Syksyinen reseptikilpailu sesonkiherkuista
Pastanjauhantaa-blogilla on ilo ja kunnia järjestää pitkästä aikaa reseptikilpailu. Tällä kertaa meillä on mukana myös yhteistyökumppani, Sre:n Hyvinsyöjä-kampanja:
"Hyvinsyöjä-kampanja kannustaa suomalaisia vastuullisiin ruokavalintoihin sekä vahvistaa omaa identiteettiä vastuullisina kuluttajina. Kampanja tarjoaa olennaiset tiedot arkipäivän kulutusvalintojen perustaksi ja aktivoi kuluttajia itse toimimaan vastuullisesti.
Sre kokosi ruoka-alan asiantuntijoiden ja kuluttajien kanssa tärkeimmät neuvot ja ohjeet Hyvinsyöjille. Nämä ohjeet tiivistyvät viideksi Hyvinsyöjän oikeudeksi, jotka löytyvät myös lompakkoon mahtuvasta Hyvinsyöjä-valtakirjasta:
Reseptikilpailun teemana on Hyvinsyöjän teesi nro. 2: "Vien sesonkiherkuista parhaat päältä".
Hakusessa ovat lukijoiden parhaat syysreseptit, joiden raaka-aineista on löydyttävä ainakin yhtä lajia Hyvinsyöjän sesonkitaulukosta. Toisin sanoen syksyisiä raaka-aineita ovat:
-Kukkakaali, parsakaali, ruusukaali, kiinankaali
-Punajuuri, nauris ja koko juuressato
-Avomaan kurkku
-Maissi
-Omena
-Marjat ja sienet
-Silakka, ravut, muikku, siika, hauki
-Hirvi, sorsa
-yleisön pyynnöstä: Kurpitsa, poro
Eli siitä vaan sopivinta raaka-ainetta valikoimaan. Reseptin ei tarvitse olla omaa kehitelmää, mutta olisi toivottavaa, että se olisi testattu ja hyväksi havaittu (hyviin tapoihin kuuluu tietenkin ilmoittaa, mistä muualta lainattu ohje on peräisin).
Osallistujareseptit voi postittaa sähköpostiimme:
pastanjauhantaa(ät)gmail.com
Palkintona on Sre:n kustantama 100 euron lahjakortti voittajan paikkakunnalla sijaitsevaan, hyvinsyöjän teemoihin sopivaan ravintolaan. Eli kannattaa ilman muuta osallistua.
Kiinnostavimmat reseptit esitellään tietenkin myös kokattuina täällä Pastanjauhannassa.
Osallistumisaikaa on lokakuun 2010 loppuun saakka, minkä jälkeen pääsemme valitsemaan osallistujien joukosta voittajan. Onnea kisaan!
"Hyvinsyöjä-kampanja kannustaa suomalaisia vastuullisiin ruokavalintoihin sekä vahvistaa omaa identiteettiä vastuullisina kuluttajina. Kampanja tarjoaa olennaiset tiedot arkipäivän kulutusvalintojen perustaksi ja aktivoi kuluttajia itse toimimaan vastuullisesti.
Sre kokosi ruoka-alan asiantuntijoiden ja kuluttajien kanssa tärkeimmät neuvot ja ohjeet Hyvinsyöjille. Nämä ohjeet tiivistyvät viideksi Hyvinsyöjän oikeudeksi, jotka löytyvät myös lompakkoon mahtuvasta Hyvinsyöjä-valtakirjasta:
- minulle on paljastettava ruokani alkuperä
- vien sesonkiherkuista parhaat päältä
- kasvissuhteeni kukoistaa
- laitoin roskikseni pysyvästi paastolle
- kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta."
Reseptikilpailun teemana on Hyvinsyöjän teesi nro. 2: "Vien sesonkiherkuista parhaat päältä".
Hakusessa ovat lukijoiden parhaat syysreseptit, joiden raaka-aineista on löydyttävä ainakin yhtä lajia Hyvinsyöjän sesonkitaulukosta. Toisin sanoen syksyisiä raaka-aineita ovat:
-Kukkakaali, parsakaali, ruusukaali, kiinankaali
-Punajuuri, nauris ja koko juuressato
-Avomaan kurkku
-Maissi
-Omena
-Marjat ja sienet
-Silakka, ravut, muikku, siika, hauki
-Hirvi, sorsa
-yleisön pyynnöstä: Kurpitsa, poro
Eli siitä vaan sopivinta raaka-ainetta valikoimaan. Reseptin ei tarvitse olla omaa kehitelmää, mutta olisi toivottavaa, että se olisi testattu ja hyväksi havaittu (hyviin tapoihin kuuluu tietenkin ilmoittaa, mistä muualta lainattu ohje on peräisin).
Osallistujareseptit voi postittaa sähköpostiimme:
pastanjauhantaa(ät)gmail.com
Palkintona on Sre:n kustantama 100 euron lahjakortti voittajan paikkakunnalla sijaitsevaan, hyvinsyöjän teemoihin sopivaan ravintolaan. Eli kannattaa ilman muuta osallistua.
Kiinnostavimmat reseptit esitellään tietenkin myös kokattuina täällä Pastanjauhannassa.
Osallistumisaikaa on lokakuun 2010 loppuun saakka, minkä jälkeen pääsemme valitsemaan osallistujien joukosta voittajan. Onnea kisaan!
26 Comments:
Semmoista vielä, että pistämme kaikkiin kilpailijaresepteihin vastausviestinä kuittauksen. Eli jos vastausta ei muutaman päivän aikana tule, kannattaa huikata siitä vaikka täällä kommenttilaatikon puolella. (Osa sähköposteista menee spämmilaatikon puolelle, eikä niitä hoksaa aina käydä sieltä pelastamassa.)
Hauska kisa!
Mutta...missä on kurpitsa sesonkiherkuista?
Minäkin huomasin kurpitsan puuttumisen (kun tuosta omasta sivupalkistamme loisti silmääni kurpitsahillo;).
Eli sovitaan, että kurpitsakin kuuluu sesonkiherkkujen listaan. :) Se on vielä jotenkin niin lokakuuhun sopiva raaka-aine.
Eikös poro kuuluisi listaan myös? Näin syksyisinhän porot erotetaan ja lihaa tulee myyntiin.
Kiinankaali?? Jotenkin valkokaali kuulostaisi kotoisammalta.
Pikkuenkeli
Kokeilen uutta profiiliani, olen nyt virallinen Uusano, logiikasta kuus! :-))
Tosiaan, porokin on syksyinen sesonkiherkku siinä missä hirvi ja sorsakin. Minullakin on kalenterissa merkintä, että pitää pistää lähiviikkojen aikana poronlihaa tilaukseen.
Poro on ihanaa, meillä on usein mahdollista ostaa sekalaista palaa porosta, suosikkini ovat selykset. Niissä ei kauheasti ole syötävää, mutta roippeista ja luista saa mahtavan lihaliemen keiteltyä. :-)
Kouluajoilta jäi mieleen se kauhea ns poronkäristys, jota sanoin kyllä poronkärsimykseksi, sinkaleita ja jänteitä! Pohjoisen kouluissa sitä oli usein ja lisänä liemeen sulava pussimuusi. Meni poro pilalle vuosikausiksi minulta. Aikuisena sitten opettelin kokkaamaan poroa ja esikoiseni ollessa pieni ja nähdessä ensimmäisen kerran poron mummolamatkalla osasi nimetä eläimen hienosti: NAM!
Minä muistelen, että meidän koulussamme poronkäristys oli ihan suosittua syötävää; ainakin se voitti omassa asteikossani silakkalaatikon, joka (kääk!) on poronkäristyksen tavoin lokakuuhun sopivaa syötävää. Helsingissä taitaa olla silakkamarkkinat taas parhaillaan käynnissä.
Mutta se koulun pottumuusi... Jos se olisi ollut elämän ainoa muusikokemus, niin ei olisi tullut kyllä välttämättä tehtyä sitä koskaan enää koulun loppumisen jälkeen.
Tuo kiinankaali jäi mietittymään. Olen aika huonosti perillä sen kasvatuksesta ja parhaasta sesongista. Pitäisi kyllä perehtyä aiheeseen enemmän; etenkin kun kiinankaalistakin voisi kokkailla vaikka mitä.
Lisäsin sesonkilistaan yleisön pyynnöstä poron ja kurpitsan. Eli niillä voi kisata myös.
Oi tätä pitääkin alkaa miettimään :)
Semmoinen kysymys vielä, että tarvitseeko reseptin olla perinteistä suomalaista vai saako reseptiin tuoda tuulahduksen jostain maailmalta?
Ohjeisiin ei ole mitään rajoituksia (kunhan raaka-ainelistasta vaan löytyy edes yhtä mainituista sesonkiherkuista). Eli kaikenlaiset tuulahdukset ovat tervetulleita.
Osallistua voi tietenkin myös leipomuksella, juomalla tai ihan millä tahansa muullakin keittiön tuotoksella.
Yksi varhainen osallistuja oli laittanut houkuttimeksi kuvankin keitoksestaan: heti tuli vesi kielelle. Ainoa huono puoli tässä on, ettei itse voi osallistua. :)
Mukana ollaan, ja yllytän muitakin mukaan blogissani. :)
Hienoa: Kiitokset kannatuksesta!
Pssst. Jospa joku muukin innostuisi seuraamaan esimerkkiä ja levittäisi sanaa.
Ihan on pakko leuhkia, että täällä meillä päin on juuri nyt tarjolla myös erittäin paikallista eli siis muuramelaista karitsan lihaa. Kävin viime perjantaina noutamassa tilaamani puolikkaan eli noin 7 kiloa. Hyvää oli! Tosi harvoin on kotimaista lammasta, saati karitsaa tarjolla, joten pitihän tilaisuuteen tarttua. Mutta ei tartte lisätä raaka-ainelistaan ;-)
Tämäpä kivaa! :) Osallistun varmasti - olen lähiruuan, sensonkiraaka-aineiden ja luomun ehdoton kannattaja! Meidän sesonki (täällä Italiassa) on vähän erilainen kuin Suomen samanaikainen sesonki, mutta kyllä yhteisiäkin aineksia löytyy. Kivaa kivaa! :D
Kirsi: Lammas on tosiaan sesongissa myös tähän aikaan vuodesta. Kaikki hyvät raaka-aineet samalla kertaa!
Italiansalaatti: Jännä nähdä, minkälaisella reseptillä lähdet mukaan kilpailuun (jee!).
Ihan fiksu ja filmaattinen skaba. Mutta missä on munakoiso?
Kiva kilpailuaihe! Pitäisikö reseptin olla ennen polkkaamaton vai saako osallistua vanhallakin polkkauksella?
Jan: Joku voisi vaikka järjestää koisolle kokonaan oman kilpailunsa.
Ketturouva: Reseptit voivat olla peräisin mistä lähteestä tahansa, eli hyvin voi osallistua vanhoillakin postauksilla.
Yksi kysymys - kun lähetän reseptin sähköpostitse, laitanko kuvan mukaan?
Minulla oli koko resepti jo valmiina myös italiaksi käännettynä, jotta olisin sen voinut myös samaan aikaan postata blogissa. Kävi sitten niin, että PC:ni meni rikki...Siinä katosi muutaman päivän työ savuna ilmaan...(käännän työkseni, joten koneella sekä teen kaiken työni että huvittelen blogissa.)
Joka tapauksessa, minulla on nyt uudelleen kirjoitettu suomenkielinen versio simppelistä arkiruokareseptistäni vanhalla kuvalla. Tarvitsetteko siis myös kuvaa, kun en ehdi reseptiä ihan samaan aikaan blogata?
Kuva on tietenkin plussaa, mutta ei mitenkään pakollinen.
Upea kilpailu! Laitoin jo spostia mutta jätetään tätäkin kautta: uusi ja innokas ruokabloggaaja osallistuu mukaan suppilovahvero-punajuuriohratolla.
(Löytyy myös täältä: http://ahmija.blogspot.com/2010/10/sesonkiruokana-suppilovahvero.html)
Hauska kilpailu! Uskon, että tästä saa omaankin keittiöön paljon kokeiltavaa. Meniköhän oma punajuuripastaohjeeni spämmin puolelle, kun en ole vastauskuittausta teiltä saanut..?
Mari S.
Minäpä käyn saman tien tarkastamassa tilanteen.
Lähetä kommentti
<< Home