Haaveissa lammaslauantai
Muistan, miten blogiurani alkutaipaleella harmittelin sitä, kuinka huonosti kaupoissa oli saatavilla lampaanlihaa. Nyt sitä lajia riittää Oulussakin varsin mukavasti, kun Viskaalin kivijalkamyymälä avattiin Tuban ja Rauhalan naapuriin.
Toiveissa olisi, että ehtisin jonain viikonloppuna haudutella hartaasti lammaspataa, mutta sitä odotellessa pitää tyytyä kokkaamaan hiukan pikaisempia ruokia. Tähän ohjeeseen käytin pakastimen pohjalta kaivelemani nyssäkän lampaanjauhelihaa.
Gyro
puoli kiloa lampaanjauhelihaa
2 tl kosher-suolaa (normisuolaa ehkä puolet tästä)
1/2 tl mustapippuria myllystä
2 rkl tuoreita oreganonlehtiä (käytimme kuivattua)
1/2 sipulia silputtuna
1 valkosipulinkynsi silputtuna
5 siivua pekonia hienoksi pilkottuna
Tarjoiluun:
pitaleipiä
tsatsikia
karkeahkosti pilkottu tomaatti
ohuiksi siivuiksi leikattu sipuli
Yhdistä kulhossa lammas, suola, pippuri ja oregano. Sekoita aineet ja laita peitettynä jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 150 C:hen. Sekoita lihaan tarkoin pilkottu sipuli, valkosipuli ja pekoni.
Laita uunipellille alumiinifoliota ja muotoile lihasta sen päälle suorakaiteen muotoinen keko. Paista kekoa uunissa 30-35 minuuttia tai kunnes sisustan lämpötila nousee 68,5 C:hen. Ota liha sitten uunista ja anna sen vetäytyä vartin ajan.
Säädä uuni grillivastuksille ja jätä kuumenemaan. Veistele lihasta mahdollisimman ohuita eli kolmen-neljän millin paksuisia siivuja, levitä siivut foliolla päällystetylle uunipellille ja grillaa grillivastusten alla pelti ylimmässä asennossaan, kunnes reunat ruskistuvat ja rapeutuvat. Tähän pitäisi mennä kuumassa uunissa 2-4 min.
Valmista! Täytä pitaleivät makusi mukaan. Itse pidän sellaisista pitaleivistä, joissa on mahdollisimman paljon sipulia.
Leivät ostin muuten tällä kertaa kaupan leipähyllystä (hiukan tainnut elämisen tahti muuttua siitä, kun kuorin kaikessa rauhassa härkäpapuja tai tein pitaleivät aina taikinasta).
5 Comments:
Näyttääpä herkulta! Rupesipa tekemään mieli lammasruokaa.
Minulle maistuu lammastäytteinen pitaleipä aina. Kunhan myös sipulia ja tomaattia on tarpeeksi.
löysin hauskan blogin! ootko lukenut?http://likasetjauhotpussissa.blogspot.fi/
en tiiä onko jo ehdotettu, mutta olis kiva saada tänne ohje charlotte russen tekoon (:
Ohje on väärin ! Pekoni on sikaa eikä ole kosheria !! Synagogan kävijä
Lähetä kommentti
<< Home