lauantaina, maaliskuuta 21, 2009

Operaatio mustajuuri

Maaliskuun ruokahaasteen aiheena on kotikaupan vihannesvaa'an vaakanumero 42 yhdistettynä saman kaupan kalatiskin kotimaiseen vaaleaan kalaan. Minä toivoin taas tällä kertaa ihan kunnon haastetta, ja sitä tulikin. Oman kauppamme vaaka tarjoili nimittäin meille entuudestaan melkein tuntematonta mustaajuurta, jonka kanssa olin alkuun aivan hämmentynyt: Löytyykö sitä välttämättä tähän aikaan vuodesta valikoimista, vaikka sen numero vaakaan on talletettukin? Ja miten sitä edes taivutetaan: mustajuurta, mustanjuuren, mustallajuurella? Entä mitä ihmettä se on englanniksi? Black salsify - never heard.

Vihanneshyllyä aikani pengottuani löysin muutamia valmiiksi pakattuja mustajuuria (ne olivat hautuneet juuripersiljan alle - jota sitäkin luulin aluksi tavallista laihemmaksi palsternakaksi). Kotona huomasin juurien jo vähän itäneen, sehän se on tämän maaliskuisen kokkauksen alituinen ongelma. Sipulikin lähtee helposti pukkaamaan vihreää vartta ja perunat itämään.

Kuha oli taas kalatiskistä lopussa, mistä syystä päädyin Perämereltä pyydettyyn siikaan. Ja sitten vaan kokkaamaan. Mustajuurta voi käyttää kuulemma parsan tavoin, ja siitä voi tehdä ilmeisesti hyvinkin makoisia paistoksia. Joku kerta ajattelinkin tutustuttaa sen parsakaaliin ja voimakkaaseen sinihomejuustoon (vähän tähän tyyliin). Nyt valitsin kuitenkin kokeiltavaksemme vähän keväisemmän ja sitruksisemman reseptin. Kaveriksi keitettiin Torinon täysjyväohraa, jota saimme vähän aikaa sitten Raisiolta testattavaksemme.

Paistettua siikaa mustajuuren ja sitrushedelmien kera
(2 annosta)

1 sitruunan mehu
suolaa
200 g mustajuurta
kaksi siikafilettä
ekstraneitsytoliiviöljyä
mustapippuria myllystä
4 rkl suolatonta voita
2 rkl valkoviinietikkaa
puolikas appelsiini
puolikas greippi
tilliä koristeeksi

Sekoita kulhossa litra vettä, sitruunamehu ja 1 tl suolaa. Kuori mustajuuret valuvan vesihanan alla, leikkaa pieniksi tikuiksi (tai jätä rouheammiksi paloiksi, jos haluat) ja laita juuret kulhoon sitruunavesikylpyyn. Anna liota ainakin 10 minuuttia.

Kun juuret ovat uineet riittävästi, kuumenna kattilassa tai paistinpannussa 2 rkl voita. Valuta mustajuuret kuiviksi ja paista jotakuinkin keskilämmöllä, kunnes pinta saa kauniin rusketuksen. Tähän menee lämmöstä riippuen viitisen minuuttia tai hieman pidempään. Lisää sitten 2 rkl vettä, alenna lämpöä ja hauduta kannen alla vielä kolme minuuttia. Kaada tämän jälkeen mukaan etikka, jonka tarkoituksena on paitsi säätää happamuus kohdalleen myös irrottaa pohjaan tarttuneita, hyvää makua antavia mustajuurenrippeitä. Voit vaikka raspata pohjaa hieman lusikalla, jotta saat varmasti kaikki muruset kyytiin kastikkeeseen. Lisää vielä 2 rkl voita ja keitä, kunnes kastike alkaa hieman sakeutua.

Hiero kalafileiden pintaan oliiviöljyä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Paista pannulla tai grillissä kypsäksi. Fileet valmistuvat nopeasti - muutamia minuutteja puoleltaan, niin hyvä tulee. Pannulla paistettaessa kannattaa käyttää ihan reilusti voita tai voin ja öljyn seosta, jotteivät fileet tartu pohjaan.

Kuori appelsiini ja greippi ja leikkaa hedelmäliha helposti syötäviksi lohkoiksi. Tarjoile kala sitruslohkojen ja mustajuuren kanssa - ja riivi vielä pintaan tilliä koristeeksi, jos sellaista on käsillä.

18 Comments:

At 21/3/09 21:46, Blogger Jael said...

Mustajuurta en olekaan koskaan kokeillut.Kuulostaa jännältä ja herkulliselta kala-aterialta.Onnea kisaan!

 
At 21/3/09 21:56, Blogger Rosmariini said...

Olihan tuo aika hyvää: etenkin, kun kasasi joka lajia haarukkaan ja maistoi kaikkea kerralla. Mukavinta näissä haasteissa on kyllä se, että niiden ansiosta on tullut kokeiltua muutamia kokonaan uusia juttuja.

 
At 21/3/09 22:04, Blogger Virpi said...

Ai hitsi mää sitten kuitenkin unohdin koko haasteen! Mutta ehkä seuraavalla kerralla :) teidän haasteruoka näyttää kyllä ihanan keväiseltä herkulta.

 
At 21/3/09 22:17, Blogger Rosmariini said...

Hyvässä lykyssä olisit päässyt kaivamaan esille rakkaimmat mustajuurireseptisi (!) - kun osittain kai samoissa kaupoissa tavataan ostostella. :)

Tämän ruokalajin kokkailuun liittyi kyllä taas ties minkälaisia kommelluksia. Jälkiruokaa valmistettaessa hajosi kauhakin... mutta se onkin sitten jo toinen tarina.

 
At 22/3/09 08:27, Blogger noeijoo said...

Sain mustajuurta v.-86 opiskelupaikassani kasvisruokana, se oli gratinoitu viipaleina ihan perinteisessä valkokastike-juustosössössä. Hyvältä maistui ja rasvakin oli voita..

Enpä panisi pahakseni kalan kanssa mustajuurta jos saisin, mutta laiskuus estää tekemisen.. maut voi maistaa suussaan lukiessaan tuota reseptiä eli hyvää oli :D

 
At 22/3/09 09:14, Blogger kirsi said...

Olen tehnyt mustajuuresta juustohöylällä ohuen ohuita viipaleita ja paistanut ne öljyssä. Liika rasva valutetaan pois ja annetaan hieman "jämäköityä". Toimii lisukkeena ja sosekeitoissa koristeena.

 
At 22/3/09 11:07, Blogger Virpi said...

En kyllä ole myöskään eläissäni käyttänyt mustajuurta mihinkään, joten haasteellinen haasteruoka olisi tullut. Kun se ruotokammokin tosiaan väijyy nurkan takana, niin pelkästään jo tuo vaalean kalan valmistus olisi ollut mulle todellinen haaste :) ja varmaan Stockalle sitä olis joutunut lähtemään, ei noita kalatiskejä ihan joka kaupassa täällä kuitenkaan ole.

 
At 22/3/09 11:59, Anonymous Anonyymi said...

Mustajuurta kannattaa kokeilla. Siitä tulee mitä maukkain sosekeitto.

 
At 22/3/09 18:10, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä,mustajuurisosekeitto on todella hyvää.Kuullottaa hieman saloottisipulia ja mustajuurta,lisää kasvislientä ja kermaa ja hauduttaa kypsäks.Suolaa,valkopippuria (ja brandyä :D ) mausteeks ja soseuttaa.Nam!

 
At 22/3/09 20:03, Blogger P said...

Voihan nyt, mulla meni hauska ruokahaaste kokonaan ohi :(.Olisi kyllä mukava osallistua joskus.

Sattumoisin meilläkin testattiin tänään mustajuurta. Toimi hyvin gratiinissakin: http://keittokulma.blogspot.com/2009/03/mustajuurigratiini.html

.riikkis

 
At 22/3/09 20:32, Blogger Rosmariini said...

Onpahan vaan maistuvankuuloisia mustajuuriohjeita, kiitos kaikille! Pitää ryhtyä lisäkokeiluihin, kunhan saisimme käsiimme vähän virkeämpiä juuriyksilöitä.

Palsternakan ankeasta muoviin pakkaamisesta ja huonosta tarjonnasta valitin täällä blogissa jo joskus talvemmalla. Ja eilen Ruotsin puolelle jalkauduttuani huomasin, että siellä oli napakoita palsternakkoja porkkanoiden tavoin vihannestiskin irtomyynnissä. Ehkäpä siellä on sitten palsternakoille pikkuisen enemmän kysyntää.

 
At 22/3/09 20:35, Blogger Rosmariini said...

Niin, ja ruokahaaste oli tällä kertaa aivan harvinaisen hauska (ja haastava!).

 
At 22/3/09 22:06, Blogger Annimaria said...

Meidän vihanneslootassa oli tässä muutama viikko sitten juures nimeltä 'salsify', jolle löysin suomenkieliseksi vastineeksi kaurajuuri ankaran googlailun jälkeen. Nuo juuret taisivat silloin päätyä johonkin pataruokaan porkkanoiden ja palsternakkojen seuraksi, mutta jos niitä vielä vihanneslootan mukana ilmestyy joku viikko, niin pitää koittaa vääntää niistä jotain vähän mielenkiintoisempaa.

 
At 22/3/09 22:10, Blogger Rosmariini said...

Kaurajuuri, hmmm, tiedossa on selvästi lisää googlettelua. :)

 
At 23/3/09 17:03, Anonymous Anonyymi said...

Heipä! Kylvin eräänä keväänä kasvimaahani muun muassa mustajuurta ja kun syksyllä tulin seuraavan kerran kasvimaalle katsomaan, se oli tietysti maitohorsman valtaama mutta mustajuuria sain kaivettua esiin. Tein niistä ihanaa sosekeittoa ja friteerasin osan vielä lastuiksi päälle. Kokeilkaa jos innostuitte! Ohje on Pirkan: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=2585&rname=pehme%C3%84_mustajuurisosekeitto

 
At 23/3/09 17:31, Blogger Rosmariini said...

Meilläkin kokeiltiin kotikotona yhtenä vuonna mustajuuren kasvattamista (muistan silloinkin hämmästelleeni entuudestaan tuntemattoman kasvin nimeä), mutta lieneekö ollut liian kylmä kesä, kun satoa siitä ei tullut luullakseni ollenkaan. Mutta hauska olisi kokeilla sen kasvattamista - ja tietenkin myös keiton tekemistä valmiista kasvista!

Voi kun saisikin oman kasvimaan. Ja kasvihuoneen!

 
At 26/3/09 11:42, Anonymous Anonyymi said...

Pitääkin tutkia siemenvarasto. Olen aikaisemmin kasvattanut mustaajuurta, mutten olen oikein ruuaksi saakka sitä maasta nostanut. Se viihtyy maassa useitakin vuosia ja muistaakseni toisena vuotena kukkii ja tekee siemeniä. (Mututietoa, ei tarkistettu). Kivoja vinkkejä täällä mustajuurelle.

Oi, ja palsternakka menestyi viime kesänä hienosti. Sitäkin täytyy laittaa kasvamaan. On kyllä tainnut itsekseenkin siementää uusia pikkutaimia.

Mielenkiintoinen haaste teillä meneillään.

 
At 26/3/09 12:14, Blogger Rosmariini said...

Mustajuuri ei tainnut sattua kenellekään muulle haasteosallistujalle, mutta kaikenlaista muuta on kyllä päätynyt bloggaajien pannuille (ja kattiloihin). Osallistujien kokkauksia pääsee kurkistamaan tästä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails