Tonnikalapastaa uudella tavalla
Pastaa pitkästä aikaa. Jos tykkää, että ruuassa on kunnolla makua, kannattaa ilman muuta testata tätä. Harvaan yksittäiseen ruokalajiin tulee nimittäin näin paljon anjovista, kapriksia, oliiveja ynnä chiliä. Tuoreella tonnikalalla tästä saa hyvinkin juhlallista syötävää, mutta hyvin tämä maistui ainakin meille tölkkitonnikalankin kanssa. Resepti on peräisin Jamie's Dinners -kirjasta:
Pasta putana
kourallinen tuoretta basilikaa
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
yhden sitruunan kuori ja mehu
extra-neitsytoliiviöljyä
2 x 225 g tonnikalapihvit suupaloiksi pilkottuna tai 2 purkkia hyvälaatuista purkkitonnikalaa öljyssä (valutettuna)
400 g penneä tai spagettia
8 anjovisfileetä
2 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja hienonnettuna
2 kourallista kapriksia
kourallinen mustia oliiveja, poista kivet ja hienonna karkeaksi
1-3 kuivattua chiliä tai yksi tuore, poista siemenet ja viipaloi ohueksi
2 kourallista kypsiä tomaatteja, hienoksi paloiteltuna
loraus valkoviiniä (jos siltä tuntuu)
kourallinen hienonnettua persiljaa
Hienonna basilika morttelissa suolan ja pippurin kanssa, niin että se hieman mehustuu. Lisää sitruunan kuori & mehu ja pari kunnon lurausta oliiviöljyä. Laita tonnikala liemeen marinoitumaan.
Laita pasta kiehumaan runsaaseen veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Aloita samaan aikaan kastikkeen teko: Kaada 3-4 kunnon lorausta oliiviöljyä isolle paistinpannulle ja pane pannu tulelle. Kun pannu alkaa kuumeta, lisää anjovisfileet ja anna niiden paistua ja sulaa. Lisää valkosipuli, kaprikset, oliivit ja chili ja hämmentele muutaman minuutin ajan. Jos käytät tuoretta tonnikalaa, lisää se pannulle tässä vaiheessa marinadeineen ja ota siihen paistopinta molemmin puolin. Lisää tämän jälkeen tomaatit ja halutessasi hieman viiniä. Jos käytät tölkkitonnikalaa, lisää se pannulle samaan aikaan tomaattien kanssa.
Anna kiehahtaa ja hauduttele sitten viiden minuutin verran välillä hämmennellen. Samalla voi tökkiä tonnikalaa hieman pienemmeksi palasiksi. Varo kypsentämästä tonnikalaa liikaa, jotta se pysyy mehukkaana. Maistele ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Pastan pitäisi olla pikkuhiljaa valmista, joten valuta se nyt lävikössä. Yhdistä kuuma pasta kuumaan kastikkeeseen, lisää persilja ja sekoita hyvin.
16 Comments:
Ohjeessasi mainittu hyvälaatuinen tonnikala on tärkeä pointti. Opiskeluaikoinani tonnikala oli halpa elintarvike ja purkkeja sai kympillä (mk) neljä tai viisikin. Maustaen tölkeistä sai monenlaista vatsantäytettä - joskus hyvääkin.
Nyttemmin olen hurahtanut hyvään italialaiseen tölkkitonnikalaan, josta saa herkkua suuremmin yrittämättäkin. Tampereella myydään italialaista jäätelöä ja muita herkkuja kauppahallissa. Sain sieltä ohjeeksi valmistaa spagetin kastikkeen tomaattimurskasta ja tonnikalasta, joiden joukkoon lisätään runsaasti tuoretta basilikaa ja annoksen kruunuksi aitoa parmesania. Vei kielen mennessään...
Mutta hyvältä näytti teidänkin ohjeenne; kokeilen mielelläni ja kiitän upeasta blogista.
Kiitokset kommentista! Tonnikalapurkkien sisältöön kannattaa kieltämättä kiinnittää huomiota. Kaikkein halvimpien tölkkien tonnari on ihan kamalaa höttöä, mutta kyllä se kieltämättä opiskeluaikana teki ihan hyvin kauppansa. Etenkin tomaattisoosiin säilötty oli aikamoisen hyvää patongin välissä. :)
Oulusta ei mahda noin hyvää tölkkitonnikalaa saadakaan, tai ei ainakaan ole minun tielleni osunut. (Pitäisiköhän joskus tehdä retki Tampereen Kauppahalliin...)
Suosittelen; Tampere on oivallinen matkakohde pastansyöjälle ja italailaisia makuja arvostavalle.
Kauppahallin jätskibaari on herkullinen. Valikoimassa on toinen toistaan upeampia elämyksiä, jotka tarjotaan vastapaistetussa vohvelissa...
Lisäksi kaupungissa on toinenkin italailaisruokien kauppa. En tiedä, saako täällä mainostaa, mutta vinkkaan kuitenkin : www.sapori.fi
Ja jos ruokaostokset vie tuliaisina mennessään, voi ruokailla Finlaysonin tehdasalueella parissakin mainiossa italialaisravintolassa.
Tervetuloa ;)
olenkohan saanut auringonpistoksen/-paistoksen ?
italailai ja muita mukavia kijroitusvihreitä oikein vilisee tekstissä...
Vautsi, Tampereellahan on Italian ystäville valikoimaa. Tähän mennessä olen tutustunut siellä käydessäni lähinnä Plevnan ruokalistaan. :) Oulussa ei ole edes kunnollista italialaista ravintolaa (paitsi Radisson SAS -hotellin alakerrassa toimiva Sassi, mutta se on vähän persoonaton) saati sitten mitään erityisliikkeitä. Tai no, pizzerioita on toki vaikka muille jakaa.
Niin, ja totta kai täällä saa mainostaa (ja pitääkin, jos on tiedossa joitakin kivoja juttuja). ;)
kun olet käynyt Plevnassa, olet ollut jo lähellä mainostamiani ravintoloita - mutta olet kyllä syönyt varsin hyvin (ainakin tukevasti) Plevnassakin.
Noihin italaialaisiin paikkoihin olemme ihastuneet koko perhe: tunnelma ja palvelu ovat erilaisia, kun myyjäkin on 'autuaan hurahtanut' hyvän ruuan ystävä. Myymälästä ei koskaan poistu ilman uutta ruokavinkkiä ja maistiaisia saa paitsi tuotteista, joita ostaa, myös niistä, joista ei olisi osannut uneksiakaan...
Äh, pakko yrittää poiketa kesälomalla Tampereen suuntaan; mielenkiintoni heräsi nyt kyllä ihan tosissaan. Ruokaan hurahtaneita myyjiä, maistatuksia ja ruokavinkkejä - hyvältä kuulostaa!
Plevnakin on kyllä tosissaan kiva - etenkin paikan oluet ovat kerrassaan kiintoisia. ;)
Olen eri ano kuin tuo aiempi, mutta tamperelainen silti. Kun nyt kehumaan alettiin, niin mainostanpa Plevnan ja Keskustorin väliltä löytyvää uutta ja valloittavaa italialaishenkistä kahvilaa. Aivan mahtavaa jäätelöä, erilaisia kakkuja, leipiä... Suosittelen! Ja suurkiitokset inspiroivasta blogista :)
Vai vielä italialaishenkinen kahvilakin - kiitoksia, tämä oli hyvin valaiseva kierros. Itsellä kun tulee Tampereen kaupungin ruokatarjonnasta ekana mieleen mustamakkara, mutta näköjään siinä ei olekaan koko totuus. :)
Tamperehan vaikuttaa olevan oikein italiahenkisten mekka! Kateeksi käy. Ja Plevna on tosiaan ihan yliveto. Muutenkin Treeltä löytyy nippu vinkeitä ei-niin-tavallisia ruokapaikkoja: Hook, American Diner ym. ym. The Grill sen sijaan oli ainakin pari vuotta sitten paha pettymys. Sitä oikein mainostettiin Weberin logolla ja nimellä - mutta annokset olivat käytännössä jostain kattilasta nostettuja lihoja, joita oli näön vuoksi vähän pyöräytetty grillin ritilällä. Ei näin :( Toivottavasti noista ajoista on petrattu.
Anekdootti tuosta tonnikalapastasta vielä: Jamie oli kääntänyt "Pasta Putanan" kirjaansa brittiläisellä häveliäisyydellä "Working Girl's Pasta":ksi. On ne häveliäitä, britit!
Nimimerkillä 'ensimmäinen anonyymi' ryhdyn syömään sanojani: poikkesin Finlaysonilla Bella Romassa (lounasaikaan salaattipöytä oli vähän (?) nolo, mutta ruoka herkullista, yksinkertaista ja italialaisen oloista) vaan se toinen mainostamani italialainen olikin jo kadonnut tehdassalin katukuvasta...
Nyt on vielä palattava Plevnan ja keskustorin välimaastoon etsimään sitä toisen anonyymin mainostamaa italialaiskahvilaa.
Aina oppii :)
Monet hyvätkin ravintolatkin osoittautuvat joskus valitettavan lyhytikäisiksi. Mutta painetaanpa Bella Roma mieleen seuraavaa Tampereen reissua varten. Onnea kahvilan etsiskelyyn! ;)
Perla suurinpiirtein asemaa vastapäätä on mielestäni Tampereen paras Italialainen ja lähes paras ravintola kaiken kaikkiaankin. Tosin gourmet-ruokaa gourmet-hinnoin, mutta joka pennin arvoista. Perla oli myös Suomen Parhaat Ravintolat-listalla sangen korkealla.
Tampere oli tainnut tuossa hiljattain ilmestyneessä ravintolalistauksessa kohottaa aika lailla asemiaan vuoden takaisesta tilanteesta (kun taas oululaiset paikat olivat vastaavasti menettäneet asemiaan).
Nyt vasta löysin tämän blogin!
Mikä ilo!
Ja Tampereen Perlaa haluan minäkin mainostaa,älkää vain jättäkö käymättä Mansen matkalla.Eikä kaikki hyvä italialainen ruokatarjonta kuulemma ole vielä mainittu:minulla on agendassa "Italialainen herkkukauppa" Tammelanpuistokadulla (?), kunhan täältä kaakosta pääsen sinnepäin.
Hyvää kesää teille, Rosmariini ja Pippurimylly!
Hyvä, että löysit. ;) Ilo on kokonaan meidän puolellamme. Kiitoksia Manse-vinkeistä (painan Perla-nimen mieleeni), ja tervetuloa Pastanjauhantaan yhä uudelleen!
Lähetä kommentti
<< Home