maanantaina, toukokuuta 07, 2007

Toukokuun ruokahaaste: banaania poskeen

Toukokuun reilun kaupan ruokahaaste oli siinä mielessä meikäläiselle mieluinen, että pystyin valitsemaan raaka-aineeksi banaanin. Banaani mahtaa olla mansikoiden ohella ruoka-aiheinen ensirakkauteni. Olisin voinut kuulemma jo ihan taaperona syödä banaania niin paljon kuin vain olisi annettu. Banaani on edelleen (myslipatukoiden ohella) suosikkievääni, kun se kuoriutuu niin helposti ja on muutenkin kätevästi mukana kulkeva ja muutenkin kaikin puolin ravitsevaa syötävää. Ja nimenomaan noista reilun kaupan tuotteista banaani on meille (ja varmasti monille muillekin) kaikkein tutuin ja kauimmin ostetuin.

Luonnollisesti olen blogannut Pastanjauhantaan jo ajat sitten kaikkein parhaimman banaanireseptini, joten nyt piti keksiä jotain uutta. Halusin tehdä banaanista jotain suolaista ruokaa (siitä huolimatta, että reseptivihkossani taitaa olla aika hyvä banaanikakun sekä mahdollisesti myös banaanitortun ohjeistus), mutta en kuitenkaan banaanipizzaa tai mitään muutakaan semmoista, mikä ei iske tämänhetkisiin mielitekoihini. Tavoitteena oli löytää tai kehitellä kastikkeen sorttinen resepti, johon tulisi banaanin lisäksi jotain lihaa (mieluiten broileria), sipulia, tomaattia (totta kai) sekä mahdollisesti myös muita kasviksia. African Recipes Cookbook -sivustolta löysin sitten ohjeistusta gambialaiseen banaanimuhennokseen, jota hiukan soveltaen kokkailin.
Banaanimuhennos

·450 g suikaloitua broilerinfileetä (alkuperäisessä ohjeessa taidettiin suositella nautaa, mutta halusin itse päästä kokeilemaan kookoksen, kanan ja banaanin yhdistelmää)
·3 kiinteää banaania, kuorittuna ja leikattuna parin, kolmen sentin mittaisiin paloihin
·1 iso sipuli, kuorittuna ja viipaloituna
·tomaattia karkeasti paloiteltuna (laitoin itse neljä, mutta vähempikin riittää)
·tölkillinen kookosmaitoa
·reilu desi vettä
·1 rkl kasvisöljyä
·sopiva määrä herneenpalkoja
·suolaa ja pippuria maun mukaan

Laita lihasuikaleet pannuun, lisää vesi & suolaa, kiehauta ja anna porista jonkin aikaa (lihat voi toki kaikin mokomin ruskistaa ilman vettäkin).
Kuumenna toisella pannulla öljyä ja kuullota siinä sipuliviipaleita. Älä ruskista. Lisää tomaattipalat ja lihaseos. Maistele ja mausta. Jatka keittämistä, kunnes tomaatit pehmenevät. Lisää kookosmaito jatkuvasti sekoittaen ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää paloitellut banaanit ja herneenpalot. Vähennä lämpöä ja anna kiehua 10-15 minuuttia tai niin kauan, että banaani on kypsää, mutta ei mössöistä.
Tarjoile ruoka riisin kanssa. Lasiin sopi kaataa reilun kaupan viiniä nimeltään Fairhills Chardonnay.

Ruoka maistui minulle arvatenkin erinomaisesti, ja Pippurimyllykin söi lautasensa tyhjäksi ihan suosiolla, vaikka hieman etukäteen ihmettelin, että mitenköhän miekkoseni mahtaa suhtautua banaanin ja kookoksen yhdistelmään. (Vaikka eipä sillä, etteivätkö kaikki kokkailuni olisi kelvanneet siipalleni tähänkin saakka.) Kenties jonkinlaista reunaa olisi saanut olla ruuassa asteen verran lisää; mahtaisikohan tähänkin ruokaan sopia pannulla paistettu pekonimuru, mene ja tiedä.

12 Comments:

At 7/5/07 20:43, Blogger sivuaskel said...

Täältä varmaan löytyy äitienpäivämenyy loppuviikolla?!!
Lapset ovat tulossa syömään, toivomuslistalla on se vanha tuttu basilika-parmesan-hunaja-lohivuoka, mutta jos keksitte jotain muuta niin kiitos! :)

 
At 7/5/07 21:04, Anonymous Anonyymi said...

koska olette kokkausblogien aatelia, käännyn puoleenne hädässäni: söin itäkeskuksen stockan raflassa jokin aika sitten aivan mielettömän hyvää keittoa, jossa oli sinihomejuustoa ja päärynää. sellainen sosekeitto. miten tällaistä herkkua tehdään, tiedättekö oi viisaat?

 
At 7/5/07 22:23, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, mitäköhän tuon lohivuoan kanssa tosiaan voisikaan tarjota noin niin kuin alku- ja jälkipalaksi. Pitääpä miettiä, jos jotain tulisi mieleen. Onko kenelläkään muulla hyviä ehdotuksia äitienpäivätarjoiluiksi?

Päärynäkeittoa en ole itse vielä kokeillut, mutta muutaman viikon takaisesta kommenttikeskustelusta löytyy erittäinkin testaamisen arvoinen aura-päärynäkeiton resepti.

 
At 7/5/07 22:43, Blogger Rosmariini said...

Tuosta menupohdinnasta vielä sen verran, että paras alkuruoka näin toukokuussa on tietenkin korvasienikeitto. Itse en ole sitä tosin koskaan uskaltautunut valmistamaan, mutta jos sitä toisten tekemänä joskus jossain saa, niin se on kyllä kerrassaan loistosyötävää.

Jälkkäriksi jotain hyvää kakkua, esim. mango-puolukkakakkuun voi käyttää kätevästi pakastimeen unohtuneita puolukoita.

 
At 7/5/07 23:46, Blogger Polkkapossu said...

Voi pahalainen. Olin itsekin ajatellut banaania ruokahaasteeseen. No eihän teidän keitokset toki sulje sitä minulta pois. Miltä banaani-popcornsalaatti olisi kuulostanut :D

 
At 8/5/07 03:03, Anonymous Anonyymi said...

Sen asteen verran reunaa tähän ruokaan voisi saada currytahnalla - ainakin se sopii erihyvin yksiin sekä banaanin että kookoksen kanssa.

 
At 8/5/07 08:54, Blogger Rosmariini said...

Tosiaan, niinpäs voisikin. Kiitti vinkistä!

 
At 10/5/07 03:43, Anonymous Anonyymi said...

Tämähän on jännää miten teillä ja meillä syödään niin paljon samanlaista ruokaa vaikka välimatkaa on ainakin 20000km. Nimittäin just vähän ennen teitä söimme banaani-kookosmaito-kanapataa. Tänään kun tulin tänne niin teillä oli tehty panineja - niin meilläkin eilen vaikka niistä ei tullut edes otettua kuvaa.

 
At 10/5/07 09:28, Blogger Rosmariini said...

Olen itsekin monesti yllättynyt, kuinka samoja raiteita ajatukset joskus kulkevatkaan muiden ruokabloggaajien kanssa. Voi, kun olisi päässyt maistamaan teidän kanapataanne!

 
At 16/5/07 23:31, Blogger Ulrika said...

Itse muistan joskus aikoinaan kotitaloustunneilla (!) tehneeni pääsiäisen aikoihin vähän vastaavanlaista kanapataa, jossa oli kyllä kookosmaidon sijaan ihan vain kermaa (kookosmaidosta ei silloin oltu vielä kuultukaan, ainakaan ruoanlaiton yhteydessä). Lisäksi siihen tuli pakastemaissia ja currya, josta saatiin tietysti sellainen pääsiäishenkinen väritys. Hyvää se oli, sen muistan, ja varsin yllättävä veto silloiselta sijaiselta (oma opettajamme ei ollut näin edistyksellinen). Nyt laittaisin kookosmaidon ohella kastikkeeseen myös hieman silputtua chiliä sitä potkua antamaan, miksiköhän...

 
At 17/5/07 13:58, Blogger Rosmariini said...

Herkullisia vinkkejä, kiitoksia. Chili tosiaan terästäisi tätäkin ruokaa aika mukavasti.

 
At 5/6/07 19:32, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilin tätä pienin lisämaustein, käy tsekkaamassa. Kiitoksia ohjeesta =)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails