkaan näköinen pata. Pitää varmaan hankkia tuo kirja kun monet jenkkiruuat kuitenkin on omia suosikkeja ja täällä siitä tehdyt ruuat on ollu tosi hyvän näkösiä.

 
At 16/2/11 14:22, Anonymous Emma said...

Kiitos toiveen pikaisesta toteuttamisesta! Tämä pääsee porisemaan heti, kun ehdin käydä hallissa hakemassa lihat. Meidänkään lähilihatiskeiltä ei varmasti löydy rintaa. Paistia kyllä löytyisi, mutta mulla on käynyt useamman kerran niin, että paistipalat on pitkässä haudutuksessa kuivahtaneet ihan liikaa. En tiedä, onko lämpötila ollut sitten liian korkea.

Voi, kun alkoi tehdä mieli kunnon chili con carnea. Se passaisi niin täydellisesti näihin pakkaspäiviin!

 
At 16/2/11 23:23, Blogger Rosmariini said...

Paletti: Minä muistan vieläkin sen ruokalajin, jolla minut käännytettiin syömään kanaa. :) Se oli itse asiassa ihan vahinko, kun tarjoilija toi minulle vahingossa väärän ruokalajin.

(No, nyt en sitten syö kanaa taas enää juuri koskaan, eli viehätys on kadonnut aikapäiviä sitten.)

Nanna: Harmi, etten päässyt osallistumaan häihinne. :)

Janna: Samasta aiheesta on vissiin tehty ohjelmakin. Olisi mukava päästä näkemään sekin.

Klasu: Muitakin jenkkiruokien ystäviä!

Emma: Meillä kauppahallikin tarjoili ei-oota. Jotenkin kamalan vaikea on ollut löytää luullista lihaa viime aikoina.

 
At 18/2/11 08:06, Blogger turushanna said...

Täällä olisi toive: kauppaan ilmaantunut aura-kerma! Mitähän kummaa ja hyvää tästä voisi kokata, olisiko teillä ideoita?

 
At 18/2/11 10:20, Blogger Rosmariini said...

Aura ja kerma ovat ainakin erikseen vahvinta osaamisalaani. :D Kuinka paljon siinä kermassa on rasvaa?

 
At 18/2/11 11:25, Blogger turushanna said...

10G/100G kohden

http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?productId=1459&tuory=1834

 
At 18/2/11 13:29, Blogger Rosmariini said...

Äh, kun olen niin huonon nettiyhteyden äärellä, etten pääse kunnolla penkomaan reseptiarkistoa. Pätkii koko ajan.

Aurajuuston maku ei ole tuommoisessa tuotteessa luultavasti kovin voimakas, joten saattaisin itse kokeilla, miten se toimisi vaikka makaronilaatikossa (tai jonkinlaisessa pastapaistoksessa).

Ainakin monet lukijoistamme kuuluvat tykkäävän aurajuuston makuisesta makaronilaatikosta.

Auraisesta kermasta tuli tosin ihan ekana mieleen kaikki ihanat punajuurijutut, kuten punajuuripatee tai lempiruokani punajuuripaistos. Mutta ainakin tuo punajuuripaistos vaatii ihan oikeaakin sinihomejuustoa kaverikseen, joten en tiedä, miten se mahtaisi toimia vähän kevennetymmällä tuotteella.

 
At 18/2/11 15:12, Blogger turushanna said...

Joo punajuuripaistosta mietin itsekin. Lisäksi mielessäni kävi ihan perus kinkkukiusauksessa kokeilla moista. :)

 
At 18/2/11 15:38, Blogger Rosmariini said...

Heh, kinkkukiusaus tuli itsellekin mieleen. Olisin etsinyt jo aiemmin linkitettäväksi esim. tämän ikivanhan ohjeen, jos olisin päässyt siihen kätevämmin käsiksi.

 
At 20/2/11 11:45, Anonymous Anonyymi said...

Omnomnomnom, mikä chili con carne -resepti! Tämä pistetään korvan taa!

Pikkuenkeli

 
At 20/2/11 16:30, Blogger Rosmariini said...

Kahvi oli ovela lisä. Harvoin sitä tulee kokkailuissa käytettyäkään.

 
At 25/8/11 10:19, Anonymous Anonyymi said...

Vain kaksi teelusikallista juustokuminaa yli kahteen kiloon lihaa? Eihän tuo maistu millekkään. Itse laitan pienempään määrään kaksi ruokalusikallista. Kahvin sijaan itse laitan shotin espressoa. Ja missä on Kakao? Ei tällä reseptillä chilikisoja voiteta.

 
At 21/1/12 00:41, Anonymous Jari said...

Kokeilin ja taivaallista tuli. Paistia oli tarjouksessa, ja höystin pataani vielä lopuksi runsaalla määrällä paloiteltua paprikaa. Kokeilkaa ihmeessä!

 
At 25/4/12 20:49, Blogger Säästäjä said...

kylläpä on hyvää!

 
At 7/5/12 22:29, Blogger Pippurimylly said...

Säästäjä - kiva, että maistui!

 
At 20/1/13 11:16, Anonymous Anonyymi said...

Kiitosta vaan reseptistä, maukasta oli. PItänee tuokin kirja hommata kirjahyllyyn... :)

 
At 24/2/13 15:42, Anonymous Anonyymi said...

Ihanan kuuloinen resepti, täällä kokeilu meneillään ja Meksikosta tuotua Chipotle-soosia vähän vielä kyytipojaksi. Mutta sekä reseptin alussa että papujen kanssa samassa vaiheessa mainitaan paprikoiden laittaminen mukaan?

 
At 27/2/14 20:13, Anonymous Anonyymi said...

Hei nyt on aivan pakko tyhmän kysyä ! Mistä noita erilaisia chilejä saa ? Esim. anchoa ja poblanoa ? Olen yrittäny koluta kauppoja läpi, mutta huonolla tuloksella. Tex mex hyllystä löytyy, mutta ne on sitten jossain liemessä tai soosissa !

 
At 9/3/14 17:38, Blogger Rosmariini said...

Mitenköhän nettikaupat? Chilikaupasta olen joskus tilaillut erikoisempia chilejä, mutta en tiedä siellä tämänhetkistä tilannetta (kauppaa on ilmeisesti vasta uudistettu).

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails