Pyrex SlowCook -pata
Pyrex on perinteinen lasitavaramerkki. Sen juuret juontavat samaan Corning-yritykseen, joka tekee esimerkiksi nykyisten älypuhelinten naarmuja vastustavat lasipinnat. Alun perin Corning valmisti Pyrex-merkin alla borosilikaattilasisia astioita keittiö- ja laboratoriokäyttöön. Borosilikaatista valmistetut astiat kestävät suuria ja nopeita lämpötilanvaihteluita, joten Pyrex-lasit eivät haljenneet tavallisen lasin tavoin, kun uunikuuma astia kohtasi kylmän pöytäpinnan tai siihen kaadettiin kylmää nestettä. Myös opiskeluaikojeni laboratorioissa Pyrex oli tuttu merkki.
Sittemmin Corning lopetti Pyrex-astioiden valmistuksen ja ryhtyi lisensoimaan tuotemerkkiä eri yrityksille. Merkki koki pienoisen kolauksen, kun eräs lisensoija haistoi helpon rahan ja alkoi myydä Pyrex-nimellä tavallisesta, halvemmasta lasista valmistettuja astioita – jotka tietenkin poksuivat kotikeittiöissä rikki, kun niitä kiikutettiin kuumasta kylmään tai päinvastoin. Tarkalleen ottaen yritys ei tietenkään luvannut astioille lämpövaihtelun kestoa, mutta kuluttajat olivat tottuneet yhdistämään Pyrexin juuri tällaiseen lasiin.
Nyt ranskalainen lisenssinhaltija Arc (tuttu mm. meilläkin myytävistä Luminarc-laseista) on ryhtynyt valmistamaan Pyrex-merkillä emaloituja valurautapatoja Le Creusetin ja Emile Henryn tyyliin. Saimme Jauhantapajaan kaksi kappaletta Pyrex SlowCook -patoja: suuren soikean haudutuspadan sekä erittäin sympaattisen, malliston pienimmän pyöreän padan.
Padat vaikuttavat olevan erittäin tukevaa tekoa, jopa tukevampia kuin aiemmat Le Creusetimme. Valurautapadoissa tukevuus ja paino on hyvästä: jämäkkä pata varaa ja johtaa lämpöä ruoanlaittomielessä hyvin. SlowCook-patojen nupitkin on valmistettu muovin sijaan teräksestä, joten on syytä olettaa niiden kestävän uunitusta mainiosti. Ajatuksissa onkin hauduttaa pääsiäisen punaviinilammas leivinuunissa uutukaisessa SlowCook-padassamme.
Padat tulivat siinäkin mielessä hyvään hetkeen, että olemme kevään aikana useampaan otteeseen haikailleet Amerikassa vallitsevan slow cooker -kulttuurin perään. Sikäläisissä ruokablogeissa törmää jatkuvasti hitaasti hauduteltaviin koko-ruoka-yhdessä-padassa -tyyppisiin ohjeisiin. Kunnon valurautapata soveltuu sellaisten valmistamiseen mainiosti.
--
Ja jotta tämä postaus ei jäisi vaille ruokamainintoja, tässä linkki vanhoihin pataruokapostauksiimme.
Sittemmin Corning lopetti Pyrex-astioiden valmistuksen ja ryhtyi lisensoimaan tuotemerkkiä eri yrityksille. Merkki koki pienoisen kolauksen, kun eräs lisensoija haistoi helpon rahan ja alkoi myydä Pyrex-nimellä tavallisesta, halvemmasta lasista valmistettuja astioita – jotka tietenkin poksuivat kotikeittiöissä rikki, kun niitä kiikutettiin kuumasta kylmään tai päinvastoin. Tarkalleen ottaen yritys ei tietenkään luvannut astioille lämpövaihtelun kestoa, mutta kuluttajat olivat tottuneet yhdistämään Pyrexin juuri tällaiseen lasiin.
Nyt ranskalainen lisenssinhaltija Arc (tuttu mm. meilläkin myytävistä Luminarc-laseista) on ryhtynyt valmistamaan Pyrex-merkillä emaloituja valurautapatoja Le Creusetin ja Emile Henryn tyyliin. Saimme Jauhantapajaan kaksi kappaletta Pyrex SlowCook -patoja: suuren soikean haudutuspadan sekä erittäin sympaattisen, malliston pienimmän pyöreän padan.
Padat vaikuttavat olevan erittäin tukevaa tekoa, jopa tukevampia kuin aiemmat Le Creusetimme. Valurautapadoissa tukevuus ja paino on hyvästä: jämäkkä pata varaa ja johtaa lämpöä ruoanlaittomielessä hyvin. SlowCook-patojen nupitkin on valmistettu muovin sijaan teräksestä, joten on syytä olettaa niiden kestävän uunitusta mainiosti. Ajatuksissa onkin hauduttaa pääsiäisen punaviinilammas leivinuunissa uutukaisessa SlowCook-padassamme.
Padat tulivat siinäkin mielessä hyvään hetkeen, että olemme kevään aikana useampaan otteeseen haikailleet Amerikassa vallitsevan slow cooker -kulttuurin perään. Sikäläisissä ruokablogeissa törmää jatkuvasti hitaasti hauduteltaviin koko-ruoka-yhdessä-padassa -tyyppisiin ohjeisiin. Kunnon valurautapata soveltuu sellaisten valmistamiseen mainiosti.
--
Ja jotta tämä postaus ei jäisi vaille ruokamainintoja, tässä linkki vanhoihin pataruokapostauksiimme.
13 Comments:
Hienon näköinen pannu! Jotenkuten miellän tuon Pyrexin niin lasituotteisiin että pitää tottua siihen että heillä on tuoallaisiakin tuotteita.Olen muuten käynyt siellä Corningin lasimuseossa.
Minullekin tulee Pyrexistä mieleen saman tien semmoinen lasinen uunivuoka. :)
Apua, miten symppis tuo pienempi pata! Niin suloinen.
Mulla ei ole valurautapataa. Puutos! Savipata ja sellainen keraaminen pata, jota voi käyttää sekä liedellä että uunissa, löytyy kyllä onneksi.
Se toinen tuolla uunissa nyt muhittaakin meille illaksi toivottavasti herkkua pataa :)
Jee! Ja ihana nähdä taas!
Tuo pienempi pata on kyllä symppis, ja sitä jaksaa nostella ilman voimamiehen pätevyyttä. Isompi on turhankin suuri.
Minäkin olen käynyt Corningin lasimuseossa, ainakin muutaman kerran :) Jossain kuvissani näkyvät turkoosit lasit on ostettu sieltä.
Minun täytyy kuitenkin todeta, että ainakaan normaali Le Creussetin pata ja hitaasti uunissa valmistettu ruoka ei vaan ole samanlaista kuin haudutuspadassa tehty. En olisi asiaa etukäteen uskonut, mutta pakko on nyt kun sitä on vähän käyttänyt. Ostimme Crock-Pot -padan vähän aikaa sitten, ja se on kyllä ihan ehdoton hitaissa ruuissa. Muutamat slowcooker -kokkailut löytyvät tuolta
Reseptilinkki, kivaa! Minusta voisi tulla hyvä ystävä tuon lammaskaalin kanssa, hmmm. Vielä on talvea jäljellä, että ehtii hauduttelemaan.
Olen haaveksinut moisesta slow cooker-padasta jo pitkään. Ehkä maltan tänä vuonna investoida :)
Lasituotteet tulevat minullakin Pyrexistä mieleeän, mutta nuo padat ovat kyllä tosi upean näköisiä !
Onko niin, ettei emaloitua pataa voi pestä tiskikoneessa? Vai onko minulla väärää tietoa?
Soppasirkus: ohjeissa ohjeistettiin, että padat voi pestä koneessakin, mutta pinta saattaa tällöin ajan saatossa himmetä. Himmenemisen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa patojen ruoanlaitto-ominaisuuksiin.
Pikkuenkelikin on pohtinyt slow cookerin hankkimista. Kerkesin jonnin aikaa kuulla juttua sen käytöstä juurikin tuolta ison lammen takaa. Enemmän pitäisi kuitenkin saada tietää, jotta kannattaisi ostaa esmes Kenwoodin malli (bongasin sellaisen "meidän Stockmannilta" ollessani tutkimuskeikalla, mutta samalla jo likipitäen toivoton).
Jään siis mielenkiinnolla odottamaan käyttökokemuksia Le Creuset'eistänne. (Ruokaihminen ja kielinilli siis samalla tahtoo nätisti huomauttaa ko. polkkauksenne taivutusmuodoista em. tuotemerkkiin liittyen. Lisätietoa hakutekijöillä "kotus.fi" ja "Glasgow'ta". Ongelmaksi toki jää tietää tai saada selville milloin ranskan loppukonsonantti ääntyy ja milloin ei...)
Pöh, "Pyrexeistänne"hän tuossa piti lukeman. *oikoo itseään*
Pikkuenkeli
Olen useana vuonna laittanut pääsiäiseksi lammaspataa, mutta nyt mua kiehtoisi valmistaa ylikypsää uunilammasta oululaisten välimerellisten ravintoloiden tapaan. Teidän ylikypsä karitsa kuulostaa herkulliselta! Mieltäni jäi askarruttamaan, paloittelitteko paistin vai laitoitteko paistin kokonaisena pataan?
Lähetä kommentti
<< Home