keskiviikkona, lokakuuta 15, 2008

PJ testaa ja vertailee: monitoimisekoitin

Braun katsoi viisaaksi lähettää jauhantapajaamme kokeiltavaksi ja arvioitavaksi Multiquick Complete -nimisen keittiölaitepakkauksen, joten pääsin kerrankin pureutumaan tuoteuutuuteen samalla innolla kuin kuvittelen pitkäaikaisen perusäijyyssuosikkini, Tekniikan maailman, toimittajien tekevän.

Laatikosta löytynyt tuote on eräänlainen laajennettava sauvasekoitin: samaan moottorivarteen voi kliksauttamalla liittää perinteisen sekoitinosan lisäksi vispilän, monitoimikonetyyppisen viipaloija-silppuri-möyhijän tai pienemmän silppurikulhon.

Viipaloijaosastolla voi siivuttaa, raastaa ja hienontaa samaan tyyliin kuin perinteisellä, isommalla monitoimikoneella. Mukana tuli viisi vaihtoterää, joilla kasviksista ym. ainehista saa erimuotoista palaa siivusta tulitikun kokoiseen julienneen.

Ohjevihkon mukaan myös lihan jauhaminen onnistuu, samoin kuin kevyiden, vispaustyyppisten taikinoiden valmistus. Paksut, hiivatyyppiset pulla- ja leipätaikinat on kuitenkin parempi jättää varsinaisten yleiskoneiden toimeksi.

Systeemin pyörintänopeus on säädettävissä kahvaosasta, joten viipalointi onnistuu eripehmoisilla raaka-aineilla. Lisäksi kahvassa on hieman kasarihenkisesti nimetty "turbo"-nappi, joka kytkee laitteen saman tien täydelle teholle. Sitä voi käyttää myös antamaan pulssipotkuja hitaammilla vauhdeilla tapahtuvien silpuntojen ryyditykseksi.

Viipalointi-silppuripuoli toimi tasaisen hyvin ja moottorissa riitti potkua silpomaan normaalit kasvikset. Eniten tykästyin kuitenkin pienempään silppurikulhoon. Tavallinen yleiskone tai tehosekoitin nimittäin tuppaa yleensä olemaan sen verran kookas, että pienten määrien ajaminen tasaiseksi massaksi on haastavaa. Esim. pestoa pitäisi tehdä enemmän kuin basilikaa on yleensä järjen nimissä saatavilla, jottei se hajoaisi surkeiksi piskuiksi ison kulhon seinille. Tässä pikkumurskaimessa yhden basilikapuntin kokoinen pestoannos sen sijaan syntyi näppärästi ja pysyi kasassa niin, että sekoitin todella sekoitti eikä pyörinyt tyhjää sekoitettavan tahnan kyyröttäessä kulhon laidoilla.

Tomaattipesto

basilikaa (puntilla saa muutaman henkilön annoksen)
muutama aurinkokuivattu tomaatti
parmesan-raastetta, maun mukaan muutama ruokalusikallinen
loraus oliiviöljyä
pinjansiemeniä, jälleen maun mukaan - pieni kourallinen

Möyhi kaikki ainekset sekaisin tasaiseksi massaksi yleiskoneessa, tehosekoittimessa tai vaikka sauvasekoittimella, jos käytössä on sopivan ohutsuinen sekoituspurnukka. Koostumusta voi säätää esim. parmesaania tai oliiviöljyä lisäämällä haluamaansa suuntaan.

Tämän peston nautimme alkupalaksi - ja vieläpä erittäin epäitalialaisittain perisuomalaisen ruisleivän päällä, missä se toimi erinomaisesti!

Varsinaisen sauvasekoitinosan koestukseksi jurmuutin vielä banaanipirtelöt: kypsähkö banaani ja muutama kunnon könä Mövenpick-vaniljajäätelöä paineltiin sauvalla murenaksi. Ajelin pirtelöä täydellä teholla melko pitkään ja nostelin sauvaa välillä niin, että syntyvä juoma sai vähän ilmaa. Näin siitä tuli kuohkeaa ja sileää, kuten mutkatta juottautuvan pirtelön tulee ollakin. Sauvasekoitusosa on kokonaan ruostumatonta terästä ja kestää konepesun.

Kokonaisuutena järjestelmä vaikuttaa hyvinkin käyttökelpoiselta: normaalin sauvasekoitintoiminnon lisäksi sillä hoitaa pienimuotoisen pilkonnan ja silppuamisen helposti. Jos jotain saisi toivoa, niin kulhojen olevan paksumpaa muovia, lasia tai terästä kuten monitoimikoneessamme - mutta silloin hintakin varmaan kipuaisi lähemmäs perinteistä monitoimikonetta kuin sauvasekoitinta.

18 Comments:

At 15/10/08 20:59, Blogger -stjtr- said...

Heh, herra päässyt elementtiinsä; hiplaamaan uutta vehjettä. Voi teitä miehiä...

 
At 15/10/08 21:13, Blogger Rosmariini said...

:) Eilen oli taas varsin hupaisa tilanne, kun piti saada kekseistä aikaiseksi korppujauhoja. Minä kirmaisin morttelille, kun taas tuo perheen miespuolinen jäsen rupesi kaivamaan kovaa vauhtia esiin uutta suristajaansa. (En ole itse ehtinyt ottaa koko vempaimeen vielä ollenkaan tuntumaa.)

Perinteiseen pilkkomiseen me molemmat sentään käytämme mieluiten veistä & leikkuulautaa.

 
At 15/10/08 21:35, Blogger Rosmariini said...

Mutta sitä piti vielä kommentoimani, että tuo pirtelö oli oikeasti aivan mahtavan samettista! Ja tomaattipesto tietenkin myös oikein maistuvaa.

 
At 15/10/08 22:35, Anonymous Anonyymi said...

Heh, meillä on syöty "pestoruissia" (paahdettua ruisleipää ja pestoa) vuosikaudet. Herkkua! ;)

 
At 15/10/08 23:01, Blogger Rosmariini said...

Meillä ei ole tätä nykyä enää juuri koskaan vaaleaa leipää (paitsi ajoittain itse tehtynä). Ruisleipä on vaan niin hyvää, siihen ei jotenkin kyllästy ikinä.

Siksi eilinenkin korppujauho piti tehdä leivän puutteessa poikkeuksellisesti voileipäkekseistä (yleensä paahdan paahtoleipää ja raastan sitä).

 
At 16/10/08 06:43, Blogger Meri, Helsinki said...

Vähänkö hienoa päästä koeajamaan :-D Ja ihan jännältä peliltä näyttää. Itselläni on varmaan aina samantyyppinen tuo, joka on ollut käsittämättömän kovassa käytössä sen saamisesta saakka eli joulusta 2006. Hyvä että siinä vielä henki pihisee :-)

Pirtelöö en oo maistanu varmaan 20 vuoteen :-O

 
At 16/10/08 08:33, Blogger Pia said...

Lähetettiinkö teille ihan oikeasti toi laite testattavaksi ilmaiseksi? Aika hieno juttu!

Meillä on tosta härvelistä vanhempi malli, jossa vähän vähemmän osia, mutta hyvin on korvannut kaikki muut sähkölaitteet. Osat on kätevän pieniä ja ne saa pesukoneeseen, eikä vekottimen kulloinkin tarvittavien osien esille ottaminen vie kuin muutaman sekunnin.

Vaikka nykyisin käytän ko. laitetta (siis sitä vanhempaa karsitumpaa mallia) ruuanlaitossa paljon, täytyy tunnustaa, että alunperin ostin sen opiskeluaikoina, kun siinä oli jäämurskan tekemiseen lisäosa. Oli vaan pakko saada murskaa, jotta sai tehtyä caipirinhoja... :D

 
At 16/10/08 09:55, Blogger Rosmariini said...

Ylimuuli: Harmillista vaan, ettei kukaan ole ilmeisesti hoksannut lähettää teikäläiselle testattavaksi jäätelökonetta. ;)

Pia: Ihan se pakettina saapui kotiovelle asti, ja ilmeisesti sitä ei tarvitse palauttaa, hehheh. Ainakin laatikon laitoimme jo pahvinkierrätykseen.

Aluksi itse tuskailin kaikkien noiden pikkuosien kanssa (se rajattu kaappitila!), mutta tuo toinen osapuoli omaksui vehkeen saman tien omakseen. Minä olen tunnetusti vähän hitaasti lämpenevä kaikille teknisille uudistuksille, astianpesukoneenkin hankkimista vastustin aikoinani jostain kumman syystä hyvinkin sinnikkäästi.

Mutta hmmmm. Voikohan tuolla meidänkin masiinallamme tehdä jäämurskaa? ;)

 
At 16/10/08 10:08, Blogger Pia said...

Tuossa uudessa setissä ei näytä itse asiassa olevan sitä jäämurskainosaa, joka meillä on. Se on sellainen kulhomainen metallinen juttu, joka laitetaan isomman muovikulhon sisään. Mutta voihan olla, että murskaintoiminto löytyy tosta uudestakin versiosta jossain eri muodossa. Lukekaa ohjekirja. :D

 
At 16/10/08 10:26, Blogger Rosmariini said...

Sen se varmaan vaatii. :) Samalla voisi vilkaista, olisiko oheen viritelty minkäänlaisia ruokaohjeita.

 
At 17/10/08 00:24, Anonymous Anonyymi said...

Jäämurska olisi kyllä aika olennainen osa tätä kokonaisuutta ainakin mulle. Tällä hetkellä se hoituu blenderillä, mutta tämä voisi olla puhdistuksen ja käyttöönoton kannalta helpompi.

Mulla on tästä jo useita vuosia vanhempi versio, jonka vatkainta varsinkin käytän paljon. Käsi väsyy aika helposti, jos vatkaa kakkuun ensin munia, kermavaahtoa ja taas munia. Muuten kyllä mainio laite, varsinkin kooltaan ja näppäryydeltään. Tuo perinteinen liitäntäosa näyttää aika tukevalta ja metalliselta, hyvä juttu, jos siis kestää pidempääkin rasitusta.

Vatkaaminen ja vispaus menisi tosin kakkuja ja muita varten nopeammin jotenkin muuten. Haaveilen siis vähän tukevammasta laitteesta, Kitchen Aid Artisanista, tai vastaavasta.

 
At 17/10/08 07:08, Blogger Meri, Helsinki said...

Mulla on jäämurskain! Se teki oikein eetvarttia mm. tupareille edellisessä kämpässä, caipiroska ilman murskaa on kuin muuli ilman jäätelökonetta. ;-D

 
At 18/10/08 18:35, Blogger Pippurimylly said...

Me olemme jäämurskanneet sen isomman monitoimi-/yleiskoneen tehosekoitinosalla, vaikka ohjeessa muistaakseni sellainen nimenomaisesti kiellettiin. Hyvin on kestänyt kuitenkin. Tämä on varmaan pienen ihmisen hiljaista uhmaa :)

 
At 18/10/08 19:46, Anonymous Anonyymi said...

Heti pisti silmääni tuo pienempi silppurikulho.. Olen kaipaillut jotain, jolla voisi hienontaa intialaista ruokaa varten maustetahnan, esim. mausteet, valkosipuli, pähkinät, kookos. Yleiskoneen pienempikin kulho vain viskaa ne reunoille ja jää tosi karkeaksi. Sähköisellä kahvimyllyllä jauhaa mausteet kyllä hyvin, mutta sinne ei voi laittaa mitään kosteaa (nimim. kokemusta on, valkosipuli jumitti terän paikoilleen ja ihme, että elpyi ollenkaan).

Siis, tiivistetysti kysymys kuuluu mahtaako tuo tepsiä sellaiseen, pesto näkyi tulevan kivasti, mutta entäs jos seassa jotain vaikkapa cashewpähkinää tms. kovempaa tai kokonaisia mausteita?

 
At 19/10/08 00:21, Blogger Riha said...

Tuohan näyttääpi kelpo vehjakselta. Itse hankin aikanaan Braun Multimixin (jossa siis vatkaimeen voi kiinnittää sauvasekoittimen pään) kun siinä oli tehoja paremmin kuin kilpailijoissa.

Kuinkas tuolla vehkeellä onnistuu vatkaaminen verrattuna perinteiseen sähkövatkaimeen?

 
At 19/10/08 21:26, Blogger Rosmariini said...

Vispaamista ei olla vielä (kai?) testattu, eikä pinjansiemeniä kovempien pähkinöiden mylläämistä, mutta pitää jatkaa koeajamista tulevalla viikolla.

Jos teillä (tai jollakin muulla) on mielessä jokin tietty juttu, mitä voisimme tuolla vehkeellä kokeilla, niin pankaa reseptiä tulemaan. Esim. jokin intialainen ruoka voisi maustetahnoineen maistua!

 
At 20/10/08 00:07, Blogger Pippurimylly said...

Ohjekirjassa taidettiin toppuutella möyhimästä kaikkein kovimpia pähkinöitä, mutta yleensä ne on kirjoitettu niin holhoavasta näkökulmasta, että ohjeistukseen nähden pykälää tai paria rajumpia toimia uskaltaa harjoittaa.

Mepäs otamme tosiaan koeajon kovemmilla pähkinöillä ja mausteilla, vaikkapa juuri jonkinlaisen tahnan!

 
At 20/10/08 11:57, Blogger Meri, Helsinki said...

Minä ainakin omalla vastaavahkollani pistelen huoletta pähkylöitä murskaksi ja tahnaksi ilman ongelmia. Ainoa mikä on joskus koitunut ongelmaksi on liian "tiivisrakenteinen" tuote, jolloin jumittaa ja pitää lisätä nestettä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails