Omenapiirakka uudella tavalla
Olen ällistellyt viime viikkojen aikana tuoreita kotimaisia omenoita. Tai paremminkin niiden tuoksua! Ne nimittäin tuoksuvat ihan pökerryttävän hyvälle.
Toinen jännä tuoksu lähtee tomaateista, etenkin siinä poimimisvaiheessa.
Lunni leipoo on yksi suosikkiblogeistani, josta minun tekisi mieleni testailla koko ajan kaikenlaisia ohjeita, vaikken sokerisista leipomuksista muuten niin kamalasti välitäkään. Uuden sadon omenoista piti kuitenkin saada piirakkaa, ja siihen Leipova Lunni tarjosi tämmöisen mahtimehevän reseptin:
Toinen jännä tuoksu lähtee tomaateista, etenkin siinä poimimisvaiheessa.
Lunni leipoo on yksi suosikkiblogeistani, josta minun tekisi mieleni testailla koko ajan kaikenlaisia ohjeita, vaikken sokerisista leipomuksista muuten niin kamalasti välitäkään. Uuden sadon omenoista piti kuitenkin saada piirakkaa, ja siihen Leipova Lunni tarjosi tämmöisen mahtimehevän reseptin:
Omena-ranskankermapiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
75 g kylmää voita
3-4 rkl kylmää vettä
Täyte:
2,4 dl ranskankermaa
2 munaa
2,4 dl sokeria
2 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 7 dl omenoita (esim. 6 omenaa tai enemmän)
Toppinki:
0,8 dl jauhoja
0,8 dl sokeria
0,8 dl kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
55 g voita
Valmista pohja nyppimällä jauhot ja suola kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kääntele/painele lastalla kiinteäksi taikinaksi. Laita kylmään kelmussa noin tunniksi.
Valmista odotellessasi täyte. Sekoita kulhossa ranskankerma, munat, sokeri, jauhot, kaneli ja suola. Kuori omenat ja poista keskiosa. Pilko pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita ranskankermatäytteen joukkoon.
Jauhota leivonta-alusta ja kauli taikinaa, käännä aina välillä 90 astetta kellonmyötäisesti. Kun taikina on pari senttiä piirakkavuokaa (vuoan halkaisija n. 23 cm) suurempi, nosta se voideltuun vuokaan kaulinta apuna käyttäen. Painele reunoille ja pohjalle, älä kuitenkaan venytä tai runno.
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sulata päällisen voi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele päällimmäiseksi muruseos. Paista uunissa 20-30 minuuttia. Leikkaa vasta jäähtyneenä.
7 Comments:
Onpas herkullisen näköinen torttu.Voin ihan kuvitella niiden omppujen tuoksun,ah...
Aah, kuolasin tätä reseptiä jo Lunnin blogissa. Ihana. Täytyy toteuttaa tämä päiväuni joskus ihan lähiaikoina!
Tämä kuulostaa hyvälle!!! Mulla on yksi vuosia vanha suosikkiresepti omppupiirakalle, mutta vaihtelu virkistäisi ja tämä kyllä houkuttelee...
Yaelian: Voi, kun voisikin säilöä kaikki syyskuun tuoksut talven varalle.
Kun kaupan perusomput eivät yleensä tuoksu juuri millekään.
Janna: Tämä tuntui kyllä ylitsepääsemättömän vastustamattomalta. Kävin katselemassa ohjetta muutamaan otteeseen ja lopulta oli ryhdyttävä leipomispuuhiin. :)
Tanja: Minullakin oli vuosia omppupiirakalle luotto-ohje, jota en ole käyttänyt nyt pitkään aikaan. Siinä omenalohkoja hauduteltiin alkuun kattilassa jonkinlaisessa kaneliseoksessa.
Aivan älyttömän hyvä resepti, KIITOS ! Äiti ja hänen uusi miehensä olivat oikein tyytyväisiä. Piirakka oli vielä aavistuksen lämmintä kun söimme sitä, ja sen kanssa tarjoilin vanilja jätskiä. Tämä piirakka tehdään kyllä uudestaan :)
Tosi namia! Vieraatkin ihastuivat ja pyysivät reseptiä. Kiitos!
Ihana ohje, kiitos!!
Lähetä kommentti
<< Home