Lihapullat jallukastikkeessa
En kokkaillut ennen pääsiäistä muutamaan päivään oikeastaan yhtään mitään, joten nyt on sitten sitäkin mukavampaa, kun ehtii touhuilla keittiönkin puolella kaikessa rauhassa. Aloitin neljän päivän pääsiäislomamme pyörittelemällä kiirastorstain iltana uuniin näitä Välipala-blogissa taannoin toteutettuja jallupullia.
Kyseessä on mukaelma Ravintola Torin klassikkoannoksesta, josta Välispiikki kirjoittaa omassa postauksessaan enemmältikin. Minä pystyn omalta osaltani ainoastaan toteamaan, että ruoka oli ihan uskomattoman maukasta. Vähän hermoilin tuota lihapullien pitkää paistoaikaa (pelkäsin, että pullat ennättävät kuivahtaa liikaa), mutta ilmeisesti taikinan sekaan laitettu ranskankerma piti ne sopivan mehevinä. Ja jaloviinalla maustettu kastike sopi palleroiden kanssa ällistyttävän hyvin yksiin:
Kyseessä on mukaelma Ravintola Torin klassikkoannoksesta, josta Välispiikki kirjoittaa omassa postauksessaan enemmältikin. Minä pystyn omalta osaltani ainoastaan toteamaan, että ruoka oli ihan uskomattoman maukasta. Vähän hermoilin tuota lihapullien pitkää paistoaikaa (pelkäsin, että pullat ennättävät kuivahtaa liikaa), mutta ilmeisesti taikinan sekaan laitettu ranskankerma piti ne sopivan mehevinä. Ja jaloviinalla maustettu kastike sopi palleroiden kanssa ällistyttävän hyvin yksiin:
Jallupullat
Lihapullataikinaan tarvitset:
400 g naudan jauhelihaa
1 dl ranskankermaa
½ dl sipulikeittoaineksia
½ dl paahdettua sipulia
muutaman ripauksen jauhettua maustepippuria
Kastikkeeseen tarvitset:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl demi glacea
2,5 dl vettä
2 rkl härkäfondia
1 dl ruokakermaa
0,5 dl Jaloviinaa
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Sekoita lihapullataikina tasaiseksi ja pyörittele siitä kostein käsin melko isoja lihapullia. Tästä satsista niitä tulee tusinan verran. Paista pullia uunissa 45 minuuttia.
Sulata voi pannulla ja lisää siihen vehnäjauhot. Kun jauhot ovat ruskistuneet hiukan, lisää demi glace ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon vesi & fondi ja anna soossin porista puolisen tuntia. Lisää lopuksi kerma, Jaloviina ja kypsät lihapullat. Tarjoile perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.
25 Comments:
Tämä kuulostaa kyllä niin jännältä, että pakko kokeilla joskus. Olisi mukavaa vaihtelua perinteisiin lihapulliin - meillä kun niitä tehdään muutoinkin useasti. Ovat poikaystävän lempiruokaa näet. Spesiaaleina uppoaisivat varmasti myös juhlavieraisiin :)... juupajuu kattilat tulelle vaan.
Ainakin täällä nämä pallerot upposivat perheen miesosastoon varsin hyvin. :)
Pikkasen haastetta nostaa tuo Jallu, sitä kun ei meiltä muuten löydy. Mutta sittenhän sitä on useampaankin satsiin! Olen tuumaillut tätä samaa reseptiä, että aika hyvältä vaikuttaa.
Otin muuten uunista justiinsa sipulileivän, kiitos teidän reseptivinkin. Näyttää aika muhkealta, tein sen sarven muotoon, niin mahtui jotenkuten uuniinkin!
Meillä maistellaan tänään aiemmin viikolla Ruokalassa ollutta fenkolikeittoa. Koe-erätestissä totesin keiton tosi herkulliseksi ja pehmeäksi! En muuten osaa kyllä fenkolia käyttää ollenkaan mihinkään. Mutta tässä toimii hyvin!
Minkälainen maku siinä Jallussa (luulin ensin, että kyse on jalapeñoista) oikein on? Kun ei ole tullut koskaan maistettua. Vai onko sen funktio joku muu kuin maun antaminen, vaikka mureuttaminen?
Voisin kuvitella miehen innostuvan näistä ;D
ILOISTA PÄÄSIÄISEN AIKAA :)
Jaloviina on ilmeisesti leikattua konjakkia, jota tuli siis nimenomaan mausteeksi tuohon kastikkeeseen, ei siis lihapulliin ollenkaan.
Mukavaa pääsiäistä myös Viltsulle - ja tietenkin kaikille muillekin!
Jallu on juurikin leikattua konjakkia eli siis konjakin ja perusviinan sekoitus. Maku on sen mukainen eli kuin konjakissa.
Yhden tähden jallussa konjakkia on viinaan nähden vähän vähemmän kuin kolmen tähden versiossa, joten se on pikkuisen "raaemman" makuista. Yhden tähden jallu on hyvin perinteikäs rokkarijuoma, kolmen tähden pullo taas pesee mielestäni huonon konjakinkin.
Viuna jauheliharuuassa ei ole mikään uusi, saatikaan ainoastaan suomalainen keksintö: Amerikassa votkaa on käytetty pastakastiketta piristämään jo vuosikymmenten ajan. Blogasin aiheesta reilu vuosi sitten Taikinapojassa. Käykääpä katsomassa :)
http://tinyurl.com/2te4cn
Tätä voisi tehdä muuten huomenna, mutta kun eivät malttaneet pitää Alkoa tänään auki. No, ehkä ensi viikolla.
Reseptin houkutusta lisää, että tietää mitä saa ruokaryypyksi. En ole saanut "mummon lihapullista" erityisen hyviä, syötäviä toki, mutta ehkä tämä nappaisi.
Tuo tivin mainitsema fenkolikeitto kuulostaa tosissaan hyvältä. Se olikin mennyt meikäläiseltä kokonaan ohi, joten kiitoksia hoksautuksesta. Antin mainitseman vodkapennen toki muistankin.
Tähän ruokaan piti ostaa jaloviinan lisäksi myös sipulikeittoaineksia. Pussissa on vielä paljon jäljellä, joten täytynee tehdä lihapullia piakkoin uudestaankin.
Oli kyllä maan mainioita pullia. S vaati heti lisää, niinpä pitää lompsia kohta hakemaan jallua, edellisen satsin kun jouduin tekemään itse leikatulla konjakilla. Torissa pitää kyllä käydä maistamassa referenssiannos =)
Pitäisi tosiaan päästä Toriin tekemään vähän vertailuja. Tämä ohjehan on julkaistu ilmeisesti alkujaan HS:n Nyt-liitteessä, ja Välispiikki oli muokannut ohjetta siten, että vaihtoi kermaviilin kevytranskankermaan, kuohukerman ruokakermaan ja sika-nautajauhelihan nautaan. Minun mielestäni tämä Välipalan versio oli kyllä just passeli (tosin itse käytin ranskankerman rasvaisempaa versiota).
Nälkäisiä terveisiä Etelä-Ranskasta! Kylläpä herahti vesi kielelle...Voiko jaloviinan korvata konjakilla? Meiltä päin kun ei jallupulloja oikein löydy...
Antti tuossa edellä kertoi leikanneensa konjakkia itse eli lienee ilmeisesti sekoittanut tavallista kirkasta viinaa ja konjakkia jossain suhteessa keskenään. Vaikka mikseipä konjakkikastikekin voisi olla lihapullien kanssa aika kova sana. :)
Vanhemmat toi Suomesta jallua ja tein Anopin synttäreiden kunniaksi ekan satsin. Anoppi, vanha gourmetkokki, tykkäsi kovasti itse pullista, mutta kastikkeesta sanoi vain:"Tässä on ainakin voita."
Kastikkeesta tuli minulla ainakin hyvin vaaleaa ja suolaa piti lisätä, mutta täälläpäin esim. voi on suolatonta ja demi-glacea en löytänyt, joten korvasin sen jus de veaulla. Härkäfondinkin jouduin korvaamaan paistifondilla. Ranskassa muuten fondit on kuivatuotteita samalla tavalla kuin liemikuutiot paitsi jauhemuodossa.
Omasta mielestänikin voita oli kastikkeessa vähän liikaa tai se ainakin maistui liikaa "läpi". Muuten oli sikahyvää! :D
Kiitos reseptistä. Testasin juuri, mutta laiskuuttani en jaksanut vaivautua Alkoon, joten korvasin jallun hyllystä valmiiksi löytyvällä Connemara-viskillä, joka toimikin todella hyvin. Tosin 4cl sitä riitti antamaan aika voimakkaan viskiaromin kastikkeeseen, joten kannattanee olla varovainen. Kaiken kaikkiaan todella hyvää.
Tässä vanhan kansan niksi konjakin leikkaamiseen:
# Yhden tähden Jaloviinassa oli konjakkia yksi neljäsosa.
# Kahden tähden Jaloviinassa oli konjakkia puolet. (Ei enää markkinoilla)
# Kolmen tähden Jaloviinassa oli konjakkia kolme neljäsosaa.
Ja nämä ovat siis sodan ajoilta. Eikun lantrailemaan sotkut kasaan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jaloviina
Luulin otsikon perusteella näkeväni hupikuvan Jallu-lehdestä, joka olisi ollut tungettuna kastikkeeseen.
Tein tämän reseptin juuri äsken, ja kastikkeesta tuli tosi hyvä (vaikka en muuten Jallusta niin piittaa, mutta sattui olemaan kaapissa)!
Ainoana parannusehdotuksena sanoisin, että lisää mausteita pulliin. Miehen puolelta tuli hienoista pettynyttä murinaa, kun pullat eivät tahtoneet maistua millekään.
Jallu jalluna ja kastike kastikkeena.
Hei! Kastike ja pullat näyttävät hyviltä. Itse kammoksun jaloviinaa, joten voisiko sen korvata jollakin ei-alkoholillisella? Kiitos jo etukäteen loistavasta blogista.
Olen pohtinut tuota pääni puhki, eikä mieleeni ole putkahtanut mitään, millä soosiin saisi aikaiseksi saman makutujauksen. Jaloviina on tähän yhteyteen vaan niin omiaan.
Onko kenellekään muulla ideaa?
Pullat oli mureita ja kastike erinomaista. Huippuresepti.
Terv. Tapani
Jallu maistuu konjakille ja antaa kastikkeelle hienon säväyksen.
Miksi pitää olla 45min uunissa? Aika pitkä aika lihapullile, 30min yleensä riittää? :)
Lähetä kommentti
<< Home