Basilika ja ananas
Hiljattain vanha kaverini - hyvän ruoan päälle ymmärtäväksi tiedetty - vinkkasi, että ananaksesta ja basilikasta tulisi yhdessä hyvää. Yllättävät maut tukevat toisiaan kuulemma todella hyvin. Onneksi eteisen ikkunalaudalla on kesän ajan kasvanut hyvä sarja basilikapuskia - ja tuoreita ananaksia saa nykyään kaupasta kuin kaupasta.
Testireseptiksi googlailin Cookwormin ananas-basilikagranitan, joka onnistuu niin jäätelökoneella kuin ilmankin. Periaatteessa kyseessä on vain murjottua ananasta ja hieman tuoretta basilikaa, sekä sitruunaa hapoksi ja sokeria makeudeksi. Ajoin massan hyhmäksi jäätelökoneessa, mutta alkuperäisohjeen mukaan yhtä hyvin onnistuu ihan vain pakastimessa jäädyttämällä - kunhan aina välillä murjoo jäätyneet hileet pienemmiksi, jotta rakenteesta tulee kuohkea.
Testireseptiksi googlailin Cookwormin ananas-basilikagranitan, joka onnistuu niin jäätelökoneella kuin ilmankin. Periaatteessa kyseessä on vain murjottua ananasta ja hieman tuoretta basilikaa, sekä sitruunaa hapoksi ja sokeria makeudeksi. Ajoin massan hyhmäksi jäätelökoneessa, mutta alkuperäisohjeen mukaan yhtä hyvin onnistuu ihan vain pakastimessa jäädyttämällä - kunhan aina välillä murjoo jäätyneet hileet pienemmiksi, jotta rakenteesta tulee kuohkea.
Ananas-basilikagranita
puolikas kypsä ananas rouheasti paloiteltuna eli n. 500 g paloiteltua ananasta
puolikkaan sitruunan mehu
3-4 suurta basilikanlehtä, hienoksi hakattuna (laitoin kyllä enemmän - ehkä muiden basilikoissa on suuremmat lehdet)
0,6 dl vettä
2 rkl sokeria
Soseuta ananaspalat monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Muutama isompi pala joukossa ei haittaa, sattumat ovat tämäntyyppisessä jälkiruoka- tai herkkuannoksessa aivan paikallaan.
Laita vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes liemi hieman paksuuntuu. Kaada sokeriliemi, sitruunamehu ja hakattu basilika ananasmuhenan joukkoon ja joko hyydytä se jäätelökoneessa koneen ohjeiden mukaisesti tai jäädytä pakastimessa.
Pakastimen kanssa jähmetys tapahtuu seuraavasti: seos kaadetaan laakeaan astiaan ja laitetaan pakastimeen. Noin 20 minuutin välein massaa hämmennetään haarukalla ja suurimmat jäätyneet palat muusataan. Jäädytys-muusaus -sykliä voi jatkaa periaatteessa ikuisesti, mutta hyvä lopputulos saavutettaneen 1-1,5 tunnissa.
5 Comments:
No oho, eipä ole tullut vielä ko yhdistelmää vastaan.
Yksi parhaita juttuja ruokablogien lukemisessa on se, että omia (ruoka)pinttymiään tulee tuuletettua. Kuten nyt tämä basilika-ananasyhdistelmä. Jotenkin tuntuu, että itse olen vielä jonkinmoisessa peruskokkausvaiheessa, vaikka ihan siitä perusperusalkuasetelmasta (tyyliin mitä sitä opittiinkaan yläasteella...) onkin jo tullut ehdittyä eteenpäin.
Haastavaa siis. Nyt kun saisi itsensä rohkaistua ja potkittua siihen pisteeseen että lähtisi rohkeasti kokeilemaan kaikkea uutta, siis uusia makumaailmoita.
Mahtavaa! Tässähän ihan innostuu (vaikka kello onkin puolyö..).
Hehe. Joskus kun kokkaus- ja kokeiluinto on kuumimmillaan, sitä saattaa ryhtyä aamuyöstä värkkäämään taikinaa tms. :)
Pitää toivoa, että pääsisin itsekin siihen tilaan taas joskus. Nyt on ollut elämässä niin paljon kaikkea muuta, että olen kokkaillut enimmäkseen kaikkea tuttua ja turvallista. Muutaman postauksen takainen pekonisalaatti (tunnetaan myös nimellä voikukanlehtisalaatti) on saavuttanut suuren suosion.
tuota pitäisi kokeilla sorbettinakin. Erään Tallinnan Kaubamajasta ostamani smoothien perusteella yhdistelmä omena-ananas-inkivääri saattaisi myös olla hyvä granitana tai sorbettina.
Mikä muuten mahtaa erottaa sorbetin ja granitan toisistaan. Hmmm. Onko granita jotenkin tiiviimpää tai jähmeämpää.
Sorbetti on pehmeää ja sileää (eli useampaan kertaan prosessin aikana hienonnettua), granita on paljon rakeisempaa, kuin maustettuja jäähileitä. Granitat taidetaan hienontaa vain kertaalleen teon aikana.
Melian
Lähetä kommentti
<< Home