tiistaina, heinäkuuta 31, 2007

Viininlehtikääryleet

Sain taannoiseen sitaattipostaukseeni muutamia mukavia kirjasuosituksia, joiden joukossa oli Marsha Mehranin Lumoavien mausteiden kahvila. Törmäsin kirjan pokkariversioon Helsinki-Vantaan lentokentän R-kioskilla, mistä nappasin sen kesälomareissumme matkalukemiseksi. Lento Kööpenhaminasta Seattleen riitti tekemään kirjasta selvää - viimeiset sivut ahmaisin koneen rullatessa määränpään kiitoradalla.

Kirjassa tehtiin ruokaa toden teolla, ja jokaisen luvun alussa oli erittäinkin lupaavankuuloinen resepti. Innostuin kirjan inspiroimana tekemään ensimmäistä kertaa elämässäni viininlehtikääryleitä, joihin yrttiosaston tykötarpeet löytyivät kesäkynteliä lukuun ottamatta omalta pihalta. Loppujen lopuksi jouduin ostamaan kääryleisiin vain jauhelihaa sekä viininlehtiä, joita löysin oululaisesta Välimeren herkkukaupasta Efesoksesta.
Dolmeh

30–40 säilöttyä viininlehteä
2 sipulia hienonnettuna
250 g jauhelihaa, lammasta tai nautaa
oliiviöljyä
¾ dl tuoretta kesäkynteliä
1 ¼ dl tuoretta tilliä
¾ dl tuoretta rakuunaa
½ dl tuoretta minttua
5 dl keitettyä basmatiriisiä
1 ¼ dl tuoretta limettihedelmän mehua
1 tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria

Huuhtele viininlehdet ja aseta ne sivuun odottamaan. Paista sipulia ja jauhelihaa oliiviöljyssä keskilämmöllä, kunnes liha ruskistuu. Lisää silputut yrtit pannulle ja paista 3 minuuttia. Ota paistinpannu pois liedeltä. Laita liha-, sipuli- ja yrttisekoitus suureen kulhoon ja lisää riisi, limettimehu, suola ja pippuri. Aseta viininlehti puhtaalle alustalle lehtiruoti ylöspäin. Ota ruokalusikallinen riisi-lihaseosta ja laita se keskelle lehteä. Aloita kääriminen lehden alaosasta ja käännä samalla lehden sivut sisään, jotta saat tehtyä tiukan käärön. Voitele syvä uunivuoka ja asettele täytetyt lehdet sen pohjalle. Kaada vuokaan 2 dl vettä, peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 100 asteessa 45 minuuttia.

7 Comments:

At 3/8/07 10:15, Blogger Aurinkotuuli said...

Oi että! Viininlehtikääryleitä minun on pitänyt niiiin monesti kokeilla. Ovat varmasti makoisia. Olen kyllä syönyt näitä joskus kreikan matkalla, mutta siitä on niin kauan että maut ovat päässeet unohtumaan.

 
At 3/8/07 10:22, Blogger Rosmariini said...

Itse olen tainnut syödä aiemmin lähinnä vain säilykepurkkikääryleitä (joista osa todella hyviä), ja jotenkin tuntui, että näitäkin olisi pitänyt uittaa vähän aikaa öljyssä, jotta olisi tullut autenttisempaa. :) Mutta yllättävän hyvin nuo kyllä kävivät kaupaksi, etenkin sweet chili -kastikkeeseen dippailtuna. (Varsinainen fuusiokeittiö täällä meillä.)

 
At 5/8/07 11:46, Blogger Pintaremontti said...

Näitä on ihan pakko kokeilla! Rakastan viininlehtikääryleitä erityisesti hyvän tzatzikin kanssa. Kampissa olevasta ravintola Minoksesta saa myös oivallisia kääryleitä. Säilykekääryleitä en ole rohjennut kokeilla, mutta suosituksesi perusteella sitäkin täytynee harkita... Kiitos reseptistä joka tapauksessa!

 
At 5/8/07 13:10, Blogger Rosmariini said...

Saimme kerran tuliaiseksi Oil & Vinegar -puljun kääryleitä, ja ne olivat kyllä kerrassaan hyviä. Mahtaakohan niitä saada mistäänpäin Suomea. Tukholmaan ovat kotisivujensa perusteella ainakin avanneet myymälän.

 
At 14/8/07 17:38, Anonymous Anonyymi said...

Hyvältä näyttää ohje! Löydettiin vanhempieni luota säilöttyjä viinilehtiä ja päätimme kokeilla tehdä itse dolmadesia. Ei sattunut olemaan riisiä, joten keitimme ohrapuuron, johon lisäsimme basilikaa, sitruunamehua, oliiviöljyä sekä jotain kreikkalaista maustetta, jonka kyrillisestä nimestä ei saatu selvää. Ei ehkä ihan autenttisen makuisia, mutta hyviä olivat vaikkei lihaa laitettukaan...

 
At 1/10/08 10:55, Anonymous Anonyymi said...

Oletko kokeillut kääryleitä mustaherukan lehtiin? Vieläkin niitä saattaa ainakin Etelä-Suomesta löytyä pensaista.

Ihan makoisia tulee näistäkin.

 
At 1/10/08 22:37, Blogger Rosmariini said...

Emme ole hoksanneet kokeilla, hauska idea. Ovathan kaalikääryleetkin aikoinaan syntyneet ruotsalaiseksi vastineeksi välimerellisille viininlehtikääryleille.

(Ja nyt tuli mieleeni, mihin kaikkeen minun oli mustaherukan lehtiä kesän mittaan tarkoitus käyttää ja kerätä.)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails