Mitä tehdä variksenmarjoista?
Olen viime aikoina puolukoiden ja tattien (ja osin geokätköjenkin) perässä metsässä rämpiessäni pohtinut maahan jääviä variksenmarjoja.
En ole koskaan tottunut variksenmarjoja keräämään tai niistä ruokaa tekemään, mutta viime aikoina variksenmarja on tullut esiin moneen otteeseen, kun olen lueskellut pohjoisten alueiden marjoista ja niiden perinteisistä hyödynnystavoista. Flavonoidipitoinen variksenmarja (tai kaarnikka) on ollut vuosisatojen ajan pohjoisten alueiden asukkaiden tärkeä C-vitamiinin lähde, ja sitä on myös säilötty talven varalle.
Jos blogimme lukijoilta sattuisi löytymään ideoita variksenmarjan hyödyntämiseen, niin kuulisin mielelläni. Jos vaikka tänä syksynä innostuisin niitä itsekin poimimaan. Ainakin voisin keittää marjoista alkuun pienen satsin hilloa tai hyytelöä. Olen nimittäin tainnut kaupasta kaarnikkahyytelöä joskus ostaakin.
8 Comments:
Jos ajelee Saariselältä Ivaloon päin, niin Kaunispään Huipulla on jo vuosia tarjottu kaarnikkajuustokakkua. Eihän se toki mehun jatkojalostusta kummempaa ole, mutta onpa hyvännäköinen ja -makuinen kiille siinä päällä!
Haa, onpa mainio idea! Tuulestatemmattua-blogista löytyy näköjään samaisen kaarnikkakakun inspiroima reseptikin.
Riipinen valmistaa kuusenkerkällä ryyditettyä variksenmarjahyytelöä. On tosi hyvää riistan kyytipojaksi. Variksenmarjat kattilaan ja kuusenkerkkäsiirappia mausteeksi, varmasti onnistuu.
http://www.riipisen.fi/product/63/variksenmarjahyytelo-160g
Voi että - tuossa variksenmarjahyytelössä olisi metsää (tai metsän antimia) mukavan monessa muodossa! Pitää tehdä kunnon satsi kuusenkerkkäsiirappia nyt tulevan talven jälkeen.
Siitä tulee myös mainiota viiniä. Madeiratyyppistä Uskokaa tai älkää. Hyvää oli.
Variksenmarjaviini vaikuttaa kyllä kokeilemisen arvoiselta, googlettamallakin näyttää löytyvän pelkkiä kehuja. Samalla löysin kaupan päälle ohjeen myös raparperiviiniin. (Tulevia kesiä edelleen odotellessa.)
Mehua on ainakin meillä isäukko keitellyt. Hyvää on ollut.
Variksenmarjamehu kuulostaa kyllä mainiolta. Siitä voisi vielä jatkojalostaa juustokakun kiillettä yms.
Lähetä kommentti
<< Home