Chili-appelsiinimarmeladi
Vatsasekaisin Kilinkolin -blogin Riikka oli keksinyt laittaa chiliä appelsiinimarmeladiin, jota itsekin innostuin keittämään eilen aamukahvin kaveriksi. Ohjeistukseen kuuluivat myös englantilaistyyppiset teeleivät eli skonssit.
Kaikenlaisten hillojen keittäminen on kyllä ällistyttävän helppoa puuhaa. Appelsiinien kanssa oli tavallista enemmän näpertämistä, mutta kätevästi tämä valmistui siitä huolimatta:
Kuten kuvasta näkyy, en käyttänyt leipomisessa kaulinta tai muottia vaan painelin taikinaa pikkuisen ja irrottelin siitä sitten sormin sopivankokoisia pyörylöitä.
Hillo onnistui hyvin. Ei tullut liian tulista, vaikka pilkoin sekaan pikkuisen Habaneroa.
(Kuvaajakin palasi taas reissultaan.)
Kaikenlaisten hillojen keittäminen on kyllä ällistyttävän helppoa puuhaa. Appelsiinien kanssa oli tavallista enemmän näpertämistä, mutta kätevästi tämä valmistui siitä huolimatta:
Skonssit ja chili-appelsiinimarmeladi
16 pientä skonssia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl maustamatonta jugurttia tai piimää
voiteluun kananmunaa tai maitotilkka
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voi sekaan. Lisää jugurtti tai piimä joukkoon ja sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Taputtele tai kaulitse taikinaa, mutta jätä se noin 4 sentin paksuiseksi. Ota pyöreällä muotilla (halkaisija n. 5 cm) taikinapalloja leivinpaperin päälle.
Voitele munalla tai maidolla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Nauti skonssit lämpiminä tuorejuuston, appelsiini-chilimarmeladin ja maukkaan haudutetun teen kera.
Marmeladi
6 appelsiinia (n.1,5 kg)
2 limeä
n. 6 sentin pätkä punaista chiliä
½ kg hillosokeria
Pese appelsiinit ja limetit huolellisesti lämpimällä vedellä. Kuori kuorimaveitsellä muutaman appelsiinin oranssi kuorikerros. Silppua kuori pieneksi silpuksi. Raasta limeteistä vihreä kuoriosa. Poista appelsiineista siemenet sekä valkoiset osat mahdollisimman huolellisesti. Kärsivällisyyden salliessa voit poistaa myös välikalvot tai fileoida pelkän hedelmälihan. Fileoi hedelmäliha myös limeteistä (tai vaihtoehtoisesti purista limettimehu) appelsiinien sekaan kattilaan. Hienonna chili ja lisää se kattilaan hedelmien sekaan. Hienonna hedelmät sauvasekoittimella. Joukkoon saa jäädä kuorisattumia tai osan kuorisilpusta voit lisätä vasta soseuttamisen jälkeen. Lisää hillosokeri ja keitä seosta 10-15 minuuttia. Purkita kuumiin purkkeihin. Mikäli marmeladia ei ole tarkoitus säilöä pitkiä aikoja, riittänee pienempikin sokerimäärä.
Chilimarmeladi sopii mainiosti myös paahtoleivän tai korppujen päälle vaikkapa kahvikupposen kyytipojaksi.
--
VINKKI: Appelsiinimarmeladipurkki on kiva tuliainen ja purkin voi koristella vaikkapa kuivatuilla appelsiini- tai limesiivuilla. Leikkaa hedelmät mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja kuivata niitä hedelmäkuivurissa tai uunissa ritilän päällä alhaisessa lämpötilassa (n. 50 asteessa) välillä käännellen yhteensä viitisen tuntia tai kunnes siivut ovat täysin kuivia. Pidä uuninluukkua hieman auki, jotta kosteus pääsee haihtumaan.
Kuten kuvasta näkyy, en käyttänyt leipomisessa kaulinta tai muottia vaan painelin taikinaa pikkuisen ja irrottelin siitä sitten sormin sopivankokoisia pyörylöitä.
Hillo onnistui hyvin. Ei tullut liian tulista, vaikka pilkoin sekaan pikkuisen Habaneroa.
(Kuvaajakin palasi taas reissultaan.)
12 Comments:
Kiva hillo,ja chili sopiikin kivasti appelsiinin kaveriksi.Hillojen keittäminen on tosiaankin helppoa ja kivaa hommaa.Olin just eräässä paikassa,missä joku oli laittanut myyntiin 25 erilaista valmistamaansa hilloa!
Minäkin etsiskelin vähän aikaa sitten uusia hilloreseptejä netistä.
Kaikkein hullunkurisin oli ehkä pekonihillo.
Sitä ei Suomessa liene kovin paljon laadittu. Ainakaan nettiin asti:
"Hakusi - pekonihillo - ei vastaa yhtään sivua.
Ehdotuksia:
Varmista, että kaikki sanat on kirjoitettu oikein.
Kokeile eri hakusanoja.
Kokeile yleisempiä hakusanoja.
Tarkoititko: perunahillo."
Jotain muuta kun chiliä jo? :)
Seuraavaan postaukseen ei (muistaakseni...) sisälly chiliä.
Lisää hillolöytöjä: sitruunahillo ja banaanihillo.
Sekä tietenkin tomaattihillo.
(Banaanihillosta voi tulla vähän äkkimakea, joten siihen kannattaisi laittaa sekaan ehkä jotain vähän kirpeämpää. Raparperia, karviaista tai muita marjoja.
Olisiko siinä käyttötarkoitusta pakasteessa oleville karviaisille...)
Kuullostaa hyvältä chilin lisäys appelsiinihilloon. Pitää muistaa kokeilla kunhan taas saa satoa chilipuskista siis toivottavasti ensi kesäni. Blogissani on sinulle tunnuntus.
Loistava ja inspiroiva, klup.
Kiitos tunnustuksesta! Olen ihan ällistynyt ja otettu. Mukava päätös päivälle. :)
Mahtava marmeladi-idea, täytyy kokeilla!
Tämä hillo pääsi testiin viime viikon sadepäivänä mökillä. Ensimmäiset makuelämykset olivat hiukan hämmentyneitä, mutta hillo sai vilpittömän hyväksynnän perheen hillofriikiltä. Toimi myös hyvin pääsiäisenä prässätyn lampaan kastikkeessa.
Nyt löytyy googlaamalla ainakin yksi pekonihilloresepti suomeksikin :)
Löysäksi jäi appelsiinihillo, tuli vähä liikaa chiliäkin laitettua. Toimiskohan kanan marinadina kun on hillosokeria tai jossain leivässä?
Tuo marinointi-idea kuulostaa hauskalta!
Lähetä kommentti
<< Home