keskiviikkona, joulukuuta 19, 2007

Aasialaisia pikkuannoksia

Pitkällisen jahkailun ja joskus-sitten -lykkäämisen jälkeen saimme viimein valmistettua ainaisen yhden varsinaisen pääruoan sijasta kolme pienimuotoista, Aasian-henkistä naposteluannosta. Kaivatun viimeisen kipinän antoi BBC GoodFoodin tämän joulun numero, jossa esiteltiin sopivasti nippu pikkusyötävää.

Useamman lämpimän, yhtä aikaa tarjottavan ruokalajin synkronoiminen osoittautui haastavammaksi kuin ennalta ajattelimme. Moniajokokkaustohinan keskellä mossahtanut keittiön sulake kostautui teriyaki-tonnikalavartaiden kevyen karrelle palamisen muodossa. Onneksi niistä otetut kuvatkin epäonnistuivat niin, että päältä hiiltyneisiin ja sisältä liian kypsiin vartaisiin ei tarvitse palata enää edes muistoissa! Muut kaksi ruokaa onnistuivat hienosti ja tonnikalavartaatkin olisivat huolellisemmin valmistettuina varmasti sopineet kokonaisuuteen ongelmitta.

Sitrus-sobanuudelit valmistuivat erittäin nopeasti ja vaivattomasti, wrapit veivät oletettua enemmän aikaa ja tonnikalavartaat jotain siltä väliltä. Joka tapauksessa ainakin yksittäisinä annoksina jokainen näistä syntyy hyvinkin kätevästi ja vaivatta.

Seesamihärkäwrapit

öljyä
200 g häränpihviä, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 punainen paprika, ohueksi suikaloituna
2 valkosipulinkynttä, ohueksi viipaloituna
2 cm pätkä inkivääriä, ohuiksi suikaloituna
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
salaattisikuria tms. käärimiseen sopivaa vihreää

Kuumenna öljy suurella pannulla kunnolla lämpimäksi. Paista siinä lihaa ja paprikaa muutaman minuutin ajan niin, että molemmat saavat hyvän värin ja liha kypsyy läpikotaisin. Lisää sitten valkosipuli, inkivääri ja seesaminsiemenet - ja paista vielä pari minuuttia hämmennellen ahkerasti, jotteivät nämä viimeiseksi lisätyt, herkimmät ainekset pala.

Lisää soijakastike ja pari ruokalusikallista vettä. Anna kupluttaa muutaman minuutin, kunnes kastike hieman sakenee. Norota lopuksi päälle seesamiöljy.

Revi salaatista napakoita lehtiä sopivaksi näkemääsi muodostelmaan tarjoiluvadille tai vaikka suoraan ruokailijoiden lautasille. Lusikoi jokaiselle vähän härkäseosta ja pikkumäärä paistolientä. Nautitaan lämpimänä!

Toinen, ehkä seurustelutyyppiseen ruokailuun vielä passelimpi variantti on kattaa pöytään kastike ja paistoliemi eri astioissa ja viereen kokonainen salaatti tai kaali. Jokainen repii sitten parhaaksi näkemänsä lehdet vehreästä kerästä ja täyttää ne ruokahalunsa mukaisella määrällä lihaa.

Teriyaki-tonnikalavartaat

vajaa desi teriyaki-kastiketta
250 g tonnikalafilettä
öljyä
mango, kuorittuna
3 kevätsipulia

Teriyaki-kastikkeen voi ostaa valmiina tai tehdä itse soijasta, mirin-kastikkeesta (tai makeasta sherrystä) ja ripauksesta sokeria. Teitpä kummin tahansa, tonnikalaa marinoidaan alkuun teriyakissa 1-2 tuntia.

Kuumenna öljy pannulla, ota kalat marinadista (säästä marinadi!) ja kuivaa ne paperilla. Paista öljyssä pari minuuttia per puoli niin, että keskusta jää vielä punaiseksi. Poista kalat pannulta, kaada tilalle marinadi ja 2-3 rkl vettä. Kiehauta ja anna kupluttaa muutama minuutti - ja siivilöi sen jälkeen dippikastikkeeksi sopivaan tarjoilukippoon.

Tässä vaiheessa ei sitten kannata laittaa sitä kamelin selän katkaisevaa vedenkeitintä päälle, jos kaikki muutkin töpseleihin ja jatkojohtojen perään kytketyt sähkölaitteet hurisevat jo täysillä. Jos tonnikala jää pannulle sulakkeenvaihdon ajaksi, se voi pannun kuumuudesta riippuen olla sähkön palattua hyvinkin erinäköinen kuin lähtötilanteessa.

Leikkaa tonnikala, mango ja kevätsipulit suupalojen kokoisiksi lohkoiksi. Varrasta suupalat joko pieniksi yksi jokaista -tyylisiksi cocktailtikuiksi tai pidemmiksi vartaiksi. Tarjoile marinadi-dipin kanssa.

Sitrus-sobanuudeli

250 g soba-nuudeleita
4 kevätsipulia silputtuna
1 lime, mehu puristettuna ja kuori raastettuna
2 rkl soijakastiketta

Keitä nuudelit paketin ohjeiden mukaan (meillä taisi GoodFood-lehden seitsemän minuutin approksimaatio toimia hyvin). Huuhtele nuudelit sitten kylmän veden alla, kunnes ne ovat jäähtyneet.

Kuivaa jäähdytysvesi, laita nuudelit kulhoon, lisää sipuli, limemehu, -kuori ja soija. Hyssytä ainekset sekaisin, ja valmista on!

2 Comments:

At 20/12/07 14:30, Blogger Ville said...

Hyvännäköistä settiä! Aasialaisia makuja pitäisi kokkailla enemmänkin.

 
At 20/12/07 18:37, Blogger Rosmariini said...

Oli kyllä hyvää. Seuraavana päivänä olisi tehnyt mieli syödä taas samaa, kun noihin makuihin ehti tykästyä ihan tosissaan. GoodFoodin aasialaisen illan ohjeistukseen sisältyi lisäksi ainakin lohisushia sekä kurkku-retiisisalaattia, jos en nyt ihan väärin muista.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails