tiistaina, heinäkuuta 22, 2008

Kerroskesäunelma

Emme ole tainneet saada lukijoilta sähköpostiimme ruokaohjeita koko kesänä (toivottavasti kaikki hyvät reseptit eivät ole vielä loppuneet maailmasta!) tätä Saijan lähettämää mansikkaohjetta lukuun ottamatta. Mansikkaherkku on kehitelty kuulemma Nigella Lawsonin marinoitujen mansikoiden ohjeistuksesta, eli reseptistä voi halutessaan toteuttaa pelkän mansikkakeitoksen ja nauttia siivilöidyt marjat vaikkapa vaniljajäätelön kanssa.

Tein itse kerroskesäunelmaa ainoastaan puoli annosta (mansikoita oli tosin tuo puoli kiloa), josta riitti kerroksia kaikkiaan kolmeen juomalasiin (seuraavalla kerralla voisin kerrostella kyllä vähän isommankin kulhon pohjalle). Erityiskiitosta mansikkamuona sai raikkaudestaan. Sitä se sitruuna (tai tässä tapauksessa sitruunalikööri) teettää. Mutta tässäpä viimein Saijalta saatua ohjeistusta:
Saijan kesäunelma

mansikoita (n. 500 g tai enemmänkin)
4 dl sokeria
4 dl vettä
vaniljatanko
kokonaisia kardemummia 5-10
3 prk mascarponea
4 dl kuohukermaa
1 sitruunan raastettu kuori
1-2 dl sitruslikööriä (mieluiten italialaista Limoncelloa jota saa Alkosta hintaan n. 11 eur pullo ja joka on upea kesäjuoma kylmänä sellaisenaan tai kuohariin sekoitettuna)
kaurakeksejä

Marinoi mansikat (vaikka jo 1-2 vrk ennen varsinaista herkun tekemistä ja tarjoamista), eli sekoita kattilassa saman verran sokeria ja vettä, lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko sekä kardemummaa. Keitä lientä n. 20 minuuttia. Halkaise liemen kiehuessa mansikat ja laita ne esim. salaattikulhon pohjalle. Kaada hieman jäähtynyt liemi siivilän läpi mansikoiden päälle, vuoraa kulho kelmulla ja laita mansikat jääkaappiin marinoitumaan (sekoittele vaikka kerran pari vuorokaudessa).

Varsinainen herkun valmistus: vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja nostele mascarponet joukkoon. Raasta sitruunankuorta vaahtoon ja lorauta sekaan Limoncelloa noin desin verran. Sekoita ja tarkista maku. Lisää Limoncelloa tarvittaessa (maun on hyvä olla raikas sitruunainen koska mansikat ja marinadiliemi ovat makeita).

Paloittele kaurakeksejä korkean (salaatti tms.)kulhon pohjalle niin että pohja peittyy. Levitä kerros mascarponevaahtoa päälle, sitten kerros mansikoita ja hieman marinadilientä. Tee toinen samanlainen keksi-vaahto-mansikka-liemi kerros ja lopuksi kaada loput vaahdot kauniisti päälle. Koristele koko komeus sitruunamelissan lehdillä ja mahd. muutamalla tuoreella mansikalla.

Anna muhia jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

(Tarkoitus on tosiaan hieman lusikoida lientäkin sekaan jotta keksit kostuvat. Mutta ei kuitenkaan desikaupalla, jottei mene liian märäksi.)

2 Comments:

At 5/8/08 21:59, Blogger Aurinkotuuli said...

Nämä kerrosjälkkärit ovat kyllä hyviä. Yksikertaisen nopean herkun saa vaniljavaahdosta, marjoista ja kekseistä. Tuli testattua tässä kesällä taannoin, että helppoudessaan toimii myös mökkioloissa.

 
At 5/8/08 22:33, Blogger Rosmariini said...

Meillä taitaa olla tuommoinen yksinkertaisempikin kerrosjälkiruoka reseptiplakkarissa... hmmm... täältä löytyy. Ja viime syksynä tehtiin vähän kirpakampaa karpalo-tuorejuustokerrostusta.

Kerrostaminen on vaan niin kivaa! :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails