perjantaina, joulukuuta 23, 2005

Joulukinkku leivinuunissa

Leivinuuni on loistava tapa valmistaa perinteinen ja maukas joulukinkku. Kookas kinkku vaatii pitkän kypsytyksen miedolla lämmöllä - eli juuri sitä mitä iso, kuumaksi lämmitetty kivimassa pystyy tarjoamaan. Pastanjauhajien tämänvuotinen kinkku on tätä kirjoittaessa vielä eteisessä odottamassa leivinuunin lämmön tasaantumista. Itse jauhajat istuvat sohvalla pitämässä peukkuja, että kinkku onnistuisi yhtä hyvin kuin viime jouluna. Se oli nimittäin mitä suussasulavinta sianlihaa!

Periaatteessa kinkun paistaminen on hyvin helppoa. Tarkkaillaan vain lämpötilaa kinkun paksuimmasta kohdasta ja paistetaan sen mukaisesti. Pari asiaa on kuitekin syytä pitää mielessä. Ensinnäkin, kinkkua ei kannata laittaa uuniin ihan heti hiilloksen hiipumisen jälkeen. Tuore uuni on kinkulle liian kuuma. Tuloksena olisi pinnalta palanut, sisältä raaka liha. Jos on organisoinut asiat etukäteen huolella niin, että alun kuumalle lämmölle on käyttöä, kannattaa siinä paistaa leipää tai vaikka torttuja. Kun lämpö tippuu alemmas (jonnekin 150 asteen tienoille), voi kinkun laittaa uuniin. Sähköuunissa kinkku paistetaan tyypillisesti 125 C:n tienoilla, mutta leivinuunin kanssa on muistettava, että paistolämpötila laskee vähitellen sitä mukaa, kun uuni luovuttaa siihen varautunutta lämpöä. Hieman korkeampi alkulämpötila on siis ok.

Kinkku kannattaa laittaa uuniin matalassa vuoassa tai reunallisella leivinpellillä, mikäli sopiva vain löytyy. Näin paistoliemi saadaan talteen esim. kastikkeen valmistusta varten. Sitten vain odotellaan. Suuntaa-antava sääntö on, että aikaa kuluu tunti per kinkkukilo. Kannattaa kuitenkin joko tökätä uuninkestävä paistolämpömittari syvälle kinkkuun heti alussa tai avata uuni säännöllisesti ja mitata lämpötila esim. digitaalisella keittiölämpömittarilla.

Oppikirjat sanovat, että kinkku on valmis 75-77 C:ssä. Kinkun oikea kypsyys on kuitenkin hyvin subjektiivinen ja väittelylle altis aihealue. Pastanjauhajien mielestä kinkku on parhaimmillaan hivenen "ylikypsänä", n. 80-82 C:ssä. Silloin se on murenevan rapeaa ja suussasulavaa eikä harmaan nihkeää kuten kaupan tyhjiöpakatut leikkeleet.

Kun kinkku on haluamassasi kypsyydessä, sen voi halutessaan vielä kuorruttaa. Perinteinen sinappihuntu syntyy, kun sivelee kinkun reilulla kerroksella sinappia (ei mielellään kovin makeaa, esim. Turun vihreä on hyvä) ja ripottelee päälle korppujauhoja. Jos oikein haluaa tuunata, voi kuorrutteeseen painella neilikoita. Tässä vaiheessa leivinuuni on valitettavasti hiipunut liian kylmäksi, joten kuorrutus on viimeisteltävä sähköuunissa. 250 C ja niin pitkään, että pinta on kauniin värinen. Tähän menee tyypillisesti 10-15 minuuttia, kinkusta ja uunista riippuen.

25 Comments:

At 24/12/05 00:21, Blogger Antti said...

Oih, joka kerta kun luen teidän leivinuunista, sydämessä häivähtää pieni kade :) Toivottavasti kinkkunne onnistuu, itse suunnistan aamulla kakkuineni vanhempien herkkupatojen ääreen. Voi kun kinkku paistettaisiin vasta tänä yönä niin aamulla olisi vielä herkullista, kuumaa lihaa salaa naposteltavaksi ;)

Oikein hyvää joulua ja kiitokset mahtavista kirjoituksista!

 
At 24/12/05 09:14, Blogger Rosmariini said...

Leivinuuni on kyllä joulukinkun (sekä pääsiäislampaan) paistossa ihan ykkönen.

Kiitoksia mukavasta kommentista ja oikein hyvää joulua myös sinne etelään! Kakkusi ovat näyttäneet todella herkullisilta, joten perheellesi tulee takuulla maistuva joulu.

 
At 18/12/07 21:08, Anonymous Anonyymi said...

Ihanaa löytää tällainen juttu joulukinkusta leivinuunissa juuri nyt kun olen menossa mökille paistamaan kinkkua eka kertaa. Kerron sitten, miten onnistui...

 
At 18/12/07 23:07, Blogger Rosmariini said...

Kerro ihmeessä! Meillä tuli viime vuonna joulukinkusta kyllä niin käsittämättömän ihanaa, että odotukset ovat jälleen kerran hyvin korkealla. Mukavia joulunaluspäiviä ja runsaasti leivinuunin lämpöä sinne!

 
At 22/12/07 20:18, Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Mukavaa, kun löytyi kinkupaisto-ohje leivinuunille. Olen myös todennut saman, että alkulämpötila kinkulle saa olla kuumempi kuin sähköuunissa. Itse laitoin nyt 175 asteeseen ja ehdottomasti paistopussiin, niin silloin se ei kuivu.
Rohkeasti vaan paistamaan kinkku leivinuunissa.

 
At 22/12/07 22:22, Blogger Rosmariini said...

Täälläkin uuni parhaillaan lämpiää, eli aamulla saadaan toivon mukaan maistiaiset sopivan ylikypsästä kinkusta. :)

 
At 12/9/08 14:15, Anonymous Anonyymi said...

Vaikka täsä kinkku-postauksesta on jo aikaa (eikä joulu ole nyt edes vielä ovella, niin heitän silti vielä kommentin:
oletteko kokeilleet joulukinkun paistamista ruiskuoressa? Moni laittaa kinkun uuniin paistopussiin tms. mutta universumin paras joulukinkku tulee kun sen pistaa leivinuunissa (kuten ap tekstissä kerrotiin), mutta sen päälle laitetaan ennen paistoa n. 1 cm paksuiseksi kaulittu ruistaikina. Taikina tehdään kuten karjalanpiirakoihin ja kukkoihinkin ihan vaan ruisjauhosta ja vedestä, mukaan voi laittaa ripauksen suolaa. tarkkoja ainesuhteita ei ole, sillä nykyään sen pyöräyttäminen onnistuu mutu-tuntumalla. Kilosta jauhoja saa jo isollekin kinkulle kuoren. Kun kuori on kinkun päällä, voi sen vielä "tasoitella" veden avulla siläksi, aivan kuten koulun kuvaamataidon tunneilla savitöitä tehdessä. Sitten vain kinkku uuniin, nesteet ei haihdu uunissa, kodin valtaa makoisa ruisleivän ja kinkun tuoksu ja kun kinkku on sopivan kypsää, ja kinkku pois uunista, kuori otetaan pois kinkun päältä ja syödään sitä kunnon voin kanssa esim. joulupuuron kera. Tämän jälkeen kinkulle tehdään normaalit sinappihunnut jne. ja juhlapöydän kunkku on valmiina.

Ruiskuori on perintö-perinne ainakin iso-isomummoni ajoilta meidän suvussa ja peräisin Itä-Suomesta - kukkojen valtakunnasta.

 
At 12/9/08 17:00, Blogger Rosmariini said...

Yksi tuttumme kerran kehuikin tuommoista ruistaikinoitua joulukinkkua aivan ylivoimaiseksi, joten suuret kiitokset vinkeistä. Pakko päästä joskus kokeilemaan.

 
At 16/12/08 16:35, Anonymous Anonyymi said...

Ihan kateeksi käy!
Täällä Saksassa meillä ei ole leivinuuneja. Mutta toinen asia ei yhtään häiritse: Ei täältä saa "valmiita" pakastekinkkujakaan, niinkuin Kotosuomesta. Mutta sepäs tarjoaa tilaisuuden käyttää tuoretta sianlihaa, "Schlägel", tuolta sikatilalta, ja suolata se itse kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, pari viikkoa siihen menee. Ja vaikka ei ole muurattua leivinuunia, sähköuunissakin tulee loistava kinkku. Ja varmasti tietää mistä se on kotoisin! Kyllä sianlihan laatu täälläkin on hyvää kun se on sitä "puhdasta kotimaista".

 
At 21/12/09 13:02, Anonymous Olli Oksa said...

Loistavaa, rohkenen tämän blogikirjoituksen paistamaan kinkkuni mahtavassa leivinuunissani!

 
At 21/12/09 13:05, Anonymous Olli Oksa said...

Ääh, jouluhösellys jo sotkee kirjaimet näppäimistöllä, tarkoitin tietenkin, että rohkenen paistamaan kinkkuni leivinuunissa tämän blogikirjoituksen rohkaisemana. Kiitos ja anteeksi.

 
At 21/12/09 15:06, Blogger Pippurimylly said...

Onnea kinkunpaistoon vaan! Maltilla vaan, niin hyvä tulee. Kannattaa odotella, että kipakin lämpö haipuu uunista ennen kuin työntää kinkun sisään.

 
At 28/12/09 13:41, Anonymous Anonyymi said...

Kiitokset ensin kivasta blogistanne! Monia ruokablogeja ei ahkerinkaan keittiönikkari jaksa seurata, mutta tätä kylläkin. Kolmisenkymmentä vuotta kotikeittiötä pyörittäneenä on tullut kokeiltua kinkkuakin jos vaikka millä tavalla. Yksi on ollut ylitse muiden: kinkku ruiskuoressa paistettuna. Huoneenlämpöinen kinkku piilotetaan ruisjauhoista ja vedestä tehtyyn taikinakuoreen. Taikina saa olla muovailuvahamaisen paksua. Veteen kostutetuilla käsillä taputellaan kinkun päälle noin sentin paksuinen taikinakerros. Alkulämpö saa olla uunissa rapsakka noin puolen tunnin ajan. Sitten lämpö pudotetaan 150-175 asteeseen - minulla ei ole leivinuunia. En ole käyttänyt paistomittaria, mutta mikäpä estää. Paistuvan ruiskuoren ja kinkun yhteistuoksu on huumaava. Kuori on kivaa naposteltavaa sitten, kun se on poistettu lämpimän kinkun päältä.

 
At 24/12/11 11:57, Anonymous Anonyymi said...

Sinappihuntuun kuuluu Turun Sinapin ja korppujauhon lisäksi laittaa kanamunia jotta huntu paistuu ja jähmettyy 250 - 300 asteessa kun kinkku huntuineen sinne 5-10 min:ksi laitetaan. Tuo siis puuttui reseptistä.

 
At 24/12/17 10:04, Anonymous Anonyymi said...

Hieman riippuu leivinuunista paistamisen aloitus lämpötila , meillä massiivinen iso leivinuuni sopiva paistamisen aloitus lämpötila on 140 - 150 astetta . Se on aina tähtäilemistä milloin laittaa kinkku uuniin . Paistan kinkun aina paistopussissa kun on kätevää . Meillä tykätään kunnolla ylikypsästä kinkusta paistomittarin näyttäessä 90 astetta niin kinkkumme on valmis . Pysyy vielä kasassa kun leikataan ja maku on aivan mahtava .

 
At 21/12/21 08:32, Blogger Tupuna said...

Paistan kinkun AINA ruiskuoressa leivinuunissa...aattoyönä...aamupalaksi maistiaisia.

 
At 23/12/22 00:29, Anonymous Anonyymi said...

Joulukinkku vuosimallia -22 paistuu energiakriisin ja kalliin sähkön johdosta leivinuunissa. Kiitos neuvoista.

 
At 23/12/22 00:39, Anonymous Anonyymi said...

Samoin täällä kinkku paistuu leivinuunissa. Ai että, vesi herahtaa jo kielelle ;-)

 
At 23/12/22 15:37, Anonymous Anonyymi said...

Kohta leivinuunia lämmittämään, ja ruiskuoren alle kinkku yöksi sinne kypsymään. Perinne, josta en luovu. Hyvää joulua kaikille!

 
At 23/12/22 18:14, Anonymous Anonyymi said...

Uuni viellä 200 asteinen, pitää viellä odottaa että jäähtyy n. 150 asteiseksi.

 
At 23/12/22 19:50, Anonymous Anonyymi said...

Uunin lämmitys menossa. Jännityksellä odotan millainen kinkku tulee.

 
At 23/12/22 21:29, Anonymous Anonyymi said...

leivinuunin lämmitys lämpötila oli iltapäivällän,+350 c,nyt tasaantumassa lämpötilaan +180 celsius asteeseen. sitten sinne yöksi kinkku paistumaan! ja itsetehdyillä puilla on lämitetty.Aatto aamuna sitten katsotaan lopputulos!

 
At 23/12/22 21:31, Anonymous Anonyymi said...

Uunia lämmitetty nyt kolmena päivänä peräkkäin ja saatu kotiinkin kivaa lämpöä. Tänään paistoin torttuja, joulu kakun ja joulu limpun. Sitten lämpö on laskenut n 170 ja tunti sitten laitoin kinkun uuniin, lämpöä oli 150 astetta, kinkun paistan aina pussissa. Herään aamulla aikaisin mielettömän ihanaan tuokuun, otan kinkun uunista, poistan verkon ja ensimmäinen suupala... Ja nam, joulu alkaa ja maistuu... Hyvää Joulua kaikille, ajatellaan nyt vain positiivisia asioita, murehtia kerkiää myöhemminkin!🌲🎅🍗

 
At 23/12/23 09:46, Blogger Mari Wee said...

Paras kinkku leivinuunissa tuli kerran vahingossa, kun paistomittarin lämpötila oli päässyt kipuamaan peräti 90 asteeseen, ja onneton paistaja luuli sen olevan 80 asteessa. Luultiin jo että kinkku oli vallan pilalla, mutta paistopussista putkahti maailman paras kinkku! Sama moka on sittemmin tehty joka ikinen vuosi, myös tänään :D

 
At 11/4/24 23:57, Anonymous Anonyymi said...

Joo

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails