perjantaina, maaliskuuta 06, 2009

Vuohenjuusto-sipulisandwichit

Viime sunnuntaina teki mieli pitkästä aikaa jotain sandwich-henkistä iltapalaa. Ehkä se on tämä lisääntyvä auringonvalo, joka ajaa hakemaan sydäntalven pataruokia kevyempiä ja raikkaampia makuja.

Hakiessani tavalliseen tapaan vaikutteita netistä ja blogeista päädyin brittiläisen Sandwich Projectin sivuille. Vaikka vaikutti, ettei projekti ole ollut enää hetkeen kovin aktiivinen, leipäohjeita oli kuitenkin ehtinyt kertyä sellainen röykkiö, että päätimme suoraviivaisesti kokeilla parhaaksi arvosteltua.

Vuohenjuusto-sipulisandwichit

vuohenjuustoa
karamellisoitua sipulia
pinaattia tai rucolaa
tomaattia
leipää (rapeakuorista vaaleaa leipää, sourdough-leipää, ranskanleipää tms.)

Leikkaa leivästä haluamasi mallisia viipaleita. Me tavoittelimme pitkänomaisia, suurehkoja palasia, joten leikkasimme lähikaupasta löytämämme ranskanleivän perinteistä piittaamatta pituus- emmekä poikittaissuunnassa. Alkuperäinen ohje puhui kauniita sanoja rapeakuorisista artesaanileivistä ym., mutta ranskanleipähenkiseen "aurinkoleipään" oli tyytyminen, kun sandwich-tarve kerran sunnuntai-iltana nousi ja nykyisen sunnuntaiaukioloskeeman mukaisesti palvelua löytyi vain pienehköistä myymälöistä.

Levitä pohjaviipaleille kunnon kerros vuohenjuustoa ja päälle karamellisoitua sipulia. Paahda leipiä esim. uunissa grillivastusten alla, kunnes juusto hieman pehmenee ja valuu. Ota sitten leivät uunista, lisää kerros pinaattia tai rucolaa ja muutama tomaatinsiivu.

Nosta kansileipä päälle ja leikkaa kokonaisuus vielä halutessasi esim. vinottain kahtia, jolloin leivät on helpompi nauttia. Meillä oli tässä vaiheessa jo niin nälkä, että leivät popsittiin sen kummemmin leikkelemättä. Hyvältä maistuivat niinkin!

Karamellisoidut sipulit

1 rkl suolatonta voita
1 rkl oliiviöljyä
muutama (esim. 3-5) sipuli, ohueksi silputtuna
1 tl fariinisokeria
suolaa, pippuria
1 rkl vettä

Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää sipulit, fariinisokeri ja ripaus suolaa. Anna paistua kuumalla lämmöllä muutamia minuutteja, kunnes sipuli pehmenee selvästi.

Alenna lämpöä melko pienelle ja paista, kunnes sipulit muuttuvat tummanruskeiksi. Tähän kuluu lämmöstä riippuen kolmisen varttia. Kannattaa malttaa ja suorittaa urakka pikku hiljaa pienellä lämmöllä, vähän väliä sekoittaen. Sipulit nimittäin palavat tässä vaiheessa karrelle hyvinkin herkästi.

Lopuksi sekaan voi halutessaan lisätä pienen lorauksen vettä, jos koostumus on kovin sakea. Lisää vielä halutessasi suolaa ja pippuria makusi mukaan.

6 Comments:

At 6/3/09 18:57, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta!

Tiesitkö, että luomuvuohenjuustoa saa kotimaasta, tuorrejuustoa ja leipäjuustoa, suolana karkea merisuola. Laitan linkkiin sen juuston, mitä meillä käytetään. Löytyy Lentävästä Lehmästä ja Ruohonjuuresta Helsingissä, Luomuanista Treen kauppahallista ja Porissakin kauppahallista. Mahdottoman hyvää. Kirjoitin siitä sivuilleni. Olen pelkkä asiakas, tyytyväinen sellainen jo pidemmältä ajalta.

 
At 7/3/09 01:51, Anonymous Anonyymi said...

Nice sandwich . I guess I am hungry! ;)

http://googleearthpage.blogspot.com/

 
At 7/3/09 11:37, Blogger Rosmariini said...

Tämä oli kyllä harvinaisen maistuva leipä, sunnuntaina auki olevan lähikaupankin antimilla toteutettuna (tosin pinaattia meiltä löytyi jo valmiiksi - sitä ei olisi kaupassa ollut eikä rucolaakaan).

 
At 11/3/09 19:52, Blogger Ketturouva said...

Namnam, tässä yhdistyy kaksi lempiruoka-ainettani, nimittäin vuohenjuusto ja (kypsennetty) sipuli. Näitä pitää ehdottomasti kokeilla!

 
At 14/3/09 13:35, Blogger Rosmariini said...

Vuohenjuusto tykkää kyllä kaikista vähänkin makeammista kavereista, mutta ei olisi tullut itselleni siitä huolimatta mieleen yhdistää sitä karamellisoituun sipuliin.

 
At 26/10/09 18:02, Anonymous Anonyymi said...

Yksi parhaista ruokakokemuksistani ikinä on ehdottomasti se kun löydettiin kaverin kanssa kesällä ulkomailla delipaikka jossa söin patongin vuohenjuustolla ja karamellisoidulla punasipulilla...mielettömän hyvää!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails