maanantaina, joulukuuta 18, 2006

Hirvipaisti savipadassa

Koska yritän sinnikkäästi kuulua aviovaimojen parhaimmistoon*), ajattelin yllättää pikkujoulupöhinästä toipuvan mieheni lauantaina hirvipaistilla. (Onnistuin yllättämään samalla itsenikin – minä kun yleensä tapaan jättää lihatiskillä asioinnin samoin kuin liharuokien laatimisen suosiolla perheen miespuoliselle osastolle.) Ihan hyvin pekonilla hunnutettu hirvi kyllä maistui meille molemmille. Etenkin kun paistoliemestä ja punaviinistä syntyi sarvipäälle vielä makoisa kastike.

Ohje on peräisin samalta taholta kuin alkuvuodesta kokkaamamme savipatakalkkuna. Savipadassa tämäkin tehtiin:
Hirvenkaatajan peijaispaisti

noin 1 1/2 kg hirvenpaistia

MARINADI
1 plo (3,3 dl) ykkösolutta
1 dl punaviiniä
4 dl lihalientä
1/2 dl öljyä
1 sipuli lohkoina
4 valkosipulinkynttä
15 kpl kokonaisia valkopippureita
8 kpl katajanmarjoja (kevyesti murskattuna)
pari rosmariinin oksaa

LISÄKSI
suolaa
1 pkt (170 g) amerikanpekonia
8-10 pikkusipulia (esim. salottisipulia)
1 1/2 dl suppilovahveroita (pakastettuja)

Puhdista liha kalvoista. Sekoita marinadin ainekset muovipussissa. Nosta paisti pussiin. Sulje tiiviisti ja nosta varmuudeksi kulhoon. Siirrä jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele lihaa välillä pussissa, jotta se maustuu tasaisesti.
Nosta liha marinadista ja kuivaa. Hiero pintaan suolaa. Kääri paisti pekoniviipaleisiin. Nosta vedessä liotettuun savivuokaan. Lisää vuokaan sienet ja kuoritut, kokonaiset sipulit.
Työnnä paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Sulje vuoka kannella. Nosta kylmään uuniin ja paista 200 asteessa, kunnes mittari näyttää 75 astetta. Anna lihan levähtää hetki kannen alla. Säästä paistoliemi, siitä voit halutessasi valmistaa kastikkeen.
Leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa lisänä uunipellillä paahdettuja juureksia tai juuressosetta.
Viinin virkaa hoiti mallikkaasti italialainen Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso (2003).

*)Siinä toki useinkaan onnistumatta.

8 Comments:

At 19/12/06 21:02, Anonymous Anonyymi said...

No siinä se on! Minulla on nimittäin pakkasessa juuri tuon kokoinen hirvipaistinpala enkä ole osannut tehdä sille mitään. Nyt kuitenkin voin yrittää, jospa minäkin onnistuisin. Kiitos reseptistä. Jouluiloa ja onnistumisia uudellekin vuodelle!

 
At 19/12/06 22:40, Blogger Rosmariini said...

Oikein hyvää joulua sinnekin! Toivottavasti hirvi maistuu. :)

 
At 12/2/07 23:17, Anonymous Anonyymi said...

Ja nyt se on sitten paistettukin! Voi miten ihana ohje. En ole koskaan ennen onnistunut minkään paistin kanssa kuten tämän - no ehkä joulukinkun ainaikin joskus. Kiitos muistakin resepteistä. Nuo maksapihvit taitavat olla seuraavassa kokeilussa.

 
At 13/2/07 00:18, Blogger Rosmariini said...

Mukava saada kuulumisia taas sieltäkin päin! Meilläkin olisi hirven jauhelihaa pari pikkupussukallista pakastimessa. PItäisi keksiä niistä jotain maistuvaa syötävää, etteivät unohtuisi kokonaan.

 
At 19/12/07 22:51, Anonymous Anonyymi said...

Loistavaa, minullakin tuo hirvenliha on tuolla pakkasessa ollut hetken ja nyt pitäisi se Jouluksi laittaa, hyvä resepti sitten löytyi käden käänteessä.
Joulua kaikille!

 
At 20/1/10 17:40, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta!

Olen jo monia vuosia hirvestänyt ja pakkasessa on aina hirvenlihaa. Aina olen etsinyt uusia hirviruokien laitto-ohjeita. Tämä ohje kuulostaa hyvältä.
Voinen joskus laittaa omiakin hyväksi koettuja hirviohjeita teille päin.
P.S Sivustoltanne olen saanut muitakin hyviä ohjeita usein. Juuri nyt alan laitta uunilohta ohjeidenne mukaan. KIITOS

 
At 20/1/10 23:17, Blogger Rosmariini said...

Hirviohjeet ovat erittäin tervetulleita, kiitokset jo etukäteen!

 
At 24/6/10 18:05, Anonymous Hirvipaisti said...

Lisää hirvipaisti ohjeita

www.tinyurl.com/hirvipaisti

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails