tiistaina, huhtikuuta 30, 2013

Juhlallista vappua

Hauskaa vappua! Kuplajuomaa, serpentiiniä ja vesisadetta!

Ja asiaan: Vappujuhlissa olisi mukava tarjota lihapullia, mutta pullista meinaa tulla melko usein hieman kuivia ja mauttomia. Nina Cappelenin kirjan Aikaa ystäville tapasohjeiden joukosta löytyi tällainen ohje, jossa kuivuutta ja mauttomuutta vastustetaan tavallista runsaammalla öljyn ja valkosipulin määrällä:

Taivaalliset lihapullat

400 g jauhelihaa
1 suuri leipäviipale, josta on poistettu kuoret
2 kananmunaa
1 tl kuivattua oreganoa, basilikaa, timjamia tai muita yrttejä
pippuria
merisuolaa
6-8 hienonnettua tai murskattua valkosipulinkynttä
1 pieni kelta- tai punasipuli hienonnettuna
3 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
1/2 dl oliiviöljyä tai chilöljyä, jos pidät tulisesta mausta

Murenna leipäviipale suureen kulhoon. Sekoita joukkoon munat, reilusti kuivattua oreganoa, basilikaa tai timjamia, rouhittua pippuria, vähän merisuolaa, valkosipuli, sipuli ja tomaatit.
Lisää jauheliha sekä öljy ja sekoita hyvin, jotta saat kiinteän taikinan. Ota taikinasta ruokalusikalla luumun kokoisia nokareita. Muotoile pallot kädellä ja kasta lusikka veteen aina ennen kuin otat siihen taikinaa. Nosta lihapullat kuumaan paistinpannuun ja paista ne joka puolelta kauniin värisiksi ja sisältä kypsiksi.

Samassa kirjassa oli hyvä ohje myös marinoituun mozzarellaan sekä ennen kaikkea marinoituihin tomaatteihin, jotka onnistuvat tietenkin parhaiten mehevän kypsistä tomaateista:

Marinoidut tomaatit

4 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettuja tuoreita yrttejä (tai 2 tl kuivattuja)
1 kuivattu chili
2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
merisuolaa

Huuhdo tomaatit ja leikkaa ne suuriksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipulit, yrtit, murskattu chili ja oliiviöljy tomaattikuutioiden joukkoon. Kumoa ainekset kulhoon ja ripottele pinnalle merisuolaa. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa. Ota ruoka huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

6 Comments:

At 30/4/13 17:24, Blogger Merituuli said...

Oliko kirjassa marinoidun manchegon ohjetta? Semmosta johon tulis hunajaa. Päästiin moista maistamaan joskus ja oli ihan ässää.

Mukavaa vappua teille!

 
At 1/5/13 18:10, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, ei tainnut olla. Mutta hitsit, kun kuulostaa houkuttelevalta!

 
At 2/5/13 16:42, Blogger Anna said...

Mulla on tuo sama kirja, mutta muistikuvieni mukaan siinä oli melkein pelkästään katkarapuohjeita :D Pitääpä tarttua siihen uudelleen!

Mmm, hunajalla marinoitu manchego olis varmaan ihanaa vaikkapa timjamilla maustettuna...

 
At 2/5/13 20:30, Blogger mama said...

Noita lihapullia on pakko kokeilla! :)

 
At 6/5/13 08:25, Anonymous Anonyymi said...

Heips! Millainen on ohje marinoituun mozzarellaan?

 
At 10/5/13 00:49, Blogger Rosmariini said...

Marinoitu mozzarella menee alkuperäisessä ohjeessa näin:

1 mozzarellajuusto (mieluiten puhvelinmaidosta)
1-2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl rouhittuja suolattomia pistaasimanteleita
1 rkl hyvää oliiviöljyä
vähän merisuolaa

Leikkaa mozzarella kuutioiksi. Sekoita keskenään ruohosipuli, pistaasimantelit ja oliiviöljy. Sekoita juustokuutiot varovasti marinadin joukkoon. Ripottele vähän suolaa mausteeksi. Anna maustua jonkin aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails