Sienikeittoa ja sata tonttua
Huimaa. Pastanjauhannan yhteenlaskettu kävijämäärä paukahti jossain vaiheessa sunnuntai-iltaa sadantuhannen paremmalle puolelle. Emme olleet valitettavasti itse todistamassa tuota historiallista hetkeä (sen siitä saa, kun lähtee tuntikausiksi kaupungille hummailemaan), eikä sivulaskurista löytynyt enää kotiuduttuamme tietoa siitä, mistäpäin maailmaa sadastuhannes kävijä kenties oli blogiimme putkahtanut. Mutta kiitoksia tasapuolisesti kaikille iki-ihanille lukijoillemme ja satunnaisemmillekin vierailijoille!
Meillä syötiin viikonloppuna juustoista sienikeittoa. Kuvissa esiintyvään kanttarellikeittoon upotettiin makua ja mehevyyttä antamaan rasiallinen sinihomeen makuista sulatejuustoa. Ohje on samaisen juustopaketin kyljestä:
Samaisista sienistä on kokattu hiljattain muissakin ruokablogeissa. Sekasopan Marie teki tahollaan kanttarellikeittoa ja Sorsanpaistajan blogista voi käydä ihmettelemässä kanttarellirisoton valmistumista.
Meillä syötiin viikonloppuna juustoista sienikeittoa. Kuvissa esiintyvään kanttarellikeittoon upotettiin makua ja mehevyyttä antamaan rasiallinen sinihomeen makuista sulatejuustoa. Ohje on samaisen juustopaketin kyljestä:
Juustoinen sienikeitto (6 annosta)Maustetut sulatejuustot ovat kerrassaan käteviä ruuanlaittojuustoja. Esimerkiksi viherpippurisella Koskenlaskijalla sai mukavasti ytyä viime huhtikuussa laatimaani kasvispiirakkaan.
n. 1/2 l tuoreita kauden sieniä
1 sipuli
2 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä kuutioista
1 paketti Valio Koskenlaskija sinihomeenmakuista
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 dl hienonnettua persiljaa
Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Paista ne voissa. Sekoita joukkoon jauhot ja lisää liemi. Kuumenna sekoittaen, kunnes keitto sakenee. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 min. Lisää kuutioitu juusto ja sekoita tasaiseksi. Mausta ja lisää pinnalle persiljaa.
Samaisista sienistä on kokattu hiljattain muissakin ruokablogeissa. Sekasopan Marie teki tahollaan kanttarellikeittoa ja Sorsanpaistajan blogista voi käydä ihmettelemässä kanttarellirisoton valmistumista.
2 Comments:
Hei,
olen seurannut blogianne jonkin aikaa, ja huomasin että tekin olette sienten ystäviä. Mutta sienireseptit ovat näköjään vähissä.
Ohessa haluan välittää teille maailman parhaimman Sienipaistoksen ohjeen, jonka olen saanut äidiltäni, mutta sen alkuperä on tuntematon.
Kyseistä reseptiä ei löydy mistään netistä ennestään.
Tarkoitus on tässä elokuun aikana viettää perheen kanssa ihanaa tunnelmallista iltaa kynttilöineen, ja ohessa koko menu mitä aion laittaa. Tämän toimivuus on todettu jo monena syksynä peräjälkeen. ;-)
Taivaallista!
Parhain terveisin Saija Oulusta
---------------------------
Elokuun pimenevään iltaan, kera kynttilöiden ja hyvän (puna)viinin: Sienipaistosta, salaattia ja lakkatorttua...
Sienipaistos illanistujaisiin:
Sieniä pilkottuina (tatteja, haperoita, nyt niitä löytyy Oulustakin yllinkyllin) n. 2-3 desiä
Sipulia 1-2
Purjoa
Ranskanleipää (kuivunutta,vanhaa jos mahdollista) 1-2
Smetanaa 3-5 prk
Emmental-juustoraastetta
Persiljaa
Suolaa, musta- ja valkopippuria
Voita paistamiseen ja vuoan voiteluun
Ota pakkasesta sienet ajoissa sulamaan jääkaappiin (1 vrk ennen). Tai jos olet juuri vasta pominut sienet, pilko ne ja "kuivata" pannulla.
Voitele laakea uunivuoka, ja revi ranskiksenpalasia vuoan pohjalle niin että se juuri ja juuri peittyy.
Paista sieniä voissa pannulla, lisää joukkoon pilkottu sipuli ja purjo. Anna muhia jonkin aikaa. Lisää seokseen reilusti hakattua persiljaa sekä smetanaa niin paljon että seoksesta tulee "kastikemössöä". Lisää suolaa ja pippureita.
Kaada "mössö" vuokaan leipäpalojen päälle, ja lisää päälle emmentalraastetta reilusti.
(Mitä enemmän "mössöä" suhteessä leipään, eli mitä kosteampaa, sen parempi!)
(Voit myös lisätä halutessasi valkosipulia tuohon seokseen.)
(Itse kuivatan leipää ottamalla sen pussista pois monta tuntia ennen, tai ostan mahd. vanhaa, ja kuoret voi leikata pois jos haluaa)
Paista uunissa n. 200 asteessa (kiertoilma n. 180) n. 20-40 min. uunista riippuen, kunnes juusto saa väriä.
Koristeeksi päälle persiljaa.
Nauti raikkaan salaatin ja hyvän viinin kanssa! (punkuista ainakin Pato Amado on tämän kanssa hyväksi todettu).
Salaatti:
Jäävuorisalaattia
kirsikkatomaatteja
kurkkua
tirskaus oliiviöljyä
mustapippuria
Pilko ainekset kulhoon, sekoita.
Ja jälkkäriksi lakkatorttua:
valmis torttupohja,
kostutukseen omenamehua (ja halutessasi lisäksi liraus lakkalikööriä),
Creme vanillaa vaahdotettuna,
lakkoja,
sokeria/vaniljasokeria
Kasaa torttu valmiille pohjalle. Nauti kahvin ja lakkaliköörin kera!
-Saija
--------------------------------------------------
Kääks, kun kuulostaa hyvältä. Tuhannet kiitokset - sienipaistos otetaan salaatteineen ja jälkiruokineen kokeiluun ehdottomasti! Sitä ennen sienimetsään, mars.
Lähetä kommentti
<< Home