torstaina, syyskuuta 07, 2006

Kanagumbo

Pastanjauhajilla on ollut viime viikkoina pakasteessaan sattuneista syistä tavallista enemmän makkaraa, minkä takia olen katsastellut tässä ohjeita semmoisiin sapuskoihin, joissa kyseinen tuote esiintyisi edes jossain muodossa. Tämä gumbo kiinnitti eräässä keittokirjassa huomioni. Harmi vain, etteivät makkarat olleet savustettuja eikä minulla ollut tietenkään okraakaan. Mistäköhän semmoistakin voisi Oulussa ostaa - jostain Kauppahallin etnopuodista kenties. Joka tapauksessa ihan mainiolta maistuvaa kanapataa:
New Orleans Chicken Gumbo (Kanapata New Orleansin tapaan)

4 rkl öljyä kanan ruskistamiseen
7 dl tuoretta kananlihaa paloina (n. 300 g)
100 g andouille-makkaraa tai jotain muuta savustettua makkaraa, esim. keilbasaa
runsas 1 dl silputtua sipulia
2 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
runsas ½ dl varsiselleriä ohuina suikaleina
6 rkl öljyä suurukseen
4 rkl vehnäjauhoja (6 rkl, jos okraa ei ole)
7 dl kanalientä
275 g tuoretta tai pakastettua okraa viipaleina (voi jättää pois)
runsaat 2 dl pilkottua vihreää tai punaista paprikaa; poista siemenet
5 dl tuoreita tai säilöttyjä tomaatteja; kuori, poista siemenet ja pilko
3 ½ dl keitettyä valkoista riisiä

Mausteseos:
1 laakerinlehti
½ maustemitta cayennepippuria
1 kukkurallinen maustemitta kuivattua timjamia
1 kukkurallinen maustemitta kuivattua oreganoa
1 kukkurallinen maustemitta kuivattua basilikaa
1 tl suolaa

1. Sekoita mausteet pienessä kulhossa ja pyörittele kananpaloja seoksessa niin, että palat peittyvät kokonaan.
2. Kuumenna öljyä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes se on todella kuumaa, 200-asteista, Ruskista kananpalat yhdessä mausteiden kanssa, alenna sitten lämpöä ja paista jälkilämmöllä 6-8 minuuttia. Lisää makkara, sipuli, valkosipuli ja selleri ja paista jatkuvasti sekoittaen, kunnes sipuli on pehmennyt, mutta ei ruskistunut. Kaada kaikki kulhoon ja pese pannu.
3. Kuumenna suuruksen öljy keskilämmöllä. Sekoita jauhot öljyyn ja jatka sekoittamista kattilan pohjaa pitkin, kunnes suurus on tumman ruskeaa ja sen tuoksu muistuttaa pähkinää.
4. Lisää kanaliemi ja kananpalaseos, okra, paprika ja tomaatit. Kiehauta ja anna kiehua matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia ilman kantta. Jos haluat keittoon kalaa tai äyriäisiä, anna niiden kiehua noin 5 minuuttia kiehumisen lopulla. Jos keitto on liian paksua, ohenna sitä kanaliemellä.
5. Aseta riisiä lämmitettyjen lautasten tai kulhojen keskelle ja kaada gumbo ympärille.
Resepti on kirjasta Parhaat sopat ja salaatit.

3 Comments:

At 7/9/06 19:56, Anonymous Anonyymi said...

Ihanan näköistä ruokaa, tätä maistaisin mielelläni!

 
At 7/9/06 22:15, Blogger Rosmariini said...

En ole muistaakseni itsekään tehnyt tämmöistä koskaan aikaisemmin. Tai ainakaan tällä nimellä. :) Ei tämä niin paljon tavallisista kanasooseista poikennut, vähän eri tavalla maustettua ja makkaraa mukana.

 
At 6/10/08 21:40, Anonymous Anonyymi said...

Okraa voi löytää esimerkiksi aasialaisista ruokakaupoista. Jyväskylässä niitä on ainakin yksi ja Oulukin on sen kokoinen kaupunki, että luulisi löytyvän :) Muistaakseni on myös jokin nettikauppa, josta sitä voi tilata.

Tällä hetkellä olen itse Kanadassa ja täällä sitä löytää ihan tavallisten ruokakauppojen vihannesosastolta. Ilmeisesti sille on täällä päin maailmaa enemmän kysyntää :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails