Juurespiirakka (reseptikilpailun satoa)
Syksyisen sesonkireseptikilpailun osallistumisaika on loppunut, ja nyt on edessä meidän kannaltamme kaikkein hankalin vaihe: voittajan valinta. Kilpareseptejä sateli vielä viimeisenä viikonloppuna sähköpostiimme sen verran runsaasti, että tarvitsemme vielä pari viikkoa aikaa ohjeiden testailuun ja päätösten tekoon. Joten voittaja julkistetaan näillä näkymin marraskuun puolivälin paikkeilla.
Maria-niminen lukijamme osallistui kisaan itse kehittelemällään juurespiirakan ohjeella, johon minä tykästyin saman tien. Omatekoinen juuressose on kerrassaan mainio idea, ja täysjyväohrajauhoja sekä kaurahiutaleita sisältävä piirakkapohja sai meikäläiseltä niin ikään runsaasti plussaa. Enkä varsinaisesti vastustanut ainesosalistaan sisältyvää sinihomejuustoakaan.
Maria-niminen lukijamme osallistui kisaan itse kehittelemällään juurespiirakan ohjeella, johon minä tykästyin saman tien. Omatekoinen juuressose on kerrassaan mainio idea, ja täysjyväohrajauhoja sekä kaurahiutaleita sisältävä piirakkapohja sai meikäläiseltä niin ikään runsaasti plussaa. Enkä varsinaisesti vastustanut ainesosalistaan sisältyvää sinihomejuustoakaan.
Juurespiirakka
aivan ensimmäiseksi kannattaa valmistaa juuressose:
3 porkkanaa
½ keskikokoisesta lantusta
½ keskikokoisesta kukkakaalista
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
vettä sen verrat, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät
Käsittele juurekset/vihannekset, pilko pieniksi ja keitä ne lähes ylikypsiksi.
Kaada ylimääräinen=lähes kaikki vesi pois (kannattaa jättää vähän talteen, jotta voi lisätä tarvittaessa) ja soseuta esim. sauvasekoittimella (tai vastaavalla laitteella). Soseesta olisi tarkoitus tulla lusikoitavaa, ei liian löysää.
Pohja:
2 dl juuressosetta + ½ dl vettä
1 tl suolaa ja sokeria
1 dl täysjyväohrajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
1-2 dl vehnäjauhoja
Lisää kuivat aineet keskenään sekoitettuna nesteisiin. Laita aluksi 1 dl vehnäjauhoja ja lisää sen verran, että taikina on helppo taputella vuoan pohjalle. Irtopohjavuoan pohja kannattaa vuorata leivinpaperilla ja reunat voidella rasvalla.
Täyte:
5 dl juuressosetta
1 prk (200g) yrttituorejuustoa
3 kananmunaa
maun mukaan suolaa ja mustapippurirouhetta
~ 100g sinihomejuustomurua
pinnalle siemeniä: esim. seesamin-, pinjan-, ja/tai auringonkukansiemeniä
Sekoita juuressose, juusto, kananmunat ja mausteet keskenään. Sinihomejuuston voi laittaa joko soseen joukkoon tai ripotella pinnalle.
Ripottele päällimmäiseksi pinnalle siemenet, jotta ne paahtuvat uunissa herkullisiksi. Paista 175 asteisen uunin alatasossa ensin 30 min ja sitten keskitasossa vielä toiset 30 min (tai sitten koko aika keskitasossa, mutta alkuun leivinpaperilla peitettynä). Uunistakin tietty hieman riippuu.
Kannattaa antaa jäähtyä kertaalleen kunnolla, jotta rakenne on koossapysyvä ja maku tasainen. Maku ehkä paras haaleana.
Tämä sopii oikein hyvin vaikkapa kevyeksi lounaaksi tai iltapalaksi salaatin kanssa tarjottuna.
4 Comments:
Eilen tein piirakkaa kutsuille ja tänä iltana maistellaan. Pakko tulla jo nyt kertomaan, että täyte maistui taivaalliselta. Jos pohjakin on hyvää, tämä olisi hyvä joulupöydän herkku. :) Mahtava kasvispiirakka ohje!
Tuossa piirakassa oli muuten tosissaan aika jouluisa meininki!
Vaikuttaa tosi herkulliselta piirakalta, menee kyllä ehdottomasti testilistalle! Löytyiskö kuitenkaan vinkkiä, millä voisi korvata täytteen aurajuuston, kun meillä ei siitä juurikaan välitetä? Kävisiköhän feta tms.
Fetalla on kyllä vaikea saada piirakkaa pilattua, joten kannattaa kokeilla.
Hmmm, pitäisiköhän etsiskellä jostakin hyvä fetapiirakan ohje...
Lähetä kommentti
<< Home