Lammastaskut
Uudenlaiset grillausreseptit houkuttelivat jälleen, ja niinpä päätimme kokeilla tämmöisiä marokkolaisia lammastaskuja. Hyviä ne kyllä olivatkin! Intialaiselta ruualta tuoksuva mausteseos antoi lampaan jauuhelihasta tehdyille pihveille mukavasti lisämakua, jugurttinen kastike raikasti kokonaisuutta ja tomaatti on aina tomaatti, etenkin tähän aikaan vuodesta.
Pitaleivät teimme jälleen kerran itse. Tällä kertaa ne eivät tosin onnistuneet aivan yhtä hyvin kuin pääsiäisenä. (Silloin nostatimme kaulittuja leipäsiä lämpimän leivinuunin päällä, nyt emme.)
Pitaleivät teimme jälleen kerran itse. Tällä kertaa ne eivät tosin onnistuneet aivan yhtä hyvin kuin pääsiäisenä. (Silloin nostatimme kaulittuja leipäsiä lämpimän leivinuunin päällä, nyt emme.)
Marokkolaiset lammaspitatMe laitoimme leipästen väliin lisäksi pilkottua sipulia, mutta muuten noudattelimme tätä Weberin grillauskirjasta suomennettua reseptiä hyvinkin uskollisesti.
mausteseos:
1/2 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl juustokuminaa
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl kanelia
1/4 tl jauhettua maustepippuria (onko se on sama kuin allspice?)
1/4 tl jauhettua mustapippuria
1/4 tl kardemummaa
1/8 tl sahramia
n. 600 g lampaan jauhelihaa
kastike:
2 dl luonnonjugurttia (esim. kreikkalaista)
2 rkl hienonnettua punasipulia
1 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
1 rkl limen mehua
1 rkl extra virgin oliiviöljyä
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/4 tl suolaa
oliiviöljyä
pitaleipiä
lehtisalaattia
kuutioituja tuoreita tomaatteja
Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja paahda seosta kuumalla paistinpannulla (ilman öljyä) noin minuutin ajan. Yhdistä mausteseos kulhossa jauhelihaan ja lisää kolme ruokalusikallista kylmää vettä. Sekoita nopeasti - jauhelihataikina ei tykkää liiasta hämmentämisestä. Muotoile taikinasta kostein käsin neljä sopivaa pihviä. Laita jääkaappiin odottelemaan grillausta.
Tee jugurttikastike juuri ennen pihvien grillaamista sekoittamalla ainekset yhteen. Sivele pihveihin oliiviöljyä ja grillaa suoralla keskilämmöllä (kaasugrillissä kaikki polttimet puolivälissä) 7-9 minuuttia. Käännä pihvit kerran, suunnilleen grillausajan puolivälissä. Laita grillatut pihvit pitaleivän sisään yhdessä kastikkeen, salaatin ja tomaattilohkojen kanssa.
13 Comments:
Nam, vaikuttavat nuo taskuleivät hyvältä! Marokkolaisesta puheen ollen, pääsin tuossa juhannuksen aikoihin nauttimaan grillatusta keftoista (yks. kefta), marokkolaisista (ja marokkolaisen ystäväni tekemistä) minttupersiljalihapullista, joita syötiin tomaattikastikkeen kera. Niin, ja allspice tosiaan on maustepippuri...
Anopin källi tämän kesäisellä mökkireissulla: mustapippuripurkista otetut pippurit olivatkin maustepippureita. Ei edes haju herättänyt, kun olin allergisesti tukossa. Arvatkaa oliko kastike omituisen makuista...
Tein eilen muuten Hesarin taannoisen reseptin mukaan ketsuppia. Mielenkiintoisen makoisaa! Ootteko kokkailleet?Reseptin laitan jos haluatte! Ruokalassakin on yksi ketsuppi, pikkasen vaan erilainen.
sampo: Nuo marokkolaiset lihapullat kuulostavat ihan parhailta! Välimeren suunnalla tungetaan lihapulliin näköjään vähän joka puolella persiljaa. Hyvin se kyllä palleroihin sopiikin. Samoin tomaattikastike sopii hyvin lihapullien kaveriksi. :)
satujatar: Auts, kaikkea sitä sattuu. On kyllä onni, että voi itse syödä suurin piirtein kaikkea mahdollista (paitsi laktoosia).
tiv: Kokeilin Ruokalan ketsuppia pari kesää sitten. Vetäisin tomaatteja pilkkoessani yhteen sormeeni niin pahan palkeenkielen, että en ole sen jälkeen ohjetta kokeillut. Vähän hölmöä, kun eihän se ohjeen vika ole, jos joku loukkaa itsensä kyseistä ruokaa tehdessään. :) Mutta ketsuppeja on kiva vääntää itse, joten otan Hesarin ketsuppireseptin mielihyvin vastaan! (Ja oli se Ruokalan ketsuppikin hyvää - tokihan se tehtiin loppuun, kun oli kerran aloitettu.)
Tervehdys! Tässä Ketsuppia:
1kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynntä
1 punainen paprika
2dl sokeria
2dl viinietikkaa
2rkl siirappia
2tl suolaa
1/4tl kanelia
ripaus kardemummaa, neilikkaa, cayennepippuria, mustapippuria ja valkopippuria
Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Lohko tomaatit ja poista niistä kanta. Kuori sipuli ja valkosipulin kynsi. Hienonna sipulit. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
Mittaa kattilaan viinietikka, sokeri ja siirappi. Kuumenna. Lisää joukkoon paloitellut kasvikset ja mausteet. Kiehauta seosta runsaan tunnin ajan eli kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet ja seos on hieman kiinteytynyt. Soseuta huolellisesti. Jos seos ehtii soseutumisen aikana jäähtyä, kuumenna se vielä kattilassa. Tölkitä kuumana kuumennettuihin tölkkeihin. Ketsuppi säilyy viileässä kuukausia.
Nyt jos tekisin toisen satsin, voisin ehkä himppasen verran vähentää etikan määrää tai sitten voisin laittaa pikkulurauksen siirappia enemmän. Noilla mausteilla voi hyvin säätää makua, itsellä tuli tarkoituksella vähän kanelisempi. Tämä oli kyllä ihan positiivinen yllätys, nam.
Laitoin muuten talven varalle makoisia tomaatteja pakkaseen. Kokonaisina ja viipaleina. Ovat sitten talvella namia talvella piirakoitten ja pizzojen päällä!
Kiitoksia! Kuulostaa tosissaan maukkaalta. Ja tuo tomaattiviipaleiden pakastaminen on mainio idea!
Minäkin ensin olin kovin epäileväinen pakastamisen suhteen, mutta uuniin ja keittoihin menevinä ne ovat tosi hyviä! Rakennehan ei säily, vetiseksi menee, mutta kun kohmeisena ne levittää esim pizzalle niin toimii moitteettomasti! Tuosta sormen pilkkoilemisesta vielä - itsellä aivan sama kokemus sitruunasta. Sormi ja sormenpää on kyllä yks kipuherkin paikka varsinkin viipaloituna...
Minäkin mietin, että pizzan päälle tai keittoon menevät tomaatit menettävät rakennettaan joka tapauksessa, joten siinä mielessä pakastaminen voisi toimia hyvin. Etenkin kun talvitomaatit ovat niin kamalan kalliita ja mauttomia.
Vasemman käden pikkusormeen leikkaa veitsellä todella helposti kasviksia pilkkoessaan, jos ei pidä varaansa. Nyt olen yrittänyt kyllä vahingosta viisastuneena olla pikkuisen varovaisempi - viime talvinen sormen telominen on vielä sen verran tuoreessa muistissa.
Vielä palaan tuohon ketsuppiin... Siinä kävi samalla lailla kuin raparperichutneyn kanssa: ensin miettii, että mitä ihmettä tästä tulee ja tuleeko mitään. Sitten maku on kutakuinkin ok ja sen hyväksyy - kutakuinkin. Sitten menee pari päivää ja huomaa, että maku on tekeytynyt ja tuotosta tulee tungettua vähän joka paikkaan. Ja joka maiskuttelulla toteaa: TÄMÄ ON AIVAN SAIRAAN HYVÄÄ! Enkä nyt muuttais ohjeen määriäkään enää miksikään!
Selvä, kiitokset lisäyksestä! Vesi kielellä täällä jo haaveilen omasta ketsuppisatsista. :)
No näitä pihvejähän piti sitten heti kokeilla, kun linkki ohjeeseen tuli. Tähän hätään en ehtinyt hakemaan lammasta, joten kokeilin ihan tavallisella naudan paistijauhelihalla, jota oli valmiiksi kaapissa ja hyvin toimi ohje myös sillä. Seuraavalla kerralla lisään vähän enemmän suolaa, mutta se ehkä johtuu siitä, että käytän ruoanlaitossa myllystä jauhettavaa vuorisuolaa. Suolaa tulee jauhettua yleensä fiilispohjalta, eika sitä sitten aina muista, että mitattaessa määrää kannattaa kasvattaa. Mutta oikein herkullisia olivat. Tarjoilin näin arkena tomaattikastikkeen ja salaatin kanssa ja hyvin maistui myös raavaammalle puoliskolle. Ja ihana tuoksu tuli noiden mausteiden kuumentamisesta! Lähiaikoina täytyy kokeilla koko reseptiä pitaleipineen ja jugurttikastikkeineen!
- Kirsi
Viikonloppuna nyt kokeilin sitten lampaanlihalla ja pitaleipineen tätä ohjetta ja kyllä maistui - tällä kertaa vähän isommallekin joukolle! Kiitos tästä ohjeesta ja monista muistakin! Bloginne on pelastanut jo monta kertaa pulasta, kun oma mielikuvitus ei oikein ole jaksanut laukata.
Nyt rupesi sitten itselläkin tekemään mieli lampaanlihan ja pitaleipien yhdistelmää. :) Jospa tulevana viikonloppuna saisi ainakin ensiksi mainittua.
Lähetä kommentti
<< Home