keskiviikkona, marraskuuta 03, 2010

Kyyttöä tarjolla

Me jauhajatkin liityimme viimein keskittyneiden kyytönsyöjien rivistöön, kun Ouluun Stockmannin Herkkuun oli saatu tällä viikolla kyyttöä myytäväksi (kiitokset Virpille vinkistä!).

Viritimme heti kaupasta kotiuduttuamme pannut ja kattilat tulelle. Toinen paistoi pihvit ja toinen laati lisäkkeet, joiden ohjeet olivat peräisin jälleen kerran reseptikilpailusta: kyyttö sai kaverikseen täytettyjä nauriita sekä pannulla paistettua leipäjuusto-sieniseosta, joka maistui suorastaan ällistyttävän hyvältä. Leipäjuusto suli paistuessaan mukavan pehmoiseksi ja sopivasti suussa natisevaksi.

Hiukan täytyi kyllä taas naureskella kokkailuillemme. Muinaista maatiaislehmää, kaskinaurista ja hyvinkin perisuomalaista leipäjuustoa. Olisi pitänyt vaan pukeutua virsuihin ja aterioida päreen valossa, niin tunnelma olisi ollut oikeinkin autenttinen.

Tässä ohjeistusta tarjolla olleisiin sapuskoihin. Suppilovahvero-leipäjuustopaistoksen resepti on peräisin Hilkalta, ja sen tekeminen neuvottiin meille tähän tapaan:
Suppilovahveroita pari isoa kourallista, paistetaan pannulla niin, että kaikki ylimääräinen neste on haihtunut. Lisätään leipäjuustoa (sitä narisevaa ihanaa lituskajuustoa) pieninä paloina, noin neljänneskiekollinen eli se pieni pakkaus. Paistetaan keskilämmöllä niin, että juustotkin paistuvat lievästi - lämpöä oltava sen verran, että juusto ei sula mössöksi vaikka pehmeneekin ja valuttaa nesteitä ulos ja sen jälkeen ruskistuu. Maustetaan suolalla ja halutessa pippuriropsauksella. Itse en laita sekaan sipulia, mutta sekin lienee makukysymys.
Ruoka tarjoillaan välittömästi, mieluiten vasta nostettujen ja höyrytettyjen perunoiden tai itsetehdyn perunamuusin ja raikkaan, yksinkertaisen salaatin kanssa, johon ei lisätä kovin ärhäköitä mausteita, sillä sienten ja leipäjuuston upea kombinaatio kärsii siitä.

Naurisohjeen saimme käyttöömme Outilta, joka on esitellyt reseptin myös omassa Eväshetki-blogissaan (alkuperäinen ohje on otettu HS:n ruokasivuilta):
Nauriit savuporotäytteellä

8-10 pientä naurista
suolaa

täyte:
soseutettua nauriin sisusta
3 rkl hienoksi murskattua hapankorppua
1/2 dl kuohukermaa
1 rkl siirappia
1/4 tl valkopippuria
100 g kylmäsavuporoa
100 g leipäjuustoa

pinnalle:
hienoksi murskattua hapankorppua

Keitä nauriit kevyesti suolatussa vedessä kypsiksi, n. 20 min. Kuori ne ja koverra sisus. Soseuta sisus sauvasekoittimella. Leikkaa poro pieniksi paloiksi ja kuutioi leipäjuusto. Lisää kaikki täytteen ainekset naurissoseen joukkoon. Täytä koverretut nauriit. Ripottele pinnalle hapankorppumurskaa. Laita nauriit voideltuun uunivuokaan ja paista 150 asteessa noin tunti.

Nauriit sopii sellaisenaan iltapalaksi tai vaikka illallisen alkuruoaksi. Raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna nauriit menevät vaikka lounaaksi.

Muutama hyväksi todettu vinkki:
1. Kannattaa valita pieniä nauriita, saat ne kypsäksi nopeammin. Isoja nauriita joutuu keittämän ja kypsentämään uunissa paljon pidempään. Itselläni oli monenkokoisia nauriita ja kaikista pienimmät todettiin herkullisimmiksi.
2. Kannattaa keittää nauriit hyvissä ajoin, niin, että ne ehtivät jäähtyä. Helpottaa kuorimista ja kovertamista aika tavalla.
3. Nauriiden sively voilla tai hunajalla ennen uuniin laittoa saattaisi antaa herkullisen lisäsäväyksen. Nauriit olivat kyllä hyviä ilmankin.

Leipäjuusto on herkkua hieman lämmitettynä ja hillahunajan kanssa tarjoiltuna, ja oli mukava huomata, että se toimii hyvin myös suolaisemmissa yhteyksissä. Monet käyttävät sitä tiettävästi ainakin intialaiseen palak paneeriin, koskapa paneerjuustoa on vähän hankala löytää suomalaisista ruokakaupoista.

17 Comments:

At 3/11/10 12:04, Blogger Nanna said...

Lisukkeet kuulostavat mainioilta, mutta miltä se KYYTTÖ maistui?

 
At 3/11/10 12:13, Blogger Rosmariini said...

Kyyttö oli oikein hyvää, maukasta ja mureaa. Mediumiksi paistettuna ja suolalla maustettuna, eikä siihen sitten mitään muuta tarvittukaan.

 
At 3/11/10 12:35, Blogger Uusano said...

Oliko paistetussa leipäjuustossa samankaltaisuutta (mutta vähempisuolaisuutta) kuin parahultaiseksi grillatussa halloumissa?

 
At 3/11/10 12:45, Blogger Rosmariini said...

Hyvä kysymys. Ehkä tuon paistetun leipäjuuston rakenne on kuitenkin halloumia pehmoisempi ja makukin on hiukan erilainen. Pitäisi panna molempia juustoja pannulle ja tehdä makutesti!

 
At 3/11/10 12:59, Anonymous Anonyymi said...

Ihan älyttömän hyvä pastakastike muuten syntyy paistamalla kuutioitua leipäjuustoa ja aurinkokuivatun tomaatin paloja pannulla. Sitten pippuria, yrttejä maun mukaan ja lopuksi reilu loraus kuohukermaa.

 
At 3/11/10 13:35, Blogger Merituuli said...

Me olemme maistaneet kyytön entteriä, sisäfilettä ja jauhelihaa. Jälkimmäisistä pidimme erityisesti.

Jauhelihasta pyöräyttää uskomattoman hyvänmakuiset pullat vain mustapippuria ja suolaa lisäämällä, kunhan jättää sisuksen inauksen raa'aksi. Kyytön jauheliha vain on tosi hyvää!

Entteri oli aika repaleinen pala, mutten tiedä oliko yksilö vain. Ulkonäkö prakasi, maku ei.

Kaskinauris on ylihyvää, selkeästi erilaista kuin "tavallinen".

Minusta maatiaisten (kaskinauris ja kyyttö ym.) käytössä ei ole mitään tuohivirsumaista, vaan perinteiden kunnioitusta modernisti.

Ihania reseptejä koko lautasellinen! nam!

piste. :)

 
At 3/11/10 20:01, Blogger Virpi said...

Ihanat lisukkeet!

Meillä syötiin entterit, mutta koska kyseinen lihatuote ei noin yleisestikään kuulu ykkössuokkareihin (en tajua miksi edes ostin sitä, kun tiesin ettei se niin uppoa?!) niin vähän jäi kökkö maku suuhun siltä osin. Mutta ei siis ollut kyytön vika varsinaisesti.

Onneks on vielä sitä jauhelihaa :)

Ja olkaapa hyvä vaan vinkistä!

 
At 3/11/10 20:13, Blogger Uusi Musta said...

Hienoa, että testasit tätä - olet nimittäin ensimmäinen, jonka tiedän syöneen kyyttöä! Meitä nauratti Uudessa Mustassa kovasti tuo Virpi Salmen kirjoitus, koska emme keksineet ketään, joka oikeasti söisi kyyttöä. Ja eikös se ole hienoa että suomalaiset perusmaut ovat yhtäkkiä elitismiä! Jokainen lahnaa punajuurispedillä nautiskeleva onkin yhtäkkiä keskittynyt kyyttöilijä. :D
- Katja

 
At 4/11/10 11:04, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Leipäjuustoa sisältävät reseptivinkit ovat erittäin tervetulleita, joten kiitokset!

Merituuli: Onneksi älysin ostaa jauhelihaa pakkaseen, niin pääsee veivaamaan jossain vaiheessa lihapulliakin. :)

Virpi: Veikkaanpa, että minullekin olisi voinut käydä entrecoten kanssa ihan samoin. Jännä, että se on kuitenkin niin monen suosikki!

Katja: Tuo kolumni herätti kyllä niin paljon ajatuksia, että olisin kirjoittanut siitä viime viikolla ihan oman postauksen, jos olisin ehtinyt.

Jännä, että hyvin syömistä pidetään Suomessa elitistisenä harrastuksena siitä huolimatta, että lisäaineettoman ja laadukkaan ruuan syöjiä löytyy myös muualta kuin varakkaiden kaupunkilaisten keskuudesta.

Ainakin itse tunnen maaseudulla eläviä ihmisiä, jotka syövät koko ajan luomua lähiruokaa tekemättä siitä minkäänlaista numeroa. Eivätkä he todellakaan maksa itseään kipeiksi. Marjoja ja sieniä löytyy ilmaiseksi metsästä, kasvimaalla kasvavat porkkanat, yrtit ja perunat, ja lihaa saa paikallisilta metsästäjiltä. Einekset ovat näissä keittiöissä tyystin tuntemattomia, eikä ruokaa heitetä käytännössä ollenkaan hukkaan.

Mutta ehkä heidän pitäisi kuitenkin luokkahengessä totutella einesruokien makuun. :)

 
At 8/11/10 12:50, Blogger Abe said...

Kiitos naurisreseptistä.
Minkä hintaista kyyttö oli? EatJoyssa kilohinnat taisivat olla pakastetussa alennuksessakin 50-70 euron väliltä. Tampereelta pitäisi saada paljon halvemmalta.

 
At 10/11/10 11:37, Blogger Rosmariini said...

VIrpin mainitsemissa entrecotepihveissä kilohinta oli ilmeisesti vähän päälle 25 euron ja jauhelihan kilohinta vissiin 14 euron luokkaa.

 
At 10/11/10 13:18, Blogger Virpi said...

Juu, fileiden kilohinnat oli viidessäkympissä, mutta paistilihoja ja entteriä sai reilulla 25 eurolla ja jauheliha oli tosiaan sen reilut 14 e/kg.

 
At 10/11/10 14:19, Blogger Rosmariini said...

Kyyttöä näytti olevan vielä eilenkin tiskissä. Päädyin itse tosin tällä kertaa jauhettuun hirveen, josta tekaisin nopean hirvimurekkeen.

 
At 11/11/10 12:55, Anonymous Mari Koo said...

Käväisin pari viikkoa sitten Helsingissä ravintola Juuressa, jossa tarjoiltiin lounaalla kyytön maksaa. Seuralainen söi sitä, ja kehui parhaaksi maksaksi, mitä on koskaan saanut. Kyyttöä nassuun vaan :)

 
At 11/11/10 14:15, Blogger Rosmariini said...

Maistuis kyllä mullekin! Ja Juureen pitäisi muutenkin päästä syömään (kun vaan ehtisi taas jolloinkin sinne Helsingin suuntaan).

 
At 11/11/10 23:33, Blogger Ketturouva said...

Nauroin tätä lukiessani sitä, että tunnumme syöneen kyyttöä kovin samoihin aikoihin (vaikka sainkin polkkauksen aikaan vasta nyt). Mekin siis luovuimme hiljattain kyyttöneitsyydestämme. Ei ole muuten ensimmäinen kerta kun olemme toisistamme tietämättä kokkailleet jotain samankaltaista tai samasta raaka-aineesta. :D

 
At 12/11/10 10:47, Blogger Rosmariini said...

Äh, ei olisi pitänyt käydä kurkkaamassa tuota teidän patapaistia. Tuli nimittäin heti ihan kamala nälkä. :)

Ruokabloggaajien aivoitukset etenevät toisinaan (tai aika useinkin) kyllä täsmälleen samoja latuja.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails