keskiviikkona, joulukuuta 06, 2017

Suomi 100 -suolukkaa itsenäisyyspäivän juhlaan



Otimme tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaan illanistujaisissa, joihin sain tehtäväkseni tehdä suolaista pikkusyötävää. Ilta alkoi suomalaiskansallisesti makkaran grillaamisella ja glögillä, minkä jälkeen oli luvassa ohjelmaa ja sen jälkeen suolaista ja makeaa syötävää.

Viikonlopun pikkujouluista jäi sopivasti tähteeksi saaristolaisleipää, josta sain kätevästi valmistettua saaristolaisleipätikkuja. Saaristolaisleipätikkuihin laitetaan useissa ohjeissa valkosipulia, mutta itse päädyin tällä kertaa valkosipulittomaan versioon. Ohjetta katsoin Hannan sopasta eli voitelin tikut oliiviöljyllä, ripautin päälle suolaa ja paistoin niitä uunipellillä leivinpaperin päällä kahdeksan minuutin ajan samalla uunin ääressä tarkasti vahtien, koska en halunnut polttaa tikkujani 250-asteisessa uunissa.

Lisäksi tein siemennäkkileipää vanhalla luotto-ohjeellani ja ostin kaupasta Väinämöisen palttoonnappeja ja ruissipsejä. Leipänaposteltavien kaveriksi päätin tehdä erilaisia tahnoja, jotka syntyivät suurimmaksi osaksi suomalaisista raaka-aineista. Tosin heti ensimmäiseen ohjeeseen sisältyvä wasabi ei toki ole täkäläinen raaka-aine, mutta toisaalta piparjuurta on hyödynnetty suomalaisessa keittotaidossa hyvinkin pitkään:

Lohi-wasabitahna (ohje Kotiharmilta)

150 g kylmäsavustettua lohta
2 rkl ruohosipulisilppua
2 tl sitruunamehua
1-2 tl wasabitahnaa
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
1,5 rkl majoneesia (ei kevytmajoneesia)
(1/2 tl hunajaa, jos haluat pyöristää makua)

Leikkaa lohi ihan pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kaikki ainekset. Tarjoile esimerkiksi juusto-seesamikeksien tai saaristolaisleivän päällä.


Lihatäyte ruissipseille (ohje Virpiltä)

100 grammaa kylmäsavuhärkäleikkelettä
100 grammaa smetanaa
1 pienehkö punasipuli
rucolaa
mustapippuria myllystä

Silppua kylmäsavuhärkäleikkele pieneksi. Tee sama myös punasipulille ja rucolalle.
Sekoita smetanaan liha-, sipuli- ja rucolasilppu. Rouhi sekaan mustapippuria mausteeksi. Koristele rucolalla.


Savuporotahna (ohje Kodin kuvalehdestä)

100 g savuporoa
1/2 punasipuli
2 rkl ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kermaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa savuporo pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja ruohosipuli.
Notkista tuorejuustoa kermalla ja mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon poro ja sipulit.
Tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa.



Suomi 100 -pikkusyötäviä suunnitellessani kaivoin tietenkin hyvissä ajoin kirjahyllystä esiin keittokirjojen kestosuosikkini eli Hannele Hyvärisen ja Johanna Myllymäen Suupaloja-kirjan, jonka ainoa vika tässä tilanteessa oli se, että Suomi-aiheisia suupaloja olisi saanut olla mukana enemmältikin (olen ehtinyt esittää jo toiveen Suupalojen jatko-osasta asianomaiselle tekijätiimille). Tästä Suupalojen punajuuritahnasta sain jälleen kerran uuden herkullisen luotto-ohjeen:

Punajuuri-cashewpähkinätahna

500 g punajuuria
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1 dl cashewpähkinöitä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa

Kuori ja lohko punajuuret. Pirskottele päälle noin ruokalusikallinen oliiviöljyä ja hieman suolaa. Paahda punajuurilohkoja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä (tähän aikaan vuodesta kannattaa varautua hieman pidempään paahtoaikaan, toim. huom.).
Laita hieman jäähtyneet punajuuret, pähkinät sekä mausteet tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Rakenne saa jäädä hieman karkeaksi. Tahna säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa muutaman päivän.

2 Comments:

At 11/12/17 14:07, Blogger Virpi said...

Ihania! Rrrrrakastan tuollaisia tahnojen ja purutuntumaa tarjoavien alustojen yhdistelmää pikkusuolaisina.

 
At 11/12/17 14:17, Blogger Rosmariini said...

Keneltäköhän (aiemmin Oulussa asuneelta) ruokabloggaajalta lienen saanut vuosien mittaan runsaasti inspiraatiota noiden asioiden yhdistelemiseen. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails