lauantaina, syyskuuta 03, 2011

Amerikan omeletti

Jamie's America -kokkausprojektini on ollut hiukan jäissä (unohdin koko jutun muutama kuukausi sitten kokonaan), mutta nyt homma on nytkähtänyt siinä määrin eteenpäin, että kirjan New York -reseptit on kokattu Chinatowniin asti lukuun ottamatta suklaapohjaisia samettisia kuppikakkuja.

Saattaa olla, että hyppään parin seuraavan reseptin yli suoraan kimchiin. Sitä on nimittäin ollut tarkoitus kokeilla jo vaikka kuinka pitkään.

Jakamisen arvoinen kokeilluista resepteistä on tämä savulohiomeletti, jonka pinta jäi sopivan hitaan kypsyttelyn jälkeen juuri sopivan löysäksi. Lisäksi tiraus sitruunan raikkautta sekä savulohen maukkautta, ja maittava iltaruoka oli valmis:
Gordon Bennett -omeletti

oliiviöljyä
4 kevätsipulia, hienoksi viipaloituna (me käytimme paria pientä tavallista sipulia, kun kevätsipulia ei kaupasta enää löytynyt)
200g savukalaa - makrillia, (kirjo)lohta tms.
2 pientä nokaretta voita
1 sitruuna
merisuolaa, vastarouhittua mustapippuria
5 suurta kananmunaa, mielellään luomusellaisia
1-2 kukkurallista ruokalusikallista raastettua parmesaania
pieni nippu ruohosipulia, hienoksi pilkottuna

Kuumenna paistinpannussa keskilämmöllä loraus oliiviöljyä. Lisää pilkotut (kevät)sipulit ja muserra sitten joukkoon savukala niin, että saat erikokoisia kimpaleita. Lisää voinokareet ja ravistele pannua hieman niin, että kaikki peittuu tasaisesti voihin ja öljyyn. Raasta sekaan kuoret puolesta sitruunasta ja lisää ripaus mustapippuria. Paista 3-4 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet, mutteivät vielä ottaneet väriä.

Käännä lämpöä pykälän tai parin verran pienemmälle. Vispaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää niiden sekaan reilu ruokalusikallinen raastettua parmesaania sekä hieman suolaa ja pippuria. Tarkista, että sipuli-kalaseos on tasaisesti ympäri pannua ja kaada sitten päälle vispatut munat. Vetele juoksevaa kananmunaa puulastalla edestakaisin, jotta se jakaantuu tasaisesti ympäri pannua ja solahtaa mukavasti kalanpalojen ja sipulin jättämiin koloihin. Kun raakaa muna loppuu paistoksen pinnalta, lopeta hämmentäminen ja käännä lämpöä vielä pienemmälle: yhdestä kuuteen merkatulla hellalla hyvä asento on 1-2, ei kuumempi.

Anna paistoksen hyytyä vielä hetki. Voit koittaa nostaa sitä reunastaan lastalla ja kurkata alle, ettei pohja pala. Riittävän pienellä lämmöllä riittävän hitaasti hauduttamalla saat tasaisen lopputuloksen. Kun neste pinnalla on asettunut ja muuttunut läpinäkymättömäksi, luistata omeletti tarjoilualustalle. Usein omeletit keikautetaan tässä vaiheessa kaksin kerroin, mutta Jamie suosittelee tämän tarjoilemista avomallina, jotta kala ja muut täytteet näkyvät kauniisti läpi. Ripottele päälle hienoksi hakattu ruohosipuli ja vielä hieman raastettua parmesaania. Purista pinnalle myös sitruunan mehua.

Jamie kehotti tarjoilemaan omeletin tuoreen leivän kanssa, mutta tuntui se hyvin toimivan ilmankin.
Nyt en kyllä enää kehtaa julkaista tästä samasta kirjasta enää kovin monta uutta ohjetta. Tässä joka tapauksessa parin aukeaman päästä löytyvä salaatti, johon tuli paistettuja sieniä sekä öljyssä friteerattuja valkosipulilastuja:


15 Comments:

At 3/9/11 13:52, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Oi, ehdotan että hyppäät suoraan kimchiin! Meillä on kimchi ollut viikon muhimassa ja tänään on tarkoitus maistella, mimmoista tuli. Voidaan sitten vertailla makukokemuksiamme :)

 
At 3/9/11 15:14, Blogger Rosmariini said...

Hei, hyvä idea! Millä ohjeella teit? Jamien ohje taisi olla jonkinlainen pikakimchi, joten jos vaikka testaisin itsekin jotain vähän monimutkaisempaa.

 
At 3/9/11 19:43, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Kokkeillaan-blogista http://kokkeillaan.blogspot.com/ löytyy nyt ohje, kun se on testimaistettu ja hyväksi todettu.

 
At 3/9/11 21:19, Blogger Minna said...

Hei, toivottavasti kimchiä on tulossa, koska itselläkin on pitkään ollut tarkoitus tehdä sitä (kirjan Viisi aasialaista keittiötä ohjeella), olisi mukava nähdä kuinka teillä onnistuu ennen kuin itse alan yrittämään :) Sieltä kimchin kotimaan suunnalta kotoisin oleva poikakaveri ainakin aina kovasti repostaa tuon olevan tosi hyvää, ei vain osaa tietenkään tehdä sitä itse.

 
At 4/9/11 20:00, Blogger Rosmariini said...

No niin: josko kokkeilisin samaa kimchiohjetta. Syysflunssameiningin keskellä olisi kiva saada kyllä lisäannos virkistystä ja vitamiineja.

Myös bibimbap kuulostaa ihan superhoukuttelevalta (haaveilen kovasti Korean-matkasta).

 
At 5/9/11 11:20, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Syysflunssa täälläkin, kylläpä tuskastuttaa! Mutta kysymys kuuluu, mikset Rosmariini kehtaa julkaista enempää kokeiluja samasta kirjasta? Onko tämä joku blogietiketti juttu:)) Kertokaa nyt hyvänen aika minulle, olen kohta kokeillut yhden tapas-kirjan läpi eikä ole yhtään ollut kehtaamisvaikeuksia:)

 
At 5/9/11 15:37, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Reseptit kehiin, Rosmariini :) Campasimpukka näyttää hyvää esimerkkiä. Minäkin näköjään tuota aasiakeittiökirjaa referoin jo melko vauhdilla.

Minä taisin nujertaa alkavan tuhistelun juurikin kimchin inkiväärin ja valkosipulin avulla, joten kannattaa tarttua kiinankaaliin ja ryhtyä kimcheilemään. Kaikotkoon romuska!

 
At 5/9/11 21:40, Blogger Pekka said...

Yksittäiset reseptithän ovat aika vapaata riistaa (varsinkin jos kirjoittaa ne "uusiksi", esim. suuri osa mun lähteistä on englanninkielisiä, jolloin pitää metrimuunnokset & käännös tehdä. Kotimaisissakin yritän kirjoittaa ohjeen "omin sanoin"). Kokonaisia kirjoja blogatessa alkaa mennä huomattavasti harmaammalle alueelle, ja toisaalta jos semmoinen kirja eteen tulee, niin mieluusti haluaisi, että ihmiset ostaisivat sen.

Esim. Carol cooks Keller tekee ihan tyylikkäästi. Välivaiheet selitetty hyvin, vaan aineitten määrät puuttuvat, jolloin kiinnostuneet ihmiset siltikin "joutuvat" ostamaan kirjan. Kirjan parhaimmista toki löytyy muualta reseptit aika helposti :)

 
At 6/9/11 06:28, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Pekka: kiitos blonidiinin kestävästä selityksestä ja vahingossa olen tullut tehneeksi lähes fiksusti tässä:) En ole luetellut kaikkea ja olen säätänyt ainakin tarpeeksi! Toisaalta, kirjoja rakastavana ei tulisi mieleen koskaan sellainen vaihtoehto, ettei joku haluaisi jotain kirjaa itselleen, siis jokatapauksessa, kaikki kirjat tänne heti nyt!

 
At 6/9/11 09:47, Blogger Hyökyaaltonen said...

Mitä lakimies sanoo resepteistä ja reseptikokoelmista: http://kemppinen.blogspot.com/2006/01/resepti-on-suojaton.html

Onkohan tästä tuoreempia linjauksia?

Itse laitan ulkomaisista kirjoista kirjoittaessani linkin Amazoniin, jossa kukin voi Look inside -toiminnon avulla tutustua kirjaan tarkemmin ja toivottavasti todeta sen ostamisen arvoiseksi.

 
At 6/9/11 20:43, Anonymous Edith said...

Poikkeavana muusta keskustelusta kommentoin omelettia ja se oli tosi herkullista!

 
At 7/9/11 13:14, Anonymous Agatha said...

Mä en niin omeleteistä välitä, mutta tuosta reseptien julkaisusta olen samaa mieltä Pekan kanssa, että kokonaisten kirjojen kopioiminen omaan blogiin on vähän kyseenalaista, vähintään moraalisesti jos ei muuten. Ja kiitos linkistä Hyökyaaltoselle.

Voihan sitä silti tehdä niin kuin tässäkin blogissa on aiemminkin tehty, että mainitaan kokatun jotain, jonka tarkkaa reseptiä ei kuitenkaan ole esillä.

 
At 7/9/11 18:48, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Onpas hyviä kommentteja täällä. Näin tuoreena bloggaajana maailma on vähän outo ja uusi. Kolmen ohjeen käyttäminen samasta kirjasta tuntuu siltä, että on puolen kirjaa jo blogannut ja toistaa itseänsä :)

Enkä kyllä usko, että kellään tulee mieleen kokonaista reseptikirjaa lähteäkään kopioimaan blogiinsa. Pastanjauhajissahan esimerkiksi on tyylikkäästi ollut mainintoja ruuista, kuten Agathakin sanoi. Ja mainioita sovelluksia!

 
At 9/9/11 18:01, Blogger Rosmariini said...

Reseptithän ovat tosiaan lainsuojatonta tavaraa, mutta minulla on ollut omana periaatteena, etten julkaise blogissani yhdestä keittokirjasta tai lehdestä ihan hirvittävän monta reseptiä. Joistakin suosikkikirjoista on tietenkin ehtinyt vuosien varrella ottaa esittelyyn jo useampiakin ohjeita, mutta yleensä yritän pysyä yhdessä tai korkeintaan kahdessa lainaohjeessa.

Mutta en minäkään kyllä ymmärrä, miksi joku ei saman tien sitä kirjaakin ostaisi itselleen. :) :) Ainakin itse olen ostanut monta keittokirjaa ihan vaan sen perusteella, että kirja on ollut jollakin bloggaajalla ahkerassa käytössä.

 
At 11/9/11 22:43, Blogger Samppa said...

Teidän sivuilla on tullu käytyä aika usein ja nyt sitten tekemisen puutteessa avasin itsekin blogin: http://kulinaariorgasmeja.blogspot.com/

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails