lauantaina, syyskuuta 27, 2014

Rapujuhlaa ja muutakin



Jo on aikoihin eletty: En tehnyt Pastanjauhannan 9-vuotissyntymäpäivästä virallista synttäripostausta, vaikka päivä ei toki päässyt unohtumaan. Ei vaan millään ehtinyt.

Toivottavasti vuoden päästä tilanne on jo toinen, ja pääsisin silloin fiilistelemään blogin 10-vuotista taivalta kaikessa rauhassa.

Tänään kuitenkin juhlitaan (sekä yhdeksän vuotta täyttävää blogia että uutta kotia), ja juhlaa odotellessa voi katsella kuvia muutaman viikon takaa. Silloin saimme vieraaksemme kerrassaan ihanan kolmikon: Jonnan, Hannelen ja Kotiharmin.

Kun emme millään keksineet, keittäisimmekö rapuja vai grillaisimmeko, teimme lopulta molemmat:



Tarjolla oli sekä aiolia että rapuja, jotka keitettiin Ruokatorstai-kirjan ohjeella:

Rapujen keittäminen

40-50 rapua
6 l vettä
nippu kruunutilliä
2 dl merisuolaa
2-3 sokeripalaa

Huuhtele ravut kylmällä, juoksevalla vedellä ja tarkista, että kaikki ovat eläviä.
Mittaa vesi ja pilko kruunutilli tilavaan kattilaan. Anna kiehua hetki. Lisää merisuola ja sokeripalat.
Pudota ravut suuruusjärjestyksessä 10-15 kappaleen erissä kiehuvaan veteen. Veden tulee kiehua ennen kuin lisäät uudet ravut.
Keitä rapuja 8-10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua kunnolla viimeisten rapujen jälkeen.
Jäähdytä kattila sisältöineen kylmässä juoksevassa vedessä vesialtaassa. Säilyvyys paranee, kun ravut jäähtyvät nopeasti.
Poista vanha tilli ja lisää jäähtyneeseen liemeen uutta tilliä.
Vie rapukattila viileään ja anna rapujen maustua liemessään ainakin 8 tuntia. Jos keität ravut jo syömistä edeltävänä iltana, vähennä suolan määrää kymmenisen prosenttia.
Nosta ravut kattilasta, valuta ja asettele vadille tillinkukkien kera. Anna rapujen lämmitä hetki huoneenlämmössä ennen tarjolle tuomista, sillä ne eivät ole parhaimmillaan aivan jääkylminä.

Ohjetta noudatettiin muuten melko uskollisesti, mutta rapuja ei toki ollut ohjeen mukaista määrää eikä taloudestamme löydy myöskään sokeripaloja. Joskus niitä oli vielä varastossa isoäitien vierailuja varten, mutta ei näköjään enää.









Olen saanut toistaiseksi pyydystettyä ohjeen ainoastaan Kotiharmin feta-ricottajuustopalleroihin, Hannelen shakshukaan sekä Jonnan herkulliseen omenakakkuun, jonka leipominen sijoittui jo sunnuntaiaamulle.

Silloin oli vuorossa pieni venebrunssi (joka päättyi ukonilmaan ja uitettu koira -meininkiin, mutta ei siitä sen enempää).







Mukaan pakattiin luonnollisesti myös edellisen illan jäännössalaatit. Ostimme kesällä Haaparannan Ikeasta tuollaiset kätevät lasiset rasiat (kannet ovat muovia), kun yhdet tutut sellaisia suosittelivat. Ja käteviä ne kyllä ovatkin.



Juustoja, rieskaa ja kaloja käytiin ostamassa edellisenä päivänä Oulun kauppahallista.



7 Comments:

At 27/9/14 18:51, Anonymous Hanna said...

Voi miten ihanat tarjottavat ja ONNEA yhdeksän-vuotiaalle <3

 
At 28/9/14 13:34, Blogger Hannele said...

Harmittaa, etten päässyt eilen juhliin. Onneksi sentään sain juhlia pikkuporukalla uutta kotianne vähän aiemmin. Kiitos, ihanat!

Maailma ON hauska paikka, kun valitsee seuransa oikein :)

 
At 28/9/14 21:52, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Te siellä osaatte järjestää hauskoja illanviettoja! Kiitos myös viimeisimmästä. Osallehan ne oli oikein pool partyt :)

 
At 28/9/14 23:24, Anonymous Tiina - Fanni ja Kaneli said...

Näyttää jo pöydänkin perusteella, että oli hyvät kekkerit! :) Onnea 9-vuotiaalle!

 
At 29/9/14 13:16, Blogger Rosmariini said...

Hanna: Kiitokset! Voi, kunpa sinäkin pääsisit joskus tänne Ouluun kokkailemaan.

Jonna: Vinksahtanutta huumorintajua tästä tuvasta kyllä löytyy, että olit juuri sopivassa seurassa. :D

Ja hienoa, kiitos linkeistä! Nyt tiedän, mitä syön tällä viikolla.

Hannele: Voi, miten hienosti sanottu (tuo viimeinen rivi seuran valitsemisesta ja maailman hauskuudesta). Oli kyllä ikävä sinua lauantaina! Sinulla olisi syntynyt (ex tempore) chimichurri huomattavasti näppärämmin kuin minulla!

Kotiharmi: Pool party -osion onnistumisesta oli kuulemma kiittäminen ensi sijassa teidän perhekuntaanne. Hienoa, kun pääsitte tulemaan.

Tiina: Kiitos! Pitää vielä postata nämä viimeisimmät kekkerit erikseen, kunhan saisin ensin yhden ison kirjoitustyön valmiiksi.

Kotiharmilasta voi käydä luuraamassa tunnelmia (sekä ottaa talteen mainion punajuuri-vuohenjuustopizzan ohjeen).

 
At 29/9/14 21:03, Blogger Hannele said...

Kuules Rosmis, seuraavan kerran kun kaipaat chimichurria kirjoita osoiteriville näin:
http://kokitjapotit.blogspot.fi/2014/08/chimichurri.html

(chimichurria osaan tehdä, mutta linkityskoodia en osaa pitää tallessa...)

 
At 29/9/14 21:06, Blogger Rosmariini said...

Juuri tuo Kokkipottilan postaus minulle muistui mieleen siinä vaiheessa, kun joku rupesi chimichurria kyselemään. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails