lauantaina, elokuuta 12, 2006

Kesän paras piirakka

Kun Suomestakin saa nyt hetken aikaa maistuvia auringon kypsyttelemiä tomaatteja, siitä kannattaa ottaa kyllä kaikki ilo irti. Tomaattikautta voi juhlistaa vaikka tällä Katinkontin ohjeistamalla loistopiirakalla.
Sudennälkäpiirakka

piirakkapohja oman maun mukaan
täyte:
2 tl sinappijauhetta
2-3 tl sokeria
(1 rkl öljyä)
1/2 dl ketsuppia
4 tomaattia
100 g meetvurstia
3 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
oreganoa, rosmariinia, timjamia ym. yrttejä (kuivatut käyvät hyvin)

Tehdään pohja normaalikokoiseen piirakkavuokaan, voi vähän esikypsentääkin. Sinappijauhe, sokeri, ketsuppi (ja öljy) sekoitetaan kulhossa, lisätään aika krouveiksi paloiksi pilkotut tomsut, pienitty meetvursti, juustoraaste ja mausteet. Maistellaan. Kipataan täyte pohjan päälle, ripotellaan vielä yrttejä päälle, paistetaan 225°C:ssä joku puoli tuntia kunnes pinta ruskistuu. Hyvää kuumana, haaleana ja kylmänä.
Kyseessä on todellinen tomaatinystävän unelma. Täytteeseen tulee paitsi kuutioituja tomaatteja myös ketsuppia. Tomskuja ei upotettu kermaviilistä, kananmunasta ja juustoraasteesta tehdyn seoksen alle niin kuin yleensä, vaan juusto sekoitettiin täytteen sekaan, mikä saattoi olla syynä siihen, että piirakka pysyi tavallista mehevämpänä. Tai sitten minä jostain kumman syystä satuin onnistumaan keittiötouhuissani tavallista paremmin tällä kertaa, ei voi tietää. (Toimitus huomauttaa, että Rosmariini on yleensä melkoisen surkea piirasleipuri.) Joka tapauksessa tomaateissa säilyi vielä uunista ottamisen jälkeenkin tuoreille tomaateille ominainen mehevyys ja maukkaus.

9 Comments:

At 12/8/06 17:47, Blogger sea said...

Näyttääpä hyvälle! Pitää pistää korvan taakse jos vaikka tuollaisen tekisi. :)

 
At 12/8/06 18:15, Blogger Rosmariini said...

Tomaatti on kyllä siinäkin mielessä kiva kasvis, että se näyttää niin herkulliselta. Ja meetvurstista tuli tähän mukavasti ruokaisuutta, joten kyseessä on kyllä nimensä mukaisesti todellinen sudennälkäpiirakka. Muuta sitten ei tarvitakaan.

Mietin tuossa, että mehevyyden salaisuutena saattoi olla sekin, että pidin viimeiset kymmenen minuuttia piirakan päällä folionpalaa. Kun kypsymisen loppuvaiheessa piirakat tahtovat yleensä suotta kuivahtaa.

 
At 13/8/06 01:32, Blogger sea said...

Minkäslaista pohjaa suosittelet kun mä olen ihan käsi tämmösissä? :)

 
At 13/8/06 10:17, Blogger Rosmariini said...

Rosetta Stone: Hih, kiitoksia. Toivottavasti enin nälkä hellitti. ;)

sea: Jäin itsekin mietiskelemään tuota piirakkapohjaa. (Itse käytin tällä kertaa kaupasta ostettua valmista pohjaa, vaikka se onkin vähän tylsä ratkaisu.) Täyte on kuitenkin melko kostea (ellei valuttele tomskuista enimpiä nesteitä pois), mistä syystä pohja saisi olla ehkä tavallista ryhdikkäämpi. Eli kenties joku semmoinen, johon tulee leseitä tms. Jospa googlettamalla löytyisi jokin sopiva. Mutta joku ihan peruspiirakkapohjakin varmasti kelpaa.

 
At 13/8/06 16:03, Anonymous Anonyymi said...

Tässäpä oiva resepti, konsa pensastomaattimme alkavat kypsentää satoaan. Nyt pensaissa piileskelee jo miljuunittain vihreitä tomaatteja.

Keksikääpä meille vielä pakastettava tomaattikastikeohje. Rosmariinia, timjamia, oreganoa ja basilikaa löytyy mausteeksi. Nam nam.

 
At 13/8/06 16:58, Blogger Rosmariini said...

Hyvä tomaattikastike on ollut täälläkin haaveissa jo useamman kuukauden. Se vaan vaatii niin miljoonan tunnin hauduttelua ja kokoonkeittämistä, ettei siihen ole tullut taas hetkeen ryhdyttyä, vaikka kyseessä onkin maailmankaikkeuden paras murkina.

Yksinkertaisista aineksista syntyy tässä tapauksessa parasta - oliiviöljyä, sipulia, valkosipulia, tomaatteja, yrttejä. Pitää panna hautumaan - siis sekä ajatus että jossain vaiheessa se soosikin. :)

 
At 13/8/06 21:33, Blogger sea said...

Ihan hyvää tuli! Pohjaksi tein peruspohjan johon laitoin osan leseitä, jäi vähän liian murenevaksi, tosin maukas oli.

Täytteeseen tunkasin reippaammin juustoa ja sekin on nam. :)

 
At 14/8/06 08:44, Blogger Rosmariini said...

No hyvä, että onnistui. Eka kokkauskerta on kuitenkin aina se harjoituskierros, jonka jälkeen voi säätää ainesosia ym. enemmän mieleisekseen.

 
At 25/3/11 18:43, Anonymous Kati said...

Kun tein tätä ensimmäisen kerran, ajattelin pelata varman päälle ja sekä valuttaa tomskut että esipaistaa (kaupan pakasteesta) piirakkapohjan. Tuloksena oli aika vuokaantakertuva ja sitkeä piirakka :/

MUTTA! Seuraavalla kerralla vain valutin tomaatit, plus lisäsin mukaan hieman aurinkokuivattuja tomaatteja silppuna (tähän menisi ihan varmasti oliivitkin..). Ja tuli niin täydellistä, että kokonaisen uunipellillisen rippeistä vielä tapeltiin :P

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails