tiistaina, joulukuuta 29, 2009

Hernekeitto lopusta joulukinkusta

Tämänvuotisen joulukinkkumme saimme jo pari päivää sitten kaluttua siihen kuntoon, ettei siitä enää oikein saanut tolkun siivua irti. Siispä jämät jatkohyödynnykseen! Olemme tehneet jäännöskinkusta aiempina vuosina ainakin wrappeja, kinkkukiusausta, sandwicheja ja munakasta, mutta nyt katsottiin olevan hernekeiton vuoro.

Erilaiset tuorehernekeitot ja -soseet tuntuvat nousseen viimeisten vuosien aikana muotiin häävimmissä ravintoloissa. Valmistimme keittomme kuitenkin perinteiseen suomalaiskansalliseen tapaan kuivaherneistä. Näin tehtynä se syntyy äärimmäisen helposti ja vähällä vaivalla. Aikaahan siihen hieman kuluu, kun herneitä liotetaan yön yli ja keittäminenkin kestää - mutta varsinaista silppuamista tai kattilan ääressä vahtimista on hyvin vähän ja kaikki työvaiheet ovat niin helppoja, ettei epäonnistumisen riskiä oikeastaan ole.

Lihana voi käyttää suunnilleen mitä tahansa possunsukuista, mutta näin joulun jälkeen on tietysti luontevaa hyödyntää mahdollisesti syömättä jäänyt kinkku. Meidän kinkkumme oli tänä vuonna luullinen versio, ja luun ympärille jäi väkisinkin lihaa, joka ei veitsellä enää irronnut. Laitoinkin loppukinkun luineen päivineen keittokattilaan ja annoin sen muhia herneiden kaverina ainakin kolme tuntia. Sen jälkeen liha oli pehmennyt niin, että puhtaat luut saattoi noukkia pois ja lihan rapsutella haarukan ja vaitsen avulla ruokailijoiden kannalta hallittavampaan muotoon.

Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä (kaupassa on kätevästi 500 g:n pusseja)
1 sipuli
3 l vettä
n. 1 kg kinkkua, potkaa, savuluita tms. luista lihaa
suolaa, meiramia, sinappia

Huuhtaise herneet edellisenä iltana siivilässä ja laita ne likoamaan koko vesimäärään siinä kattilassa, jossa aiot keiton keittää. Seuraavana päivänä riittää, että nostat kattilan levylle, silppuat sekaan sipulin, nostat lihan kokonaisena kyytiin ja laitat sopan tulille. Vettä ei siis mitenkään siivilöidä tai vaihdeta tässä välissä.

Keittoa haudutellaan miedolla lämmöllä hissukseen, kunnes herneet ovat pehmeitä ja hajoilevat, eli 3-4 tunnin ajan. Tämäntyyppiset keittoruoat, kuten myös padat, ovat siitä kiitollisia, ettei valmistusaika ole niin minuutin päälle. Kattilan voi huoleti jättää hellalle puuhaillessaan muita, kunhan muistaa silloin tällöin käydä sitä hieman kauhalla pyöräyttelemässä. Pinnalle kertyvää vaahtoa kannattaa myös kuoria pois esim. lusikan avulla.

Loppuvaiheessa liha kannattaa nostaa leikkuulaudalle siksi aikaa, että siitä irrottaa luut ja paloittelee sen pienemmiksi, mukavammin lusikkaan sopiviksi palasiksi. Sen jälkeen paloiteltu liha palautetaan kattilaan ja säädetään vielä maut kohdalleen.

Suolaa ym. mausteita kannattaa laittaa vasta aika loppuvaiheessa, koska keitto väkisinkin kiehuu matkan varrella jonkin verran kasaan, jolloin alkuvaiheessa mukavaksi säädetty maku voi lopulta ollakin liian suolainen. Lisää siis makusi mukaan muutama hyppysellinen suolaa, kevyt kouranpohjallinen meiramia ja haluttaessa sinappia. Kaikki eivät sinapista tässä yhteydestä pidä - itse laitoin sitä siitäkin edestä: valehtelematta ehkä kolmasosatuubillinen Turun sinappia tuohon keittomäärään.

18 Comments:

At 29/12/09 21:05, Blogger Merituuli said...

eikä ole totta enää...TAAS! :D

 
At 30/12/09 00:25, Blogger Rosmariini said...

Meidän varmaan kannattaa yhdistää plokit ihan suosiolla. ;)

 
At 30/12/09 00:36, Blogger Harmaaparta said...

Ei Turun sinappia. Sen valmistus siirrettiin ensin Ruotsiin ja sitten Puolaan. Pitää syödä suomalaista sinappia eli esimerkiksi Auran sinappia, joka valmistetaan perinteisen ohjeen mukaan niissä tiloissa joissa aikaisemmin ennen yrityskauppaa tehtiin Turun sinappia.

Eri asia on että en laita sinappia hernekeittoon. Jos joku pitää siitä niin lisätköön lautaselleen. Jotkut laittavat porkkanoita keittoon. Ei tule hyvää, porkkanat tekevät keitosta liian makean.

 
At 30/12/09 09:48, Anonymous Salla said...

Namnam! Miksi, oi miksi, en tehnyt samoin? Meilläkin oli luullinen kinkku ja haaveilin jo hernekeitosta, mutta kinkku tuli syötyä niin loppuun, että napostelin sitten veitsen avulla lihat luun ympäriltä siinä määrin kun pystyin. Mutta paremmin ne olisi saanut hyödynnettyä tuolla lailla, keittämällä luuta hernekeitossa ja putsaamalla sieltä.

Kiitos kuitenkin hernekeittosuosituksesta, kyllä sitä tässä jonakin päivänä kokeilen!

 
At 30/12/09 10:20, Blogger Merituuli said...

voisitte kertoa jo etukäteen mitä teette Uuden Vuoden vastaanottajaisiin kun me emme vielä tiedä. jäisi sitten se oma miettiminen turhana väliin ;).

 
At 30/12/09 10:48, Blogger Martina said...

Jee, kohta meilläkin tehdään hernaria!

 
At 30/12/09 11:09, Blogger Rosmariini said...

Harmaaparta: Turun mieto sinappi on vaan niin hyvää, meille makunsa puolesta just passelia.

Salla: Oli kyllä kiva syödä kotitekoista hernekeittoa vaihteeksi. Aiemminhan suosin aina purkkiversiota (jota koskevan postauksen kommenttilootassa on muuten superhyviä vinkkejä tölkkihernarin tuunaamiseen).

Merituuli: Kuvioon tietenkin kuuluu, ettei meikäläiselläkään ole vielä päässä yhtä ainoaa ajatusta uuteenvuoteen. :) :)

Jotain pitäisi kyllä kehitellä (minulla on nykyään vieraiden varalle ikuisena oljenkortena raclette: siinä on kivaa puuhailua ja näyttäisi maistuvan kaikille).

Martina: Herneet on pop! (Ja pavut ja linssit!)

 
At 30/12/09 11:49, Anonymous TiV said...

En malta olla mainitsematta tässä aiemminkin hehkuttamaani painekattilaa. Suhaus vaan ja soppa on todella nopeasti valmis!! :)

 
At 30/12/09 12:31, Blogger Harmaaparta said...

Oletko Rosmariini kokeillut mietoa Aura-sinappia? Samantyyppistä. Kuorrutin sillä joulukinkkuni.

 
At 31/12/09 01:45, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä ottaa uuden vuoden (tai vuosikymmenen?) lupaukseksi kokeilla painekattilaa & Auran mietoa sinappia!

 
At 31/12/09 11:37, Anonymous Sanski said...

Meilläkin tehtiin kinkunjämistä hernekeittoa ja kyllä maistui!

Tässä muuten ihan loistava purkkihernarin tuunausohje, muistaakseni jostain tosi vanhasta Maku-lehdestä:

1 sipuli
öljyä
tölkki hernaria
1 1/2 dl vettä
1/2 dl kermaa tai kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
2 tl sokeria
2 tl sambal oelekia
1/4 tl mustapippuria
2 tomaattia kuutioituna
valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua

Kuullosta kattilassa sipuli ja lisää joukkoon hernari, vesi, kerma, soijakastike, sokeri sambal oelek ja pippuri. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Lisää lopuksi tomaatit, valkosipuli ja sitruunamehu. Kuumenna vielä mutta älä anna kiehua. Sopii hyvin talviselle eväsretkelle termariin pakattuna!

 
At 31/12/09 11:41, Blogger Rosmariini said...

Vautsi! En osaa yhtään ajatella, miltä tuo mahtaisi maistua > pakko kokeilla!

 
At 9/1/10 21:32, Anonymous sarihoo said...

Laitoin muutama tunti sitten herneet porisemaan ja käytin vähän soveltaen tätä teidän ohjetta ja pussin kyljessä ollut ohjetta. Papuskan hernepussissa olisi pitänyt vesi vaihtaa liottamisen jälkeen, mutta laitoin samassa liemessä rohkeasti teitä mukaillen :) Tulee kyllä sen verran iso satsi tuosta keittio ettei tarvitse tänä talvena varmaan enää toiste keittää :D

 
At 10/1/10 18:30, Blogger Rosmariini said...

Osasta hernekeittoa voisi tehdä hernekotletteja (hauska idea, jota en ole itse vielä ehtinyt kokeilla).

 
At 3/2/10 16:56, Blogger Tiina said...

Jostain syystä en ole ikinä aiemmin tehnyt itse hernekeittoa, mutta tuo loputtomalta vaikuttava lumentulo saa himoitsemaan keittoja normaalia enemmän. Helppoa kun mikä, käytin vaan porsaan sijaan lampaan keittokuutiota kun niitä sattui olemaan pakastimessa. Hirvee määrä sinappia perään ja ääntä kohti, tuli aivan järjettömän hyvää! Eli ei tarvitse aina käyttää possua (vaikka meinasin kyllä laittaa pekonia mukaan mutta joku oli käynyt vetämässä viimeiset aamupalalla...).

 
At 29/12/10 21:18, Anonymous Anonyymi said...

Ja aivan ihanaa hernekeittoa tulee kun vippaa sekaan pari pussia keittojuureksia :D! Possun rimposut ja pala lapaa ensin uuniin että saavat väriä ja sitten sekaan kiehumaan. Namnam!

 
At 3/1/19 11:00, Blogger aatu said...

Minä savustin kinkun jämät ja niistäpä keitin hernekeiton ja oli tosi hyvää!

 
At 4/1/19 15:34, Anonymous Anonyymi said...

Maailman helpoin rokka tulee näin: Osta kaksi isoa purkkia hernekeittoa. Laita vettä kattilaan ja pilko iso sipuli, mausteeksi muutama kokonainen maustepippuri ja sinappia sitten kun on kinkun rojut pilkottu palasiksi ja heitetty sopan sekaan.
Ei tartte liotella herneitä, eikä keitellä tuntitolkulla. Nopea tapa tehdä hernekeitto. Voi maustaa sitten meirameilla, ym:lla jos ei muuten kelpaa. Ei muuta kun ruisleipå siivu toiseen käteen ja lusikalla rokkaa naamaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails