Perunalastut
Kun ketsuppikeskustelu eteni pohtimaan sitä, mitä perinteisesti kaupasta hankittavia tuotteita voi tehdä uskottavasti kotioloissa, päätimme kokeilla useassakin lähteessä reseptoituja perunalastuja. Valmistaminen oli äärimmäisen yksinkertaista ja lopputulos ehkä yllättävänkin herkullinen! Uunista noukitut sipsit vastasivat lähinnä kaupan Kartanon perunalastuja ym. hieman rouheampaa tavaraa kuin Pringles-henkiset tärkkelysmassapuristeet.
Yhdestä suurehkosta perunasta tuli aika tasan pellillinen lastuja. Pesin ja harjasin perunan, mutten kuorinut. Siivutin potaatin juustohöylällä varsin ohuiksi lastuiksi, jotka sitten asettelin vieri viereen pellille leivinpaperin päälle. Varmaan tähän tarkoitukseen löytyisi häävimpikin keittiölaite, mutta arkinen juustohöylä tuntui tekevän oivaa siivua. Sivelin perunat kauttaaltaan kevyelti oliiviöljyllä ja rouhin pintaan suolaa & pippuria. Toisessa kuvassa on juuri tässä vaiheessa olevien perunaviipaleiden loputon jatkumo uunipellillä. Myös tilliä, chiliä, yrttejä ym. voi ja kannattaa varistaa perunoiden pintaan, jos tykkää maustelastuista. Meillä Rosmariini on jos minkälaisten maustesipsien perään. Itse suosin perinteistä, suolalla maustettua varianttia.
Paistoin pellillistä 180-asteiseksi lämmitetyssä uunissa ylätasolla aika tarkkaan 20 minuuttia. Paistoaika riippuu lastun paksuudesta eli käytännössä juustohöylästäsi. Valmista on, kun pinta saa aavistuksen ruskeaa väriä muttei vielä pala karrelle. Tarkkana poikana viimeistelin tuotteiden esteettisyyden vielä valuttamalla talouspaperin päällä kuiviksi ne yksilöt, joiden pinnalla oli uunista otettaessa jäljellä näkyvää öljyä.
Uunituoreet naksut tosiaankin yllättivät pastanjauhajat vastaamalla ihan kelpo lailla kaupan tavaraa. Lienee ajattelematon tai liian kokeilunhaluton kokki sisällemme aina kuvitellut, että sipsi on mahdollista valmistaa vain sipsitehtaassa. Alakuvasta näkyy, kuinka läpikuultavan rapsakoiksi oliiviöljy ne uunissa paistoi. Ja ei, ne eivät palaneet hassun pistemäisesti karrelle vaan mustat täplät ovat pippurirouhetta.
Yhdestä suurehkosta perunasta tuli aika tasan pellillinen lastuja. Pesin ja harjasin perunan, mutten kuorinut. Siivutin potaatin juustohöylällä varsin ohuiksi lastuiksi, jotka sitten asettelin vieri viereen pellille leivinpaperin päälle. Varmaan tähän tarkoitukseen löytyisi häävimpikin keittiölaite, mutta arkinen juustohöylä tuntui tekevän oivaa siivua. Sivelin perunat kauttaaltaan kevyelti oliiviöljyllä ja rouhin pintaan suolaa & pippuria. Toisessa kuvassa on juuri tässä vaiheessa olevien perunaviipaleiden loputon jatkumo uunipellillä. Myös tilliä, chiliä, yrttejä ym. voi ja kannattaa varistaa perunoiden pintaan, jos tykkää maustelastuista. Meillä Rosmariini on jos minkälaisten maustesipsien perään. Itse suosin perinteistä, suolalla maustettua varianttia.
Paistoin pellillistä 180-asteiseksi lämmitetyssä uunissa ylätasolla aika tarkkaan 20 minuuttia. Paistoaika riippuu lastun paksuudesta eli käytännössä juustohöylästäsi. Valmista on, kun pinta saa aavistuksen ruskeaa väriä muttei vielä pala karrelle. Tarkkana poikana viimeistelin tuotteiden esteettisyyden vielä valuttamalla talouspaperin päällä kuiviksi ne yksilöt, joiden pinnalla oli uunista otettaessa jäljellä näkyvää öljyä.
Uunituoreet naksut tosiaankin yllättivät pastanjauhajat vastaamalla ihan kelpo lailla kaupan tavaraa. Lienee ajattelematon tai liian kokeilunhaluton kokki sisällemme aina kuvitellut, että sipsi on mahdollista valmistaa vain sipsitehtaassa. Alakuvasta näkyy, kuinka läpikuultavan rapsakoiksi oliiviöljy ne uunissa paistoi. Ja ei, ne eivät palaneet hassun pistemäisesti karrelle vaan mustat täplät ovat pippurirouhetta.
43 Comments:
Täytyy kokeilla, kun seuraavan kerran iskee sipsinhimo. Hyvältä näyttävät.
Jostain lehdestä luin, että bataatista tai porkkanastakin tulee hyviä sipsejä.
Yllättävän hyviä olivat kyllä. Ja määräkin oli pienperheeseemme sopivankokoinen - vaikka pellille siipaloitiin yksi ainoa peruna. Kyllästyttää, kun kaupoissa on nykyään naksuja enimmäkseen vaan niissä megakokoisissa pusseissa.
Bataattisipsit voisivat ollakin muuten aika hyviä.
Hih, tuo voi olla jo aika haastava yhdistelmä. :) Meikäläiselle taas uppoaisivat parhaiten etikkasipsit.
Haa, näitähän täytyy kokeilla lähiaikoina. Joku meillä on nimittäin perso sipseille, ja omatekoisia syödessä olisi ehkä parempi omatunto... Mahtaako olla väliä sillä ovatko käytetyt perunat kiinteitä vai jauhoisia?
Meidän pottu oli ihan tavallinen, melko kiinteä keittopottu. Ensi kerralla ajattelin kokeilla piruuttani vähän jauhoisempaa, josko lajikkeella on lopputulokseen havaittavaa vaikutusta. Kohtuukiinteällä onnistui kuitenkin hyvin - siitä on vasta kokemuksia!
Hei näitä on ehdottomasti kokeiltava lähiaikoina. MAhtavaa! Kiitos ohjeesta.
Wow, your site is so inspiring...now if I only spoke Finnish...
Rachael, thanks! We've been reading your site and testing your recipes a lot. It's always a good time to start one's Finnish studies... :)
Marie: Ole hyvä vaan. :)
Tuli mieleen, että sinullahan oli blogissasi vähän aikaa sitten Dajm-ohje! Sarjassamme näitä, "enpä tiennytkään, että semmoistakin voi tehdä itse". Vaikka en muuten juuri suklaasta perusta, niin Dajm on kyllä ihan hyvä pötkö.
Kuulostaapa hyvältä ja aika helpoltakin. Näitä on pakko kokeilla. Varsinkin kun meillä on nyt opiskelujen lomassa, jos jonkinmoisia kekkereitä. Näitä tarjolle!!
Tulipa vielä mieleen, että tässä reseptissä öljysuihkepullo on varmasti erittäin käyttökelpoinen. Suosittelen hankkimaan ihan muutenkin, jos jollakin ei sellaista ole. Itselläni on OBH-Nordican puteli.
Pippurimylly eli keittiömme välineurheilija on itse asiassa tuommoisesta suihkeputelista haaveillutkin. Samoin jostain semmoisesta silikonisysteemistä, jolla voi kostuttaa uunissa olevaa paistia... :-0
Mukavia kekkereitä!
Wow! Näitä on pakko kokeilla! Haluaisin kokeilla nyt heti mutta viimeiset perunat upposivat päivän keittoon. =/ Mutta ehkäpä huomenna sitten!
Harmin paikka, että perunat ehtivät loppua! Näihin tarvitsee kuitenkin vain yhden perunan (jos tekee vain yhden pellillisen), ja värkkäämisen vaivakin on ihan mahdottoman pieni. ;)
Mitä oliiviöljyä muuten käytitte? Ihan normikamaa vai jotain ekstravirkiiniä? Tunnen maun jo suussani...
Käytimme ihan tavallista perus-oliiviöljyä. Tällä kertaa merkki taisi olla Drupa. Yleensä ostan Bertollia, mutta viime aikoina olen pakottanut itseni kokeilemaan muitakin, jotta olisin se vierivä kivi :)
Mikä ettei ekstraneitsytkin kävisi yhtä lailla, mutta kun tämä kerran oli ensimmäinen sipsierä, pyrimme aika neutraaliin makuun. Jatkossa voisi hyvin kokeilla vähän voimakkaampia mausteita ja öljyjä. Tykkään käyttää perus-oliiviöljyä paistamiseen ym. kuumennus-ruoanlaittoon ja ekstraneittä esim. salaattien päälle.
Tulipahan tehtyä sipsejä eilissä iltana. Kolme normaalia pottua sain pellille mahtumaan. Näitä ei tule ainakaan syötyä kerralla kun ei jaksa montaa pellillistä alkaa peräjälkeen paistelemaan.
Hyviä olivat ja pitää koettaa tehdä noita eri mausteilla joskus. Nyt oli ihan vaan suolaa ja mustaapippuria.
Perunalastuissahan on monesti just se, että pari ekaa kourallista maistuvat hyvälle, mutta sitten alkaa ärsyttää se niiden rasvaisuus ja tunkkaisuus. Näin pienen satsin kanssa ei ehtinyt tulla sitä harmitusvaihetta ollenkaan - etenkään, kun eivät olleet niin rasvaisia kuin kaupan sipsit monesti ovat.
Niin, ja kiitokset taas kommentista! Aina yhtä mukava kuulla, miten nämä kokeilut muilla ovat onnistuneet. Näissä lastuissakin oikea paistoaste lienee todella tärkeä - etteivät jää liian löysiksi tai toisaalta nämä mahtavat kärähtää helposti, jos ei kurki uuniin tarpeeksi usein.
Dääm! Oli kyllä niin houkutteleva ohje että pakko oli testata. Pari pellillistä. Toiseen ihan suola-pippuri mausteet ja toiseen suolaa ja chiliä. Ja hitto että oli loistavia naksuja!!
Ja saattaapa olla niin että ostosipsit vähenee tästä huushollista :D
Niin. Ja tuo uuniryökäleemme kun paistaa ikävän epätasaisesti, niin meinasi ensimmäinen pellillinen mennä kuralle. Taaimmaiset olivat palaa ja etummaiset jäivät löysiksi. Keskisatsi oli ihan bueno. Seuraava pellillinen olikin sitten hieman etupainotteinen. Eli kyllä se on opeteltava näiden teko ihan uunikohtaisesti. Aikoineen ja lämpötiloineen. :)
Hienoa kuulla, että onnistui, pieniä alkuvaikeuksia lukuun ottamatta. Uuneissa on kyllä kamalasti eroja. En ole vielä kovinkaan sinut oman uunini kanssa, vaikka olen sillä kohta jo kolme vuotta kokannut. Uunissa olisi kiertoilmatoimintokin, jolla kai saisi tasaisempaa paistopintaa, mutta minä olen aina sen kanssa käräyttänyt ruokani, joten sitäkään ei tule enää käytettyä. (Ilmeisesti lämpötilan pitäisi olla kiertoilmauunissa pykälän ohjeistettua alhaisempi...)
Saapa nähdä, romahtaako Suomen perunalastuteollisuus nyt ihan kokonaan. ;)
Justiinsa meni pellillinen uuniin. Joululahjaksi saamallani mandoliinilla väänsin niistä lähes autenttisia sipsejä poimuilla ja uunissa ne kärventyy nyt. Kiitoksia tästä vinkistä.
Minäkin kokeilin, toiset paistui liikaa ja toiset jäi raaoiksi, harjoitus tekee mestarin. Ihana tämä blogi, tulee varmasti käytettyä enemmänkin, nytkin jo kinkkupastakastikkeen tein. Kiitos teille, ihanaa kun löysin tänne vahingossa!:)
Kokeilin parikin kertaa mutta sipsit jäivät liian lötköiksi. Ekalla kerralla käytin reilummin öljyä ja toisella kerralla vaan ihan pikkusen. Sitten kun pidin vähänkin pitempään niin kärähtivät. Pitäisiköhän käyttää hieman paksumpia siivuja? Nuo paloivat jossain 15 minuutissa. Entä kannattaako öljyä käyttää reilusti vai vaan ihan hieman?
Kyllä sitä öljyä saa ihan kohtuudella olla, jotta lastuista tulee rapeita - ei kuitenkaan niin, että perunat ihan uivat. Jos sipsit meinaavat palaa, voisi tosiaan kokeilla veistellä niistä hitusen paksumpia. Voi myös kokeilla pudottaa uunin lämpötilaa hieman. Uuneissa on nimittäin yllättävän isoja eroja. Harvoin se nupista kierretty lukema vastaa kovinkaan tarkasti luukun takana vallitsevia olosuhteita.
Ohjeessaluki, että perunat pitää voidella vasta pellille laittamisen jälkeen. Pitääkö ne siis voidella molemmin puolin vai vain yhdeltä puolelta?:):)
Riittää, kun päältä öljyää. Onnea perunalastujen kanssa!
Joo kiitos tiedosta :D
Taidanpa tekaista illalla pari pellillistä =)
Koitettiin taas tehdä sipsejä, mutta vaikka mitä tehtäisiin, niin sipsit jää aina pehmeiksi. Missäköhän on vika?
Ollaan kokeiltu laittaa öljyä vähän ja paljon, pidetty uunissa kauan ja ei niin kauan. Ja tehty vaikka minkä paksuisia sipsejä, mutta aina ne jää vaan pehmeiksi.
Ikävää, että tulee pehmoista :( Valutitteko sipsit huolella talouspaperin päällä otettuanne ne uunista? Jos sitä ei tee, niiden pintaan jää helposti vielä vähän öljyä, joka sitten jäähtyessään nahistaa ja pehmentää naksut.
Kerran valutettiin uunista tulon jälkeen, mutta ei se auttanut. Sipsit tulevat uunista kyllä hyvän näköisinä, mutta pehmeinä.
Täytyy vaan jatkaa harjoittelua, ehkä me jonain päivänä onnistutaan. :)
Täälläkin kokeiltiin, ensimmäiset jäi pehmeäksi, toiset kärähti... kolmas kerta toden sanoo, toivotaan :)
morientes! heräsi kymysys että mitä perunaa käytit? täällähän on varsinaisia kati nappoja. pitääpä kokeilla omia sipsejä, vaimo kun rohmuu niitä! jos tulee hyviä niin anopille en kyllä tarjoa :D
Kalamies! Taisi olla jotain ihan tavallista perusperunaa - ei ihan jauhoisimmasta päästä, muttei kaikkein kiinteintäkään. Normaali "keltainen" ruokaperuna toiminee ihan hyvin. Ja kai sitä nyt kannattaa vähän anoppiakin muistaa, jos tosi hyviä tulee :) Onnea kokkailuihin!
Minä, johon sipsit uppoavat jopa aamupalaksi, innostuin tästä ja aion todella kokeilla sen toimivuutta! Pottut jo kaapissa odottelevat!
Mulla jäi sipsit leivinpaperiin jumiin :( Mistähän johtuu..
Ja mitä luulet? Auttaisikohan epätasaista paistotulosta uunin säätäminen kiertoilmalle?
No näinhän se käypi. Tein sipsejä ja niistä tuli ihan veteliä, mutta tais unohtua paistaa uunin ylätasossa :P. Vähän kärähtäneet olivat mukavan rapsakoita mutta eivät niin maistuvia.
Justiinsa laitoin satsin uuniin, 3 keskikokoista mahtui pellille. Laitoin valkosipulioliiviöljyä, aromisuolaa, pablo-mexican maustetta ja vielä vähän chilimaustetta. Tykkään mausteisesta...jos olis ollut juustoraastetta olisin kokeeksi heittänyt sitäkin osaan. Saas nähdä mitä tulee :) ylätasolle laitoin, joten varmastikin hyviä.
Kuulostaa tosi hyviltä! täytyy koklata. Nimittäin kaupasta kun ostaa niin niitä vaan jotenkin tulee rohmuttua! mutta miten sais sourcream union eli hapankerma valkosipuli???
Hyvä kysymys. :) Oma mielikuvitukseni ei kyllä tuohon hapankermaan ihan riitä.
tietenkin dippikastikepussilla!:)
täytyykö perunalastuja kääntää koska muissa ohjeissa luki että molemmin puolin paistetaan uunissa 15 min?
Anonyymi - emmepä kyllä ole käännelleet, ja hyvin ovat paistuneet. Kun tekee lastuista riittävän ohuita, ne tuntuvat paistuvan käytännössä kauttaaltaan samalla kertaa.
Kiitos hyvästä ohjeesta. Oma versio löytyypi blogista:
http://paahtaja.vuodatus.net/blog/3159394/perunalastut-uunissa/
Lähetä kommentti
<< Home