Saunaillan piirakka
Tämmöinen piirakka tällä kertaa. Kyseessä on jälleen kerran nostalgiaruoka, jota värkkäsin jo joskus teininä ja sen kunniaksi vielä edelleenkin silloin tällöin, jos kohta harvakseltaan. Ja mikäs siinä toisaalta - ihan hyvin tämä näyttää maistuvan ihmisille edelleen. Herkkusieniksi käyvät mainiosti myös purkkiherkkusienet, joita itse tässä perinteisesti harrastan. Mahtoikohan silloin vajaat parikymmentä vuotta sitten tuoreherkkusieniä pohjoissuomalaisista valintamyymälöistä pahemmin saadakaan?
(Ohje lienee peräisin jostain muinaisesta Pirkka-lehdestä.)
Saunaillan piirakkaPinta meinasi kärvähtää tällä kertaa kamalan varhaisessa vaiheessa. Lieneekö johtunut siitä, että kermaviili oli jotain ihme kevytversiota. Tai sitten vuoka oli väärässä kohti uunia.
Pohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa
Täyte:
250 g juustobalkania
1 purjo
1 rasia herkkusieniä (200 g)
2 dl kermaviiliä
2 munaa
2 dl juustoraastetta
1 tl basilikaa tai oreganoa
1/4 tl sitruunapippuria
Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina laakean vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200° noin 10 minuuttia.
Kuutioi makkara ja hienonna halkaistu & huuhdottu purjo ja viipaloi sienet. Kiehauta pannulla makkarat ja niistä irronneesta rasvassa sienet ja sipulit. Mausta seos.
Levitä puolikypsälle pohjalle makkara-sieniseos. Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon kermaviili ja juustoraaste. Kaada täytteen päälle. Paista vielä noin puoli tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.
(Ohje lienee peräisin jostain muinaisesta Pirkka-lehdestä.)
3 Comments:
tosi hyvää :)
Hyvä, että maistuu. :)
Piti kokeilla ja voin sanoa, että toimii betonilähiössä.
Lähetä kommentti
<< Home