keskiviikkona, joulukuuta 28, 2005

Joulun jäännöspaloja

Vaikka pienperheeseen valikoitaisiin joulukinkkujen joukosta se kaikkein pienin yksilö, joulupöydän kunkusta jää yleensä väistämättä jonkinlainen nokare joulun jälkeiseenkin aikaan. Pippurimylly on tähän saakka loihtinut kinkun jämistä ruokapöytäämme maittavan munakkaan, mutta tänä vuonna hoksasimme Pagisijan ohjeistuksen ansiosta vuoleskella loppukinkun osaksi herkullista kiusausta.

Kiusaus syntyy saamamme ohjeen mukaan siten, että laitetaan "50 g palvikinkkua suikaleiksi ja vuokaan pakasteperuna-sipulipussillisen kanssa, seuraksi pakastettuja vihreitä papuja tai mitä muuta kasvikunnan tuotetta sattuu kotoa löytymäänkään. Sekaan rouhaistaan reilusti pippuria, noin 150 g Aura-juustoa ja 1-2 purkillista kevyttä ruokakermaa. Komeus 200 asteeseen noin tunniksi. Kinkku kiusaantui syntisen makoisaksi!"

Peruna-sipulipussukkaa ei pakasteesta tarmokkaan kaivelun seurauksenakaan löytynyt, joten ryhdyin itse kuorimis- ja siipalointipuuhiin. Arvoin yleiskoneeseen tapojeni mukaisesti väärän silppurointiterän (käyttöohjeet on tarkoitettu uusavuttomille, jollaiseksi en luonnollisestikaan tunnustaudu), minkä takia perunoista tuli viipaleita niiden tikkumaisten juliennejen sijaan, joita pilkkomisellani ensi sijassa tavoittelin. Kiusaukseen sai kätevästi uppoamaan kinkunjämien lisäksi myös joululta jääneen kermapurkin sekä homejuustot, minkä seurauksena jääkaappimme on taas asteen verran ilmavampi.

Jos mehevä kinkkukiusaus ei jostain kumman syystä houkuta, kinkun rippeet voi käyttää vaikka tähän jännittävännäköiseen täytettyyn leipään, johon tulee niin ikään aurajuustoa. Tai sitten voi tehdä sitä pippurimyllymäistä kinkkumunakasta.

Kinkusta kätevä aasinsilta possuasioihin: Ruokabloggaajien joukkoon on liittynyt ihan-oikeaksi-kokiksi opiskeleva Polkkapossu (eli polkagris på svenska), jonka sivuilta löytyvät ohjeet ainakin suklaafondantiin sekä joulusilliin. Jäämme kiinnostuneina seuraamaan tuoreen kokkiblogin taivalta.

4 Comments:

At 28/12/05 17:11, Anonymous Anonyymi said...

Heh. Kiitos mainoksesta Rosmariini. Joulusta jää tosiaan kaikenlaista ylimääräistä syötävää. Perinteitä kunnioittaen laitoin juuri hernekeiton porisemaan. Kinkkua kun taas jäi. En ole vielä keksinyt, mitä hauskaa uutta keittoon lisäisi: taco-mauste käväisi jo mielessä. Heh. Kokeilu on hauskaa. Vaikka kyllähän ihan perinteinen hernekeitto rokkaa.

 
At 28/12/05 17:47, Blogger Rosmariini said...

Hernekeitto ei kuulu omalle kokkauslistalleni (niitä ruokia, joihin ehti kyllästyä kersana perusteellisesti), mutta minulla on reseptilaatikossani hieman juhlallisempi hernekeiton resepti, joka on napattu käsittääkseni jostain muinaisesta ruoka&viini-lehdestä:

Hernekeittoa uudella tavalla

2 pussia (400 g) pakasteherneitä
½ l vettä
1 lihaliemikuutio
½ tl suokaa
valkosipulin kynttä
½ dl sherryä
1 dl kuohukermaa
pinnalle paistettua pekonifileetä

Keitä herneitä ja murskattua valkosipulia lihaliemessä noin 20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Mausta sherryllä ja kuumenna keitto. Vaahdota kerma. Paista paloitellut pekonifileet rapeiksi.
Nosta kattila liedeltä. Sekoita kermavaahto keittoon juuri ennen tarjoilua. Lisää pekonikuutiot keiton pinnalle.

 
At 31/12/05 09:56, Blogger Polkkapossu said...

Auts. Sherry on ehdottomasti madeiran ohella lempi väkeviä viinejäni Kun seuraavan kerran teen hernaria, ehkä 3 kkn päästä, niin lupaan testata ohjetta.

 
At 31/12/05 15:44, Blogger Rosmariini said...

Kirjoitusvirhe näyttää livahtaneen ohjeeseeni. Eli sapuskaan tulee puoli teelusikallista suolaa, ei suokaa. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails