lauantaina, huhtikuuta 12, 2014

Nyhtölammas


Jauhantapajan asukkaat kutsuttiin taannoin jälkiflunssaisina syömään ruokaa, jossa oli runsaasti parantavaa valkosipulia.

Tarjolla oli yltiöherkullista lammasta, ja varsinaiseksi hitiksi ruokapöydässä nousivat lampaan kanssa samassa liemessä kypsyneet porkkanat ja sipulit.

Pulled lamb (Pirkan ohje)

n. 2 kg luutonta lampaanpaistia (pakaste)
2 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
2 (200 g) sipulia
1-2 (150 g) porkkanaa
6 valkosipulinkynttä
n. 5 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
pinnalle:
suolaa
minttua, korianteria tai persiljaa hienonnettuna
sitruunanmehua
sitruunan raastettua kuorta

Sulata paisti jääkaapissa. Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola, timjami, rosmariini ja pippuri. Nosta liha korkeareunaiseen uunipataan tai -vuokaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
Leikkaa kuoritut sipulit ja porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Lisää kasvikset vuokaan. Kaada vuokaan kiehuva vesi ja viinietikka. Neste saa peittää noin 2/3 paistista.
Nosta pata tai vuoka uuniin ilman kantta ja paista 175 asteessa tunti. Peitä pata kannella tai foliolla ja jatka paistamista vielä noin 4 tuntia. Sisälämpötilan pitää nousta vähintään 95 asteeseen, mielellään yli.
Ota pata uunista. Nosta liha liemestä ja kääri folioon. Anna tekeytyä noin tunti.
Siivilöi liemi. (Lusikoi sipulit ja porkkanat tarjoilukulhoon.) Jäähdytä liemi ja kuori pinnalle jähmettynyt rasva pois.
Revi liha esimerkiksi kahden haarukan avulla tai reilusti käsin suikaleiksi. Lusikoi lihan joukkoon hieman kuumennettua paistolientä mehevyyttä ja makua lisäämään.
Levitä revitty liha kuumennetulle tarjoiluvadille. Mausta sormisuolalla, hienonnetulla mintulla ja sitruunanmehulla sekä sitruunan raastetulla kuorella. Tarjoa lisäksi valkosipuliperunoita.

Tätä taidan itsekin tehdä pääsiäisenä. Tällä kertaa oheen vaikka pitaleipiä sekä kunnolla valkosipulista tsatsikia.

Lopuksi vielä illan karpalopitoinen jälkiruoka:

8 Comments:

At 14/4/14 10:16, Blogger Tusla said...

Aikamoisen parantava dinneri. ;)

 
At 14/4/14 11:16, Blogger Sini said...

Minä ajattelin kokata pääsiäislampaani jauhelihasta (sitä kun löytyi mökkinaapurin lammastilalta), laitan sen pitaleivän väliin feta-minttupeston kera, joka on taivaallista! Sopisi varmasti myös nyhtölampaan seuraan ;)

 
At 14/4/14 14:34, Blogger Virpi said...

Oi onpa mahtiksen kuuloista lambia! Mums.

 
At 14/4/14 21:13, Blogger Rosmariini said...

Tusla: Joo, sairaus lähti heti seuraavana päivänä. :)

Sini: Feta-minttupesto, kääk, miten se valmistuu? Kuulostaa mahdottoman houkuttelevalta.

Virpi: Onneksi pääsiäinen on lähellä > saa hyvän syyn syödä lambia uudestaan.

 
At 15/4/14 08:47, Anonymous Merja said...

Taivaallisen hyvän näköistä! Meillä tosin taitaa mennä pääsiäinen talkooruokien parissa, ellei jopa pizzataksiin remontin tuoksinassa...

 
At 15/4/14 20:24, Blogger Ruokasurffausta - Anna said...

Blogissani myös nyhdettiin lammasta viikonloppuna :) seurana myös tsatsikia ja rosmariinilla feta-perunoita. Nyhtämistä on selkeästi liikkeellä ;)

 
At 17/4/14 11:35, Blogger Sini said...

Tässä linkki minttu-fetapeston reseptiin, se on tosi helppo tehdä ja tosi hyvää!

http://nautiskellen.blogspot.fi/2012/08/pitaleivat-jauhelihapihvilla-ja-minttu.html

 
At 17/4/14 11:43, Blogger Rosmariini said...

Merja: Harmillista, ettei pizzerioissa kovin usein ole lammasta täytteiden joukossa. Paitsi että (tarkemmin ajateltuna) omassa suosikkipizzeriassani on listoilla pizza, johon tulee lampaanlihapullia! :)

Mukavia remontointihetkiä teille!

Anna: Joo, nykyään on vaikea löytää lihareseptiä, jossa ei nyhdettäisi.

Sini: Voihan, tuo pesto näyttää parhaalta pitkään aikaan! (Nyt tuli nälkä.) Iso kiitos vinkistä! Pitää ottaa pääsiäisenä kokeiluun.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails