lauantaina, tammikuuta 03, 2015

Uuden vuoden tapakset



Tuttavaperhe kutsui meidät vastaanottamaan uutta vuotta tapastelun merkeissä. Ajatus oli oikein hyvä; pidän kovasti pikkusuolaisista, ja erityisen hauska niitä on tietenkin syödä hyvässä seurassa.

Yritimme osallistua tapastalkoisiin edes hiukan omalta osaltamme, vaikka vuoden viimeinen päivä oli samalla myös työpäivä. Patatas bravas oli meille entuudestaan tuttu ruokalaji. Kokkasimme mukaan sitä (hieman uudella tavalla valmistettuna) sekä lisäksi pakkasin mukaan ainekset serranokinkkuun käärittyihin hunajamelonilohkoihin sekä manchegojuuston, hunajan ja saksanpähkinöiden yhdistelmään.

Patatas bravas ynnä chorizoa (ohje BBC Good Foodista)

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, viipaloituna
1 punainen chili, pieneksi pilkottuna
ripaus cayennepippuria
ripaus savustettua paprikaa
400 g tölkkitomaatteja
1 kg (uusia) perunoita, puolitettuna tai neljään osaan leikattuna
250 g chorizoa, kuorittuna ja haarukkapaloihin pilkottuna

Kuumenna vähän öljyä pannulla. Paista sipuli, valkosipuli ja chili, kunnes sipuli pehmenee, lisää sitten cayenne ja paprika ja sekoita. Lisää tomaatit ja kiehauta. Anna hautua 20 minuutin ajan tai niin kauan, että kastike paksuuntuu sopivasti. Tarkista maku ja jos haluat kastikkeesta tasaisempaa, voit painella sitä muutaman kerran vaikka sauvasekoittimella.
Keitä tomaattikastikkeen kypsyessä perunoita. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin uusia perunoita, joiden suosituskeittoaika oli 10 minuuttia, mutta me keitimme (kuorittuja) talviperunoita melkein vartin verran.
Laita chorizot pannuun miedolle lämmölle niin, että niistä alkaa irrota hieman öljyä. Mikäli öljyä irtoaa liikaa, kaada osa siitä pois ja lisää pannulle hiukan oliiviöljyä. Lisää perunat ja paista makkaroita ja perunalohkoja niin pitkään, että molemmat alkavat saada sopivasti väriä. Kumoa tarjoilukulhoon ja lusikoi päälle tomaattikastiketta. Jos kastike ei ole tarpeeksi tulista, voit maustaa sitä vielä ennen tarjoilua muutamalla ripauksella cayennepippuria.



Isäntäperheen poika piti perunapaistoksestamme. Se oli kuulemma kuin pyttipannua, mutta tavallista tulisemmalla makkaralla.



Isäntäväki oli ahkeroinut keittiössä aivan tosissaan, ja tarjolla oli muun muassa kipakoita perunoita, pinjansiementen kanssa tarjoiltuja papuja ja yltiöherkullista punajuurihummusta.

Vihreitä papuja pinjansiementen kanssa (kirjasta Maittavat tapakset)

2 rkl espanjalaista oliiviöljyä
50 g pinjansiemeniä
1/2-1 tl paprikajauhetta
450 g vihreitä papuja
1 pieni silputtu sipuli
1 silputtu valkosipulinkynsi
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa ja pippuria

Kuumenna oliiviöljy isossa, paksupohjaisessa paistinpannussa. Lisää pinjansiemenet ja paista 1 minuutin ajan. Sekoita toistuvasti ja ravistele pannua, kunnes siemenet ovat kullanruskeita. Nosta siemenet reikälusikalla pannusta talouspaperille ja anna kuivua. Siirrä siemenet kulhoon. Säästä pannun öljy. Lisää pinjansiemeniin paprikajauhetta maun mukaan ja sekoita, kunnes siemenet peittyvät. Säilytä myöhempää käyttöä varten.
Poista vihreiden papujen kalvot ja mahdolliset rihmat. Pane pavut kattilaan, jossa vesi kiehuu. Kiehauta uudelleen ja kypsennä 5 minuuttia, tai kunnes pavut ovat pehmeitä mutta yhä kiinteitä. Valuta huolellisesti lävikössä.
Kuumenna paistinpannun öljy uudelleen. Lisää sipuli ja kypsennä 5-10 minuuttia, tai kunnes sipuli on pehmentynyt ja alkanut ruskistua. Lisää valkosipuli ja paista vielä puoli minuuttia.
Lisää pavut pannuun ja kypsennä 2-3 minuuttia. Sekoita pavut sipulin kanssa, kunnes koko seos on kuumentunut. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.
Kumoa pannun sisältö lämmitetylle tarjoiluvadille. Pirskota sitruunan mehu päälle. Sekoita. Ripottele säästämäsi kullanruskeat pinjansiemenet päälle ja tarjoa kuumana.



Kipakat perunat (kirjasta Maittavat tapakset)

1 kg kuorimattomia perunoita
oliiviöljyä
merisuolaa

tarjoiluun: aiolia ja chiliöljyä

Chiliöljy:
vajaa 2 dl oliiviöljyä
2 halkaistua, pientä tulista ja tuoretta chiliä
1 tl tulista espanjalaista paprikajauhetta
Kuumenna oliiviöljy ja chilipaprikat kuumalla lämmöllä, kunne chilit alkavat sihistä. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita siihen paprikajauhe. Pane pannu sivuun, anna jäähtyä ja kaada öljy sen jälkeen nokalliseen kaatimeen. Älä siivilöi.

Aioli:
1 iso, huoneenlämpöinen munankeltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
2 isoa, kuorittua valkosipulinkynttä
5 rkl espanjalaista ekstraneitsytoliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Pane munankeltuainen, etikka, valkosipuli ja suolaa sekä pippuria maun mukaan monitoimikoneeseen, jossa on metalliterä. Sekoita ainekset. Kun kone käy vielä, lisää oliiviöljy hyvin hitaasti, ensin tipoittain, ja kun kastike alkaa sakeutua, valuta öljyä hitaasti ja tasaisesti, kunnes kastike on sakeaa ja sileää.

Kuori, huuhtele ja kuivaa perunat. Leikkaa ne paksuiksi paloiksi.
Lorauta oliiviöljyä isoon paksupohjaiseen paistinpannuun niin paljon, että pohja peittyy. Laita pannulle yksi perunanpala ja kuumenna keski- tai täydellä lämmöllä, kunnes peruna alkaa sihistä. Lisää loppuja perunoita sen verran, että niille jää liikkumistilaa ja kypsennä 15 minuutin ajan kullanruskeiksi ja rapeiksi. Kypsennä perunat tarvittaessa useammassa erässä ja vaikka kahdella pannulla. Pidä valmiit perunat lämpiminä sillä aikaa, kun kypsennät loppuja.
Nosta kypsät perunat reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Valuta ylimääräinen öljy pois ja ripottele pinnalle merisuolaa.

Jaa perunat tarjoilua varten lautasille ja lisää jokaiseen annokseen loraus aiolia. Kaada chiliöljyä päälle ja tarjoile.

Nyt alkaisi olla aika panna chiliä taas viljelyyn, jotta voisimme tehdä chiliöljyä ennen pitkää omasta chilisadosta.





Kokkeillaan-blogin Kotiharmi on (omasta näkökulmastani) pikkusuolaisten maailmanmestari, ja se tuli osoitettua jälleen, kun kaverimme olivat kokanneet Kotiharmin reseptiarkistosta marinoitua vuohenjuustoa parmankinkkukäärössä sekä (jauhetusta hirvenlihasta tehtyjä) jauhelihatikkuja.

Marinoitu vuohenjuusto parmankinkkukäärössä (linkki tapasherkkuihin)

n. 200 g vuohenjuustoa (pötkö)
1 rkl hunajaa
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
ripsaus kuivattua persiljaa (taikka tuoretta)
muutama basilikanlehti silputtuna
suolaa ja mustapippuria
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
1/4 sipulia silputtuna (tai salottisipulia)
1/2 dl paahdettuja mantelilastuja
1 pkt parmankinkkusiivuja

cocktailtikkuja

Leikkaa juustosta kuoret pois. Leikkaa sitten juusto reiluiksi suupaloiksi. Sekoita hunaja, etikka ja öljy keskenään, lisää yrtit, suola ja pippuri sekä sipulisilppu. Sekoita hyvin. Kaada seos juustopalojen päälle ja sekoittele varovasti. Anna maustua puolisen tuntia ja lisää sitten mantelit ja sekoita. Kääri yksi juustopala kerrallaan sopivan kokoiseen (noin puolikkaaseen) kinkkusiivuun ja kiinnitä tikulla.

Tässä se edellä mainittu hummus, jonka ohjeen otan varmasti vakikäyttöön:

Punajuurihummus (ohje Maku-lehdestä)

300 g punajuurta
230 g kikherneitä (säilyke)
1/2 dl oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl seesamitahnaa eli tahinia
2 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
kivettömiä viinirypäleitä (en tiedä, mitä näillä on tarkoitus tehdä, toim. huom.)

Keitä, kuori ja paloittele punajuuret. Valuta kikherneet ja huuhtele siivilässä.
Pane ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Jauha sileäksi tahnaksi. Ohenna tahna notkeaksi tarvittaessa vedellä tai jogurtilla.
Tarjoa punajuurihummus dippinä tuoreiden kasvisten ja rapean leivän kanssa.





Väliruokana tarjoiltiin makoisaa maa-artisokkakeittoa, jonka päällä oli maitovaahtoa ja ripaus pippuria:

Maa-artisokkacappuccino (ohje Gurmeesta)

pussillinen maa-artisokkaa (n. 400 g kahdelle)
mustapippuria
suolaa
herbamarea
ruokakermaa
maitoa
korianteria

Kuori maa-artisokat ja keitä niitä suolavedessä kunnes ovat pehmenneet. Kaada suurin osa vedestä pois, voit jättää tilkan pohjalle. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon tilkka ruokakermaa niin että koostumuksesta tulee ihanan samettinen. Mausta mustapippurilla ja herbamarella. Älä mausta liikaa jottei maa-artisokan hieno maku peity.
Valmista hieman maitovaahtoa (esim. kevytmaidosta).
Annostele sosekeitto cappuccinokuppeihin ja lusikoi hieman maitovaahtoa päälle. Jauha mustapippurimyllystä kevyen kevyt ripaus mustapippuria maitovaahdon päälle koristeeksi ja lisää pieni korianterinlehti koristeeksi.



Uusi vuosi alkoi syömällä tätä herkullista kampasimpukkatapasta heti vuoden vaihtumisen jälkeen:

Xavierin tapas (ohje Kotiliedestä)

2 viipaletta paahtoleipää
4 ohutta perunaviipaletta (rosamunda)
4 kampasimpukkaa
valkosipulin kynsi hienonnettuna
1-2 rkl öljyä
(persiljaa?)
artisokkasose:
pieni purkki latva-artisokkaa
ranskankermaa

Mausta oliiviöljy hienonnetulla valkosipulilla ja persiljalla. Valuta ja soseuta latva-artisokat, lisää ranskankermaa pehmentämään kasvissosetta ja mausta sose osalla valkosipuliöljyä. Jos seos on liian kosteaa, valuta sitä vaikka kahvinsuodattimessa kiinteämmäksi.
Leikkaa kuoritusta perunasta mahdollisimman ohuita viipaleita. Kuumenna öljyä ja keitä öljyssä, kunnes perunalastut saavat väriä.
Valuta talouspaperin päällä ja sirottele hiukan suolaa päälle.
Paahda leipäviipaleet ja leikkaa kolmioiksi. Grillaa kampasimpukat. Jaa tai pursota leiville artisokkasosetta, nosta päälle kampasimpukka ja sen päälle nokare artisokkasosetta. Nosta lakiksi rapea perunalastu ja valuta leivälle loput valkosipulipersiljaöljystä.



Yön hämärissä paistettiin vielä (syyskuisten blogisynttäreiden innoittamana) pihvit, jotka leikattiin pienempiin osiin ja tarjoiltiin octokastikkeen kanssa.



Koska vuosi sujuu uskomusten mukaan niissä merkeissä, joissa se alkaakin, niin meille luvassa on näillä näkymin varsin herkullinen ruokavuosi.

5 Comments:

At 3/1/15 17:12, Blogger Merituuli said...

Me mietittiin kanssa ensin tapaksia, mutta päädyttiin sitten vaivattomampaan meksikoon :). Kyllä täytyy joku tapas-rypistys saada jollain porukalla aikaan, se on niin hyvää!

Oikein herkkua alkanutta vuotta teille!

 
At 3/1/15 17:18, Blogger Rosmariini said...

Herkullista tätä vuotta teillekin! Olisi kyllä mukava päästä taas jossain vaiheessa saman pöydän ääreen.

 
At 5/1/15 21:51, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Oho, maailmanmestari... Remahdin melkoiseen nauruun tuon lukiessani :D Itse luonnehtisin ennemmin, että "lukutaitoinen ja kokeilunhaluinen". Mutta teillä on ollut niin mahtavat tapaskemut, että alkaa heti tehdä mieli samanlaisia. Xavierin tapas houkuttelee erityisen paljon.

 
At 9/1/15 10:04, Blogger Virpi said...

Apua kun tuli nälkä! Haluun heti noita vuohenjuusto-parmankinkkukääröjä! Taidankin ottaa tapas-linjan ensi viikolla oleviin tuparikemuihin.

 
At 9/1/15 13:07, Blogger Rosmariini said...

Kotiharmi: Sinä hallitset kaiken lisäksi myös pikkusyötävien esillepanon. Aina yhtä herkullista ja houkuttelevaa.

Ehkä meidän tulevassa tortillabaarissamme tarjoillaan (paitsi tankonäytöksiä) myös tapaksia!

Virpi: Suositella voi, ihanalta maistuivat kyllä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails