Japanilainen fondyy
Uusimmassa Etiketti-lehdessä oli niin mukava Fondyy-artikkeli, että innostuimme viikonloppuna kaivamaan taas omankin patamme kaapin kätköistä. Perinteisen juustofonduen ja leipäpalojen sijasta pataan dippailtiin tällä kertaa raakaa tonnikalaa, lohta sekä siitakesieniä. Hyväntuoksuinen liemi syntyi japanilaisesta soijasta, sakesta, sokerista sekä sipulista.
Kalasta leikattiin sopivia suupaloja, joita sitten yritettiin asetella tarjolle mahdollisimman japanilaishenkisesti (kuvat ovat Pippurimyllyn ottamia). Fondyyn ohje on poimittu Alkon reseptiarkistosta, mistä löytyy runsaasti muunkinlaisia herkkureseptejä:
Japanilainen fondyy
1 dl vettä
1 dl japanilaista soijakastiketta
1 dl sakea tai kuivaa sherryä
1 dl sokeria
1 dl hienonnettua kevätsipulia
Lisäksi:
300 g tuoretta tonnikalaa
300 g lohifileetä
Wasabikastike:
1 1/ 2 dl ranskankermaa
1–2 tl wasabitahnaa
2 tl limetin mehua
1/ 2 tl suolaa
Japanilaisiksi fondyypaloiksi sopivat:
Katkaravun pyrstöt
Siitakesienet
Tofu (kiinteä)
Tarjolle myös:
Riisiä
Wasabikastiketta
Soijakastiketta
Garia, marinoitua inkivääriä
Valmistusohje:
Kiehauta kattilassa vesi, soija, alkoholi ja sokeri. Nosta kuuma liemi tulisijan päälle ja lisää hienonnettu kevätsipuli. Leikkaa tonnikala ohuiksi viipaleiksi ja lohifilee kuutioksi. Valmista wasabikastike sekoittamalla aineet keskenään. Asettele kalapalat kauniisti tarjolle ja kasta niitä kuumaan liemeen.
Tarjoile wasabi-, soijakastikkeen ja riisin kanssa.
Marinoitu inkivääri puhdistaa kitalaen suupalojen välissä, jotta erilaiset makuvivahteet pääsevät parhaiten esille.
Suunnitelmissamme on ollut jo pitempään tehdä jolloinkin shabu-shabua (eli näin oululaisittain sapu-sapuskaa), mutta siihen ei ole vielä sattunut sopivaa ohjetta vastaan. Ja nyt kun olemme päässeet suklaisten jälkiruokien makuun, niin suklaafonduekin voisi olla melkoisen kova sana.
8 Comments:
No, oliko fondyy hyvää vai ei? ;) eli kannattaako kokeilla perässä...?
slurps, mitä kuvia!
Todella herkulliset kuvat. Hyvät ja raikkaat värit.
Tuo fondyyliemi oli todella herkullinen, ja minä tykkäsin kastaa sinne etenkin lohta ja sieniä. Tonnikala ei mielestäni toiminut yhtä hyvin, mutta kyllähän sekin näytti pöydästä katoavan. Tofu olisi ollut kiinnostava lisä, mutta se ei muistanut lähteä kaupasta mukaan.
Noissa kylmissä sooseissa toimi hyvin makea chilikastike, ja samoin tietenkin tuo itse tehty wasabikastike.
Minäkin ihastuin noihin kuviin heti kun ne kameran näytöllä näin. Mukava makromeininki.
Niin, ja taas pitää muistaa korostaa sitä, että kalojen pitää olla tähän sapuskaan jälleen kerran tuoreita, kun ne kuitenkin periaatteessa raakana vedetään.
(Sen siitä saa, kun bloggaa keskellä yötä. Ei hoksaa sanoa mitään olennaista.)
Minä taas kyllä tykkäsin tonnikalasta eniten. Kun sen leikkaa siivuiksi, kypsyyttä on helppo säätää halunsa mukaan. Kiehuva liemi kypsentää ohuen siivun haluttaessa nopeasti vaikka läpi asti. Pikainen kastaminen tuottaa pinnalta aavistuksen verran kypsyneen mutta sisältä punaisen (ja vielä raikkaan viileän!) tuloksen.
Niin ja kiitoskiitos, kiva että kuvat kelpaavat!
Viimeksi, kun etsin suklaakakun reseptiä, tämä teidän hakutoiminto oli niin erinomainen, että ajattelin kokeilla taas :)
Tekisi kovasti mieli jotain intialaistyylistä, missä olisi paljon pinaattia. Ainahan voi itse keksiä jonkin sörsselin, mutta nyt olisi fiilistä oikein seurata reseptiä. Onko hyviä ja koeteltuja vinkkejä?
Antti saa vastata myös :) Ja muut kans!
Nyt meni reseptijukeboxi pahemman kerran jumiin. :) Ajattelin just tässä yhtenä päivänä, että pitäisi alkaa tehdä enemmän pinaattisapuskoja, kun meillä ei käytetä pinaattia juuri koskaan mihinkään. Joten siinä mielessä kysymyksesi on tällä hetkellä varsin kiintoisa. Samoin intialaistyylisiä herkkuja (myös kasvissellaisia) voisi laittaa enemmänkin.
Hmmm... Pitäisiköhän käydä vakoilemassa muista ruokablogeista mahdollisia kuvaukseesi sopivia reseptejä. Palailen lähiaikoina asiaan, jos löydän jotain kokeilemisen arvoista.
Lähetä kommentti
<< Home