Gratinoitua simpukkaruokaa
Edellisen postauksen valkosipulikeitto on loistava vierasruoka sen vuoksi, että keiton voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä vieraita odottamaan. Tämän pääruoan voi niin ikään laatia gratinointia vaille valmiiksi jo ennakkoon.
Ohje on Julia Childin kirjasta Mastering the Art of French Cooking:
Coquilles St. Jacques à la Provencale (gratinoidut kampasimpukat)
0,8 dl hienonnettua sipulia
1 rkl voita
1 1/2 rkl hienonnettua salottisipulia
1 kynsi hienonnettua valkosipulia
n. 680 g pestyjä kampasimpukoita
suolaa ja pippuria
n. 2,5 dl jauhoja laakeassa astiassa
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1,6 dl kuivaa valkoviiniä (tai 1,2 dl vermuttia ja 3 rkl vettä)
1/2 laakerinlehti
1/8 tl timjamia
6 pientä pitkulaista uunivuokaa (tarjoiluun voi käyttää myös kampasimpukan kuoria)
0,6 dl raastettua sveitsiläistä juustoa (esim. luolakypsytetty gruyère toimi mainiosti)
2 rkl voita jaettuna 6 osaan
Paista sipulia kohtalaisen miedolla lämmöllä voissa pannulla suunnilleen 5 minuutin ajan niin, että sipulit kuullottuvat (älä ruskista). Sekoita mukaan salotit ja valkosipuli ja paista vielä minuutin verran. Aseta sivuun odottamaan.
Kuivaa simpukat ja leikkaa ne reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele juuri ennen paistamista simpukoiden pinnalle suolaa ja pippuria, pyörittele jauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot pois.
Paista simpukat nopeasti kuumalla pannulla (voin ja öljyn sekoituksessa) parin minuutin ajan, jotta ne ruskistuvat kevyesti.
Kaada simpukoiden sekaan pannulle viiniä. Lisää yrtit ja paistettu sipuliseos. Peitä kannella ja anna hautua viiden minuutin ajan. Ota kansi pois, ja jos on tarpeen, keitä hetken aikaa kasaan. Tarkista maku ja poista laakerinlehti.
Lusikoi simpukat ja kastike vuokiin. Ripottele pinnalle juustoa ja nokare voita. Laita jääkaappiin odottamaan gratinointia tai gratinoi saman tien: grillivastusten alla 3-4 minuuttia tai niin pitkään, että ruoka kuumenee kunnolla ja juusto saa mukavasti väriä.
Tämä ruoka oli oikeasti aivan mahdottoman maukasta, eikä kuorrutteeseen käytetty lempijuustoni ainakaan huonontanut vaikutelmaa. Ehkä pitäisi itsekin ryhtyä harkitsemaan ranskalaisiin resepteihin perehtymistä.
Lisukkeena oli herkullinen ruusukaalipaistos (kiitokset vielä kerran kokille!):
10 Comments:
Me tehtiin tätä kesällä ja se oli kyllä hyvää ja kuiskaan ihan hiljaa, että kelpoversioita pakastettuna saa ajoittain Lidlistä, niistä olen säästänyt kuoret jatkokäyttöä varten :D
Hyvä vinkki, kiitosta! Muistelen, että omassa keittiössäni on näkynyt kampasimpukoiden kuoria ainoastaan yhden kerran. Silloin simpukka yhdistyi pekoniin. Ja elettiin näköjään vuotta 2006!
Mikä muuten mahtaa olla Campasimpukan mieluisin kampasimpukkaruoka?
Kai se on ihan paistetut campa-eiku kamapsimpukat :D En ole oikeasti syönyt niitä montakaan kertaa, muutaman kerran ravintolassa ja itseräpeltäen muutaman kerran!
Pitäisipä joskus kehitellä Campasimpukalle nimikkoruokalaji!
Vähän tähän tyyliin.
(jopa osaankin taas tänään linkata itseeni!)
Pakkasessa on sopivasti kampasimpukoita odottamassa (uusia) ideoita ja tää vaikuttaa todella herkulle! Menee kokeiluun siis :)
Minä en tiedä, olisinko uskaltanut kokeilla tätä alkujaan omatoimisesti, kun en edes tiedä, miten tuo ruokalajin nimi lausutaan. :D Mutta ei tämä sitten niin pelottava ollutkaan.
Ranskalaisten ruokien lausuminen tuottaa aina päänvaivaa, nim. juuri Ranskassa työmatkalla olleena sain usein toisetella ravintolassa "tilaan tätä mutta en tiedä miten se lausutaan..."
Oijoi, voi kun joku kerta olisikin niin paljon taas aikaa, että ehtisi opetella jotain kokonaan uutta kieltä.
…tosin en tiedä, taipuisiko oma kieleni ranskaan, vaikka olisikin aikaa opetella sitä. :D
Meillä oli tänään alkupalaksi eilisen Moules marinieres jämät kuorrutettuna ja kas, täällähän olisi ollut vähän perusteellisempi resepti. Hyvää oli kyllä simppelisti korppujauhoilla ja parmesanillakin kuorrutettuna.
Lähetä kommentti
<< Home