perjantaina, marraskuuta 22, 2013

Valkosipulikeitto



Minä olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olen tainnut saada viimeisen vuoden aikana useammankin uuden ystävän.

Yksi heistä on sellainen, jonka kanssa saa nauraa katketakseen ja syödä erityisen hyvää ruokaa. Niin kuin nyt vaikka patonkia ja paahdetuista valkosipuleista valmistettua erityisherkullista valkosipulikeittoa, jota saimme syödäksemme pari viikkoa sitten:

Valkosipulikeitto

26 valkosipulinkynttä (kuorineen)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

2 rkl voita
reilu 5,5 dl (2 1/4 cups) viipaloitua sipulia
1 1/2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
18 valkosipulinkynttä, kuorittuja
8,4 dl (3 1/2 cups) kanalientä
1,2 dl (1/2 cup) kuohukermaa

1,2 dl (1/2 cup) hienoksi raastettua parmesaania
4 sitruunanviipaletta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aseta 26 valkosipulinkynttä pieneen uunivuokaan. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria (varmista, että öljy leviää kynsiin tasaisesti). Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja paista niin pitkään, että valkosipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita, suunnilleen 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Puristele sen jälkeen valkosipulinkynnet ulos kuoristaan pieneen kulhoon.
Sulata voi kattilassa tai sopivassa kasarissa keskilämmöllä. Lisää sipulit ja timjami ja anna kypsyä niin pitkään, että sipuli kuullottuu, noin 6 minuutin ajan. Lisää paahdetut valkosipulit ja 18 raakaa valkosipulinkynttä ja keitä 3 minuutin ajan. Lisää kanaliemi; peitä ja anna hautua niin, että valkosipuli kypsyy, noin 20 minuutin ajan. Surauta keitto sen jälkeen tarkoitukseen sopivalla masiinalla sileäksi. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää kerma ja odota niin kauan, että keitto kiehahtaa hieman. Mausta suolalla ja pippurilla. Keiton voi valmistaa yhtä päivää ennakkoon (säilytys jääkaapissa kannella suojattuna). Lämmitä ennen tarjoilua.
Jaa raastettu parmesaani neljään kulhoon ja kaada päälle keittoa. Mausta sitruunasta puristetulla mehulla.





Patonki on tehty Julia Childin ohjeella. Voi, kunpa oppisin itsekin leipomaan yhtä rapeakuorista ja maukasta patonkia

Pää- ja jälkiruoasta lisää lähitulevaisuudessa. Etenkin pääruoka saattaa olla uusi lempiruokani, joten kannattaa pysyä kuulolla.

8 Comments:

At 22/11/13 21:15, Blogger ulla said...

Valkosipulikeitto on hyvää! En ole koskaan tehnyt itse, mutta tästäpä sain oivan reseptin. Kiitos.

 
At 22/11/13 21:19, Blogger Rosmariini said...

Tämä oli kyllä oikein mainiota! Kannattaa vielä varmistella, että ynnäilin nuo kuppimitat suurin piirtein oikein deseiksi. Hiukan tuntuu matikkapää (käytön puutteessa) jumittavan.

 
At 22/11/13 22:43, Blogger Milma said...

Ihana keitto ! Valkosipuli vaan on niin hyvää. Maistuis kyllä nyt vaikka yöpalaksi kulho tota soppaa :)

 
At 22/11/13 22:46, Blogger Rosmariini said...

Minulle myös vaikka vähän isompikin kulhollinen. Tosin voisi olla, että menisi semmoisesta määrästä sipulikeittoa jo maha mukavasti sekaisin! :D

 
At 23/11/13 10:47, Anonymous Anonyymi said...

tätä vois kyllä koettaa. kuulostaa ja näyttää niin herkullislta- t.teija http://teijanmaustemyynti.webs.com

 
At 23/11/13 17:39, Anonymous Anonyymi said...

Itse teen tätä myös, tosin käytän tähän sulatejuustoa, joko olympiaa tai viherpippurikoskenlaskijaa, kai siihen on mielikuvitus rajana. Timjamia ja sitruunaa en käytä. Toimii- joka kerta :) Tuo valkosipulin määrä ei muuten ole yhtään liikaa, koskapa kerma ja muu sörsseli(mun versiossani se sulatejuusto) pehmentää tosi kivasti...

 
At 25/11/13 15:28, Blogger Virpi said...

Oi, näyttääpä kerrassaan herkulliselta ja ihanalta!

 
At 2/12/13 10:12, Blogger Hanna-Kaisa said...

Voi miten hyvää oli valkosipulikeitto. Lauantaina testasin. Ja miten hyvä tuoksu siitä tuli koko huusholliin!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails