maanantaina, huhtikuuta 17, 2006

Pitaleivät

Pitkänäperjantaina paistetun lampaanpaistin loppu sommiteltiin meillä viikonloppuna pitaleipien väliin. Pitaleipätaikinaan tarvitaan 3 dl vettä, pussillinen kuivahiivaa, puoli teelusikallista suolaa sekä 7,5-8 dl vehnäjauhoja.

Teimme näin: Yleiskoneen taikinapuolella sekoitettiin kuivat aineet aluksi keskenään, minkä jälkeen kaadettiin vähitellen sekaan hieman yli kädenlämpöiseksi lämmitetty vesi. Taikinan annettiin nousta noin kaksinkertaiseksi (tähän menee tavallisesti puolesta tunnista tuntiin), minkä jälkeen siitä kaulittiin ohuita leipäsiä. Lätyt kannattaa kaulita hyvin ohuiksi. Joillakin sivustoilla puhuttiin jopa 1/32 tuumasta, mutta hieman paksumpikin toimii. Ohjeistetusta määrästä syntyi (koosta riippuen) noin 12 leipää, joiden annettiin taas nousta pienen hetken verran. Paistaminen tapahtui 250-asteisessa uunissa, jossa leivät melko pian muodostivat sisäänsä taskun eli pullahtivat pulleiksi vähän samaan tapaan, kuin jos olisi puhaltanut ilmapalloon ilmaa. Ohueksi kaulitseminen näkyy nimenomaan tässä vaiheessa. Paksun pitan yläpuoli ei jaksa nousta sisällä lämpenevän ilman paineesta tarpeeksi korkealle eikä lopputuloksesta tule niin ilmava. Mahdoimme noukkia leivät noin seitsemän minuutin paistamisen jälkeen uunista ulos, mutta viidessäkin minuutissa olisi kenties saattanut tulla valmista.

Uunissa muotoutuneeseen pitaleipätaskuun voi laittaa lampaan lisäksi halutessaan esimerkiksi tomaattia, kurkkua, salaattia, viipaloitua sipulia tai oliiveja. Jonkinlaista kastikettakin kannattaa harkita, koska soosissa on tietenkin sapuskan sielu.

Minun on pitkään tehnyt mieli kokeilla pitaleipien soosiksi hummusta, ja nyt sen sitten tein. Säilykeosastolta tarttui mukaan purkillinen tahinia ja hedelmäosastolta pari sitruunaa, minkä jälkeen päästiinkin jo värkkäämään. Tahnan ohje on otettu libanonilaisesta keittokirjasta:
Hummus

250 g kuivattuja kikherneitä
2-3 isoa valkosipulinkynttä
2 sitruunaa
2 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
4 rkl vettä
koristeluun paahdettuja pinjansiemeniä ja persiljasilppua sekä cayennepippuria
pinnalle 2 rkl oliiviöljyä

Liota kikherneitä yön yli. Huuhtele ja keitä niitä 1-1,5 tuntia, kunnes herneet ovat aivan pehmeitä. Huuhdo ne kylmällä vedellä. Jätä muutama kikherne koristeeksi. Puserra valkosipulinkynnet. Purista sitruunoista mehu. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella.
Aseta tahna lautaselle tarjolle, ripottele päälle hieman cayennepippuria ja silputtua persiljaa. Koristele muutamalla kikherneellä tai pinjansiemenillä ja valuta pinnalle oliiviöljyä. Tahna syödään libanonilaisen leivät kanssa.
Kikherneitä en ryhtynyt liottelemaan, vaan käytin annokseen purkillisen säilykekikkiksiä. Varsin raikas ja piristävä kokemus. Mukavaa vaihtelua yleensä käyttämillemme tomaatti- ja majoneesipohjaisille lisäkkeille.

22 Comments:

At 17/4/06 20:45, Blogger Polkkapossu said...

Olipa hyvä idea. Kaapissani on pitaleipiä, joten ei tarvi alkaa niitä väsäämään. Ja lampaan jämät menee niin kovin sopivasti täytteeksi. Jos vähän jotain tsatsikin tapaista vielä kehittäisi ja jotain salsan jämää löytynee kaapin syövereistä. Tahini ei ole oikein lemppareita, vaikka hummusta onkin tullut maisteltua, joten sen taidan jättää väliin. Maha on kyllä vielä aika paisunut, joten jos vasta huomenna pita kutsuis ennen kuin menee iltavuoroon.

Hyvää pääsiäistä vaan teille molemmille, vaikka se jo menikin ;)

 
At 17/4/06 21:07, Blogger Rosmariini said...

Jee, siitä vaan pitaleipäilemään! Mukavaa pääsiäisen (ja pääsiäisherkuttelun) jälkeistä elämää sinne Turkuun! :)

 
At 17/4/06 22:12, Anonymous Anonyymi said...

No ei ole kauaa aikaa siitä kun itsekin ekaa kertaa tein hummusta.Maltoin liotella ja keitellä kikherneet, pakastin loput ja sieltä on ollut helppo niitä ottaa tarvittaessa.Hyväähän tuo oli,varsinkin kun olin lisännyt vähän ekstrasti vielä sitruunaa. Tässä päivänä muutamana olenkin sitten miettinyt,että mihin muuhun tahinia mahdollisesti voisi käyttää. Onks tietoo? Makeen näkösiä pitaleipiä.Noihan hakkaa kaupan vastaavat mennen tullen. Pitääkin ehdottomasti kokeilla!

 
At 17/4/06 22:47, Blogger Rosmariini said...

Nuo omatekoiset pitaleivät olivat kyllä aika massevia, ja niiden paistumista oli tosissaan mahdottoman hauska seurata uunista. Kannattaa ilman muuta kokeilla - resepti ei ole monimutkainen, ja lopputulos kepittää kaupan valmistuotteet sekä maun että meiningin osalta mennen tullen.

Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mihin tahinia voi mahdollisesti käyttää, mutta pikagoogletus toi tietoisuuteni esim. tahinikeiton. :) Katri Antellin sivuilta löytyi tällainen herkulliselta kuulostava munakoisotahna, jota voi nauttia ruisleivän päällä:

1 iso munakoiso
1 rkl sitruunamehua
2 puristettua valkosipulin kynttä
2-3 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tahinia (=sesamipastaa, jota saa Aasia kaupasta)
suolaa
vastarouhittua mustaa pippuria ja
ohuita purjorenkaita.

Kuumenna munakoiso pehmeäksi n. 45 min 200 asteen uunissa. Rapsuta sisusta astiaan, kaada sitruunamehu päälle ja anna jäähtyä. Muhenna astiassa kaikki aineet keskenään. Mausta ja levitä ruisleipäviipaleelle. Maista ja nauti!

 
At 18/4/06 09:34, Anonymous Anonyymi said...

Tuo munakoisotahna taitaa olla arabialaiselta nimeltaan moutabal; olen aivan hulluna siihen ja eritysesti kanan kanssa se on ylihyvaa! Tein toissa viikonvaihteessa lohivartaita ja kerana tietysti myos munakoisotahnaa! Valilla olen laiska varkkaamaan itse alusta alkaen tallaisia silla lahikaupassa loutyy home-made hummusta ja moutabelia about 5 eur/kg!

Munakoiso on mukava vihannes, pitaisi joku kerta yrittaa tehda laatikkoa jossa tomaattia, munakoisoa ja mozzarellaa, olen nahnyt eri resepteja.

 
At 18/4/06 10:01, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, mielenkiintoni heräsi. :) Pitääkin kokeilla tuota munakoisotahnaa jolloinkin kanan kanssa. (Ja jos se sopii myös ruisleivän päälle, niin aina parempi.)

Olisipa kyllä mukavaa päästä kurkistelemaan sikäläisiä säilykepurkkiosastoja. Sieltä mahtaa löytyä kaikkea jänskää, mistä ei ole täälläpäin kuultukaan.

 
At 18/4/06 18:11, Anonymous Anonyymi said...

en olekaan ennen kuullut, että joku laittaa tahinia hummukseen. (eikä siihen mtn ohjetta tarvitse, heittelee vaan sellaisia mausteita, mitkä sattuu sinä päivänä miellyttämään. säilyy jääkaapissa valmiina muutaman päivän.)

tahinia voi syödä ihan sinäällään leivän päällä. se on vegaanien herkkua. samoin kuin hummus ja linssilevite.

tämän innoittamana teen tänään pitaleipiä.

 
At 18/4/06 18:20, Blogger Rosmariini said...

Äh, osaisinpa itsekin tehdä tahnoja omasta päästäni. Minä olen siitä hankala, että tarvitsen aina ohjeentynkää tuekseni. Siitä näkee taas, etten ole luontainen kokki.

Mukavaa, että innoitus toimii. :)

 
At 18/4/06 18:51, Anonymous Anonyymi said...

Pitaleivät testattu!Ja johan tuli palloja uunista!Ainoa ongelma oli, että nälkä iski taikinan noustessa sellaisiin mittasuhteisiin, että piti tankata vähän etukäteen.Seurauksella,että nyt testataan miltä maistuvat pitaleivät jonkinlaisen säilytysajan jälkeen...Pitää varmaan mikrottaa vähän.No, ainaskin tietää että näitä helposti pystyy tekemään!Tattista vaan innoituksesta!Ja leivinkivi oli nappijuttu tässäkin.MyllynParas-sivuilla pitataikina oli tehty pelkistä durum-vehnäjauhoista.Ei huono liene sekään. Mulla on muuten sama juttu reseptiikan kanssa. Pakko olla resepti, siitä sitten on hyvä vähän säveltää.Mutta ilman reseptiä kädet ei toimi -eikä pää.Sama juttu reseptien muistamisen kanssa. Vaikka olisin jonkin piirakan sen sata kertaa tehnyt,niin en takuulla muista reseptiä ulkoa.Ja väliäkös tuolla.Reseptejä on kiva etsiä "hienosti järjestyksessä olevasta reseptiarkistosta"!

 
At 18/4/06 20:15, Blogger Rosmariini said...

Hauska kuulla, että pitat onnistuivat, vaikka ette vielä päässeet maistamaankaan. :) Hyvä huomio muuten tuo durum. Sitä tosiaan suositellaan monissa resepteissä jauhoksi, mutta unohdin mainita siitä tuossa tekstissä.

 
At 19/4/06 14:52, Anonymous Anonyymi said...

Tahini, kuten seesaminsiemenet sellaisenaankin, on erinomaista pannulla paahdetun lohen päällä. Sekaan laitan usein hunajaa ja hiukan dijon-sinappia tai paahdettuja ja murskattuja korianterinsiemeniä.

 
At 19/4/06 15:02, Blogger Rosmariini said...

Maiskis, kiitos vinkistä! Pitääkin kokeilla tahinia jolloinkin lohen kanssa.

 
At 21/4/06 20:07, Anonymous Anonyymi said...

no nyt vedetään jo toista kertaa pita-leipiä ja on jo naapurinkin lapset herkuttelemassa - ei tunnu yks satsi riittävän... Ihmetyksen aihe on,että miksi joistain leipäsistä tulee tosi palloja ja toisista taas ihan tohveleita - niin tai näin, kaikki tulee syötyä!

 
At 21/4/06 20:19, Anonymous Anonyymi said...

vielä lisäyksenä,että laitoin taikinan joukkoon kuivattua oreganoa ja timjamia - ei huono!

 
At 21/4/06 23:03, Blogger Rosmariini said...

Teillähän on siellä varsinaiset pitaleipäkekkerit! Kuulostaa hyvältä. ;)

Mekin huomasimme, että kaulimisen ja sitä myötä taikinapalan paksuus näkyy heti kohoamisessa, eli vähänkin paksumpi versio päätyy tosissaan tohveliksi ja vain ohuimmat pullistuvat kunnolla.

 
At 22/4/06 19:09, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos pitareseptistä ja siitä upeasta Petterin keittiön kebabreseptistä. Nämä yhdessä taivaallisen kastikkeen kanssa - suumme ja vatsamme laulavat Pastanjauhannalle kiitosta.

 
At 22/4/06 21:52, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset mukavasta palautteesta! Olin jo itse unohtanut koko taivaallisen kastikkeen (harrastimme sitä enemmän kymmenisen vuotta sitten) - pitääpä testata tuota kokonaisuutta joskus itsekin.

 
At 15/10/09 23:44, Anonymous kate said...

Kokeilin ohjeella pitaleipiä, hyvä oli ohje, kiitos!

 
At 9/4/10 15:29, Anonymous Anonyymi said...

Kiva kun olet laittanut tänne itse tehtyjen pitaleipien ohjeen! Suurkiitos! :o) Olen kaupasta joskus ostanut valmiita kun on tehnyt mieli kotitekoista kebabia ja sitten hylännyt koko kebabin teon, koska ne kaupan pitat on TOSI PAHOJA. Nyt vaan kokeilemaan... :D

 
At 22/7/11 21:09, Anonymous Anonyymi said...

Eivät näköjään saa olla liian ohuitakaan - vimmalla kaulin niin ohuita lättyjä kuin vain pystyi, lopputuloksena kovia ja kaikkea muuta kuin kohonneita kiekkoja. Onneksi taikinaa oli vielä jonnin verran jäljellä, joten kun hieman leivän kokoa paksunsi nii johan onnistui! Kohosivat uunissa hyvin, olivat ihanan pehmeitä ja ennen kaikkea erittäin maukkaita kana-tsatsiki-täytteellä!

 
At 13/4/12 13:23, Blogger Piia said...

Kiitos loistavasta ohjeesta jälleen.Pitkäperjantaina päätin tehdä lammaslihapullia, jotka jotenkin huusivat pitaleipiä seurakseen. Täällä aikani kahlailtuani ne sai seurakseen hummusta (kun ei ollu tahinia, niin väsäsinpäs senkin itse) ja tsatsikia, voimakasta tomaattikastiketta ja... voilaa, nopeasta ja helposta perjantaiappeesta tulikin 3 tunnin keittiövuoro :D HYVÄÄ oli, mutta sen Suuren Ruokailun piti olla vasta lauantaina, joka osottautuikin paljon helpommaksi :) Lampaanviulu tuli itsestään, sitruunarisotto ja rosmariiniporkkanat, timjamipunasiput siinä sivussa ja salaatti sutaistiin. Pääsiäinen on ruoan juhlaa.

 
At 5/11/12 15:15, Anonymous Anonyymi said...

Osaatko sanoa, että voiko valmiita pitaleipiä pakastaa? Tai siis kai voi siinä missä esim. itse leivottuja sämpylöitäkin, mutta muuttuuko leivän taskuosa esimerkiksi niin etteivät sulamisen jälkeen tahdo pysyä kasassa?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails