maanantaina, joulukuuta 12, 2005

Pikkujoulumurkinaa

Pastanjauhajien kotipikkujoulu on onnellisesti takanapäin. Ruoka onnistui varsin hyvin, vaikka itse sanonkin. Hyvinhän tuo näytti uppoavan vieraisiinkin. Ruokakulhot tyhjenivät ihan kiitettävästi, mikä tosin saattoi johtua osaltaan siitäkin, että ruokaa olisi saanut olla himpun verran enemmän. Sen siitä saa, kun yleensä kokkaa vain kahdelle hengelle.

Pääruuaksi paistoimme elämämme ensimmäisen kalkkunan. Saimme inspiraation jouluisesta GoodFood-lehdestä, jonka hankkimista suosittelen kaikille joulumielisille herkkusuille. Kalkkunan sisälle ahdettiin kaksi puolitettua sitruunaa sekä nahan alle tungettiin mössö, joka syntyi mascarponesta, silputusta pekonista, parin sitruunan raastetusta kuoresta sekä puolikkaasta puntillisesta timjamia ja rosmariinia. Oma sipulipedillä paistettu kalkkunamme valmistui vajaassa parissasadassa asteessa reilussa kolmessa tunnissa. Keittiölämpömittarilla kypsyys on helppo todentaa. Kun liha on paksusta kohdasta hieman vajaassa 80 C:ssä, otetaan lintu uunista. Lopputulos oli suorastaan häkellyttävän hyvä. Kyllä oli mehevää ja makoisaa. Kastiketta emme erikseen tehneet, mutta mangochutney ajoi hyvin asiansa kalkkunan kyydittäjänä.

Kalkkunapaistin kaveriksi loihdittiin bataattivaahtoa, punajuuripaistosta sekä punaviinisipuleita. Bataattivaahto valmistetaan hieman samaan tapaan kuin perisuomalainen pottuvoi. Lohkotaan kaksi kuorittua bataattia, pala selleriä sekä silputaan purjo, minkä jälkeen ainekset keitetään kattilassa kypsäksi. Sitten vaan köntti voita sekaan ja sauvasekoitinkäsittelyn kautta pöytään. Emman suosittelema punajuuripaistos osoittautui pöydässä varsinaiseksi hitiksi - punajuuren ja aurajuuston yhdistelmä on tässä sapuskassa parhaimmillaan:
Punajuuripaistos

6-8 punajuurta
1/2 purjo
1 sipuli
2 dl kermaa
100-200 g aurajuustoa
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
1 rkl kapriksia
mustapippuria, muskottipähkinää (yrttimausteita, jos siltä tuntuu)

Keitä punajuuret, kuori ja viipaloi. Laita viipaleet voideltuun uunivuokaan. Paista sipuli ja purjo öljytilkassa, lisää loput ainekset ja anna muhia hetki. Kaada seos punajuurten päälle ja kypsennä 200-asteessa n. 30 min. (jos näyttää kuivahtavan, niin päälle voi laittaa kannen tai foliota.)
Talvipunajuurten keittoon saa varata sitten reilusti aikaa - itse jouduin lisäämään vettäkin pariin otteeseen, ennen kuin sain punajuuret kunnolla kypsiksi.

Ruokajuomaksi nautittiin muutamankin sorttista punaviiniä. Hupsis tupsis huppeli hupsis. Hauskaa oli, kiitokset vieraille.

6 Comments:

At 3/12/09 12:10, Anonymous Anonyymi said...

Punajuuripaistos kuulostaa todella ihanalta, mutta millä aurajuusto kannattaa korvata? Olen raskaana, joten se on kiellettyjen listalla. Vai jätänkö vain pois?

 
At 3/12/09 17:34, Blogger Rosmariini said...

Aurajuusto on niin olennainen osa tuota ruokaa (se muodostaa punajuuren kanssa kerrassaan mahtavan makuparin), etten oikein keksi, millä sen voisi kätevästi korvata. Jotain voimakasta ja täyteläistä sen pitäisi olla, hmmm.

Hankala kyllä tämä joulunaika raskaana oleville ruokailijoille (graavattu kalakin on muistaakseni kiellettyjen listalla...).

 
At 14/12/09 13:18, Anonymous Anonyymi said...

Eikös raskaana saa syödä kuitenkin vuohenjuustoa? Menisikö se?

-Satu

 
At 15/12/09 08:10, Anonymous Anonyymi said...

Aurajuusto on "kiellettyjen" ruokien listalla listeriavaaran vuoksi, mutta listeriabakteeri kuolee 72 asteen lämpötilassa. Kuumennettuna - kuten vaikkapa tässä ruoassa - juustoa voi siis syödä huoletta.

-Saara

 
At 11/6/10 09:43, Anonymous Anonyymi said...

Olen kuullut että samaa paistosta voi tehdä kotijuustolla. Ja on kuulemma todella hyvää.

 
At 30/9/10 10:46, Blogger Piia said...

Tuo juustokielto raskausaikana on Suomessa vähän niin ja näin, itse sain ohjeistuksen 5 vuotta sitten, että kaikki kaupasta ostetut, avaamattomat paketit käy, koska Suomessa käytetään pastöroitua maitoa (tämä sääntö ei siis päde muualla, jos/jossa juustot valmistetaan raakamaidosta). Listeria iskee ihan meidän omista jääkaapeista, jos on iskeäkseen (hui!) Ja sitten tosiaan tuo lämpötila tappaa bakteerit.

Toki, sitä kun leikkii kahden edestä, niin varovainen saa olla :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails